Veoma moćna biljka koja jača kosti i čisti od otrova

Veoma moćna biljka koja jača kosti i čisti od otrova

Kopriva izgledom možda jeste skromna, ali ova livadna biljka nudi celu raskoš dobrobiti za naše zdravlje. Svakako je reč o jednom od najvrednijih lekova iz prirode, čija sezona upravo traje.

Kopriva cveta od proleća do jeseni, a za očuvanje i poboljšanje zdravlja najčešće je koristimo u obliku čaja.

Koprivu znalci nazivaju „seljakom“ među samoniklim biljem i to je savršeno opisuje. Naizgled neugledna, zapravo je neizmerno vredna i jedna od najkorisnijih lekovitih biljaka, piše Nova.rs. Njene prehrambene blagodati poslednjih se godina ponovno sve više otkrivaju, a postaje još draža kad znate da je možete nabaviti i potpuno besplatno ako je sami naberete.

Koristi koprive zaista su mnogobrojne i poznate su od drevnih vremena:

Čisti telo od toksina

Mnoštvo korisnih nutrijenata koje sadrži čini koprivu savršenom biljkom za čišćenje tela od toksina, i to na nežan i siguran način. Kopriva ima i diuretsko delovanje, što dodatno pospešuje pročišćavanje organizma. Takođe, pospešuje iskorišćenost hranjivih sastojaka u organizmu, te se brine da probavni sistem radi kako treba, sprečavajući taloženje toksina. Uz to, poboljšava rad limfnog sistema pomažući telu da se reši viška toksina i u bubrezima.

Poboljšava cirkulaciju

Zbog kombinacije vitamina C i gvožđa kopriva je odličan stimulator proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, ključnog sastojka hemoglobina. Povećavajući broj crvenih krvnih zrnaca i poboljšavajući cirkulaciju, ekstremiteti tela dobijaju dovoljnu količinu kiseonika potrebnu za podizanje nivoa energije koja nam je potrebna za svakodnevno funkcinosanje. Zbog istog razloga kopriva se često preporučuje za smanjenje umora i lečenje anemije, čiji simptomi uključuju opštu slabost mišića, iscrpljenost, kognitivne poteškoće i glavobolju.

Pomaže kod menstrualnog ciklusa

Kopriva ima brojne aktivne komponente koje pozitivno utiču na žensko zdravlje. Olakšava grčeve i nadutost kod PMS-a te može smanjiti obilnost krvarenja. Ženama koje prolaze kroz menopauzu kopriva može olakšati promene koje se događaju u telu i delovati okrepljujuće, što će hormonske „turbulencije“ učiniti podnošljivijima.

Pomaže u trudnoći

Kopriva se često preporučuje ženama koje imaju vrlo bolan porođaj te može sprečiti preveliko krvarenje. jer deluje kao koagulant. Nadalje, kopriva će pospešiti proizvodnju mleka i učiniti laktaciju lakšom. Stručnjaci koprivu stavljaju na listu korisnih biljnih lekova u trudnoći i tokom porođaja.

Deluje protiv upalno

Između ostalog, kod stanja kao što su reumatoidni artritis i hronična bol u mišićima. Čaj od koprive ili dodaci ishrani na bazi koprive deluju i kod lečenja gihta.

Jača kosti

Jedan od važnih minerala koji se nalaze u koprivi je bor, element koji pomaže u zadržavanju kalcijuma u kostima, što znači da kopriva može pomoći u sprečavanju osteoporoze. Kada se tome doda sposobnost koprive da reguliše hormone u telu, što takođe pomaže u održavanju zdravih kostiju, čini se da ova čarobnica s livada zaista ima sve.

Pomaže kod problema s disanjem

Kopriva je korisna i kod olakšavanja raznih respiratornih problema, uključujući peludnu groznicu, astmu i druge sezonske oblike alergija. Takođe, određene kombinacije ekstrakata koprive mogu značajno smanjiti alergijske reakcije. Redovna konzumacija čaja od koprive u Australiji već se generacijama koristi za lečenje astme.

Sprečava pojavu kamena u bubregu

Kopriva je poznati diuretik, ali na bubrege deluje i na drugi način – može pomoći u razbijanju kamena u bubrezima i žuči. Na taj način može se sprečiti pogoršavanje simptoma te hirurško uklanjanje kamena. Kao moćno sredstvo za uklanjanje toksina, kopriva štiti od infekcije bubrega i prekomernog zadržavanja tečnosti. Nadalje, izuzetno je dobra kod infekcije mokraćnog sistea, pa se tako koristi i kod upale mokraćne bešike.

Poboljšava izgled kože

Nanošenje ekstrakata koprive na kožu dokazano smanjuje akne, te može sprečiti bakterijske infekcije. Zahvaljujući antioksidantnom delovanju pospešuje zaceljenje, smanjuje pojavu ožiljaka od akni i smanjuje pojavu znakova starenja poput bora i staračkih mrlja.

Štiti zdravlje srca

Nakon svega nabrojenog, sasvim je logično da kopriva povoljno deluje i na zdravlje srca. Istraživanja su dokazala da redovna konzumacija čaja od koprive pomaže u snižavanju sistoličkog krvnog pritiska, te da olakšava napetost i stres kardiovaskularnog sistema.

O Goca

Saradnik sajta Avionom.com