Vožnja na metan, Opel Zafira B, iskustva, cena, održavanje, da li se isplati kupiti

Vožnja na metan, Opel Zafira B, iskustva, cena, održavanje, da li se isplati kupiti

Opel Zafira je Dženeral motorsov kompaktni miniven kojeg od 1999. godine u Evropi prodaje Opel i dosad je proizveden u tri generacije (A, B i C).

Ovde je bitna vožnja na metan (CNG) a o samom istorijatu, kao i o tome da se u Velikoj Britaniji prodaje kao Voksol, u Australiji kao Holden…neću pisati u ovom članku, jer navedene podatke možete sami pronaći na Wikipediji i ostalim sajtovima.

Ovde ću vam pisati o tome da li je Opel Zafira dobar auto, da li se isplati kupiti ga, kolika je potrošnja, koja je cena održavanja, mali servis, cena delova. Da li je udoban prilikom vožnje, manevarske sposobnosti Opel Zafire, bezbednost i još mnogo toga.

Postaviću i video koji je vezan za Opel Zafiru na metan na našem YouTube kanalu Avionom Putovanja.

Kupovina, atest metana, registracija

Pre kupovine mesecima sam razmišljao koji automobil kupiti, koliko mogu da odvojim novaca, (ovde je novac „nabavljen“ putem keš kredita). Pratio sam koje su cene registracije, atesta, održavanja, malog servisa. Kao i mnogi drugi čitao razne forume, gledao na hiljade oglasa po raznim sajtovima koji se bave prodajom vozila. Pratio razna iskustva drugih vozača, slušao njihove priče o potrošnji, ceni registracije, isplativosti automobila.

Tako sam naišao na činjenicu da postoje automobili kojima je pogonsko gorivo metan. Vozila kombinovano imaju rezervoare na benzin i metan. Fabrički ugrađen metan. I počeo sam da pratim i da se zanimam za automobile sa pogonom na metan. Cena im je viša nego na ostalim gorivima, ali…

Pre ovog automobila vozio sam Renault Twingo i autom sam bio prezadovoljan. Potrošnja benzina mu je bila oko 5 litara na 100 km. Registracija, mali servis izuzetno povoljni, za grad Beograd (zbog prolaznosti i parkiranja) preporuka.

Ovog puta sam želeo i veći automobil, udobniji.

Tokom mog istraživanja primetio sam da u mom okruženju i drugovi voze ovakve automobile. Ivan Opel Zafiru A (2005 godište), drugi Ivan Opel Zafiru B (2008 godište) i Srđan Opel Zafiru B (2007 godište).

Sva trojica su porodični ljudi i objašnjavali su da su prezadovoljni automobilom, mnogo prostora i za decu, 7 sedišta, mala potrošnja a cena metana za 1 kg od 93 do 99 dinara.

Pala je odluka

Prevashodna odluka za metan je bila ta da je jeftinija vožnja u odnosu na ostala goriva, ali i činjenica da je ekološki najbolji za okolinu, prirodu. Odluka je pala da se i ja „ponovim“ automobilom na metan i to Opel Zafira Eco M, 2006 godište, 1600 kubika. Kupio sam ga na auto placu, uvoz iz Italije.

Opel Zafira B, Cosmo 1.6

Opel Zafira B, Cosmo 1.6

Sama činjenica odakle je uvežen automobil nije mi bio toliko bitan. Ovde nisam baš slušao one koji pišu po raznim forumima da je najbolje uvesti auto iz Švajcarske ili Nemačke, a nikako iz Italije. Za mene je važnije da je automobil bio kod „normalne“ osobe, da je vožen normalno, da je redovno održavan u dobrom servisu. Fore, vozila ga baba iz Švice samo do pijace, kod mene ne pije vodu.

Rezervoari za metan i benzin

Opel Zafira ECO M se može voziti na metan i benzin. Rezervoar za metan je sastavljen od 4 boca za metan i nalaze se ispod vozila zadnjih sedišta. Svaka boca prima oko 5 kg metana, što je ukupno oko 20 kg metana. U rezervoar za benzin staje 14 litara benzina a potrošnja je oko 7-8 litara na 100 km.

Zbog rezervoara na metan koji su veoma teški, samo vozilo ima preko 1665 kg pa je i potrošnja benzina veća, a auto je malo „tromiji“ pri startu i velikim uzbrdicama.

Karakteristike automobila, cena i obaveze prilikom kupovine

Opel Zafira Eco M je proizvedena 2006 godine u mesecu septembru u Bohumu, Nemačka. 1600 kubika, 69 kW (oko 97 KS) a oprema na njoj je COSMO – što znači da je unutrašnjost nešto opremljenija, sedišta su kombinacija koža-platno, CD je mp3, digitalna klima, alu felne, kožni volan, bord kompjuter, naslon za ruku vozača…

Opel Zafira Eco M je sa opremom COSMO je koštala oko 4000 evra. Ista je bila pregledana od strane servisa, urađen mali srevis i bila spremna za vožnju. Na ovu cenu treba dodati sledeće troškove:

 • Potvrda od Autoprometa (Gen. uvoznik Opela) da je uređaj na autu fabrički ugrađen – ne znam da li je prodavac plaćao Autoprometu za ovu Potvrdu ili nije, ali taj trošak ne računam,
 • Atest uređaja na metan (radi se u Institutu Vinča) … cena je 150 evra i važi 4 godine,
 • Registracija automobila (prva registracija pa mora nova saobraćajna, tablice) … cena 260 evra,

Ukupno je plaćeno 4410 evra za automobil Opel Zafira na metan. Na ovu cenu ja sam još platio 200 evra jednom servisu za ugradnju alarma (ugrađeno je više vrsta zaštite, pored osnovnog alarma).

Oko cene zaista ne vredi polemisati. Tada sam (maj 2019. godina) isto ovakvu, ali bez Cosmo opreme, mogao naći za cenu od 3500 do 5000 evra. Ali je zaista bilo velikih razlika i u samom izgledu spolja, ali i do pokazatelja na motoru, ispod automobila…

Automobil je pre kupovine prešao 185.000 km. Zadnje staklo i stakla pored zadnjih sedišta bila su zatamnjena folijom, i prelepo je izgledao. Prilikom Atesta folije su morale biti skinute jer procenat je bio viši u odnosu na Zakonske regulative u Srbiji (u Italiji je bilo OK).

Potrošnja metana i benzina Opel Zafira

Potrošnjom Zafire sam zadovoljan. Od kupovine automobila u maju mesecu 2019.g. pa do sada septembar 2020. godine prešao sam oko 15.000 km. Za to vreme je vožen oko 40% u gradu i 60% na auto putu i drugim putevima van grada.

Pravac kretanja za ovo vreme bio je ka Staroj planini, Makedoniji i Crnoj Gori. Ovde bih da napomenem da u Crnoj Gori nema pumpi sa metanom (makar na mojoj ruti ih nije bilo). U Makedoniji sam sipao metan na pumpi u Kumanovu i cena je mnogo povoljnija nego u Srbiji. Zanimljiv podatak je i taj da u Makedoniji uglavnom voze na plin jer je skoro duplo jeftiniji nego u Srbiji, pa nemaju potrebe za ugradnjom metana ili kupovinom ovakvih automobila (koliko sam ja skapirao).

Prilikom vožnje poštujem saobraćajne znakove, pa tako i ograničenje brzine. Kada odlazim do Stare planine svratim u Niš i tu dopunim metan. Cena metana u Nišu je 97 dinara. Do Niša ima oko 220 km i potrošim oko 10 kg metana, što je oko 1000 dinara. Poštujući ograničenje brzine uglavnom je vožnja sa brzinama 130, 120, 100 km/h.

Tu izvršim dopunu metana i nastavljam dalje put ka Staroj planini. U Povratku sa Stare planine opet svratim na istu pumpu i opet izvršim dopunu. Dopuna iznosi oko 8 kg metana i cena je oko 750 dinara.

Potrošnja metana

Računi nakon sipanja metan cng goriva

Za ova dva skretanja sa auto puta i povratak na auto put izgubim po 15 minuta, ukupno oko pola sata.

Naravno, onome kome je hitno može ovaj put obaviti i bez dopune. Nakon potrošnje metana može nastaviti na benzin, ali razlika u ceni između metana i benzina je velika.

Do Stare planine i nazad do Beogada pređem oko 660 km i to oko 440 km auto puta a 220 km ostalih puteva, od čega oko 30 km baš lošijeg puta, neasfaltiranog sa velikim uzbrdicama. Na jednom mestu, na uzbrdici u krivini oko 20 metara Zafira mora da izađe prvom jer je teška a uzbrdica velika, i tu dolazi ona kubikaža od 1600 da je mala za ovakvu grdosiju.

Što se tiče najveće brzine koju sam postigao Zafirom, ona je 155 km/h, i to sam prilikom preticanja morao da uradim na auto putu. Pedala nije propadala do kraja, tako da može postići i veću brzinu. Udobnost je na visokom nivou, bezbednost takođe. Postoje ugrađena Air bag zavesa sa strane, tako da ukupno ima 8 ili 12 Air bagova (nisam baš ovo kontrolisao). Osećaj u vožnji je odličan, i deluje kao da vozite manji džip.

Što se tiče ove kilometraže, sada je autoput do Stare planine pušten u opticaj, tako da se više ne ide Sićevačkom klisurom, pa je i broj kilometara vožnje autoputem veća u odnosu na lošiji put. Ali ipak vožnja Sićevačkom klisurom imala je neku svoju draž.

Pogledajte video – Vožnja Sićevačkom klisurom

Za ovaj pravac-kilometražu potrebno je oko 2800 dinara, ukoliko vozite na metan. Cena vožnje na benzin bi bila (pri potrošnji 6 litara na 100 km) oko 5.200 dinara, a vožnja na dizel  (pri potrošnji 5 litara na 100 km) bi iznosila oko 4800 dinara.

Naravno da nisam izračunao baš u svaku paru, ali ovo vam je otprilike kako biste imali uvid u razlici vožnje na metan, benzin i na dizel gorivo.

Sada, nakon više od 1 godine vožnje na metan, mogu zaključiti da se isplati vožnja automobila na metan. Za ovo vreme i pređenih 15.000 km ušteda je velika a kupovina automobila na metan je bila isplativa. Trenutna cena metana, na pumpi na kojoj ja kupujem metan, je 93 dinara. U dole napravljenom proračunu računao sam cenu metana 97 dinara, benzina 135 a dizela 145 dinara jer računam unazad do maja meseca 2019.g. kada su cene bile znatno više, ali eto kao neki prosek.

Razlika i ušteda vožnje na metan:

 • metan – 15.000 km po ceni od 97 din, pri potrošnji 5 kg na 100 km – cena: oko 72. 000 din
 • plin – 15.000 km po ceni od 80 din, pri potrošnji 8 lit na 100 km – cena: oko 96.000 din
 • dizel – 15.000 km po ceni od 145 din, pri potrošnji 5 lit na 100 km – cena: oko 108.700 din
 • benzin – 15.000 km po ceni od 135 din, pri potrošnji 6 lit na 100 km – cena: oko 121.500 din

Vidite, za samo nešto više od godinu dana i pređenih 15.000 km ušteda vožnjom na metan u odnosu na dizel je više od 310 evra, a u odnosu na benzin više od 420 evra! Cene goriva su ove godine, usled pandemije, niže pa tako i metan je u BG 93 din (makar gde ja stalno kupujem).

Potrošnja metana ide od 4 kg do 6 kg na 100 km. Prosek je 5 kg metana na 100 km. Potrošnja benzina kod Opel Zafire je od 7 do 9 litara na 100 km. Težak auto i zato i troši više. Ja sam vozio poslednji put na benzin u avgustu 2019.g. kada sam putovao u Crnu Goru i od tada nisam. A evo sada 13.septembra sam ponovo prebacio vožnju na benzin, da istrošim jedan pun rezervoar i da ujedno opet vidim potrošnju, ovog puta bez uzbrdica, sem po Beogradu gde ih ima. Kada završim vožnju na benzin objaviću u ovom tekstu i tu potrošnju, pa se zato povremeno vratite na ovaj tekst, kao biste saznali za potrošnju Opel Zafire na benzin.

DOPUNA od 18. septembra 2020. godine nakon vožnje na benzin

Evo 18. septembra 2020. godine sam “potrošio” benzin iz rezervoara Zafire napunjen prošle godine, negde krajem avgusta meseca 2019. godine, nakon povratka sa letovanja iz Crne Gore. Godinu dana nisam Zafiru vozio na benzin. Neko bi savetovao da je potrebno nekoliko puta godišnje da se provoza na bezin, isključi metan, zbog dizni…. A ja bih rekao da je verovatno sve to bla, bla, bla… rekla kazala. Po meni ako je Opel Zafira napravljena od strane nemaca u Nemačkoj, na metan, a kao dopunsko gorivo je benzin, zašto bi neko vozio na benzin ako ima mogućnosti (pumpe na metan) da sipa metan? Takvi majstori koji savetuju su verovatno kao i onaj i njegov servis, napred u tekstu pomenut.

Pa da vidimo koliko je Opel Zafira na metan potrošila benzina na 100 km?

U automobilu, u rezervoaru se nalazilo oko 14 litara benzina. Prešao sam 160 km i lampica je nekoliko kilometara blinkala (najpre je zasijala rezerva), nisam skroz ispraznio rezervoar (vidite na slici), ali je tu negde.

Opel Zafira Eco M

Opel Zafira Eco, B, Cosmo 1.6 – potrošnja benzina, potrošnja metana

Kako smo izmerili potrošnju?

Na primer prešli ste 160 km, a sipali ste 14 litara goriva (ovo je u mom slučaju).
14 / 160 = 0,0875 * 100 = 8,75 l/100 km

(Za precizan rezultat poželjno je ponoviti postupak 4 do 5 puta, a ko želi više podataka može u Exelu napraviti tabelu i upisivati svaki put rezultat)

Iz rezultata vidimo da je moja Opel Zafira potrošila skoro 9 litara na 100 km. Nije malo uopšte, zar ne? Vožnja je bila ista kao i kada vozim na metan. Od beogradskog naselja Konjarnik se uključim na autoput, a kako je vreme uključivanja oko 08,00 časova ujutru, onaj ko vozi ovom trasom zna da je potrebno oko 30 minuta doći do naselja Bežanijska Kosa. Sve vreme se uglavnom vozi prvom i drugom. Takođe gradom, a kada se ima prilike ubaci se na auto putu i u 5 brzinu i ide se oko 120 km/h. (prema Šimanovcima).

Znači vožnja na benzin ovog automobila Opel Zafira se ne bi isplatila. Mislim meni lično bi bilo preskupo, ali nekome i ne bi. Ali vožnja na metan se i te kako isplati.

(Sigurno će se u komentarima javiti i Pirke Bloger sa konstatacijom da je ovo preskupooooo, pa da mu napomenem na vreme: “Pirke, opusti se – benzin je sipan pre godinu dana, pa sada. I sledeće sipanje biće verovatno u septembru 2021. Godine! Nego ti spremi peglanu i kačkavalj pa da mi uživamo)!

Cena malog servisa, kvarovi i cene delova

Mali servis sam radio u maju mesecu ove godine (nešto pre registracije) i cena zamene ulja, filtera kao i filtera klime je oko 5000 dinara. Ulje koje je izbačeno iz motora je, po izgledu, skoro kao novo, nezaprljano.

Curilo je ulje, semering….ili nešto slično cena dela i rada je oko 2000 dinara.

Potrošnje ulja nije bilo, iako sam čitao po forumima da Opel na 1000 km ume da potroši i do 500 grama ulja. Vodu takođe nije trošio.

Nakon kupovine automobila, nešto posle 2 meseca (nekoliko punjenja metanom) počela je da se pali Check lampa. Po nekoj preporuci otišao sam u servis električara u neposrednoj blizini Plavog mosta, čini mi se Deki-Dejan. Pogledaju oni, pregledaju i „ustanove“ da je do Lambda sonda verovatno i da je potrebno zameniti. Ovaj “pregled” uredno naplate 1000 dinara. Zamene oni nju, zamene svećice a sve ukupno oko 15.000 dinara, delovi i rad. Ne prođem ja 50 km opet se upali lampica. Oteram automobil, ugase oni tu lampicu i opet ja vozim oko 100 km a ona se uključi. Odem do servisa i kažem da ovo nema smisla. Radili su, naplatili a problem je opet tu. Bio sam toliko ljut da….Krenu oni opet sa „pregledom“ isključe lampicu pomoću nekog uređaja i kažu sada ne bi trebalo da se pali. Ako se upali dođite, ostavite auto i mi ćemo to srediti. Inače je u pitanju nešto oko emisije gasova, katalizatora….kažu oni, ništa strašno. Naravno, nakon pređenih nekih 100 km opel se upali lampa.

Check greške kod Opela

Greške koje se javljaju prilikom vožnje na metan, Check lampica

Nisam imao ni snage ni volje da idem do istih, očigledno su majstori za fiće, yugo….što se tiče elektronike dalje og njih.

Prelistam malo internet, youtube snimke. Postoji fora kada date kontakt na automobilu, pritisnete kočnicu i gas na displeju vam očitava kod greške. Tako i ja saznam za kod greške da je u pitanju:

P0420 – Sistem katalizatora, grupa 1 – efikasnost ispod granicne vrednosti.

Kupim OBD ELM 327, preko oglasa za nekih 10 e. Uz isti dobijem CD sa APK za android i Program za Win 10. Instaliram akp na android, pomoću blututa se spojim sa mobilnim i uređaj očita navedenu grešku. Istu uvek ponavlja. Obrišem je i tako dok ne saznam za nekog kvalitetnog majstora koji ume oko ovoga. Prešao sam oko 10.000 km sa ovom greškom koja se povremeno uključuje.

Eto to je jedini problem koji imam na automobilu, koji ne utiče na potrošnju, niti sam primetio na nešto drugo. Jedino što smara je to što mesečno nekada treba i 2 puta da brišem grešku. Brisanje greške traje oko 2 minuta.

Tako da navedenom servisu i ljudima koji tamo rade ogroman MINUS! I pride, sram ih bilo!

Zamena pneumatika

Gume koje koristim su 205/55/16 i one koje su bile na automobilu su mogle još jednu sezonu da izguraju, ali sam nakon registracije rešio i njih da zamenim, jer auto nameravam da zadržim i dalje. I oko zamene guma pravi je „slalom“. Ranije je bilo tako prosto zameniti gume novim. Danas je jedino lagano zameniti ako imate novaca – keš. Osim cene guma plaćate plus montažu (od 500 do 800 dinara po komadu), ventile…Ma idi begaj bre što su smislili majstori. Cene usluga evropske, a plate….

Na Zafiri su bile španske Firestone TZ 300 94V. Zamenio sam ih južnokorejskim letnjim Nexen N Blue HD Plus 205/55/16 91V (klasa B,B). Cena istih bila je sa ugradnjom ukupno 22.000 dinara, po komadu 5500 din, sa ugradnjom.

Sa istima sam zadovoljan, tiše su od prethodnih, lepo prijanjaju i dobro se ponašaju po kiši. Sa istima isto išao do Stare planine, do Drine – Bajine Bašte, preko Debelog brda. Kad već spominjem Debelo brdo Zafira se veoma dobro pokazala, iako je put komplikovan i brdovit za ovako težak automobil. Onaj ko zna kakav je to put zna o čemu pričam.

Od mene toliko o Opel Zafiri i vožnji na metanu. Još bih naglasio da pumpa za metan nije mnogo udaljena od mesta gde živim, pa je sigurno i to bio jedan od uslova kupovine automobila na metan. Naravno ima tu i činjenice oko izduvnih gasova.

DOPUNA OD 10.11.2020. godine

Išlo se na Staru planinu radi prisustva slave Sveti Dimitrije. Putovalo se 08. novembra u pravcu Stare planine, a povratak je bio 09. novembra.

Nisam krenuo sa punim rezervoarom metana i potrošio sam sav metan do Niša, tako da se automatski uključio pogon na benzin sa kojim sam vozio oko 18 km do pumpe u Brestovcu. To vam je kada umesto kod Niša da skrenete ka Pirotu desno, vi nastavite pravo vožnju autoputem ka Vranju, Makedoniji. Na nekih 18 km odatle skrenete za Gadžin Han. Nakon prolaska naplatne rampe idete desno nekih 200 metara i nailazite na novu pumpu za metan. Radnik mi je rekao da je pumpa počela sa radom u januaru ove godine.

Pumpa za metan Brestovac, Gadžin Han

Pumpa za metan Brestovac, Gadžin Han

Cena metana na ovoj pumpi je 93 dinara. Sipano je metana “do vrha”, ukupno 19,29 kg i plaćeno je ukupno 1.793 dinara. Vreme je bilo jako hladno i maglovito (vidi sliku gore).

Na Staroj planini vreme sunčano ali veoma hladno. Mada nije mi bilo žao jer sam “prodisao” nakon beogradskog smoga.

Ujutru rano krenuo da malo ugrejem Zafiru kad…

Hladno vreme na Staroj planini

Zafira zaledila na Staroj planini

Nije mnogo zaledilo, mada je temperatura bila -1 C.

Nakon zagrejavanja krenulo se ka Beogradu. Svratio sam u Niš radi dopune metana. U Nišu je cena metana 96 dinara po kilogramu. Sipao sam “do vrha”, odnosno dopunio rezervoar. Stalo je ukupno 13,37 kg, a cena je 1.283 dinara.

Ovom prilikom bih napomenuo da sam pre polaska na put obrisao Check lampicu (imate u tekstu gore razlog paljenja iste) i ista se nije palila sve do povratka u Bgd. Znači prešao sam više od 650 km i nije se palila. Nakon dolaska i vožnje u Beogradu par kilometara upalila se (Izgleda da i Zafiri na metan smeta loš i zagađen vazduh 😉

Nastavak 28 april 2021.godine

Da nastavimo sa testiranjem potrošnje automobila na metan Opel Zafira Eco M. Ovom prilikom prešli smo ukupno 647 kilometara. Koristio sam auto-put u 95%, tako da na lošiji put otpada 5%. Brzina kojom se vozilo je bila u proseku 130 km/h.

Potrošnja je sledeća:

(i ovom prilikom koristimo istu formulu: Na primer prešli ste 160 km, a sipali ste 14 litara goriva 14 / 160 = 0,0875 * 100 = 8,75 l/100 km)

33.01 : 612 = 0.0539 * 100 = 5.3 (L/100 km)

Od ukupne kilometraže od 647 km, na metan sam vozio 612 km a na benzin 35 km (jer sam ostao bez metana u toku vožnje). Na 567 km vožnje na metan se uključila lampica za obaveštavanje da koristimo metan iz rezerve. U sledećih 45 km je metan potrošen i automatski je automobil prebacio koriščene goriva sa metana na benzin. Na benzin sam vozio sledećih 35 km, do prve pumpe na kojoj sam sipao metan. U prazan rezervoar je stalo ukupno 19,23 kg metana za šta sam platio 1778,4 dinara.

Metan gorivo za ovo moje putovanje od 612 km je koštalo ukupno 3.102 dinara, plus benzin za 35km.
Ovom prilikom bih napomenuo da cena metana varira od pumpe. U Beogradu je 93 din, a u Nišu 96 din.

Ovom prilikom je Opel Zafira trošila 5,3 kg metana na 100km. Ali s obzirom da se u proseku vozilo 130 km/h potrošnja je odlična i dalje!

Dakle – ISPLATI SE, a i ZDRAVIJE je za našu prirodu!


DOPUNA od 24.05.2021. godine

Pre par dana izvršen tehnički pregled i registracija produžena do maja 2022.g. Cena prava sitnica – 25.000 dinara.


DOPUNA od 23.06.2021. godine

Nakon nekog vremena da proverimo opet potrošnju Opel Zafire na metan. Danas sam izvršio dopunu rezervoara metanom (CNG, KPG) i nakon pređenih 272 km stalo je ukupno 12,25 kg metana.

Pa da vidimo koliko je koštala vožnja ovih pređenih 272 kilometara, a ujedno i da vidimo potrošnju metana Opel Zafire nakon nekog vremena.

Koristićemo formulu koju sam već naveo u ovom članku, tako da je po njoj sledeće:

12,25 / 272 = 0,0450 * 100 = 4,5 l/100 km

Vidimo iz formule da je Opel Zafira imala prosek potrošnje metana od 4,5 kg na 100 km! Znači da na 100 km troši (cena metana je 93 dinara) 418,5 dinara!

Ovih pređenih 272 kilometara me je koštalo 1.139,3 dinara.

Ja već odavno nemam sumnju u isplativost vožnje automobila na metan. A vi?

DOPUNA od 31.07.2021. godine

Poslednjih par stotina km nije mi se pojavljivala navedena greška. Međutim imao sam neko “čangrljanje” nakon starta motora. To bi se čulo neko vreme i nestajalo. Pitao par majstora, ali dok stignem do istih zvuk bi nestajao (šta ti je auto), tako da nisu mogli da ustanove ništa.

Kako se spremam za poduži put, odlučio sam da to rešim, a ujedno i možda uradim veliki i mali servis na Zafiri. Mali servis sam poslednji put uradio u maju 2020. godine i od tada prešao oko 8.500 km (zbog korone manje vozio, manje imao potrebe).

Dogovorim se sa majstorom (na Bogosloviji) koji se bavi vozilima na metan, ostavim auto kako bi mogao ujutru da čuje zvuk i ustanovi šta to “čangrlja”, a ujedno i da posavetuje da li je potreban veliki servis. Mali servis svakako sam hteo da uradim.

Majstor je Zafiru sutradan ujutru upalio i ustanovio da je u pitanju neki neodgovarajući šraf probio neku plastiku i da se čuje ta plastika. Što se tiče velikog servisa, rekao je da još nije vreme ali da bi me posavetovao da to svakako imam u vidu u neko dogledno vreme.

Kada sam kupovao auto nisam radio veliki servis, mada kupci obično urade taj veliki servis.

Tako da sam odlučio da ovom prilikom uradim veliki servis, kada već radim mali servis. A i spremam se na duži put. Novaca naravno za ove poduhvate nemam, ali pomoću kartica, raznih minusa…pozajmica…sakupi se. A i ne radi se svake godine.

Da vidimo cenu velikog i malog servisa za Opel Zafiru 1.6 metan

Veliki i mali servis za Opel Zafiru 1.6 metan (CNG, KPG) 2006. godište, koštao je ukupno 34.400 dinara. U tu cenu uračunato je sledeće:

 • Zamena seta zupčenja,
 • zamena vodene pumpe,
 • zamena ulja (kanta od 5 litara, ostalo u kanti još, ali plaćeno je 5l 10/40),
 • zamena filtera ulja,
 • zamena filtera vazduha,
 • zamena filtera kabine,
 • zamena PK kaiša,
 • zamena španera PK kaiša,
 • 2 flaše antifriza.

I još sam za 1.800 dinara (popust bio, ali na drugom mestu, u drugom servisu) izvršio pregled klime i dopunu.

Tako da – MORE ČEKAJ ME STIŽEM!!!!


DOPUNA od 07.08.2021. godine

Da proverimo opet potrošnju Opel Zafire na metan. Danas sam izvršio dopunu rezervoara metanom (CNG, KPG) i nakon pređenih 340 km stalo je ukupno 17.,85 kg metana. Lampica rezerve je počela da treperi, tako da je u rezervoaru bilo još neki Kg metana.

Koliko košta vožnja na metan na ovih pređenih 340 km, a ujedno i da vidimo potrošnju metana Opel Zafire nakon nekog vremena.

Opet koristimo formulu za potrošnju goriva navedenu u ovom članku:

17,85 / 340 = 0,0525 * 100 = 5,25 l/100 km

Vidimo iz formule da je Opel Zafira imala prosek potrošnje metana od 5,25 kg na 100 km! Znači da na 100 km troši (cena metana je 93 dinara) 488,25 dinara!

Ovih pređenih 340 kilometara je koštalo 1.660 dinara.

Isplati se, zar ne?

DOPUNA od 31.08.2021. godine

Da nastavim sa informacijama o automobilu Opel Zafira 1.6 CNG (na metan, CNG, KPG).

Zafira je u međuvremenu “putovala” do Crne Gore i nazad. Putovanje joj je prijalo, štedela novac prilikom vožnje na metan, a po Crnoj Gori malo se “propila” benzina. Ali šta ćete, nije joj zameriti s obzirom da nije imala puno vremena (kilometara) da prelazi na benzin.

Na put smo krenuli sa 205.440 km a nakon mora i hlađenja na planini (da, da…stiglo se i na “hlađenje”) na satu je bilo ukupno 207.324 km. Prešlo se ukupno 1.884 km. Od toga, oko 400 km je voženo na benzin a oko 1.400 km na metan. U narednim danima ću detaljno opisati koliko je ovo putovanje do Crne Gore koštalo. Kolika je cena metana a kolika benzina, i koja je potrošnja metana a kolika potrošnja benzina.

Inače od Beograda do Budve je vožnja trajala oko 9,30 časova. U povratku iz Budve do Beograda je trebalo oko 10 časova.

Oba puta se svraćalo do benzinske pumpe na metan u Čačku, radi dopune metanom. U narednim danima ću napisati i poseban članak o putovanju ove godine u Crnu Goru, propisima, šta je potrebno na granici, da li je potreban PCR test, da li je neophodno putno osiguranje, da li je potreban zeleni karton za Crnu Goru? Koja je cena parkinga u Crnoj Gori, koje su cene na plaži, koje su cene u restoranima. Da li je voda za piće? Da li se isplati putovati kolima u Crnu Goru? I još mnogo informacija o putovanju u Crnu Goru.

DOPUNA – 17. novembar 2021. godine

Menjana sijalica, pa pogledajte kako zameniti istu. Vodite računa prilikom kupovine. Ja sam pogrešio (nisam znao, a ni prodavac “nije znao”) pa sam kupio komplet sijalica (vidi video koji komplet) a u kompletu nije bilo sijalice za moju Zafiru, već je bila ta sijalica sa dva “olovna dna” umesto jednim. Tako da sam kasnije kupio ovu koja je trebala, i čini mi se da je koštala par desetina dinara.

Zamolio bih vas da podržite i YouTube Kanal pa KLIK na Subscribe i video. Hvala.

DOPUNA od 07.12.2021. godine

Pozdrav svima,

Evo i danas (07. decembar) da proverimo koliko Zafira troši metana na 100 km i koliko me to košta.

Jutros sipao ukupno 16,2 Kg metana. Prešao sam 306 km i sada dopunio rezervoar u koji je stalo upravo 16,2 Kg metana (CNG). Cena metana je “skočila” na 103 dinara za 1 Kg. Kako je svo gorivo poskupelo odlučili su i ovu vrstu goriva da poskupe.

Potrošnja metana CNG

Metan potrošnja na 100km

Na slici iznad možete videti račun i koliko me je koštalo tih 16,2 Kg CNG (metan). Ukupno 1.668,60 dinara.

A sada da izračunamo koliko Opel Zafira potroši metana (CNG) na 100 Km. (Koristimo opet formulu navedenu u članku):

16,2 / 306 = 0.052941 * 100 = 5.2941 Kg/100 km

To znači da je potrošnja goriva CNG (metana) kod Zafire 5,3 Kg na 100 Km, i da je cena vožnje za 100 Km ukupno 545 dinara!

Isplati se i dalje, zar ne?

DOPUNA od 30.01.2022. godine

Pozdrav svima koji čitaju ovaj članak i u 2022. godini!

Danas 30.01.2022. godine na auto-putu uključila se lampica koja daje obaveštenje da je vožnja na metan sada na rezervi. To se desilo posle pređenih oko 346 km nakon dopune rezervoara.

Kako sam se nalazio u vozilu na mostu Gazela, i išao u pravcu Šida, odlučio sam da izvršim dopunu metana na pumpi CRYO Gas – PC Zemun, koji se nalazi u okviru industrijske zone Zmaj – Autoput (BG-ZG) broj 18 – između NIS-BS Zmaj, BS Europetrol i TC Tehnomanija.

Nije bilo nikoga u redu, imaju 4 mesta za punjenje, tako da sam brzo završio. Do pumpe na metan sam prešao još par kilometara, tako da je sada ukupno pređena kilometraža od prethodnog punjenja 350,8 km.

Sipano je ukupno 17,96 kg metana.

Koliko me je koštala vožnja na metan za pređenih 350,8 km. Izračunaćemo koristeći formulu za proračun.

Prešao sam 350,8 km, a sipao sam 17,96 kilograma goriva (ovo je u mom slučaju).

17,96 / 350,8 = 0,0511 * 100 = 5,11 kg/100 km

Za 350,8 km potrošio sam 1.849,88 dinara, da zaokružimo na 1.850 dinara.

Kao što vidimo i dalje se isplati vožnja na metan, iako je od pre par meseci poskupeo na 103 dinara po 1 kilogramu (metan se meri u kilogramima).

DOPUNA od 13.02.2022. godine

Da nastavim da vas obaveštavam i upoznajem sa Opel Zafirom ECO Cosmo. Kako sam u ranijem pisanju napomenuo da je auto povremeno palio/pokazivao žutu lampicu (Check) i da je neko vreme bio “miran”. Opet se desilo paljenje iste. Trebalo je zameniti EVAP ventil. EVAP ventil je ustvari ventil isparenja goriva. I sami znate da u gorivu ima preko 150 štetnih materija – hemikalija, a upravo taj ventil je zadužen za kontrolu emisije gasova. Ukoliko je u kvaru sav višak isparenja goriva i emisionih gasova bi otišao u atmosferu, umesto da se vrati u motor. To je kako sam ja razumeo. I sad imate kompjutere, softvere…u autu i eto auto industriji novih prihoda. Nameste kompjuter da povremeno zeza i eto “belaja” – naravno ovo nije provereno nego ponekad čovek tako razmišlja…

Odvezao u servis Zafiru, majstor pregledao i trebalo je da se Evap ventil zameni. Kako ga nije imao na stanju, a nisam hteo da ugradim polovni, prošlo je par meseci i ovih dana je zamenjen Evap ventil. Majstor je prilikom zamene pregledao auto, pohvalio isti i sa stanjem i sa održavanjem. Predložio da zamene 1 diznu a ostale 3 da očiste. Rekao da nije hitno, ali s obzirom da vodim računa o autu, što on ceni, i da je auto uvek spreman i za put od više hiljada km…

Šta bi vi? Ja prihvatio!

Cena je bila za sav rad 15.500 dinara, ili oko 130 evra – što po meni i nije neki veliki trošak. Tako da ovom prilikom pozdravljam majstora Peđu i njegovu ekipu.

Ovih dana sam za malo prodao Zafiru. Imam neke potrebe i vremenski nisam bio baš siguran kada će mi novac zatrebati. Stavio sam je na oglas i puno ljudi se javljalo. U međuvremenu vreme za kada će mi biti potreban novac će se prolongirati za negde jul mesec – tako da sam odustao trenutno od prodaje.

Naravno nikako je ne bih prodao sa sam finansijski trenutno nezavisan u odnosu na automobil. Ali tako kako je.

Tako da ko planira odličnu Opel Zafiru na metan – obavestiću ovde kada bude postavljen opet oglas. Zato pratite povremeno članak – a i zbog novih dopuna.

Zanimljivo je da sam čuo neke priče o razlici u cenama održavanja automobila Opel Zafira CNG i Volkswagen Passat B6 na metan. Razlike u cenama servisa i delova su do 6 puta skuplje u korist  Volkswagen Passat B6 na metan. Jedan od vozača Pasata mi je rekao da mu je otišao motor, kupio drugi motor i platio 2.000 evra za njega, ali da nije zadovoljan sa istim. Da li je naleteo… ili… ne znam. Prelazi na Zafiru na metan – jer mu je preskupo oko održavanja Pasata na metan. Pa bih voleo da se javi u komentarima neko ko vozi Pasat na metan i kaže nam kako je njima, koliko troši, cene održavanja.

Inače je Pasat B6 CNG lep auto i moćno izgleda. Sigurno je mnogo brži, startniji… ali ako je toliko skup za održavanje onda većina nas ne može sebi da ga priušti.

Kako me mnogi pitaju, da i ovom prilikom odgovorim, moja saznanja oko Opel Zafire na metan, ali sa 150 KS, iliti Turbo. Kažu da je startnija, brža, jača…ali oko održavanja da su delovi skuplji, turbina…

Meni je ova moja baš po meri, povoljna za održavanje, malo troši, baš za prosečnog čoveka u Srbiji, a i šire. Ko ne mora da se “potpisuje” kada kreće, ne jurca, porodičan (pa može i solo), onda je pravi izbor Opel Zafira ECO 1.6, po mogućstvu Cosmo oprema.

Napravio sam malo više fotografija, pa pogledajte kako izgleda posle evo skoro 3 godine kako je “došla” u Srbiju i “pronašla” mene 😉

DOPUNA od 27.02.2022. godine

Danas sam dopunio metan, pa će biti zanimljivo da vidimo kako je sada sa potrošnjom, s obzirom da sam menjao EVAP ventil, jednu diznu i očistio 3 dizne.

Nisam potrošio ceo rezervoar tako da je dopuna bila 13,81 Kg metana, cena za 1 Kg metana je 104 dinara. To me je koštalo 1.436,24 dinara. Prešao sam od poslednjeg punjenja CNG ukupno 287 km.

Da opet upotrebimo formulu i izračunamo, a ujedno i vidimo da li je potrošnja Zafire porasla, ostala ista ili se smanjila. Naravno ovo ćemo sa sigurnošću znati tek nakon nekoliko punjenja, ali s obzirom da je način vožnje isti, relacije koje prelazim su iste…ne bi trebalo da bude odstupanja. Ali je bitno da vidimo da li poslednji radovi na automobilu daju neke prednosti.

13,81 / 287 = 0.04811 * 100 = 4.811 Kg/100 km

To znači da je potrošnja goriva CNG (metana) kod Zafire sada 4,8 Kg na 100 Km, i da je cena vožnje za 100 Km ukupno 500.4 dinara!

Opaaa…..Smanjili smo potrošnju! Odlična vest, zar ne? Poslednje merenje, čini mi se, da je bilo oko 545 dinara za pređenih 100 km, a sada smo poslednjim servisom smanjili potrošnju. Znači da ipak vredi.

Ja, kao i do sada, zadovoljan! I naravno preporučujem ovaj model automobila sa ovim pogonskim gorivom (metan – CNG – KPG)!

Ukoliko prelazite po par hiljada kilometara mesečno, možete da zamislite uštedu! Vrlo brzo će se “vratiti” uloženi novac u automobil. Pozdrav svima koji čitaju.


DOPUNA od 30.04.2022. godine

Nisam pisao o potrošnji “već” dva meseca, a u međuvremenu su se dogodile neke globalne promene, pa tako su i cene goriva porasle. Na današnji dan (30. april 2022.godine) cena benzina je 184 dinara po litri, cena dizela je 206 dinara i cena TNG gasa je 107 dinara. Cena metana CNG je od 103 do 105 dinara i metan je poskupeo za 1 dinar.

Od poslednjeg pisanja, pre oko dva meseca, cene goriva su počele da skaču – iako, po meni, i nema mnogo razloga za to jer je cena nafte na svetskom nivou oko 100 dolara po barelu…Izgleda da su opet te čuvene akcize u pitanju…

Ali da ne bistrim politiku da se vratimo potrošnji Opel Zafire. Par puta sam sipao i potrošnja metana je bila oko 5 kg na 100 km.

Poslednji put sam imao priliku da vozim “mirnije” i brzine su bile od 50 do 90 km/h, nije bilo gužvi pa nije ni bilo kreni/stani, put ravan, kvalitetan…tako da smatram da sam i manje metana potrošio, pa samim tim i uštedeo. Potrošnja je bila manja i od 4 kg na 100 km! (Al je vožnja bila maltene penzionerska). Prešao sam 206 km i izvršio dopunu. Dopuna je iznosila 7,84 kg i to sam platio 807,5 dinara !!!

Prešao sam 206 km i taj put me koštao svega 807,5 dinara !!?? Pa čoveče…. Uspeo sam potrošnju da spustim ispod 4 kg/100km!

Da izračunamo to po onoj našoj formuli:

7,84 / 206 = 0.03805 * 100 = 3.805 Kg/100 km

Put od 206 km me je koštao 807,5 dinara!!! Molim?

Da vidimo koliko bi me taj put koštao ako bih vozio auto sa drugom vrstom goriva:
 • automobil na benzin – 14 litara * 184 =  2.576 dinara (više za 1,768.5 din.),
 • automobil na dizel – 10 litara * 206 =  2,060 (više za 1,252.5 din.),
 • automobil na gas TNG – 16 litara * 107 =  1,712 (više za 904.5 din.).

Ovde sam uzeo da auto na benzin troši 7 lit/100km, auto na dizel troši 5lit/100 km i auto na gas troši 8lit/100 km. Ukoliko imate auto koji odstupa od ovih principa vi izračunajte sami i ustanovite koliko biste uštedeli kada biste vozili automobil na metan (CNG). Ukoliko godišnje prelazite mnogo više od proseka, onda ne znam šta čekate!!!

Srećan vam svima 1. maj! (I ne preterujte sa hranom i pićem). 😉


DOPUNA od 13.05.2022. godine

Stigao je petak 13 !!!

Ništa značajno nego da napomenem, i 1. aprila se retko ko šalio. Sve manje smisla imamo za “normalne” stvari, a sve više nešto patimo, tugujemo, loše smo volje….N ije sve sjajno, ali se trudite da budete “u glavi” pozitivni! Biće bolje!

Ljudi, prodrmajte se malo i uživajte u životu!

A sada o Zafiri, ipak je ona ovde bitna, zar ne?

S obzirom da registracija ističe 16. maja došlo je vreme da uradim mali servis i obavim tehnički pregled na automobilu i izvršim produženje registracije. Tehnički pregled sam zakazao nedelju dana ranije, za danas u 09 časova. Inače tehnički i registraciju obavljam u “Taliji” na Voždovcu, od početka (i ovo nije reklama za njih, nego su ljudi profi pa zašto i da ih ne spomenem i pohvalim).

Vreme tehničkog pregleda je 40 minuta. Nikakvih problema nije bilo niti zamerki na automobil. Ukupna cena za tehnički pregled, osiguranje DDOR (imam premiju 1), registracionu nalepnicu, skidanje stare i lepljenje nove registracione nalepnice koštalo me je 25.700 dinara.

Na tehnički pregled je potrebno da automobil bude opran, da se izbace sve stvari iz gepeka. Ukoliko ste premeštali OBD potrebno je poneti nastavak. Potrebna je saobraćajna dozvola i lična karta. U mom slučaju, za Opel Zafiru na metan bilo je potrebno i staviti na uvid originalne papire da je automobil na metan: Potvrda od Opela da je fabrički ugrađen metan (uradio još 2019. Autopromet) Atest za metan (Vinča) koji inače važi 4 godine – a za plin TNG važi valjda 5 godina, Potvrda od Agencije za saobraćaj. Ja sam dostavio i kopije svega ovoga, plus očitanu saobraćajnu dozvolu.

Opel Zafira tehnički pregled

Tehnički pregled Opel Zafira metan

Kada sam radio veliki servis prošle godine u julu mesecu, urađen je i mali servis. Logičnije bi bilo da sačekam još neki mesec, ali zašto robovati pravilima. Ne mislim da sam ranijim plaćanjem malog servisa na Opel Zafiri oštetio sebe, a mislim da sam Zafiri “pomogao”. Cena malog servisa za Opel Zafiru je iznosio 6.100 dinara, i radio sam ga u Auto servisu “Mirkov”, kod Bogoslovije – kod kojih imače i servisiram automobil (kada sam pohvalio Taliju, zašto i Mirkov servis ne bih, zar ne? Isto profi i ljubazni ljudi, poseban pozdrav majstoru Peđi).

U cenu malog servisa uračunato je:

 • zamena ulja 10/40,
 • filter vazduha,
 • filter ulja,
 • filter kabine i
 • rad.

Malo i fotki motora, podignute Zafire, tako da vidite kako su kod mene smešteni rezervoari, a ujedno da vidite i pod Opel Zafire. Nema korozije i dobro je očuvana.

Mali servis sam radio 07. maja.

O potrošnji

Posle onoga dokazivanja da Opel Zafira može i manje od 4 kg da troši metana na 100km, “opet vozim normalno” i sada je, kao i obično, potrošnja oko 5kg na 100 km.

Više puta sam točio metan, ali evo sa poslednjeg-najsvežijeg:

Naša formula o potrošnji goriva:

Količina sipanog goriva / Pređenih kilometara = Rezultat * 100 = Potrošnja/100km

12,61 / 236 = 0.0534 * 100 = 5.343 Kg/100 km

Za pređenih 236 kilometara platio sam 1.324 dinara.

Sve najbolje i hvala što posećujete sajt www.avionom.com!

DOPUNA OD 05.06.2022. godine

Prošlih dana se sakupilo viška radnih sati pa se par dana odmaralo. Ja inače obavezno odem nekoliko puta godišnje na Staru planinu – po dozu čistog vazduha.

Tako i ovog puta od 02. do 04. juna na planini, čist vazduh, ozelenela priroda, mir, tišina – osim crvkuta ptica, zdrava hrana….

Ali da se vratim ovoj temi i pohvalim i ovom prilikom automobil na metan, Opel Zafira. Bez problema, prešla put od 793 km. Ovom prilikom je potrošnja bila 5,026 kg na 100 km. Kao što sam i ranije pisao da je potrošnja, sa normalnom vožnjom, između 5 i 6 kg na 100km. Može i manje, a može i više – sve u zavisnosti od načina vožnje….

Cene metana

Kolika je potrošnja metana (CNG) i kolika je cena? Koliko troši na 100 km?

Najveća brzina kojom je Zafira vožena ovom prilikom je bila 155 km/h i to samo prilikom preticanja, nekoliko puta. Većinom 130 km/h. Bilo je na par mesta radova na putu, iz pravca Niša ka Beogradu, ali nije bio veći zastoj na istim.

Cena metana u Nišu je 103 dinara i ovom prilikom sve pohvale za ovu pumpu na metan, a cena metana na pumpi Zmaj – Cryo gas je 115 dinara za 1 kg i njima veliki minus! Ne vidim razloga za ovoliki skok cena za metan s obzirom da je prirodni gas i da se ne dobija iz nafte – ali očigledno neko uvek voli da lovi u mutnom – još jednom MINUS za ovu pumpu!

Ovom prilikom neću pisati formulu, jer je već vrlo dobro poznajete u prethodnim dopunama, ali ću vam postaviti slike računa i slike pumpi na metan (CNG) u Beogradu i Nišu.

Pumpe na metan

Pumpe na metan u Beogradu i Nišu

Da napomenem još i ovo. U tolu vožnje iz pravca Niša ka Beogradu malo mi se prispavalo pa sam svratio na prvu benzinsku pumpu da uzmem nešto slano da pojedem. Bila je OMV pumpa. Kako nisam godinama svraćao na iste, na auto putu, šokirale su me cene.

Skupi čips na pumpi

OMV pumpa skupi proizvodi

Kupio sam Čips od 90g i BakeRolls od 160g i cena za ova dva proizvoda je 458 dinara?!? Čoveče – pa kako vas nije sramota da toliko “mlatite” narod! i OMV pumpi jedan VELIKI MINUS! Sramota!

DOPUNA OD 27.06.2022. godine

Kako je ostalo da iskoristim još par dana od godišnjeg odmora iz 2022. godine, reših opet da odem po DOZU ČISTOG VAZDUHA na Staru planinu. Išao sam na tri dana i mogu vam reći opet je prijalo.

Boravak na Staroj planini od samo par dana je dobro za vaše zdravlje. Napunite pluća kiseonikom! Ne košta puno, a odmorićete se i naspavati kao malo dete. Što se hrane tiče lako ćete se snaći. Dobri ljudi sa ove planine će vas ugostiti, smestiti i za vrlo malo novca pružiti vrhunsku uslugu. Godinama punim pluća na Staroj planini i sve više shvatam ljude odavde. Nije njima baš toliko stalo do novca i zarade – više im je da se ispričaju sa vama, ponude njihove specijalitete i uživaju u društvu.

Da, mislim da ne grešim.

Što se tiče hrane, šta ima tu da se priča. Sva hrana im ima vrhunski ukus, oseća se to da je nešto zdravo i prirodno izniklo iz zemlje. A o siru, kačkavalju, punjenim parpikama, hlebu, jagnjetini, sarmicama u listu vinove loze, sokovima, vodi….Ma ne mogu ljudi….

Idite tamo i uživajte. Ako siđete do nekog grada, na primer Pirota, imate poslastičarnice sa kuglom sladoleda od 30 dinara, kolači su 50 dinara, pakovanje malih baklava od skoro 30 kom košta 250 dinara. Paradajz je 100 din i to kakav….

Uživajte malo u prirodi Stare planine na ovom videu (ako vam nije teško vi pritisnite SUBSCRIBE)!

Zafira na snimku ide uzbrdo drugom brzinom, velika je uzbrdica, nas je troje u kolima i nešto stvari…

Potrošnja metana (CNG)

Potrošnja metana

Na slici vidite i malu vragolansku čivavu – Dionisa, velikog “pomoćnika u vožni”! A da znate kako njoj prija priroda…

Metan sipan u Beogradu, po Beogradu vožnja oko 40 km, išao do Niša, dosuo, pa na Staru planinu. U povratku opet u Niš radi dopune i pravac Beograd. Tu kasnije dopunio metan.

Ovom prilikom napominjem da svraćanjem u Niš radi dopune ne znači da sam metan potrošio, nego samo dopuna, i u povratku. Sada sam u Nišu, za pređenih 258,7 km izvršio dopunu metana od 13,83 kg, po ceni od 112 dinara za 1 kg metana. To me je koštalo 1.548,95 dinara, što bi značilo:

13,83 / 258,7 = 0.0534 * 100 = 5.345 Kg/100 km

Na 100 km vožnja na metan košta 598 dinara. Ovde bih napomenuo da smo u kolima bili nas troje i bio je pun raznih stvari, znači opterećen.

Prilikom povratka sa Stare planine, dopuna opet u Nišu (pređenih 192 km):

10,17 / 192 = 0.0529 * 100 = 5.296 Kg/100 km

Na 100 km vožnja na metan košta 593 dinara. Ovde bih napomenuo da smo u kolima bili nas troje i automobil nije bio opterećen, ali su putevi bili daleko komplikovaniji, uzbrdice, neravnine, bez asfalta…

I još da vidimo nakon dolaska u Beograd, i dopune metana kako smo na ovoj deonici prošli:

12,49 / 248 = 0.0503 * 100 = 5.036 Kg/100 km

Na 100 km vožnja na metan košta 564 dinara. U kolima bili nas troje i automobil nije bio opterećen. U povratku na, čini mi se 4 mesta, radovi na putu pa smo tu gubili vreme, bilo je kreni stani…

Sve u svemu, ako pogledamo potrošnju po deonicama, opterećenju automobila, kvalitetu puta i dr. dolazimo do podatka da je i dalje potrošnja Opel Zafire na metan oko 5 kg na 100 km, a da je prosek ovom prilikom:

5.345 + 5.296 + 5.036 = 15.677 / 3 = 5.225 kg/100km

Po ceni od (opet uzimamo prosek za 112 i 115 din) 113.5 dinara za 1 km metana, vožnja na metan, na 100 km je 593 dinara! I dalje se isplati, zar ne?

Pogledajte i video radovi na putu iz pravca Niša ka Beogradu, na nekoliko mesta. Ovde nisam spominjao radove – košenje trave iako su i tom prilikom ograničavali vožnju samo na srednju traku auto puta.

Radovi na autoputu A1

DOPUNA OD 02.08.2022. godine

Pozdrav svima koje i dalje zanima vožnja automobila na metan. Moja preporuka za ovaj vid pogonskog goriva. Cena je u Beogradu i dalje 115 dinara po 1 Kg. Moja Opel Zafira Cosmo 1.6 – 2006. godište i dalje ima potrošnju oko 5Kg metana na 100 Km. Da vidimo poslednji put pre neki dan kada sam sipao kako smo prošli.

10,47 / 208 = 0.0503 * 100 = 5.03 Kg/100 km

Potrošnja metana (CNG) je ovog puta bila 5,03 Kg na 100 km, što me košta, ako uzimamo cenu metana od 115 dinara po 1 Kg, ukupno 578.45 dinara! Dobro je, zar ne?

Da li se isplati vožnja na metan

Sve najbolje i hvala što posećujete sajt www.avionom.com!

DOPUNA OD 15.01.2023. godine

Najpre svima da čestitam Božić i Novu godinu! Da ste živi i zdravi vi i vaše porodice!

A sad, kud svi tu i mali Mujo!

Šalu na stranu sa Mujom, ali evo danas svratio do pumpe, kad…Cena za Metan je sada 123 dinara za 1 kg!? Pa dobro, sve je poskupelo pa je red i da Metan poskupi. Ali da baš ovoliko podigne cenu…Mislim…I dalje se isplati voziti na Metan, to je nesporno. Ali bre “KryoGas”-u zar baš toliko mora? Odjednom cena sa 97 na 123 dinara. Odjednom po 1 kg povećanje za 26 dinara?

Šta da radimo. Mi kao krajnji potrošači moramo da trpimo…A ovi što nemaju obraza, bezobrazni su…neka zarade.

Račun za cenu metana

Automobil prodajem i cena je 3.499 evra – fiksna.

Oglas je na ovoj strani: https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/21121142/opel-zafira-16-eco-m-cosmo

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com