Vožnja na metan, Opel Zafira B, iskustva, cena, održavanje, da li se isplati kupiti

Vožnja na metan, Opel Zafira B, iskustva, cena, održavanje, da li se isplati kupiti

Opel Zafira je Dženeral motorsov kompaktni miniven kojeg od 1999. godine u Evropi prodaje Opel i dosad je proizveden u tri generacije (A, B i C).

Ovde je bitna vožnja na metan (CNG) a o samom istorijatu, kao i o tome da se u Velikoj Britaniji prodaje kao Voksol, u Australiji kao Holden…neću pisati u ovom članku, jer navedene podatke možete sami pronaći na Wikipediji i ostalim sajtovima.

Ovde ću vam pisati o tome da li je Opel Zafira dobar auto, da li se isplati kupiti ga, kolika je potrošnja, koja je cena održavanja, mali servis, cena delova. Da li je udoban prilikom vožnje, manevarske sposobnosti Opel Zafire, bezbednost i još mnogo toga.

Postaviću i video koji je vezan za Opel Zafiru na metan na našem YouTube kanalu Avionom Putovanja.

Kupovina, atest metana, registracija

Pre kupovine mesecima sam razmišljao koji automobil kupiti, koliko mogu da odvojim novaca, (ovde je novac „nabavljen“ putem keš kredita). Pratio sam koje su cene registracije, atesta, održavanja, malog servisa. Kao i mnogi drugi čitao razne forume, gledao na hiljade oglasa po raznim sajtovima koji se bave prodajom vozila. Pratio razna iskustva drugih vozača, slušao njihove priče o potrošnji, ceni registracije, isplativosti automobila.

Tako sam naišao na činjenicu da postoje automobili kojima je pogonsko gorivo metan. Vozila kombinovano imaju rezervoare na benzin i metan. Fabrički ugrađen metan. I počeo sam da pratim i da se zanimam za automobile sa pogonom na metan. Cena im je viša nego na ostalim gorivima, ali…

Pre ovog automobila vozio sam Renault Twingo i autom sam bio prezadovoljan. Potrošnja benzina mu je bila oko 5 litara na 100 km. Registracija, mali servis izuzetno povoljni, za grad Beograd (zbog prolaznosti i parkiranja) preporuka.

Ovog puta sam želeo i veći automobil, udobniji.

Tokom mog istraživanja primetio sam da u mom okruženju i drugovi voze ovakve automobile. Ivan Opel Zafiru A (2005 godište), drugi Ivan Opel Zafiru B (2008 godište) i Srđan Opel Zafiru B (2007 godište).

Sva trojica su porodični ljudi i objašnjavali su da su prezadovoljni automobilom, mnogo prostora i za decu, 7 sedišta, mala potrošnja a cena metana za 1 kg od 93 do 99 dinara.

Pala je odluka

Prevashodna odluka za metan je bila ta da je jeftinija vožnja u odnosu na ostala goriva, ali i činjenica da je ekološki najbolji za okolinu, prirodu. Odluka je pala da se i ja „ponovim“ automobilom na metan i to Opel Zafira Eco M, 2006 godište, 1600 kubika. Kupio sam ga na auto placu, uvoz iz Italije.

Opel Zafira B, Cosmo 1.6

Opel Zafira B, Cosmo 1.6

Sama činjenica odakle je uvežen automobil nije mi bio toliko bitan. Ovde nisam baš slušao one koji pišu po raznim forumima da je najbolje uvesti auto iz Švajcarske ili Nemačke, a nikako iz Italije. Za mene je važnije da je automobil bio kod „normalne“ osobe, da je vožen normalno, da je redovno održavan u dobrom servisu. Fore, vozila ga baba iz Švice samo do pijace, kod mene ne pije vodu.

Rezervoari za metan i benzin

Opel Zafira ECO M se može voziti na metan i benzin. Rezervoar za metan je sastavljen od 4 boca za metan i nalaze se ispod vozila zadnjih sedišta. Svaka boca prima oko 5 kg metana, što je ukupno oko 20 kg metana. U rezervoar za benzin staje 14 litara benzina a potrošnja je oko 7-8 litara na 100 km.

Zbog rezervoara na metan koji su veoma teški, samo vozilo ima preko 1665 kg pa je i potrošnja benzina veća, a auto je malo „tromiji“ pri startu i velikim uzbrdicama.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com