Vitamin D u procesu mršavljenja

Vitamin D u procesu mršavljenja

Ako se osećate bezvoljno i umorno i uzalud pokušavate da skinete višak kilograma moguće je da Vam nedostaje vitamin D, koji se nalazi u masnim ribama-harinzi, džigerici, margarinu i jajima.

Naše telo ipak može samo da proizvede vitamin D u koži, i to iz holesterola. Ali za to su mu neophodni sunčevi zraci. Zato je potrebno da više boravimo na suncu da bi naše telo proizvelo više vitamina D – ali bez preterivanja molim!

Kako deluje vitamin D

Vitamin D je važan za produkciju kalcijuma i izgradnju kostiju, kao i za jačanje imunološkog sistema. Istraživanja su pokazala da ovaj vitamin utiče i na mršavljenje. Gojazne osobe zato često boluju od nedostatka vitamina D. Kada se nivo ovog vitamina u telu ujednači, kilogrami nestaju gotovo sami. Razlog za ovakvu pojavu je da će premalo vitamina D u telu podstaći produkciju previše insulina u organizmu. Ovaj hormon sprečava razgradnju nagomilane masnoće. Pored toga, nedostatak vitamina D izaziva pojavu umora, manje se krećemo i zbog toga se sve više gojimo.

U 3 koraka do vitkije figure

1. UPIJANJE SUNČEVIH ZRAKA

Što češće boravite na svežem vazduhu. Tri puta nedeljno po 15 minuta provedenih na suncu podstaći će produkciju vitamina D iz holesterola i tako ćete obezbediti dovoljnu količinu ovog vitamina. Pri tom je vrlo važno da za to vreme NE koristite kremu za sunčanje, jer ona sprečava dopiranje UV svetlosti u kožu.

2. KORIŠĆENJE MASNIH REZERVI

Vitamin D se čuva i u masnim ćelijama. Da biste pokrenuli korišćenje ovih rezervi, potrebno vam je svakodnevno kretanje. Trening izdržljivosti kao što je šetnja, plivanje i aerobik biće idealan. Vežbanje 2-3 puta nedeljno 30 do 40 minuta podstaći će razgradnju masnih ćelija i oslobađanje vitamina D. Odličan nuzefekat: sportom jačate mišiće i podstičete sagorevanje kalorija.

3. PRAVILNA ISHRANA

Svakog dana smanjite unos kalorija. To će vam najlakše uspeti na sledeći način:

-jedite što više voća i povrća-zasitiće vas a sadrži malo kalorija,

-jednom dnevno pojedite porciju nemasnog mesa-piletinu ili ribu, je će vas belančevine na duže vreme zasititi,

-umesto peciva od belog brašna koristite integralno pecivo u kome se nalaze balastne materije koje će vas brže zasititi i podstaći varenje,

-pet manjih umesto tri velikih obroka što će sprečiti nastanak napada gladi i nekontrolisanog konzumiranja hrane.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com