Zanemareni izvori proteina koji čuvaju vaše zdravlje

Zanemareni izvori proteina koji čuvaju vaše zdravlje

Proteine možemo naći u ova tri zanemarena izvora, zato što više jedite kinou, čia semenke i puter od kikirikija.

Puter od kikirikija birajte pažljivo. Čitajte deklaracije i kupujte teglice koje sadrže visoki procenat kikirikija, a izbegavajte one bogate šećerima. U sto grama putera od kikirikija nalaze se 32 grama belančevina. Ako želite da ojačate svoju muskulaturu, uz dnevne treninge uključite konzumaciju ovog ukusnog namaza.

Čia semenke su najbolji dokaz da moćna “oružja“ dolaze u malim pakovanjima. Ove minijaturne semenke sadrže značajnu količinu prehrambenih vlakana, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i cinka. Uz to su odlični izvori belančevina i omega 3 masnih kiselina te se nameću kao neizbežni sastojak prehrane osoba koje ne jedu hranu životinjskog porekla. U dve kašike čia semenki nalazi se 10 grama belančevina. Nemojte ih nikad jesti suve već ih najprije namočite desetak minuta u vodi, mleku, jogurtu.

Kinoa je dobar izvor vitamina i minerala poput magnezijuma, kalijuma i fosfora. Ali je i odličan izvor belančevina. Za razliku od drugih sličnih izvora proteina koje nisu životinjskog porekla kinoa sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. U sto grama nalaze se 4 grama ove važne supstance i otprilike 370 kalorija. Jedite kinou umesto pirinča i hleba, dodajte salatama.

O Goca

Saradnik sajta Avionom.com