U Nemačkoj pooštren zakon o azilu

U Nemačkoj pooštren zakon o azilu

Nakon stupanja na snagu novog zakona o azilu odbijeni tražioci azila će brže i bez izuzetka biti vraćeni u zemlju porekla. Tokom prethodnih nedelja došlo je u više navrata do vraćanja državljana Srbije, delimično i uz pomoć specijalnih čarter letova.

Novi zakon jasno razlikuje između onih koji traže utočište i onih koji nemaju pravo boravka. Svi koji nemaju pravo na azil u Nemačkoj, moraće da je napuste u najkraćem roku. Onima kojima je zaista potrebna zaštita, pružaće se pomoć davanjem najosnovnijih sredstava.
To znači da tražioci azila iz Srbije u principu nemaju izglede da im bude odobren azil u Nemačkoj. Pored toga, u Nemačkoj je znatno pooštren postupak rešavanja zahteva za azil za državljane Srbije (i druge podnosioce zahteva iz zemalja sigurnog porekla):

U Nemačkoj je znatno ubrzan postupak rešavanja zahteva za azil, jer je u nadležnim organima povećan broj zaposlenih.

Finansijski se ne isplati podneti zahtev za azil u Nemačkoj: Tražioci azila umesto novčanih sredstava većinom dobijaju materijalnu pomoć za pokrivanje najosnovnijih životnih potreba.

Ukoliko državljanin Srbije podnese zahtev za azil u Nemačkoj, biće smešten u posebnom prihvatnom centru. Osobama iz sigurnih zemalja porekla (npr. iz Srbije) u Nemačkoj nije dozvoljeno da rade.

Odbijenim tražiocima azila se u pasoš upisuje zabrana ponovnog ulaska za celokupni Šengenski prostor i godinu dana im nije dozvoljen ulazak na teritoriju SR Nemačke.
Nemačka će i nadalje da pruža zaštitu ljudima koji beže od rata, progona i terora. Tražioci azila iz sigurnih zemalja porekla, kao što je Srbija, ne spadaju u tu grupu i biće u najkraćem roku vraćeni u Srbiju. Njihovo vraćanje se vrši u skladu sa odredbama sporazuma o readmisiji u saradnji sa nadležnim organima Republike Srbije.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com