Važnije za mršavlјenje – masti ili uglјeni hidrati?

Važnije za mršavlјenje – masti ili uglјeni hidrati?

Smanjenje unosa masnoća mnogo više doprinosi mršavlјenju od smanjenja konzumacije uglјenih hidrata, pokazala je nova američka studija.

Uticaj dijeta analizirao je Nacionalni institut za zdravlјe (NIH), a naučnici su kontrolisali svaku mrvicu hrane koju je pojelo 19 gojaznih dobrovolјaca bez dijabetesa.

Rezultati su u suprotnosti sa nekim novijim teorijama prema kojima je najbolјi način za skidanje kila odricanje od uglјenih hidrata jer se time menja funkcionisanje metabolizma. Ideja tih teorija je uglavnom da smanjenje unosa uglјenih hidrata smanjuje nivo insulina što pak podstiče da se uskladištene masnoće oslobađaju iz tela i troše.

Voditelј istraživanja dr. Kevin Hall iz National Institute of Diabetes and Digestive and Kidnei Diseases rekao je za službenu stranicu NIH-a da je smanjenje uglјenih hidrata zaista delotvoran način da se smanje nivo insulina i podstakne sagorevanje masnoća.

“Međutim, zanimlјivo je da su učesnici studije izgubili još više masnoća kada su smanjili njihov unos jer su na taj način stvorili veću neravnotežu između konzumiranih i sagorelih masnoća”, objasnio je.

U novom istraživanju učesnici su 24 sata dnevno provodili u NIH-ovom Clinical Center u Bethesdi u dva navrata. Prvih pet dana jeli su uravnoteženu hranu koja je sadržala 2.700 kalorija. Sledeće dve nedelje unos kalorija smanjen im je za trećinu – nekima u obliku masnoća, a drugima u obliku uglјenih hidrata. Svi su obavlјali iste aktivnosti. Stručnjaci su analizirali količine kiseonika i uglјen-dioksida u njihovom dahu kao i azota u mokraći kako bi precizno utvrdili hemijske procese koji su se odvijali u organizmima dobrovolјaca.

Prema rezultatima koji su objavlјeni u časopisu Cell Metabolism , Oni koji su konzumirali manje masnoća u proseku su izgubili 463 grama masnoća, a oni koji su jeli manje uglјenih hidrata 245, što je čak 80 posto manje.

Međurim, zanimlјivo je da su računarske simulacije pokazale da bi se razlika među dijetama, kada bi se one duže vreme primenjivale, verovatno postepeno smanjila.

Stručnjaci ističu da je zato najbolјe koristiti onu dijetu koja lјudima više odgovara, koja im je lakša i ukusnija. Ipak, ako neko može birati, smatraju da je bolјe da smanji unos masnoća.

Više od dve trećine odraslih Amerikanaca ima problema sa gojaznošću.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com