Zašto milioneri napuštaju Evropu?

Zašto milioneri napuštaju Evropu?

Milioneri u sve većem broju napuštaju Evropu zbog rastućih religioznih tenzija, zabrinutosti u pogledu krhke ekonomije i priliva migranata iz Sirije, kaže ekspert Endru Amual iz konsultantske kompanije Nju vorld velt (New World Wealth).

LONDON – Milioneri u sve većem broju napuštaju Evropu zbog rastućih religioznih tenzija, zabrinutosti u pogledu krhke ekonomije i priliva migranata iz Sirije, kaže ekspert Endru Amual iz konsultantske kompanije Nju vorld velt (New World Wealth).

Prema njegovim predviđanjima, milioneri će “u velikom broju” napuštati Francusku, Nemačku i Belgiju, a najpopularnije destinacije za njihov odlazak su Australija i Izrael, prenosi američka televizijska stanica Si-En-Bi-Si.

“Tri od četiri grada sa najvećim odlivom milionera u 2015. godini su u Evropi, a to su Pariz, Rim i Atina”, navodi se u izveštaju te konsultantske kuće.

Francuska prestonica je imala najveći odliv, pošto je izgubila šest odsto svoje populacije milionera, ili oko 7.000 ljudi.

Iz Rima je prošle godine otišlo 5.000 milionera, iz Čikaga 3.000, a iz Atine 2.000, prema podacima ove kompanije.

“Francuska je teško pogođena eskalacijom religioznih tenzija između hrišćana i muslimana, naročito u urbanim područjima. Očekujemo da će migracija milionera iz Francuske u narednoj deceniji ubrzati zbog eskalacije ovih tenzija”, dodaje Amual.

Francuska i Nemačka imaju najbrojniju muslimansku populaciju među članicama Evropske unije, po 4,7 miliona muslimana svaka, prema podacima istraživačkog centra Pju riserč.

Francuska je, takođe, domovina najvećeg broja Jevreja u Evropi, kojih u toj zemlji oko 310.000. Kako navodi Si-En-Bi-Si, među njima je narastao strah od antisemitizma nakon prošlogodišnjeg terorističkog napada na jevrejsku prodavnicu u Parizu, u kom su pogunula četvorica Jevrejina.

“Oko 80 odsto milionera koji su prošle godine prešli u Izrael došlo je iz Evrope”, izjavio je Amual za Si-En-Bi-Si.

Grad sa najvećim prilivom milionera je Sidnej

Grad sa najvećim prilivom milionera je Sidnej

Istovremeno, gradovi sa najvećim prilivom milionera su Sidnej, u koji je lani došlo 4.000 milionera, zatim Melburn (3.000), Tel Aviv (2.000), Dubai (2.000), San Francisko (2.000) i Vankuver (2.000).

O Goca

Saradnik sajta Avionom.com