U kojim državama i kako možemo putovati u uslovima pandemije COVID-19 (ažurirano 19.01.2022.)

U kojim državama i kako možemo putovati u uslovima pandemije COVID-19 (ažurirano 19.01.2022.)

Gde se može putovati u vreme pandemije COVID-19 virusa. U kojim državama je dozvoljeno građanima Srbije da putuju

Ažurirano 19.01.2022.

Preporučujemo državljanima Srbije koji putuju u inostranstvo da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije korona virusa, kao i da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi.

Napominjemo da, i pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena, pa zato savetujemo da za informacije o uslovima putovanja u određenu zemlju kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo te zemlje u Beogradu.

Možete da kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u zemlji u koju putujete kako biste dobili raspoložive informacije o uslovima ulaska u datu zemlju.

VAŽNO

Skrećemo pažnju da i pored navedenih informacija na sajtu, postoji mogućnost da avio kompanije imaju dodatne mere u pogledu zaštite od virusa COVID-19, te sugerišemo da kontaktirate odabranog avio prevoznika i detaljno se informišete o uslovima ukrcavanja na let.

AZERBEJDžAN
Državljanima Republike Srbije dozvoljen je ulazak i izlazak iz Republike Azerbejdžan avionskim prevozom, ukoliko poseduju sledeća dva dokumenta:
– potvrdu o negativnom PCR testu na Kovid-19, ne stariju od 72 sata i
– zvanični dokument, izdat od strane relevantne države, kojom se potvrđuje potpuna vakcinacija ili potvrda o preležanoj infekciji izazvanoj virusom Kovid-19 (Kovid pasoš).
Osobama starosti od 1 do 18 godina za ulazak u zemlju potrebna je samo potvrda o negativnom rezultatu PCR testa.
Sertifikat tj. Kovid pasoš mora imati QR kod koji potvrđuje njegovu valjanost (poželjno je da i rezultat PCR testa poseduje ovaj kod, kako bi se ubrzale formalne procedure na aerodromu, ali nije neophodno). Potrebne potvrde se proveravaju tokom prijavljivanja na let na polaznom aerodromu.
Državljanima Republike Srbije vize će se izdavati (na osnovu Kovid pasoša za osobe starije od 18 godina) u diplomatskim predstavništvima i konzulatima Republike Azerbejdžan, bez potrebe pribavljanja posebne dozvole za ulazak u zemlju koju izdaje Operativni štab Vlade Republike Azerbejdžan.
Referentne klinike i laboratorije za testiranje na koronavirus (COVID-19) u Republici Azerbejdžan mogu se naći na sledećem linku: https://www.azal.az/en/information/covid-clinics

ALBANIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u R. Albaniju. Počev od 6. septembra, putnici koji ulaze u Republiku Albaniju, na svim graničnim prelazima, moraju posedovati jedan od sledećih dokumenata:

  1. Potvrda o vakcinaciji (potrebno da je od datuma potpune vakcinacije proteklo najmanje dve nedelje);
  2. Negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati);
  3. Potvrda o preležanoj bolesti COVID-19 (validna do 6 meseci nakon izlečenja).

Navedena pravila važe za sva lica (osim za decu do 6 godina starosti), uključujući i ona koja tranzitiraju kroz R. Albaniju.

ALŽIR
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Alžir, uz prethodnu saglasnost nadležnih alžirskih vlasti. Uslov za ulazak je i posedovanje negativnog PCR testa ne starijeg od 36 sati i obavljanje antigenskog testa pri dolasku.
Granični prelazi su delimično otvoreni, međunarodni putnički saobraćaj se obavlja isključivo vazdušnim putem, preko tri aerodroma Alžir, Oran i Konstantin.

ANGOLA
Državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Angole ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku u R. Angolu, radi se brzi serološki test, čiji trošak snose putnici, a čija cena iznosi oko 20 USD. Za sva lica koja ulaze u R.Angolu i koja, uz potvrdu o potpunoj vakcinaciji, imaju negativan rezultat na testu urađenom po dolasku u zemlju, ukida se obaveza karantina. Za lica koja nisu vakcinisana ostaje obavezan karantin u trajanju od sedam dana.  Pre putovanja je neophodno popuniti formular na veb stranici https://viagem.covid19.gov.ao/en/
Za međuprovincijska putovanja ali i za pristup javnim mestima (administracija, firme, restorani, prodavnice, tržni centri i dr.), potrebna je potvrda o vakcinaciji ili negativan test ne stariji od 48 časova. Prilikom izlaska iz R.Angole neophodno je imati negativan PCR test, ne stariji od 72 časa kao i potvrdu o vakcinaciji, za lica koja imaju regulisan boravak u Republici Angoli.
Ne preporučuje se kretanje u periodu 00:00 do 05:00 časova.

ANDORA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Andoru.  S obzirom da Andora nema aerodrom i da se putovanje moraju vršiti preko Španije ili Francuske, srpski državljani podležu ograničenjima ulaska u Španiju i Francusku. Odnosno, moguće je ukoliko imaju regulisan boravak u Andori ili poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (s tim da je pre ulaska u Andoru prošlo najmanje 14 dana od potpune vakcinacije).
Turisti koji u zemlji provedu tri ili više noći i koji su stariji od 6 godina neophodno je da imaju dijagnostički test (PCR ILI TMA), ne stariji od 72 sata  pre dolaska u Andoru. Posetioci koji imaju boravak u Španiji, Francuskoj i Portugaliji izuzeti su od podnošenja testa u skladu sa postojećim zdravstvenim sporazumima između Andore i ovih zemalja. Takođe su izuzeti i turisti koji dolaze iz zemalja koje se smatraju „zelenim zonama“.
Upotreba maski obavezna je za sve ljude starije od osam godina, iako se preporučuje korišćenje deci počev od šest godina.

ANTIGVA I BARBUDA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu i tranzitiraju preko Antigve i Barbude. Svi putnici koji dolaze vazdušnim putem moraju da imaju negativan RT-PCR test, uređen najkasnije četiri dana pre leta (važi i za putnike u tranzitu). Deci mlađoj od 5 godina nije potreban test.
Svi putnici preko 18 godina, takođe moraju imati dokaz da su primili barem jednu dozu odobrene vakcine protiv COVID-19. Vakcine koje se prihvataju su sledeće: AstraZeneca (SK Bioscience), AstraZeneca (Vaxzevria) ,Covishield, Janssen (Johnson & Johnson), Moderna (Pikevax), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Sinopharm, Sinovac, Sputnik V.

ARGENTINA
Državljani Republike Srbije mogu ući u Argentinu. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, kao i sertifikat o izvršenoj punoj vakcinaciji (važeći najmanje 14 dana). Takođe,  potreban je dokaz o zdravstvenom osiguranju, koje pokriva i bolničke troškove vezano za lečenje od SARS-CoV-2. Strani državljani su dužni da pre puta elektronski popune tzv. izjavu o odgovornosti (Declaración jurada) koja se nalazi na sledećoj veb stranici: https://www.argentina.gob.ar/interior/migraciones/ddjj-migraciones .
Na istom sajtu se mogu naći i informacije o uslovima ulaska u Argentinu kopnenim putem.
Za strane državljane koji imaju stalni boravak u Argentini i maloletna lica, a koji nisu vakcinisani, određuje se obavezan karantin od 7 dana u mestu prebivališta, nakon
kojeg se obavlja novo testiranje.

AUSTRALIJA
Lica sa odobrenim stalnim boravkom i članovi njihovih najužih porodica, potpuno vakcinisani nosioci pojedinih vrsta viza (https://covid19.homeaffairs.gov.au/vaccinated-travellers#toc-7) mogu ući u Australiju bez potrebe prethodnog pribavljanja dozvole od strane nadležnih organa.
Ulazak u Australiju za gore navedene kategorije omogućen je ukoliko lica poseduju sertifikat o punoj imunizaciji (na engleskom jeziku ili sa sertifikovanim prevodom na engleski jezik). Pomenuti sertifikati su prihvatljivi u papirnoj i elektronskoj/digitalnoj  formi. Kompletna imunizacija putnika podrazumeva da je od poslednje primljene doze prošlo najmanje sedam dana, kao i da je vakcina odobrena ili priznata od strane nadležnog australijskog organa – Australia`s Therapeutic Goods Administration (TGA): dve doze u razmaku od najmanje 14 dana: AstraZeneca Vaxzevria, AstraZeneca Covishield, Pfizer/Biontech Comirnaty, Moderna Spikevax or Takeda, Sinovac Coronavac, Bharat Biotech Covaxin, Sinopharm BBIBP-CorV (za lica do 60 godina u trenutku ulaska u Australiju) i Gamaleya Research Institute Sputnik V, ili jedna doza: Johnson & Johnson/ Janssen-Cilag COVID Vaccine. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
Za nevakcinisane putnike (državljani Australije i Novog Zelanda, lica sa odobrenim stalnim boravkom i članovi njihovih najužih porodica) obavezan je karantin od 14 dana u za to posebno opredeljenim objektima, a troškove boravka u izolaciji snose sami putnici. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
Tranzit državljana Srbije je dozvoljen uz posedovanje tranzitne vize (ukoliko je vreme provedeno u tranzitu do 72 sata).
Svi putnici treba da popune Australia Travel Declaration (https://covid19.homeaffairs.gov.au/australia-travel-declaration) najmanje 72 sata pre polaska.

AUSTRIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Austriju ukoliko prilože dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv Covid-19 (na nemačkom ili engleskom jeziku) nekom od sledećih vakcina: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac, Covaxin, Covovax ili Novavax ili lekarsko uverenje o preležanoj bolesti, izdato od strane nadležnog organa (na nemačkom ili engleskom jeziku) da je lice u poslednjih 180 dana preležalo Covid-19. Pored toga neophodno je priložiti i negativan PCR test ne stariji od 72 sata (na nemačkom ili engleskom jeziku) – tzv. 2G+ pravilo. Za ova lica ne važi obaveza elektronske registracije i mera karantina. Ukoliko ova lica ne mogu prikazati negativan rezultat testa, u obavezi su da izvrše on-lajn registraciju, koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja (Pre – Travel Clearance – PTC na sledećoj veb-stranici: https://entry.ptc.gv.at ), a po ulasku u zemlju su u obavezi da stupe u 10-dnevni karantin, koji je moguće prekinuti dobijanjem negativnog PCR testa. Osobe koje su primile treću ,,Booster“ dozu vakcine ne moraju imati PCR-test niti moraju izvršiti on-lajn registraciju.
Vakcina Sinopharm i Sinovac važi samo za ulazak u Austriju, ali ne i kao „Covid propusnica“ prilikom boravka u Austriji.
Lica koja imaju regulisan boravak u Austriji ili jednoj od država EU/EEZ mogu da uđu u Austriju i bez  važećeg 2-G dokaza (potvrda o vakcinaciji odnosno izlečenju), s tim da su u tom slučaju u obavezi da izvrše on-lajn registraciju i stupe u 10-dnevni karantin, koji je moguće prekinuti najranije petog dana, ukoliko lice dobije negativan PCR test.
Izuzetak od obaveze posedovanja sertifikata o vakcinaciji, odnosno potvrde o preležanoj bolesti, su osobe koje nisu vakcinisane zbog zdravstvenih razloga, trudnice, diplomate akreditovane u Republici Austriji, osobe koje stupaju na službu u diplomatsko ili konzularno predstavništvo, odnosno u međunarodnu organizaciju sa sedištem u Austriji, kao i članovi njihovih porodica, te lica koja dolaze u službenu posetu nekoj međunarodnoj organizaciji ili radi učešća u međunarodnoj konferenciji. Ova lica u su obavezi da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 časa.
Deca do navršene 12. godine života ne moraju imati negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju.
Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Dozvoljeni su samo neodložni i nužni prekidi. Nije potreban test za tranzit, kao ni on-lajn registracija.
Konačnu odluku o ulasku u Austriju donose nadležni pogranični organi.

BARBADOS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Barbados. Svi putnici moraju da imaju negativan RT-PCR test, urađen najkasnije 3 dana pre planiranog dolaska na Barbados.
Navedeno važi i za tranzit.
Takođe, 24 sata pre dolaska, putnici moraju popuniti sledeći formular: https://www.travelform.gov.bb/home

BAHAMI
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Bahame. Lica koja su u potpunosti vakcinisana i kod kojih je prošlo minimum dve nedelje od izvršene vakcinacije, moraju da poseduju negativan Antigen Rapid Test ne stariji od 5 dana u odnosu na putovanje.
Nevakcinisani putnici moraju posedovati negativan rezultat RT-PCR testa, ne stariji od 5 dana pre datuma dolaska.
Deca mlađa od 2 godine nisu obavezni da poseduju test.
Pre dolaska na Bahame, svi putnici moraju da popune “Travel Health” vizu, na sledećem  linku: https://travel.gov.bs/

BAHREIN
Državljanima Republike Srbije nije dozvoljen ulazak u Bahrein, osim za lica sa odobrenim boravkom. Putnici sa odobrenim boravkom mogu da uđu sa negativnim PCR testom (ne stariji od 72č pre puta) i uz ponovno PCR testiranje po dolasku u Bahrein.
Putnicima mlađim od 6 godina dozvoljen je ulazak bez PCR testa, nezavisno od toga da li imaju regulisan boravak ili ne.
Putnicima može biti određen karantin u trajanju do 10 dana, osim za lica sa potvrdom o vakcinaciji protiv Covid-19 koja je izdata u Bahreinu, na Kipru, u Grčkoj, Mađarskoj, Izraelu, Kuvajtu, Omanu, Saudijskoj Arabiji, Sejšelima i UAE, kojom se dokazuje da su bili potpuno vakcinisani najmanje 14 dana pre dolaska, kao i za lica sa potvrdom o vakcinaciji protiv Covid-19 koja je izdata u zemljama koje ispunjavaju uslove za izdavanje vize po dolasku.

BELGIJA
Državljanima Republike Srbije koji nemaju regulisan boravak u Belgiji potreban je nužan razlog za putovanje u Belgiju.
Izuzetak su lica koja su vakcinisana nekom od vakcina priznatih od strane EMA (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna i Jensen) ili vakcinom Kovišild.
Lica koja poseduju dokaz o vakcinaciji nekom od vakcina priznatih od strane EMA, treba da urade PCR ili brzi test pre dolaska u Belgiju, i da urade PCR test prvog i sedmog dana po dolasku u Belgiju. U obavezi su da budu u karantinu dok ne stigne rezultat PCR testa urađenog prvog dana po dolasku u Belgiju.
Ukoliko lice ne poseduje dokaz o vakcinaciji nekom od vakcina priznatih od strane EMA, može da doputuje u Belgiju samo uz potvrdu o nužnom putovanju, koju izdaje Ambasada Kraljevine Belgije u Beogradu. Lice treba pre polaska za Belgiju da uradi PCR ili brzi test. Nakon dolaska u Belgiju, mora da uradi PCR test prvog i sedmog dana i da bude u karantinu dok mu ne stigne rezultat PCR testa urađenog sedmog dana po dolasku u Belgiju.
Svi putnici koji ulaze u Belgiju imaju obavezu da popune Public Health Passenger Locator Form, 48 sati pre ulaska u K. Belgiju, osim putnika koji u Belgiju dolaze kopnenim putem i zadržaće se kraće od 48 sati. Putnici koji dolaze avionom ili brodom moraju da popune Public Health Passenger Locator Form, bez obzira na to koliko vremena će boraviti u Belgiji. Nakon popunjavanja formulara, putnik će dobiti SMS sa aktivacionim kodom.
Tranzit automobilom bez posedovanja PCR testa je dozvoljen, uz obavezu popunjavanja Public Health Passenger Locator Form. PCR test nije potreban za tranzit vazdušnim saobraćajem, ako se ne napušta međunarodna tranzitna zona na aerodromu. Za ostale vidove transporta u tranzitu (voz, autobus…) potreban je PCR test, ukoliko je na snazi crveni kod, a lice nije vakcinisano jednom od gore navedenih vakcina.
Više informacija je dostupno na  https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#faq i na https://travel.info-coronavirus.be/, gde se može preuzeti i Public Health Passenger Locator Form.

BELIZE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Belize. Svi putnici moraju da poseduju negativan RT-PCR test ne stariji od 96 sati, ili negativan Antigen Rapid test ne stariji od 48 sati.
Putnici koji dođu bez testa, u obavezi su da izvrše testiranje na aerodromu po ceni od 50 američkih dolara.
Turisti moraju da poseduju dokaz o boravku u jednom od “Gold Standard” hotela koji prikazuju imigracionim organima prilikom ulaska u zemlju.

BELORUSIJA
Državljani R. Srbije koji poseduju original ili kopiju sertifikata (na papiru) o potpuno izvršenoj vakcinaciji protiv virusa COVID-19, mogu da uđu na teritoriju Belorusije bez obaveze posedovanja PCR testa. Potpuna vakcinacija mora biti izvršena minimum mesec dana (maksimum 12 meseci) pre datuma ulaska na teritoriju Belorusije. Sertifikat o vakcinaciji mora sadržati prezime i ime lica, datum prijema finalne doze vakcine i mora biti izdat na beloruskom ili ruskom i/ili engleskom jeziku.
Državljani R. Srbije koji ne poseduju potvrdu o potpuno izvršenoj vakcinaciji na virus COVID-19, mogu da uđu u Belorusiju ukoliko poseduju negativan rezultat laboratorijske PCR analize na infekciju virusom COVID-19 (na ruskom, beloruskom ili engleskom jeziku). Navedeni rezultat ne sme biti stariji od 72 sata i mora sadržati prezime, ime lica i potvrdu negativne analize. Kontrola posedovanja medicinskog dokumenta vršiće se na granici. Neposedovanje pomenute potvrde predstavlja osnov za zabranu ulaska u R. Belorusiju.
Svi strani državljani, uključujući i državljane R. Srbije, su oslobođeni obaveze samoizolacije prilikom ulaska u R. Belorusiju.
Ulazak u Belorusiju stranih državljana, uključujući i državljane R. Srbije, kopnenim, železničkim i rečnim putem privremeno je obustavljen. Državljani R. Srbije mogu da uđu u Belorusiju isključivo preko međunarodnog aerodroma „Minsk“.
Izuzetak od privremene zabrane ulaska u Belorusiju kopnenim putem predstavlja poseta iz poslovnih razloga, na poziv pravnih lica registrovanih na teritoriji Belorusije u cilju ostvarivanja poslovne delatnosti ili službenog puta. (ulazak kopnenim putem se dozvoljava jedino ukoliko lice poseduje pozivno pismo pravnog lica iz Belorusije ili njegovu kopiju u papiru). Pozivi pravnih lica iz R. Belorusije koji se odnose na turističke ili rehabilitacione aranžmane ne omogućavaju ulazak kopnenim putem u R. Belorusiju.
Ograničenje ulaska kopnenim, železničkim i rečnim putem u Belorusiju se ne odnosi na posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja poslova međunarodnog prevoza u drumskom i poštanskom saobraćaju, kao ni na posade aviona, brodova i vozova kao i na strane državljane koji su supružnici, roditelji ili deca beloruskih državljana, strane državljane sa regulisanim stalnim ili privremenim boravkom i stranih državljana koji poseduju belorusku radnu dozvolu, lica koja dolaze u Belorusiju na školovanje ili na lečenje (uz posedovanje sve neophodne dokumentacije i potvrda).

BENIN
Državljani Srbije mogu da uđu u Benin. Po dolasku na aerodromu se obavlja zdravstveni pregled i radi prvi PCR test. Licima bez vidljivih simtoma se određuje samoizolacija. Lica sa vidljivim simptomima se upućuju u Centar za izolaciju i privremeno se oduzima pasoš. Posle 15 dana se radi drugi PCR test. Treći PCR test se radi pre napuštanja Benina. Rezultati testa se dobijaju u roku od 24 do 48 sati. Troškove testiranja snose putnici i isti iznose oko 150 EUR. U slučaju da je posle 15 dana rezulat testa pozitivan, država Benin preuzima dalje lečenje bez naplate troškova.

BOLIVIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Boliviju. Obavezan je negativni PCR test, ne stariji od 72 sata, za sva lica starija od pet godina. Po ulasku u Boliviju, obavezna je izolacija najmanje deset dana. Sedmog dana izolacije lice se dodatno testira o svom trošku.
Lica koja nemaju boravak u Boliviji moraju imati zdravstveno osiguranje sa pokrićem za COVID-19.

BOSNA I HERCEGOVINA
Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju preko teritorije BiH, ukoliko direktno ulaze iz R. Srbije.
Ukoliko državljani R. Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodno je da poseduju negativan PCR ili brzi antigenski test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova; ili potvrdu o vakcinisanju za osobu koja je pre više od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH primila drugu dozu vakcine ili prvu dozu, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi; ili lekarsku potvrdu kojom se potvrđuje da je lice preležalo COVID-19 u periodu od 14 do 180 dana pre dolaska na granični prelaz.

BOCVANA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Bocvanu osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je 14-dnevni karantin. Tranzit je moguć iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog repatriacinog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

BRAZIL
Ulazak u Brazil je moguć isključivo vazdušnim putem. Putnik koji ulazi u Brazil iz inostranstva, bilo da je brazilski ili strani državljanin, obavezan je da avio-prevozniku pre ukrcavanja pokaže:
1.  Dokument kojim se potvrđuje negativan rezultat RT-PCR testa na SARS-Cov-2, ne stariji od 72 sata pre trenutka ukrcavanja, ili negativan rezultat skrining testa na infekciju korona virusom SARS-Cov-2 ne stariji od 24 sata pre ukrcavanja na let. Rezultat mora biti na engleskom, portugalskom ili španskom jeziku. Deca mlađa od 12 godina ne moraju imati rezultat RT-PCR testa ukoliko putuju u pratnji osoba koje poseduju negativan rezultat RT-PCR testa ne stariji od 72 sata. Deca uzrasta od dve do dvanaest godina koja putuju bez pratnje moraju imati potvrdu o negativnom rezultatu RT-PCR  testa. Deca mlađa od dve godine ne moraju posedovati rezultat testa
2. Potvrdu o zdravstvenom stanju putnika (DCV) popunjenu (odštampanu ili u elektronskoj formi), kojom putnik izjavljuje da je saglasan sa poštovanjem sanitarnih mera, kojih mora da se pridržava dok je u Brazilu. (link ka formularu za ovu potvrdu: https://formulario.anvisa.gov.br). Formular mora biti popunjen ne ranije od 24 sata pre putovanja i suprotnom neće važiti.
3. Dokaz o vakcinaciji, odštampan ili u elektronskoj formi, sredstvima za imunizaciju odobrenih od strane Nacionalne agencije za zdravstveni nadzor Brazila ili Svetske zdravstvene organizacije ili vlasti zemlje u kojoj je putnik vakcinisan, čija je primena poslednje doze ili pojedinačne doze realizovana najmanje 14 dana pre datuma otpreme.
Putnici koji nemaju dokaz o vakcinaciji, čija je primena poslednje doze ili pojedinačne doze izvršena najmanje 14 dana pre datuma polaska, mogu da uđu u Brazil uz obavezan karantin na teritoriji Brazila, pod sledećim  uslovima:
·         Karantin, u trajanju od  pet dana, u gradu krajnjeg odredišta i na adresi upisanoj u Potvrdu o zdravstvenom stanju putnika (DCV). Po isteku karantinskog perioda, moraju izvršiti antigenski test ili RT-PCR test i ako je rezultat negativan karantin će biti okončan.
·         U slučaju odbijanja da se izvrši jedan od testova nakon karantina, ili u slučaju da rezultat nekog od testova otkrije infekciju virusom SARS-Cov-2 putnik će ostati u karantinu u skladu sa kriterijumima koje je utvrdilo Ministarstvo zdravlja u Vodiču za epidemiološki nadzor Kovid-19, koji je dostupan na veb stranici: https://www.gov.br/saude/pt-br/coronavirus/publicacoes-tecnicas/guias-e….
Privremeno je zabranjeno ukrcavanje putnika za Brazil koji dolaze iz/ili prolaze kroz Južnoafričku Republiku  i Republiku Bocvanu,  Kraljevinu Esvatini, Kraljevinu Lesoto, Republiku Namibiju i Republiku Zimbabve u poslednjih 14 dana.

BRUNEJI DARUSALAM
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju kroz Bruneje Darusalam osim lica koja imaju stalni boravak. Pre putovanja, potrebno je kontaktirati najbližu Ambasadu Bruneja.

BUGARSKA
Iako je Republika Srbija u crvenoj zoni, državljanima Republike Srbije i članovima njihovih porodica dozvoljen je ulazak u Bugarsku pod uslovom da ISTOVREMENO poseduju:
1)  validni sertifikat o potpunoj vakcinaciji ili o preležanoj bolesti COVID-19 (bilo EU digitalni COVID sertifikat o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti, bilo njemu analogni dokument, koji sadrži iste podatke) i
2) negativan PCR test ne stariji od 72 sata od testiranja (što se dokazuje EU digitalnim COVID sertifikatom o izvršenom testiranju ili njemu analognim dokumentom, koji sadrži iste podatke).
Deca do navršenih 12 godina života mogu da ulaze bez kovid dokumenata, a deca od 12 do 18 godina – sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata. U slučaju da ne poseduju negativan PCR test, određuje im se karantin u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana, kojeg se mogu osloboditi ako naprave PCR test, nakon što protekne 72 sata od ulaska u zemlju. Ako je rezultat testa negativan, karantin se smatra ukinutim od dana registracije rezultata u Nacionalnom informacionom sistemu za borbu s COVID-19.
Detaljna informacija može se naći na sajtu Ambasade R. Srbije u Bugarskoj: http://sofia.mfa.gov.rs/cir/
Sertifikat o preležanoj bolesti važi u periodu od 11. do 180. dana, računajući od datuma testiranja upisanog u dokument.
Smatra se da je vakcinacija potpuno završena ako je primljen odgovarajući broj doza COVID-19 vakcina, navedenih u Prilogu broj 3 Naredbe (strana 20), kao i ako je od tada proteklo 14 dana, računajući od datuma primanja poslednje doze. Vakcinacija je potpuno završena i kada je primljena kombinovana vakcina jedne doze vakcine Vaxzevria/ AZD1222 i jedne doze vakcine Comirnaty/ BNT162b2 (Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine).
Bez navedenih dokumenata u Bugarsku mogu ulaziti lica, koja su:
1) putnici u tranzitu, u slučaju kada se može garantovati napuštanje teritorije Bugarske bez zadržavanja;
2) pogranični radnici (lica, koja žive u Bugarskoj i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u državu članicu EU, Tursku, Srbiju ili Severnu Makedoniju, radi obavljanja delatnosti kao zaposleno ili kao samozaposleno lice, kao i lica koja žive u navedenim državama i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u Bugarsku, radi obavljanja delatnosti kao zaposleno ili kao samozaposleno lice);
3) vozači i stjuardi u autobusima, koji vrše međunarodni prevoz putnika;
4) vozači teretnih motornih vozila, angažovani na međunarodnom prevozu robe i tereta;
5) posade plovila i lica koja pružaju tehničku podršku plovilima, koja pri ulasku na teritoriju Bugarske obaljaju svoje službene dužnosti;
6) posade vazduhoplova, angažovane na letovima do i sa bugarskih javnih aerodroma, i lica koja tehnički opslužuju vazduhoplove;
7) učenici i studenti i doktorandi koji žive u Srbiji, Grčkoj, Turskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji i putuju u Bugarsku radi školovanja, što se potvrđuje uverenjem izdatim od strane obrazovne ustanove, kao i učenici, studenti i doktorandi koji žive u Bugarskoj i putuju u navedene zemlje, radi školovanja, što se potvrđuje uverenjem izdatim od strane obrazovne ustanove;
8) deca do navršavanja 12 godina života;
Putnici u tranzitu su dužni da prilikom ulaska u Bugarsku obaveste graničnu policiju o tranzitu i prilože dokaz o istom u vidu: avionske karte, hotelske rezervacije, pozivnog pisma i dr.
Kopnenim putem se može ući u Bugarsku preko sledećih graničnih prelaza: Kalotina, Vrška Čuka, Oltomanci i Strezimirovci. Ovo ograničenje ne važi za lica koja u Bugarsku mogu ulaziti bez kovid dokumenata.

BURKINA FASO
Državljani Srbije mogu da uđu u Burkinu Faso. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Svi putnici se upućuju u karantin u trajanju od 14 dana gde sami snose troškove boravka i tretmana. U karantinu se podvrgavaju testiranju prvog, osmog i četrnaestog dana.

BURUNDI
Državljani Srbije mogu da uđu u Burundi. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji do 72 sata.
Po dolasku na aerodrom u Budžumburi, svi putnici se podvrgavaju dodatnom testiranju i smeštaju u hotele koji su namenjeni za tu svrhu. Obavezan je karantin do dobijanja negativnog rezultata PCR testa. Troškovi testa i smeštaja u hotelu idu na teret putnika.

VANUATU
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

UJEDINjENO KRALjEVSTVO VELIKE BRITANIJE I SEVERNE IRSKE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu.
Potpuno vakcinisani putnici (primili dve doze vakcine (ili jednu od zavisnosti od proizvođača) najmanje 14 dana pre dolaska u Englesku, priznate vakcine: Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna, Janssen, Sinovac, Sinopharm Beijing i Covaxin) nisu u obavezi da pre putovanja rade kovid test, niti da borave u izolaciji po dolasku u Englesku.
Obavezno je testiranje putnika po dolasku u Englesku (najkasnije 2 dana nakon dolaska), s tim što će moći da se testiraju na kovid i korišćenjem brzog antigen testa (mogu da biraju da li će PCR ili antigenski test), koji unapred treba da poruče i plate.
U slučaju pozitivnog testa, obavezna je samoizolacija  u trajanju od 10 dana, s tim da je moguće prekinuti karantin posle 7 dana pod uslovom negativnog rezultata dva konsekutivna brza antigen testa 6. i 7. dana.
Obavezno je popunjavanje lokator formulara 48 sati pre putovanja (Passenger Locator Form – https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk ). Ovaj režim odnosi se i na  mlađe od 17 godina, putnike sa validnim izuzećem od vakcinacije i aktivne učesnike u odobrenim farmakološkim ispitivanjima.
Za ostale putnike, koji se smatraju nevakcinisanim, režim ulaska u Englesku je nepromenjen: u obavezi su da borave u samoizolaciji u trajanju od 10 dana; pre putovanja neophodno je da popune lokator formular, poruče i unapred plate dva PCR testa (testiranje se obavlja najkasnije 2. dana po dolasku, odnosno 8. dana karantina), kao i da poseduju negativan kovid test ne stariji od 48 sati.
Dodatne informacija o ulasku i boravku u Engleskoj, kao i o uslovima ulaska u Škotsku, Vels i Severnu Irsku, može se pronaći na sledećem linku: https://www.gov.uk/guidance/travel-abroad-from-england-during-coronavir…
Potvrda o prirodnom imunitetu neće se prihvatiti umesto potvrde o vakcinaciji ili negativnog kovid testa.

VENECUELA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Venecuelu jer su granice zatvorene za ulazak stranih državljana.

VIJETNAM
Državljani Srbije ne mogu da uđu, niti tranzitiraju kroz Vijetnam.

GABON
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Gabon uz negativan PCR test urađen najviše 72 časa pre ulaska u zemlju. Svi putnici moraju imati rezervaciju hotela, koja se mora izvršiti preko veb platforme https://voyageurs.assistcovid19.ga/home.
Po sletanju u Librevil svaki putnik ima obavezu da uradi PCR test na Covid19 s tim što su lica koja poseduju potvrdu o vakcinaciji, nakon negativnog rezultata na testu, izuzeta od karantina. Ukoliko lice ne poseduje potvrdu o vakcinaciji, u obavezi je da provede 5 dana u karantinu, o svom trošku. Cene PCR testa su 20 000 centralnoafričkih franaka (oko 30 EUR) i 50 000 centralnoafričkih franaka (oko 75 EUR) za VIP test. Putovanja unutar zemlje su moguća, uz dobijanje dozvole od nadležnih organa i negativan PCR test koji važi 14 dana, a vakcinisana lica se mogu kretati bez ograničenja. Za ulazak na javna mesta (državne institucije, firme, restorane, barove i dr.) potrebna je potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test.

GAMBIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Gambiju. Međunarodni letovi su suspendovani.

GANA
Državljani Srbije mogu da uđu u Ganu. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.  Pre polaska putnici su dužni se prijave elektronskim putem na sajtu:  https://myfrontierhealthcare.com/home/ghana. Putnici se, po dolasku na međunarodni aerodrom ,,Kotoka” u Akri, podvrgavaju ponovnom testiranju o svom trošku. Cena testa iznosi 150 USD. Deca do pet godina starosti se ne testiraju. Rezulatat testa se dobija za 30 minuta. Lica u tranzitu, koja ne napuštaju aerodrom, se ne testiraju.

GVATEMALA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Gvatemalu ukoliko prilože sledeće:
– Sertifikat o vakcinaciji, u štampanoj formi, s tim da je druga doza primljena minimum 15 dana pre početka putovanja. Od navedenog su izuzeta lica mlađa od 12 godina.
– Negativan Kovid-19 test (antigenski nazalni bris ili PCR test) koji nije stariji od 3 dana. Od navedenog su izuzeta lica mlađa od 10 godina.
– Regionalni putnički obrazac, odnosno carinski/migracioni obrazac
Sve osobe starije od 2 godine su u obavezi da koriste maske.

GVAJANA 
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Gvajanu uz negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata.
Svi odrasli putnici moraju da su vakcinisani barem jednom dozom jedne od sledećih vakcina: Astra Zeneca – ChAdOx 1, Sputnik V-Gam Covid Vac (1&2), Sinopharm – Vero Cell BIBP, Sinovac – Corona Vac, Phizer – BioNTech Covid 19 – BNT 162b2, Moderna – mRNA – 1273 vaccine, Johnson & Johnson – Janssen Ad26CoV2.S vaccine
Takođe, 24 sata pre dolaska u Gvajanu, putnici moraju elektronski popuniti tzv. PLF (Passenger Locator Form) obrazac koji može da se nađe na linku: https://guyanatravel.gy/

GVINEJA
Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju avio letom uz negativan test, ne stariji od 3 dana. Navedeno važi i za strane državljane.
Zatvoreni su kopneni i pomorski granični prelazi. Izuzetak predstavljaju predstavnici stranih diplomatko-konzularnih predstavništava i radnici humanitarnih misija kojima je, uz prethodnu notifikaciju, dozvoljen ulazak na teritoriju Gvineju.

GVINEJA BISAO
Državljani Srbije mogu da uđu u Gvineju Bisao uz posedovanje negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata.

GRENADA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Grenadu. Svi putnici u Grenadu, moraju biti kompletno vakcinisani, kao i da prikažu negativan rezultat RT-PCR testa urađen najviše tri (3) dana pre putovanja.
Pre dolaska, turisti moraju da apliciraju za zdravstvenu putnu dozvolu na sledećem linku: https://travelauth.health.gov.gd/

GRUZIJA
Vakcinisani državljani Republike Srbije mogu da uđu u Gruziju avionom ukoliko prilože na uvid jedan od sledećih dokumenata:
-potvrdu o punoj vakcinaciji (dve doze, ili jedna doza u slučaju vakcine Johnson&Johson) bilo kojom vakcinom protiv COVID-19;
-potvrdu o preležanom virusu u poslednjih 100 dana i potvrdu o prijemu bar jedne doze bilo koje vakcine protiv COVID-19, odobrene od strane SZO za hitnu upotrebu (Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac), s tim da mora da prođe najmanje 14 dana od vakcinacije.
Vakcinisani državljani Republike Srbije koji  ulaze u Gruziju kopnenim ili morskim putem u obavezi su da, pored prethodno navedenog, prilože na uvid i negativan PCR test ne stariji od 72 sata.
Nevakcinisani državljani Republike Srbije mogu ući u Gruziju ukoliko putuju direktno vazdušnim, kopnenim ili morskim putem (uključujući tranzit kroz treće zemlje) i u obavezi su da prilože na uvid negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Trećeg dana boravka u Gruziji u obavezi su da urade PCR test o svom trošku.
Navedena lica su u obavezi i da se prijave pre ulaska u Gruziju putem linka: https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia
Deca mlađa od 10 godina ne moraju da prilože na uvid negativan PCR test, niti da se ponovo testiraju u Gruziji.
Državljani Srbije koji su u poslednjih 14 dana boravili na teritoriji Južnoafričke republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesotoa, Esvatinija, Mozambika i Malavija, podležu obaveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana u posebnom objektu po ulasku u Gruziju. Nakon okončanja izolacije, osoba će biti podvrgnuta PCR testiranju.

GRČKA
Državljani Republike Srbije, stariji od 5 godina života, koji ulaze u R. Grčku (bez obzira na status vakcinacije) su u obavezi da poseduju negativan RT-PCR test, ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski (rapid) test, ne stariji od 24 časa, na prisustvo virusa SARS-CoV-2.
Takođe, svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/  (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

DANSKA
Državljani R. Srbije (sve kategorije) mogu da uđu u Dansku ukoliko poseduju negativan test na Kovid 19 (PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati).
Deca mlađa od 15 godina su izuzeta od testiranja pre ulaska u Dansku ukoliko putuju u pratnji odrasle osobe.
Vakcinisani građani, sa potvrdom u elektronskoj formi (digitalni zeleni sertifikat), ne moraju da urade test po ulasku u Dansku, niti da se samoizoluju.
Nevakcinisanim građanima neophodan je test i nakon ulaska u Dansku potrebna je samoizolacija u trajanju od 10 dana (čak i ako je test negativan). Izolaciju je moguće prekinuti nakon šestog dana ukoliko se dobije novi negativan rezultat. Testiranje je besplatno. Od izolacije su izuzeta lica koja putuju službeno.
Lica u tranzitu su izuzeta od mera i mogu da se zadrže u Danskoj maksimalno 24 sata.
Lica koja se ne pridržavaju mera (testiranje, nošenje maske i dr.) mogu biti kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 3.500dkk (470evra).
Dodatne informacije su dostupne na linku: https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark

DOMINIKA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Dominiku. Otvorene su granice i aerodromi.
Pre ulaska u zemlju mora se popuniti  zdravstveni upitnik na veb sajtu: https://domcovid19.dominica.gov.dm/. Zdravstvene vlasti mogu, na osnovu ovog upitnika, odbiti ulaz određenim putnicima.
Potreban je i PCR test ne stariji od 72 sata, kao i da se unapred uplati antigensko testiranje koje će se izvršiti po dolasku u zemlju.
Nevakcinisani putnici će takođe morati da vrše PCR testiranje, kao i da provedu 5-7 dana u karantinu na jednoj od “Safe in Nature” lokacija.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku. Neophodan je negativan test.
Nije potrebno pokazati sertifikat o vakcinaciji, kao ni negativan PCR test, za turiste koji imaju organizovan smeštaj u hotelskim kompleksima.
Za ulazak u barove, restorane, diskoteke, klubove, tržne centre, prodavnice, kazina, teretane, sportske centre i bilo koji drugi zabavni centar, koji se ne nalaze u sklopu hotela ili hotelskih kompleksa, potrebno je pokazati lični dokument i potvrdu o  vakcinaciji, u originalu ili u čitljivoj, fizičkoj ili digitalnoj kopiji. U slučaju da nemaju dve doze primljene vakcine, potrebno je da svaki put prilože originalni PCR test, čiji je rezultat negativan, sproveden najviše 7 dana ranije, od strane ovlašćene nacionalne institucije.
Deci ispod 12 godina nisu potrebni ni PCR ni potvrda o vakcinaciji.

EGIPAT
Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat.
Za lica koja su revakcinisana nije neophodan PCR test, već je potrebno posedovati sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom.
Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom.

EL SALVADOR
Državljani Srbije mogu da uđu u El Salvador. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji 72 sata. Test nije obavezan za decu mlađu od dve godine i akreditovane diplomate.

EKVADOR
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Ekvador pod uslovom da imaju sertifikat o izvršenoj kompletnoj vakcinaciji (osim za lica mlađa od 16 godina) i da je od dobijanja druge doze prošlo minimum 14 dana, kao i da poseduju negativan PCR test ne stariji od 72č u trenutku ukrcavanja.
Deca starosti 2 – 16 godina potreban je samo negativan PCR test (ne stariji od 72č).
Osim navedenog je potrebna i elektronska prijava (Traveler’s Health Declaration) koja se prilaže prilikom ukrcavanja. Navedeni formular se može pronaći na sledećem linku https://ecuador.travel/en/travel-safe-in-ecuador-2/

EKVATORIJALNA GVINEJA
Međunarodni vazdušni saobraćaj sa Ekvatorijalnom Gvinejom je suspendovan, počev od 06.12.2021.godine do 02.01.2022.godine. Domaći letovi i pomorski saobraćaj između ostrvskog i kontinentalnog dela zemlje se obavljaju neometano kao i čarter letovi i kargo saobraćaj.
Svi putnici koji ulaze u Ekvatorijalnu Gvineju moraju posedovati negativan PCR test (ne stariji od 48 časova), kao i potvrdu o vakcinaciji protiv Covid19.
Nakon ulaska u zemlju, obavezan je hotelski karantin, u trajanju od pet dana (o sopstvenom trošku). Po dolasku u hotel i po okončanju karantina, radi se test o trošku putnika.
Ukoliko, zbog potrebe posla, postoji potreba za međuprovincijskim putovanjima (odnosno između ostrva i kopnenog dela zemlje) potrebno je da lica sa sobom imaju potvrdu o vakcinaciji a za putovanja između Bate i Malaba i negativan PCR test.
Zabranjen je ulazak u zemlju putnicima koji dolaze iz zemalja u kojima je registrovana nova varijanta virusa kovida19 (omikron).
Na snazi je policijski čas u trajanja od 23 do 06 časova.

ESVATINI
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Esvatini osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

ESTONIJA
Državljanima Republike Srbije dozvoljen je ulazak u Estoniju ukoliko poseduju jedan od sledećih dokumenata: dokaz o potpunoj vakcinaciji, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati ili dokaz o preležanoj infekciji u poslednjih 6 meseci.
Prihvataju se sve vakcine koje se primaju u Republici Srbiji. Potvrde o vakcinaciji ne smeju biti starije od godinu dana.
Za lica koja putuju sa negativnim testom, obavezna je samoizolacija u trajanju od 10 dana po ulasku u Estoniju. Samoizolacija može biti skraćena testiranjem u Estoniji, najranije 6 dana po dolasku.
Potpuno vakcinisana lica nemaju obavezu samoizolacije i dodatnog testiranja.
Svi putnici su u obavezi da popune elektronski upitnik dostupan na internet adresi: https://iseteenindus.terviseamet.ee/ , najranije 72 sata pre putovanja.
Detaljnije informacije, uključujući posebna pravila o putovanju dece, možete pronaći na sledećem linku: https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-… .

ETIOPIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Etiopiju uz obavezno posedovanje digitalnog sertifikata kojim se dokazuje da je putnik negativan na Covid 19. Potrebno je da se na sajtu trustedtravel.panabios.org kreira nalog i detaljno sledi uputstvo (http://www.addisababa.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Travel_Guide_Simplified.pdf) u vezi sa dobijanjem digitalnog sertifikata.
Posedovanje digitalnog sertifikata je obavezno za sve putnike koje ulaze, tranzitiraju i napuštaju Etiopiju.
Detaljnije informacije možete pronaći na internet stranici Ambasade R. Srbije u Adis Abebi http://addisababa.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1623312354&ucat=106&template=HeadlinesCir&#disqus_thread .

ERITREJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Eritreju. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

ZAMBIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Zambiju ukoliko prilože negativan test (ne stariji od 72 sata) na Covid-19.
Moguće je nasumično testiranje na granici.
Svi aerodromi su otvoreni, iako je dostupnost međunarodnih letova i dalje ograničena. Upitnici o zdravlju putnika pružaju se na dolaznim letovima koje putnici popunjavaju pre iskrcavanja i isti treba popuniti na engleskom jeziku i predati po dolasku vidljivo prisutnim službenicima aerodroma.
Prevoz međunarodnim vozovima i autobusima su obustavljeni.
Svi putnici koji dolaze iz zemlje koju je Vlada Zambije proglasila „visokim rizikom“ (aktuelna lista se može pronaći na sledećem linku https://www.zambiaimmigration.gov.zm/covid-19-news/  ) moraju da urade test na Covid-19 o svom trošku (oko 100 USD) po dolasku u Zambiju ili u roku od 48 sati od dolaska, čak i ako imaju negativan PCR test, kao i da provedu 14 dana u samoizolaciji ili do dobijanja negativnog rezultata testa urađenog u Zambiji. Navedeno nije potrebno ukoliko se putnik zadržava u zemlji „visokog rizika“ kraće od 24 sata.
Negativan test na Covid-19 urađen u Zambiji je neophodan i za izlazak iz Zambije, osim za putnike na odredište koje ne zahteva negativan test za ulazak, ali se putnicima savetuje da pre putovanja provere te zahteve kod avio-prevoznika.

ZIMBABVE
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Zimbabve osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 21 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona) kao i prevoza karga, uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

IZRAEL
Državljani Republike Srbije mogu ući u Izrael ako su stigli preko međunarodnog aerodroma Ben Gurion ili aerodroma Ramon, ako nema drugih smetnji za ulazak u Izrael kao i ukoliko je:
· prošlo manje od 180 dana od vakcinacije vakcinom odobrenom od strane SZO ( Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac, Sinopharm, Bharat Biothec, the Serum Institute of India and Johnson and Johnson) ili bustera odobrenog od SZO, ili
· ukoliko poseduju sertifikat o oporavku, ekvivalentan važećem u EU, zasnovan na pozitivnom  NAAT testu.
Osobe vakcinisane Sputnjik vakcinom mogu ući pod uslovom da dobiju pozitivan rezultat serološkog testa obavljenog u Izraelu.
Stranim državljanima koji ne ispunjavaju ove uslove neće biti omogućen ulazak, osim za one koji poseduju dozvolu za poseban ulazak.
Proces vakcinacije podrazumeva:
· Primljene dve doze vakcine (ili jedne u slučaju Johnson and Johnson vakcine) i najmanje 14 dana mora proći od datuma prijema druge doze vakcine na dan dolaska u Izrael (ali ne više od 180 dana u vreme napuštanja Izraela). Dan kada je obavljena vakcinacija se ne računa.
· Primljenu buster dozu kao i da je prošlo 14 ili više dana od dana vakcinacije do dolaska u Izrael, ali ne više od 180 dana. Osobe u posedu sertifikata o oporavku koji može biti digitalno verifikovan od strane sistema Ministarstva zdravlja Izraela, zasnovan na rezultatu NAAT testa (test sličan PCR):
· Osobe koje dođu u Izrael 11 ili više dana nakon NAAT testa (ali ne više od 190 dana od dana napuštanja Izraela)
· Osobe koje su pored oporavka takođe bile vakcinisane sa najmanje jednom dozom vakcine priznate od strane SZO, pre ili posle oporavka
Pre leta:
1. Potrebno je uraditi PCR test 72 časa pre leta za Izrael. Alternativno može se obaviti brzi (antigenski) test 24 časa pre leta. Test mora biti obavljen od strane ovlašćene institucije (ne prihvata se kućni test). Putnici su u obavezi da pokažu zvaničan dokument koji potvrđuje negativan rezultat zajedno sa brojem pasoša. Druge vrste testova neće biti prihvaćene;
2.Putnici su obavezni da popuni elektronski obrazac  (https://corona.health.gov.il/en/flights/) za ulazak 48 časova pre polaska u Izrael.

INDIJA
Državljani Srbije u principu ne mogu da uđu u zemlju s obzirom da je Indija obustavila izdavanje viza svim stranim državljanima. Nove vize se mogu dobiti (u nadležnim diplolatsko-konzularnim predstavništvima Indije) isključivo u sledećim posebnim slučajevima: poslovni ljudi (odnosi se samo na biznis vize), stručnjaci iz oblasti zdravstva koji dolaze u Indiju da bi obavljali tehničke poslove u indijskom zdravstvenom sektoru (na poziv relevantnih indijskih institucija), stručnjaci iz ostalih oblasti koji rade za strane kompanije koje posluju u Indiji, inženjeri i tehničko osoblje koji dolaze radi instaliranja ili servisiranja mašina i opreme stranog porekla (na poziv indijskih kompanija). Ukoliko lice ima poslovnu vizu koja još važi (izdata pre pandemije), neophodno je da se izvrši njena revalidacija u nadležnom diplomatko-konzučlarnom predstavništvu Indije (ovo se ne odnosi na elektronske vize, sa kojima neće biti dozvoljen ulazak u Indiju).

INDONEZIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju u Indoneziju osim lica koji imaju stalnu (KITAP) ili privremenu boravišnu dozvolu (KITAS). Negativan test na koronu je neophodan. Ukoliko se pri ulasku ne poseduje test, organizuje se testiranje i rezultat se čeka u za to određenim hotelima od strane indonežanskih vlasti. Pre  putovanja, potrebno je kontaktirati najbližu ambasadu Indonezije.

IRAK 
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Irak uz važeću vizu i obavezan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

IRAN
Državljani Republike Srbije koji ulaze u IR Iran moraju imati potvrdu o primljene dve doze vakcine (od druge doze mora proći najmanje 15 dana) i negativan PCR test star između 48 i 72 sata u vreme dolaska.
Takođe, nadležni organi mogu da urade dodatno PCR testiranje na graničnom prelazu, o trošku putnika. Putnici čiji rezultat PCR testa bude pozitivan moraju period karantina provesti u mestu svog prebivališta.
Za ulazak u Iran priznaju se sledeće vakcine: Pfizer, Moderna, Astrazeneka, Kueischild, Johnson&Johnson, Sinofarm, Sinvak, Bharat.
Putnicima koji dolaze iz država: Bocvana, Namibija, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Zimbabve, Malavi i Južna Afrika, kao i Velike Britanije i Francuske, nije dozvoljen ulazak u Iran.

IRSKA
Državljani Republike Srbije mogu da uću i tranzitiraju kroz Irsku.
Putnici koji poseduju validan dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 ili preležanoj bolesti, kao i deca mlađa od 11 godina, nisu u obavezi da poseduju negativan RT-PCR test pri ulasku u Irsku. Za svrhu putovanja u Irsku, putnik će se smatrati vakcinisanim ukoliko je primio neku od vakcina koje su odobrene od strane Evropske medicinske agencije uz preporučeni broj dana nakon konačne doze.
Putnici koji nemaju dokaz o potpunoj vakcinaciji ili preležanoj bolesti u poslednjih 6 meseci, moraju pri ulasku u Irsku posedovati negativan RT-PCR test ne stariji od 72 sata.
Svi putnici su u obavezi da pre ulaska u Irsku popune Formular za lokaciju putnika – Passenger Locator Form (https://cvd19plf-prod1.powerappsportals.com/en-us/ ).
Detaljna informacija o uslovima ulaska u Irsku nalazi se na sledećem linku:  https://www.gov.ie/en/publication/77952-government-advice-on-internatio…

ISLAND
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Island.
Ukoliko posećujete Island turistički, potrebno je da pored registracije preko interneta posedujete i potvrdu o vakcinaciji (proteklo najmanje 14 dana od druge doze) ili o preležanoj bolesti zajedno sa negativanim PCR ili antigen (brzi) test, ne starijim od 72 sata. Više informacije na https://www.covid.is/sub-categories/travel-to-and-within-iceland i https://island.is/en/p/entry.
Putnici koji imaju radnu/boravišnu dozvolu na Islandu potrebno je da pored registracije preko interneta poseduju i potvrdu o završenoj vakcinaciji (minimum 14 dana od druge doze) i testiraju se 48 sati nakon ulaska u zemlju.
Prihvaćene vakcine su: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca AB, Serum Institute of India Pvt, Bharat Biotech, Novavax, Janssen/Johnson&Johnson, Moderna, Sinopharm/BIBP i Sinovac. Sertifikati o preležanoj bolesti koji se smatraju validnim su pozitivan rezultat RT-PCR testa odnosno test na prisustvo antitela (IgG) SARS-CoV-2/COVID-19 ELISA ili ekvivalentan serološki test (EIA, ECLIA, ELFA, CMIA, CLIA, CLMIA).
Pre polaska na put neophodno je da se svi putnici registruju putem sajta https://visit.covid.is/.
Deca rođena 2005. godine i kasnije su izuzeta od gore navedenih mera.
Detaljnije informacije možete pronaći na sajtu https://www.covid.is/sub-categories/certificates.
Aktuelne mere su na snazi do 28. februara 2022. godine nakon čega se očekuje donošenje nove odluke o merama ulaska.

ISTOČNI TIMOR
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju kroz Istočni Timor osim lica koja su tamo rođena i imaju boravak.

ITALIJA
Državljanima Republike Srbije ulazak u Italiju je dozvoljen isključivo u sledećim slučajevima: poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje, apsolutna hitnost, hitan povratak u svoje mesto stanovanja/boravišta, osobama koje su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljanima Italije/EU ili sa licima koja imaju zakonito prebivalište (boravište na duži period) u Italiji, kao i učesnicima na sportskim takmičenjima od nacionalnog interesa i njihovim pratiocima. Prilikom ulaska neophodno je da se priloži: negativni PCR ne stariji od 72 sati ili antigen test ne stariji od 24 sati i “Passenger Locator Form”  (https://ambbelgrado.esteri.it/ambasciata_belgrado/sr/ambasciata/news/da… ), a zdravstvene službe R. Italije zadržavaju diskreciono pravo da od pojedinih lica zatraže dodatno testiranje na licu mesta.
Za lica koja u Italiju ulaze na napred navedeni način na snazi je mera obavezne kućne samoizolacije u trajanju od 10 dana, po čijem završetku je obavezno ponoviti PCR ili antigenski test. Napred navedene mera ne primenjuju se u slučaju boravka do 120 sati i u slučaju tranzita privatnim vozilom (do 36 sati), kao i u drugim slučajevima navedenim na sledećem linku:  https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNu…
Detaljne informacije o režimu ulaska iz R. Srbije u R. Italiju mogu se naći na sledećem linku:  https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNu…

JAMAJKA
Državljani Srbije mogu da uđu na Jamajku. Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: www.visitjamaica.com

JAPAN
Državljanima Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili u Srbiji ili tranzitirali kroz Srbiju nije dozvoljen ulazak. Od navedenog su izuzeta lica koja imaju regulisan boravak u Japanu  pod uslovom da poseduju dozvolu za ponovni ulazak (re-entry permit) i da prezentuju potvrdu na formatu koji predviđaju japanski organi da su 72 pre leta bili negativno testirani na korona virus (format potvrde dostupan je na prezentaciji Ministarstva inostranih poslova Japana https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page25e_000334.html). Prilikom ulaska u Japan ova lica biće ponovo testirana na korona virus, a takođe su u obavezi su da potpišu izjavu (dostupna na sajtu Ministarstva spoljnjih poslova Japana https://www.mofa.go.jp/files/100168885.pdf) kojom se obavezuju da instaliraju odgovarajuću aplikaciju na telefonu preko koje će 14 dana po ulasku svakodnevno obaveštavati zdravstvenu službu o svom stanju, da instaliraju japansku COVID-19  aplikaciju za praćenje kontakata, da neće koristiti javni prevoz, da će svih 14 dana boraviti u sopstvenom smeštaju i da će sarađivati sa medicinskim organima u slučaju pojave simptoma ili pozitivnog testa u toku 14 dana karantina.

JEMEN
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju.

JERMENIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Jermeniju vazdušnim ili kopnenim putem iz Gruzije i Irana. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili potvrda o kompletnoj vakcinaciji protiv COVID-19, u dozama koje su definisane uputstvom o upotrebi vakcine.
Na aerodromu/kopnenom graničnom prelazu Jermenije o svom trošku mogu da se testiraju isključivo sledeća lica: državljani Jermenije, strani državljani sa privremenim, stalnim boravkom ili sa specijalnom boravišnom dozvolom u R. Jermeniji, odnosno osobe sa izbegličkim statusom u Jermeniji. Ukoliko je rezultat testa negativan, oslobađaju se obaveze samoizolacije.
Za vakcine koje se primaju u jednoj dozi, potrebno je da je vakcina primljena najmanje 28 dana pre ulaska u Jermeniju, a za vakcine koje se primaju u više doza, potrebno je da je poslednja doza primljena najmanje 14 dana pre ulaska u zemlju. Priznaju se sve vakcine koje su dostupne u Republici Srbiji.
Potvrda o vakcinaciji ili negativnom testu može biti u digitalnom (predstavljena putem mobilne aplikacije) ili štampanom formatu (zvanični dokument), sa  „QR kodom“. Potrebno je da budu na jermenskom, ruskom ili engleskom jeziku i da sadrže sledeće podatke:
– kontakt i naziv (ime šefa) medicinske ustanove u kojoj je obavljen test/vakcinacija,
– ime, prezime, datum rođenja i broj pasoša testirane/vakcinisane osobe,
– rezultat testa, naziv vakcine i serijski broj proizvodnje, datum dobijanja prve i druge doze, pečat medicinske ustanove i potpis šefa ustanove,
– na potvrdi o PCR testu, neophodno je da budu vidljivi datum i vreme testiranja.
Potvrda o negativnom rezultatu testa ili potvrda o vakcinaciji nije potrebna za decu staru do 6 godina, 11 meseci i 29 dana.
Za putnike koji ulaze na teritoriju Republike Jermenije iz Ruske Federacije, potrebno je da navedene potvrde dostave putem mobilne aplikacije “Putešestvuю bez COVID-19”.
Državljanima Jermenije i stranim državljanima koji su članovi njihove porodice, koji ne pokažu potvrdu o vakcinaciji, a odbiju da se testiraju na graničnom prelazu ili da obave zdravstveni pregled, biće određena mera samoizolacije u trajanju od 14 dana.
Osoba će biti hospitalizovana ukoliko se na zdravstvenoj kontroli na graničnom prelazu otkriju simptomi korona virusa.

JORDAN
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Hašemitsku kraljevinu Jordan ukoliko prilože negativan test na COVID-19 ne stariji od 72 sata, bez obzira na vakcinalni status.
Potrebno je dostaviti sve neophodne podatke preko onlajn platforme (obrazac se može pronaći na https://www.visitjordan.gov.jo/Application-Process.html ) pre putovanja u Hašemitsku kraljevinu Jordan
Po dolasku u Jordan vrši se dodatno testiranje o trošku putnika (20 JOD), deca mlađa od 5 godina su izuzeta. Prijava neće biti obrađena osim ako se prethodno ne izvrši uplata.
Pored navedenog, neophodno je posedovati i zdravstveno putno osiguranje.

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Južnofričku Republiku ili tranziotiraju. Neophodna je važeća viza ili dozvola boravka. Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, je neophodan ukoliko lice dolazi iz zemlje visokog rizika (spisak dostupan: http://www.dha.gov.za/index.php/list-of-high-risk-covid-19-countries). Po dolasku u JAR, svi putnici se podvrgavaju zdravstvenom pregledu. U slučaju da lice, i pored negativnog testa, ima povišenu telesnu temperaturu, biće upućeno u 10-dnevni karantin o sopstvenom trošku. Svi putnici moraju da imaju regulisano zdravstveno osiguranje.

JUŽNI SUDAN
Državljani Srbije mogu da ulaze u Južni Sudan ako poseduju negativan test.
Pod istim uslovima ulaze i drugi strani državljani.

KABO VERDE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Kabo Verde, uz jedan od sledećih dokumenata:
1.negativan PCR test ili antigenski test, ne stariji od 48 sati ili odobren molekularni test, ne stariji od 72 sata;
2.potvrda o oporavku od virusa Covid-19 (izdata više od 14 dana, a manje od 90 dana od pozitivnog testa);
3.sertifikat o vakcinaciji.
Prihvataju se sertifikati o vakcinaciji sledećim vakcinama: AstraZeneca, Pfizer, Sinopfarm, Moderna i Sinovac – dve doze, 14 dana nakon revakcinacije i Johnson & Johnson – jedna doza, 28 dana od vakcinacije.
Navedena dokumentacija nije obavezna za decu mlađu od 12 godina i putnike koji su u tranzitu.

KAZAHSTAN
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kazahstan, osim uz specijalnu dozvolu koju je potrebno zatražiti od Ambasade Kazahstana u Beogradu. Ukoliko dobiju specijalnu dozvolu, državljani R. Srbije koji su primili obe doze vakcine (priznate su sve vrste vakcina) protiv COVID-19 oslobođeni su od karantina.
Svi putnici (uključujući i vakcinisane putnike) koji stignu u Kazahstan moraju da prilože negativan PCR rezultat (potvrda se smatra validnom 72 sata od dana preuzimanja materijala do trenutka prelaska granice Republike Kazahstan).
Sertifikat mora biti na engleskom, ruskom ili kazahstanskom jeziku. Izuzetak su deca mlađa od 5 godina.
Licima sa boravišnom dozvolom na teritoriji R. Kazahstan neće biti dozvoljen ulazak u avion sa aerodroma polaska ukoliko nemaju negativan PCR test.
Za više informacija možete da se obratite na tel. +7 7172 719 111 ili +7 717 271 91 53, odnosno na e-mail: shekaraknbkz@yandex.kz
Međunarodni i unutrašnji letovi iz Kazahstana i u Kazahstan obnovljeni su 11. januara o.g., a u gradu Almati od 13. januara.

KAMBODžA
Državljani Republike Srbije koji su potpuno vakcinisani mogu da uđu u Kambodžu, uz sertifikat o vakcinaciji i negativan test (PCR ili antigen) ne stariji od 72č, i ne podležu meri karantina ukoliko dobiju negativan rezultat brzog (antigen) testa koji se radi na ulazu u Kambodžu.
Državljani R. Srbije koji nisu potpuno vakcinisani mogu da uđu u Kambodžu uz negativan PCR test i podležu 14-dnevnoj meri karantina.

KAMERUN
Državljani Srbije mogu da uđu u Kamerun. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

KANADA
Državljani R. Srbije koji su potpuno vakcinisani mogu ući turistički u Kanadu i izuzeti su iz 14-dnevnog karantina i testiranja na aerodromu po dolasku, kao i testiranja nakon 8 dana po dolasku. Moguće je međutim da, metodom slučajanog uzorka, neko od putnika po dolasku na aerodrom u Kanadu bude testiran. Sledeće vakcine su priznate (Fajzer, Astrazeneka, Moderna i Džonson&Džonson), s tim da je poslednja doza primljena najmanje 14 dana pre ulaska u Kanadu. Od 30. novembra 2021. godine biće priznate još tri vakcine odobrene od strane Svetske zdravstvene organizacije i to: Sinopharm (Covilo) Sinovac (Coronavac) i Covaxin
Nevakcinisani državljani R. Srbije sa regulisanim stalnim boravkom u Kanadi, mogu ući u Kanadu, pod određenim uslovima – obavezan karantin u trajanju od 14 dana, testiranje na aerodromu, kao i testiranje nakon 8 dana od ulaska u Kanadu.
Svim ostalim putnicima koji ne ispunjavaju navedne uslove,  nije dozvoljen ulazak u Kanadu.
Za sva lica koja ispunjavaju uslove, starija od 5 godina, obavezan je i negativan PCR test pre ukrcavanja, ne stariji od 72 sata pre ulaska u zemlju, kao i da pre ukrcavanja na let pruže odgovarajuće informacije o putovanju (kontakt podatke, plan samoizolacije u trajanju od 14 dana nakon ulaska u zemlju) preko „Arrive CAN“ aplikacije.
Tranzit je dozvoljen uz poštovanje viznog režima bez izlaska iz tranzitnog prostora.

KATAR
Državljani Republike Srbije, koji nemaju boravišnu dozvolu u Kataru, mogu da uđu u Katar uz prethodno dobijenu dozvolu putem internet stranice www.ehteraz.gov.qa – gde je potrebno popuniti i „Acknowledgment Form“, kao i uz posedovanje negativnog PCR testa (ne stariji od 72 sata) izdatog od strane akreditovanih zdravstvenih centara u Republici Srbiji.
Svi putnici moraju imati instaliranu aplikaciju „Ehteraz“, koja se može aktivirati i putem SIM kartice izdate od strane mobilnih operatera u R. Srbiji.
Sledi jednonedeljni karantin u hotelu za one koji nisu vakcinisani, a za posetioce koji jesu vakcinisani jednom od vakcina koje priznaje Katar, nema karantina niti dodatnih testova, sem ako dolaze iz jedne od najrizičnijih kovid-19 država, sa juga Afrike (RSA, Zambija, Namibija, Lesoto). Rezervacija hotela se vrši preko „Discover Qatar“.
Državljani Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u Kataru su takođe izuzeti od karantina ukoliko su vakcinisani ili ako su preboleli kovid u Kataru.
Priznate su sledeće vakcine: „Pfizer“, „Astra Zeneca“, „Modern“ (ukoliko je prošlo minimum 14 dana od vakcinacije drugom dozom) i „Johnson Johnson“ (minimum 14 dana od dobijanja jedne doze) , dok se „“Sinofarm“, „Sinovac“ and „Sputnik V“ priznaju pod uslovom da se izvrši testiranje na antitela pre puta. Period imunizacije koji se priznaje je 9 meseci.
Oni nemaju obavezu PCR testiranja pre puta, ali imaju po sletanju u Dohu, kada je u roku od 72 sata potrebno uraditi Rapid test.
Tranzit preko aerodroma „Hamad“ je dozvoljen (preporučljivo je posedovanje PCR testa, čak iako je osoba samo u tranzitu).
Preporučujemo da se pred planirani put informišete o aktuelnim informacijama o uslovima ulaska preko sajta Ministarstva zdravlja Katara  www.moph.gov.qa

KENIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Keniju samo ukoliko poseduju potvrdu o vakcinaciji protiv virusa Covid-19. Putnici mlađi od 18 godina izuzeti su od ovog zahteva. Takođe, svi putnici stariji od 5 godina, moraju da poseduju negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) bez obzira na mesto ulaska. Po sletanju u Keniju nema provere papirnih potvrda sa rezultatima testova na prisustvo virusa Covid-19 niti potvrda o vakcinaciji, s toga avio kompanije moraju da osiguraju da su svi putnici pre ukrcavanja postavili oba dokumenta (rezultat PCR testa i potvrdu o vakcinaciji) na „global hevn“ platformu preko sledećeg linka www.globalhaven.org . Neophodno je registrovati se na http://bit.ly/covid19moh  , kako bi se dobio QR Code, koji se mora pokazati prilikom sletanja na aerodrom, a nakon toga putnici su u obavezi da narednih 14 dana dostavljaju dnevne informacije o svom zdravstvenom stanju na platformu „jitenge“. Svi putnici koji budu imali simptome slične gripu prilikom ulaska u Keniju, kao i oni kod kojih se budu razvili klinički simptomi u roku od 14 dana po dolasku, biće smešteni u karantin i radiće im se ponovo PCR testiranje u vladinim ustanovama za testiranje. Ukoliko putnik na bilo kom mestu ulaska u Keniju bude testiran pozitivno putem antigenskog testa, biće izolovan i smešten 10 dana u prostorije Ministarstva zdravlja koje su namenjene za tu svrhu, o sopstvenom trošku. Nakon 10 dana izolacije biće ponovo testirani putem PCR testa.
Svi putnici koji odlaze iz Kenije moraju da poseduju potvrdu o vakcinaciji protiv virusa Covid-19.
Avio kompanije imaju diskreciono pravo da zahtevaju testiranje putnika pre samog dolaska u Keniju ili odlaska iz Kenije.

KINA
Državljani Srbije koji poseduju važeću radnu dozvolu, dozvolu boravka po ličnom osnovu ili dozvolu boravka za priključenje porodici mogu da uđu u Kinu ukoliko poseduju sertifikat za putovanje izdat od Ambasade Kine u Beogradu. Od 6.novembra 2020. da bi se dobio sertifikat za putovanje neophodno je Ambasadi dostaviti negativne rezultate dva testa, PCR i serološkog IgM, ne starije od 48 sati.
S obzirom da iz Srbije nema direktan let za Kinu, neophodno je da se i u zemlji tranzita dodatno urade pomenuti testovi (PCR i serološki IgM, ne stariji od 48 sati) i negativni rezultati istih dostave diplomatsko-konzularnom predstavništvu Kine u zemlji tranzita radi izdavanja sertifikata za putovanje. Detalji u vezi sa režimom ulaska u Kinu se mogu naći u sledećem linku:  http://rs.chineseembassy.org/srp/sgxx/sghd/202109/t20210908_10251376.htm
Lica kojima je neka od gore navedenih dozvola istekla do 28.septembra, neophodno je da podnesu zahtev za vizu u Ambasadi Kine u Beogradu.
Svi putnici koji iz inostranstva dolaze u Peking, uključujući državljane Srbije, su u obavezi da 14 dana borave u centralnom karantinu i, potom, u dodatnoj samoizolaciji u trajanju od 7 dana.
Hong Kong: Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Hong Kong. Tranzitiranje preko teritorije Hong Konga dozvoljeno je samo za one koji putuju sa teritorije matice Kine, Makao-a ili Tajvana.
Makao: Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Makao. Tranzitiranje preko teritorije Makao takođe nije moguće.
Tajvan: Državljanima Srbije dozvoljen je ulazak na Tajvan u svim drugim slučajevima osim iz razloga turizma i poseta, pod uslovom da podnesu zahteve za dobijanje ulazne dozvole kod nadležnih institucija u inostranstvu. Na ulasku u Tajvan potrebno je posedovati negativan test, ne stariji od 72 sata i obezbediti obaveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Izuzeti od ovih mera su diplomate, biznismeni i privrednici, migrantski radnici, studenti i lica sa posebnim dozvolama.

KIPAR
Svi putnici stariji od 12 godina u obavezi su da poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre polaska ili da poseduju negativan Rapid test ne stariji od 24 sata.
Pored gore navedenog, za pozitivne slučajeve važi da mora proći najmanje deset dana od datuma pozitivnog nalaza kako bi im bio dozvoljen ulazak u RK.
Svi ostali protokoli ostaju isti, tj. svi putnici od 12 godina i stariji, nezavisno od zemlje iz koje dolaze i vakcinacije, dužni su da urade PCR test na aerodromu, po dolasku u RK, o svom trošku. Cena test je od 13-15 evra. Pored toga, u obavezi su da urade i Rapid test, 72 sata nakon dolaska u RK, ukoliko nisu primili treću/buster dozu. Deca mlađa od 12 godina su izuzeta od ove obaveze.
Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) u periodu od 48 sata pre leta na https://www.cyprusflightpass.gov.cy koja turistima služi za nesmetano kretanje na Kipru 7 dana, nakon čega su u obavezi da na svaka 3 dana rade PCR/Rapid test (ukoliko nisu vakcinisani).

KIRGIZIJA
Strani državljani su obavezni da poseduju negativne rezultate PCR testa (u papirnom ili digitalnom formatu), ne starije od 72 časa od trenutka uzimanja uzorka.
Obaveza posedovanja negativnog PCR testa se ne odnosi na:
1. članove zvaničnih delegacija stranih država i međunarodnih organizacija koji putuju na poziv Ministarstva spoljnih poslova Kirgiske Republike;
2. članove posade aviona;
3. decu do 5 godina;
4. međunarodne posmatrače izbornog procesa koji dolaze u Kirgisku Republiku.
U slučaju isteka roka važenja PCR testa (72 sata) iz objektivnih razloga – više sile (kašnjenje ili pomeranje termina leta i sl.), putnici su dužni da po dolasku u Kirgiziju izvrše PCR testiranje uz popunjavanje upitnika o obavezama.
Svi navedeni uslovi se odnose i na putnike u tranzitu.

KOLUMBIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Kolumbiju pod uslovom da su potpuno vakcinisani (najmanje 14 dana pre puta).
Potrebno je takođe popuniti i elektronski formular na sledećem linku https://apps.migracioncolombia.gov.co/pre-registro/public/preregistro.j….

KOMORI
Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji do 72 sata.

KONGO
Državljani Srbije sa stalnim boravkom ili važećom vizom mogu da uđu u Kongo ili tranzitiraju. Na međunarodnom aerodromu u Brazavilu uvedena su obavezna testiranja prilikom dolaska i odlaska. Takođe, obavezna je samoizolacija u periodu od 14 dana. Test na COVID–19 se naplaćuje i cena iznosi 30 evra.

KONGO, DR
Državljani Srbije sa važećom vizom mogu da uđu u DR Kongo ili tranzitiraju. Neophodan je negativan PCR test za sva lica starija od 11 godina, ne stariji od sedam dana. Po dolasku na aerodrom u Kinšasi putnici se dodatno povdvrgavaju testiranju o trošku putnika (45 dolara). Takođe, pre dolaska je potrebno registrovati se preko sledećeg sajta: http://www.inrbcovid.com/.
Prilikom izlaksa iz DR Kongo, svi putnici stariji od 11 godina su u obavezi da poseduju dokaz iz laboratorije ne stariji od 3 dana, koju je odobrilo Ministrastvo zdravlja, da su negativni na COVID–19. Cena testa prilikom odlaska iznosi 30 dolara.

KOREJA, Republika
Od 08. januara 2021. godine uvedena je obaveza posedovanja negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, za sve strane državljane, uključujući i one koji imaju registrovan boravak u Koreji, a kojima je dozvola ponovnog ulaska (Re-entry Permit) izdata pre 08. januara 2021. godine. Ova mera se odnosi i na nosioce diplomatskih i službenih viza (A1, A2 i A3), a od obaveze posedovanja testa izuzimaju se deca mlađa od 6 godina.
Rezultat testa mora biti izdat na engleskom ili korejskom jeziku, a ykoliko je izdat na trećem jeziku, mora biti preveden na engleski ili korejski jezik i overen. Ukoliko putnici ne ispune pomenute uslove u vezi sa testom, neće im biti dozvoljen ulazak u R. Koreju.
Putnici za R. Koreju su u obavezi da pokažu negativan PCR test na aerodromu prilikom ukrcavanja u avion.
Putnicima u tranzitu koji ne ulaze u R. Koreju test nije potreban.

KOREJA, DNR
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

KOSTARIKA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Kostariku. Neophodan je popunjen digitalni obrazac „Pase de salud“, dostupan na adresi https://salud.go.cr i međunarodno putničko medicinsko osiguranje koje može biti kupljeno i u Kostariki.
Lokalno putničko osiguranje može se kupiti u Nacionalnom zavodu za osiguranje Kostarike na sledećem linku: https://www.grupoins.com/seguros-para-viajero/ ili u osiguravajućoj kompaniji Sagicor https://www.sagicor.cr/seguro_para_turistas/
Putničko osiguranje koje nije izdato od strane kostarikanskih osiguravajućih kompanija mora biti na engleskom ili španskom jeziku i da obuhvata sledeće elemente: validnost polise tokom posete Kostariki, pokrivene medicinske troškove u slučajevima Covid-19 u Kostariki (i to za najmanje 50.000 USD) i minimalno pokriće od 2.000 USD za produžene troškove smeštaja zbog pandemije.

KOT D’IVOAR
Državljani Srbije mogu da uđu u  Kot D’Ivoar. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Po sletanju na aerodrom svi putnici se podvrgavaju tesiranju. Test se plaća oko 75 evra. Putnici koji nemaju test upućuju se u izolaciju u trajanju od 14 dana o trošku avio kompanije.

KUBA
Državljani Republike Srbije mogu ući na Kubu uz sertifikat o kompletnoj vakcinaciji onim vakcinama koje su zvanične u zemlji porekla, kao i uz prikazivanje negativnog  rezultata PCR testa, ne starijeg od 72 sata.
Stranci koji nisu vakcinisani, uz pomenuti PCR test, provešće 8 dana u obaveznom karantinu u, za to predviđenim hotelima.

KUVAJT
Državljanima Republike Srbije je dozvoljen ulaz u Državu Kuvajt.
Putnici moraju prilikom dolaska u Državu Kuvajt pokazati negativan PCR test na Covid – 19 ne stariji od 48 sati, osim dece mlađe od 6 godina. Po dolasku, putnici moraju da budu u kućnom karantinu u trajanju od 10 dana, sa mogućnošću okončanja karantina nakon što dobiju negativan PCR rezultat uzet najmanje 72 sata po dolasku.
Putnicima koji imaju potvrdu o preležanoj bolesti izazvane koronavirusom izdat van Države Kuvajt je dozvoljen ulaz u Kuvajt nakon perioda izolacije i to na sledeći način:
– Vakcinisani  putnici moraju podneti na uvid pozitivan rezultat PCR testa izdat u roku od 7-28 dana pre datuma dolaska;
– Nevakcinisani putnici moraju podneti pozitivan rezultat PCR testa izdat u roku od 10-28 dana pre datuma dolaska.
Putnici treba da instaliraju aplikacije „Shlonik“ i „Kuwait-Mosafer“ na svoje lične mobilne telefone, kao i da se pre dolaska prijave preko sledećeg sajta https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html
Vize se izdaju samo licima koja su potpuno vakcinisana i prilože sertifikat o vakcinaciji bilo kojom od sledećih vakcina odobrenih u Kuvajtu: Pfizer Biontech (Comirnaty), AstraZeneca/Oxford(Vaxzevria), Moderna i Johnson & Johnson (jedna doza). Sertifikat mora da sadrži QR kod, koji će verifikovati nadležna odeljenja pre izdavanja vize.
Za putnike koji su u potpunosti vakcinisani vakcinama Sinopharm, Sinovac ili Sputnik V, potreban je dokaz ili da su primili i jednu dozu vakcine AstraZeneca (Vaxzevria), Janssen, Moderna ili Pfizer-BioNTec (Comirnaty) ili da po dolasku urade dodatna 2 PCR testa o svom trošku i imaju potvrdu o uplati poslatu na  https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html
pre polaska na put.
Putnici sa potvrdom o vakcinaciji protiv Covid-19 izdatoj u Kuvajtu moraju predočiti sertifikat preko aplikacija: Immune, Kuwait Mobile ID ili Kuwait-mosafer.
Putnici sa potvrdom o vakcinaciji protiv Covid-19 izdatom van Kuvajta moraju imati QR kod na sertifikatu, ili aploudovati sertifikat.
Osobe koje su drugu dozu bilo koje od vakcina protiv Covid-19 koje je odobrila Država Kuvajt primile pre više od 9 meseci u odnosu na datum ulaska, smatraće se nepotpuno vakcinisanim, osim ako ne prime treću odobrenu vakcinu protiv Covid-19, buster dozu.

LAOS
Državljani Republike Srbije ne mogu da uđu u Laos. Granični prelazi su zatvoreni i suspendovani su svi međunarodni komercijalni avio-letovi, osim humanitarnih i specijalnih letova.
Izdavanje svih vrsta viza, osim za diplomate, predstavnike UN, eksperte, investitore i biznismene (uz prethodno odobrenje „radne grupe komiteta Ministarstva inostranih poslova“) je suspendovano. Za njihov ulazak u Laos neophodan je negativan RT-PCR test na COVID-19 (ne stariji od 72 sata). Nakon ulaska u Laos, obavezan je boravak u samoizolaciji u hotelu ili određenom karantin centru u trajanju od 14 dana (za diplomate i predstavnike UN, 14 dana u kućnom karantinu).

LESOTO
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Lesoto osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

LETONIJA
Sva lica koja putuju u Letoniju u obavezi su da popune elektronski formular na veb stranici www.covidpass.lv , najranije 48 časova pre ulaska u Letoniju, kao i da pruže na uvid dokumenta u vezi sa vakcinacijom, testiranjem ili oporavkom od COVID-19. Svim putnicima koji ulaze u Letoniju, uključujući i lica koja imaju EU COVID-19 elektronsku potvrdu, omogućeno je da se besplatno testiraju na međunarodnom aerodromu Riga.
Ograničenja ulaska u Letoniju zavise od države iz koje lice putuje, kao i od dokaza o vakcinaciji, testiranju ili oporavku od COVID-19 (EU COVID-19 elektronskom potvrdom).
Državljanima Republike Srbije koji poseduju EU COVID-19 elektronsku potvrdu o vakcinaciji (preležanoj bolesti ili testiranju), u elektronskoj ili pisanoj formi, dozvoljen je ulazak u Letoniju pod uslovom da popune elektronski formular na veb stranici www.covidpass.lv , ne ranije od 48 časova pre ulaska u Letoniju. Ova lica nisu u obavezi da idu u samoizolaciju. Ovlašćeni službenici aerodroma Riga, kao i policija, imaju pravo da zahtevaju testiranje lica prilikom ulaska u Letoniju, prema proceni.
Državljanima R. Srbije, koji ne poseduju EU COVID-19 potvrdu, nije dozvoljen turistički ili privatni dolazak u Letoniju, s obzirom da se R. Srbija nalazi na listi područja visokog rizika zaraze.
Ulazak u Letoniju, iz država visokog rizika zaraze, dozvoljen je licima koja imaju regulisan stalni boravak u Letoniji ili vizu tipa „D“ za duži boravak, uz EU COVID-19 potvrdu i prijavu na letonski sajt.
Lica koja dolaze iz R. Srbije ili tranzitiraju preko Srbije, a ispunjavaju uslov za ulazak u Letoniju, u obavezi su da imaju negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili antigen test (ne stariji od 48 časova) i da najranije 48 sati pre prelaska letonske granice ispune elektronski upitnik na veb sajtu www.covidpass.lv  u koji je unet podatak o negativnom testu na COVID-19. Takođe su obavezni i da na graničnom prelazu pokažu dobijeni QR kod (potvrda o prijavi na letonski sajt). Po ulasku u Letoniju u obavezi su da se elektronskim putem registruju za PCR test i obave ga o sopstvenom trošku u naredna 24 sata. Do dobijanja rezultata lica borave u samoizolaciji, na prijavljenoj adresi ili u nekom od turističkih smeštaja koji je za to odredila Razvojna agencija Letonije.
Test nije obavezan za decu do 12 godina starosti, diplomate akreditovane u Letoniji i diplomatske kurire, osobe koje dolaze na poziv zvaničnika Letonije, zaposlene i članove posada pružaoca usluga prevoza tereta i putnika, pomorce i pripadnike trgovačke flote na putu ka, ili vraćanju sa broda, putnicima avio kompanija koji putuju u tranzitu bez napuštanja restriktivne zone aerodroma do 24 sata, državljanima članica EU, državljanima EU u pograničnoj oblasti, kao i licima sa stalnom dozvolom boravka u EU zaposlenim, ili na studijama u pograničnoj oblasti.
Lica koja dolaze u Letoniju, a potpuno su vakcinisana protiv COVID-19 u SAD, Australiji ili Kanadi mogu da dobiju kratkotrajnu potvrdu o vakcinaciji za korišćenje u Letoniji. Potvrda koja se izdaje samo za teritoriju Letonije ekvivalentna je EU COVID-19 elektronskoj potvrdi i važi 30 dana od dana izdavanja. Potvrdu izdaju turistički informacioni centri koji imaju ugovor sa Nacionalnom službom za zdravlje.
Izuzetak od zabrane ulaska u Letoniju odnosi se na:
– Državljane Letonije, članove njihovih porodica, lica za dozvolom boravka u Letoniji, strance koji putuju preko Letonije u tranzitu da bi se vratili u zemlju svog stalnog boravka.
– Državljane EU, EZ, Švajcarske i članove njihovih porodica i stalne stanovnike tih zemalja kao i državljane VB i članove njihovih porodica koji su u tranzitu do države porekla.
– Zaposlene i članove posade pružaoca usluga prevoza tereta i putnika.
– Pomorce na putu do, ili vraćanju sa broda.
– Strane državljane koji rade po ugovoru u Letoniji koji je priznala Investiciona i razvoja agencija Letonije.
– Strane diplomate i članovi njihovih porodica koji su u tranzitu preko teritorije Letonije prema državi službovanja ili državi porekla, kao i osoblje stranih DK misija i međunarodnih organizacija koji će privremeno obavljati dužnosti u Letoniji i državne službenike i zaposlene u diplomatsko-konzularnim predstavništvima prilikom obavljanja službenih funkcija.
– Državljane Letonije koji su članovi zvaničnih delegacija.
– Redovne studente i studente na razmeni, ukoliko imaju pismeni dokaz visokoškolske ustanove da je obavezno prisustvo na studijama.
– Sportiste, sportske radnike i predstavnike međunarodnih sportskih organizacija akreditovanih za učešće na međunarodnoj sportskoj manifestaciji, ili čije učešće je obavezno u skladu sa procedurom utvrđenom Zakonom o sportu.
– Lica koja dolaze radi lečenja, uz odobrenje nadležne Zdravstvene službe, lica u pratnji bolesnika ukoliko se radi o maloletnom licu ili ako je pratnja neophodna.
– Kulturne radnike čiji je dolazak u Letoniju vezan za pružanje usluga u kulturi i organizaciju javnih događaja, na poziv Ministarstva kulture.
– Sportiste seniorskih timova Letonije, Olimpijskog tima ili Paraolimpijskog tima, kao i sportiste letonskog tima koji putuju radi učešća na međunarodnim takmičenjima za olimpijadu ili paraolimpijadu, učesnike tehničkih sportova i disciplina, zaposlene u sportu koji pružaju usluge individualnim sportistima i koji se nalaze na listi članova njihovog tima koja je odobrena od strane Ministarstva obrazovanja i nauke, a koji se vraćaju u zemlju posle međunarodnih takmičenja.
– Strane državljane zaposlene u naučnim institucijama i članove njihovih porodica.
– Osobe koje dolaze u Letoniju na poziv predsednika, Skupštine, Vlade ili člana Vlade, Ustavnog suda, Vrhovnog suda, Državne revizorske službe ili ministarstva.
– Putnike avio kompanija koji putuju u tranzitu bez napuštanja restriktivne zone aerodroma do 24 sata uz potvrdu o tranzitiranju.

LIBAN
Putnici koji dolaze u Liban moraju se registrovati preko sledeće veb stranice https://PASS.MOPH.GOV.LB   radi dobijanja MOPH PASS.
Svi putnici stariji od 12 godina moraju da imaju negativan PCR test (ne stariji od 48 sati),  a rezultat PCR testa treba da učitaju na platformu , gde će biti kreiran QR kod  za svakog putnika i poslat mu putem SMS poruke sa vezom za preuzimanje. Po dolasku na međunarodni aerodrom u Bejrutu QR kod će biti pročitan kako bi se osiguralo da su informacije o putniku tačne pre nego što mu bude dozvoljen ulazak. Takođe prihvata se brzi antigenski test sa QR kodom (ne stariji od 24 časa) ali samo pod uslovom da su takvi putnici dobili drugu dozu bilo koje vakcine protiv COVID-19 ukoliko je poslednja doza primljena pre manje od 6 meseci.
Svim putnicima koji ulaze u Liban, osim dece mlađe od 12 godina i UNIFIL -a, će po dolasku na aerodrom biti izvršeno PCR testiranje, a unapred moraju izvršiti plaćanje od 30$, putem kreditne kartice,  i to isključivo preko gore navedene elektronske platforme, kako bi dobili MOPH PASS koji im omogućava da urade PCR test po dolasku na aerodrom ili uplatu izvršiti u nekoj od predstavništava aviokompanije ili turističke agencije kod koje je uplaćen aranžman, a koji će im izdati potvrdu na osnovu koje će moći da urade PCR testiranje na aerodromu po sletanju.
Putnici koji su uradili PCR test po dolasku na aerodrom, ostaju u kućnom karantinu, a biće obavešteni o rezultatu testa u roku od 24 časa putem SMS poruke kao i elektronske kopije rezultata.  Ako je rezultat PCR testa pozitivan, putnik mora odmah da pozove Kovid centar na broj telefona 1787, u slučaju da ga Ministarstvo zdravlja nije kontaktiralo.
Osoblje aviokompanija koje stižu u Liban na period ne duži od 48 sati oslobođeno je PCR testa po dolasku na aerodrom, ali ostaju u karantinu u svojim mestima boravka, sve do napuštanja Libana.
Na stranici Ministarstva zdravlja Libana  https://moph.gov.lb/en/MoPHPASS se mogu naći dodatne informacije.

LIBERIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u  Liberiju. Poželjno je imati negativan PCR test, ne stariji od od 72 sata. Lica koja doputuju bez testa podvrgavaju se tzv. brzom testu na aerodromu. Ukoliko je rezultat testa negativan, omogućava se ulazak u zemlju. Lica sa pozitivnim rezultatom testa se pregledaju i upućuju u karantin koji traje mimimum 14 dana u okviru ustanove koju određuje državna zdravstvena institucija.

LIBIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

LITVANIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Litvaniju pod uslovom da poseduju dokument kojim se potvrđuje opravdanost puta i „EU Zeleni sertifikat“ , u kojem je upisano:
– da je prošlo minimum 14 dana od obavljene potpune vakcinacije vakcinom koja je dozvoljena za upotrebu u Evropskoj uniji (Pfizer – BioNTech,  Moderna – Biotech Spain,  AstraZeneca AB,  Janssen – Johnnson&Johnnson), ili
– da su preležali Covid-19 i da od tada nije prošlo više od 180 dana, ili
– da su uradili PCR test, koji u trenutku ulaska u Litvaniju nije stariji od 72 sata i koji je preveden na engleski jezik ili antigen test, koji u trenutku ulaska u Litvaniju nije stariji od 48 sati i koji je preveden na engleski jezik. Serološki test na antitela se ne priznaje. Osobe sa negativnim PCR ili antigen testom, mogu da uđu u Litvaniju ali idu u obavezan karantin od 10 dana. Karantin se može prekinuti tek nakon dobijenog novog negativnog PCR testa urađenog najranije 7 dana od dana ulaska. Troškovi testa padaju na teret putnika.
Svi putnici, bez obzira na transportno sredstvo kojim putuju ili granični prelaz preko kojeg ulaze u Litvaniju, u obavezi su da najranije 48 sati pre ulaska popune formular koji se nalazi na internet stranici https://keleiviams.nvsc.lt/en/form . Nakon što popune formular dobijaju „QR kod“, koji je potrebno da pokažu nadležnim litvanskim organima prilikom ulaska u Litvaniju. Više informacija o uslovima ulaska u Litvaniju može se naći na stranicama https://lrv.lt/en/ , https://sam.lrv.lt/en/  i https://koronastop.lrv.lt/en/ .
Svim putnicima se preporučuje, ukoliko su u mogućnosti, da pored navedene obavezne dokumentacije, sa sobom ponesu pozivno pismo litvanskog pravnog ili fizičkog lica ili neki drugi dokument (potvrda o rodbinskoj vezi sa državljaninom Litvanije, potvrda o školovanju, lečenju, sportskom takmičenju i sl.) u kojem su navedeni opravdani razlozi za put u Litvaniju. školovanju, lečenju, sportskom takmičenju i sl.) u kojem su navedeni opravdani razlozi za put u Litvaniju.
Za ulazak u sve zatvorene javne prostore (prodavnice, javne ustanove, na poslu, u školi, kod lekara, pozorište, bioskop, tržni centri i sl.) potrebno je pokazati Zeleni sertifikat koji dokazuje da je prošlo minimum dve nedelje od  potpuno obavljene vakcinacije (dve doze za Fajzer, Modernu i Astra Zeneku i jedna doza za Džonson i Džonson vakcinu). Takođe, sve osobe starije od 6 godina su u obavezi da u zatvorenim javnim prostorima nose maske.

LIHTENŠTAJN
Detalji o režimu ulaska u Lihtenštajn se mogu naći u informaciji o ulasku u Švajcarsku Konfederaciju, s obzirom da je reč o identičnim uslovima

LUKSEMBURG
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Luksemburg ukoliko su vakcinisani nekom od vakcina koje je priznala Evropska agencija za lekove (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna i Jensen) i poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji, kompatibilan sa EU sertifikatom.
Lica koja nisu vakcinisana ili lica koja su vakcinisana nekom od vakcina koje nije priznala Evropska agencija za lekove (Sinofarm, Sputnjik), mogu da uđu u zemlju isključivo ukoliko imaju regulisan dugoročni boravak u Luksemburgu, regulisan boravak u skladu sa evropskom direktivom 2003/109/ES o rezidentima sa dugim boravkom ili dugoročnu nacionalnu vizu u nekoj od država članica EU i zemalja povezanih sa šengenskim prostorom. Izuzeci se odnose na zdravstvene radnike, granične radnike, istraživače, lica koja se bave negom starijih lica, lica zaposlena u sektoru saobraćaja, lica koja putuju iz hitnih i uredno opravdanih porodičnih razloga, lica koja putuju za potrebe studija i visokokvalifikovane radnike ako je njihovo zapošljavanje ekonomski neophodno i njihov rad se ne može odložiti ili obavljati iz inostranstva. Ove osobe treba da podnesu zahtev Odeljenju za pasoše, vize i zakonodavstvo, kako bi dobili odgovarajući sertifikat za putovanje. Zahtev se podnosi putem elektronske pošte na service.visas@mae.etat.lu.
Ukoliko se putuje vazdušnim putem, svi putnici stariji od 12 godina u obavezi su da prilikom ukrcavanja prilože važeći sertifikat o vakcinaciji vakcinom odobrenom od strane EMA, kompatibilan sa EU sertifikatom, negativan PCR, TMA ili LAMP test (ne stariji od 72č) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48č).  Rezultat mora biti preveden na jedan od službenih jezika Luksemburga ili na engleski jezik.
Tranzit je dozvoljen bez posedovanja negativnog PCR testa.

MADAGASKAR
Državljani ne mogu ulaziti na Madagaskar. Ista zabrana, u uslovima zatvorenih aerodroma i luka, važi za sve strane državljane.

MAĐARSKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku sa teritorije Srbije, bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre pandemije. Nije potrebna potvrda o imunizaciji, niti negativan PCR test.
Iako granična policija na aerodromu u Budimpešti ne traži od naših građana koji su u tranzitu potvrdu o imunizaciji ili negativan PCR test, avio kompanije zadržavaju pravo da ulazak putnika u avion uslove posedovanjem negativnog PCR testa.
Ukoliko naši državljani dolazi u Mađarsku iz neke treće zemlje (npr. sleću avionom na aerodrom u Budimpešti) ne treba da imaju potvrdu o imunizaciji ili negativan PCR test ukoliko su u tranzitu, odnosno ukoliko putuju u Srbiju bez zadržavanja u Mađarskoj.
Ukoliko žele da u Mađarskoj borave neko vreme (turistički, poslovno) potrebno je da imaju potvrdu o imunizaciji koja je zvanično potrebna samo prilikom ulaska na manifestacije na kojima se očekuje više od 500 posetilaca (sportski događaji, muzički festivali i dr), bilo da se radi o manifestacijama u zatvorenom ili otvorenom prostoru. U praksi, međutim, u većini slučajeva građani treba da pokažu potvrdu o imunizaciji prilikom ulaska na koncerte, sportsko-rekreativne objekte, muzeje, čak iako tamo trenutno boravi manje od 500 posetilaca.
Za ulazak u restorane nije potrebna potvrda o imunizaciji, iako restorani imaju pravo da ulazak uslove posedovanjem potvrde o imunizaciji. U većini slučajeva, posetioci ulaze u restoarne i kafiće samo sa zaštitnom maskom, koja nije obavezna tokom boravka u ovim objektima.
Nošenje zaštitnih maski je obavezno u svim zatvorenim javnim prostorima (hotelima, tržnim centrima, prodavnicama, gradskom prevozu i dr).

MALAVI
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Malavi osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona), uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

MALI
Državljani Srbije mogu da uđu u Mali. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

MALDIVI
Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

MALEZIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Maleziju osim ukoliko imaju boravak u ovoj zemlji. Obavezan je karantin od 14 dana. Pre puta, potrebno je kontaktirati najbližu Ambasadu Malezije

MALTA
Državljanima Republike Srbije nije dozvoljeno putovanje na Maltu, imajući u vidu da se Republika Srbija nalazi na „Tamno crvenoj“ listi zemalja.
Državljanima Republike Srbije dozvoljeno je putovanje na Maltu samo ukoliko su prethodnih 14 dana boravili u jednoj od zemalja sa „Crvene“ liste uz poštovanje medicinskog protokola koji je propisan za te zemlje. U suprotnom putovanje na Maltu dozvoljeno je isključivo ukoliko postojanja esencijalnih ili urgentnih razloga, uz:
– prethodno pribavljenu saglasnost Superintendent of Public Health (prijava se pribavlja preko linka https://travelauthorisation.gov.mt/ );
– negativan PCR test, ne stariji od 72 sata;
– Digital Passenger Locator Form ( https://app.euplf.eu );
– obavezan karantin u trajanju od 14 dana uz obavezno ponavljanje testiranja 10-11 dana karantina,  u hotelu određenom za tu namenu od strane R. Malte, o ličnom trošku (100 evra noć, uključen doručak).
Državljani Malte i stranci koji poseduju važeću maltešku ličnu kartu ili dozvolu boravka ili imaju trajan boravak na Malti, koji poseduju sertifikat o punoj vakcinaciji priznat od strane R. Malte (među priznatim je i Srpski zeleni sertifikat sa čitljivim QR kodom za vakcine priznate od strane Evropske medicinske agencije: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna, AstraZeneca), pod uslovom da je poslednja doza primljena najmanje 14 dana ranije, mogu podneti zahtev za sprovođenje karantina u uslovima kućne samoizolacije isključivo ukoliko ispunjavaju uslove propisane medicinskim protokolom (https://travelauthorisation.gov.mt/ ).
O režimu ulaska i izuzecima od propisanog medicinskog protokola možete se informisati preko linka: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/t…

MAROKO
Državljani R. Srbije koji putuju u Maroko moraju da popune „zdravstvenu knjižicu“ putnika (fiche sanitaire), koja se može preuzeti online (http://www.onda.ma/form.php ), a koja se distribuira i u avionu ili na brodu. Naročito se skreće pažnja da je neophodno da se napiše tačna adresa tokom boravka u Maroku, kao i 2 broja telefona na koja će putnik biti dostupan, ukoliko je potrebno kontaktirati ga tokom prvih 10 dana boravka u Maroku.
Putnici podležu izvođenju nasumičnih brzih, antigenskih testova. Ukoliko je test pozitivan, nadležne zdravstvene službe će se pobrinuti za putnike koji su marokanski državljani ili imaju regulisan boravak u Maroku, dok će ostali putnici biti odmah vraćeni u zemlju iz koje su došli.
Za državljane zemalja koje se nalaze na listi A (među njima i Srbija), uslovi za ulazak u K. Maroko su sledeći:
– Za osobe koje su potpuno vakcinisane (2 sedmice nakon druge doze): potvrda o vakcinaciji;
– Za osobe koje nisu uopšte ili potpuno vakcinisane: negativan PCR test ne stariji od 48 sati u trenutku ukrcavanja;
Negativan PCR test nije neophodan za decu mlađu od 12 godina.

MAURITANIJA
Državljani Republike Srbije mogu putovati u Mauritaniju. Za ulazak je potrebno posedovati potvrdu o kompletnoj vakcinaciji, jednom od vakcina koje priznaje Svetska zdravstvena organizacija (AstraZeneca, Sinopharm, Pfizer BioNTech, Janssen, Moderna, Sinovac, Covishield). Kompletna vakcinacija podrazumeva protok od dve sedmice nakon primljene druge doze.
Putnici koji nisu vakcinisani, treba da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
Ukoliko se pojavi neki od simptoma COVID-19, putnicima će biti urađen PCR ili brzi antigenski test na licu mesta. Ukoliko test bude negativan, putniku se savetuje da provede 10 dana u samoizolaciji. Ukoliko test bude pozitivan, lice će biti smešteno u kontrolisani karantin na 10 dana, o svom trošku. Ukoliko se ukaže potreba za medicinskom pomoći, nadležne službe mauritanskog Ministarstva zdravlja će se za to pobrinuti, bez naknade. Kontrolni PCR test će se raditi 10. dana od stupanja u karantin.
Svi strani državljani, prilikom ulaska u Mauritaniju, moraju da nose masku, da redovno dezinfikuju ruke i održavaju distancu od 1,5 m, a beskontaktno će im se izmeriti temperatura na graničnom prelazu.

MAURICIJUS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Mauricijus pod sledećim uslovima:
UKOLIKO STE POTPUNO VAKCINISANI
– Potrebno je da je proteklo najmanje 14 dana od primanja obe doze vakcina od sledećih proizvođača: Astrazeneca, Covaxin, Moderna, Pfizer BioNTech, Sinopharm, Sinovac, Sputnik V, odnosno najmanje 28 dana od primanja vakcine Janssen;
– Ukoliko posedujete potvrdu o preležanom Covid 19, potrebno je da ste najmanje 14 dana pred put primili jednu dozu od navedenih vakcina.
Pre polaska potrebno je:
– uraditi PCR test 72 sata pre polaska (dobijeni rezultat mora biti negativan);
– imati zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja od Covid 19;
– popuniti obrazac (ALL IN ONE TRAVEL FORM) koji se može pronaći na sajtu https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice/.
Nakon dolaska na Mauricijus, ukoliko imate rezervisan hotelski smeštaj potrebno je da uradite antigenski test, jedan po dolasku u hotel i drugi petog dana boravka u hotelu. Ukoliko imate rezervisan drugi tip smeštaja, potrebno je da, po sletanju, uradite PCR test na aerodromu (besplatno) i antigenski test, samostalno, 5. dana boravka.
Slobodno kretanje po ostrvu je moguće nakon prvog negativnog rezultata testa urađenog u hotelu ili na aerodromu.
UKOLIKO NISTE POTPUNO VAKCINISANI potrebno je:
– uraditi PCR test 72 sata pre polaska (dobijeni rezultat mora biti negativan)
– imati zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja od Covid 19
– rezervisati i platiti 14 dana smeštaja u naznačenom hotelu, što uključuje i transfer od aerodroma do hotela i PCR testove (prvi po dolasku, drugi 7 dana i treći 14 dana)
– popuniti obrazac (ALL IN ONE TRAVEL FORM) koji se može pronaći na sajtu https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice/
Na putnike mlađe od 18 godine primenjuju se isti uslovi kao i na punoletne osobe u čijoj su pratnji.

MEKSIKO
Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus. Po dolasku u Meksiko, putnici su dužni da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika (https://afac.hostingerapp.com/).

MJANMAR
Državljani Republike Srbije ne mogu da uđu u Mjanmar. Granični prelazi su zatvoreni i svi međunarodni komercijalni avio-letovi su suspendovani.
Za strance koji dolaze humanitarnim i specijalnim letovima u Mjanmar, potrebna je odgovarajuća viza, negativani RT–PCR test na COVID-19, ne stariji od 72 sata i  zvanični dokument/potvrda o antikovid vakcinaciji (potrebno je da je od datuma pune vakcinacije proteklo najmanje 14 dana). Nakon ulaska u Mjanmar, stranci podležu obavezi boravka u hotelskom karantinu u trajanju od 7 dana (ukoliko su potpuno vakcinisani), ili 10 dana ukoliko nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani. Tokom boravka u karantinu, stranci koji su potpuno vakcinisani podležu RT-PCR testu na COVID-19 (prvog i šestog dana), a oni koji nisu ili su nepotpuno vakcinisani (prvog, trećeg i sedmog dana), što se naplaćuje o trošku putnika.

MOZAMBIK
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Mozabik osim lica sa regulisanim boravkom. Obavezan je karantin od 14 dana. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona) kao i prevoza karga, uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

MOLDAVIJA
Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Republiku Moldaviju ukoliko prilože sledeće:
– Potvrdu o vakcinaciji, pod uslovom da je proteklo najmanje 14 dana od završetka kompletne vakcinacije. Sertifikat treba da bude izdat na jednom od sledećih jezika: rumunskom, engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom ili ruskom.
– Negativan rezultat PSR testa ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati pre ukrcavanja ili pre ulaska na teritoriju Republike Moldavije ukoliko putuju sopstvenim prevoznim sredstvom). Potvrda treba da bude izdata na jednom od sledećih jezika: rumunskom, engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom ili ruskom;
– Uz potvrdu lekara da je lice preležalo bolest u periodu, pod uslovom da od dana kada je potvrđen virus nije prošlo manje od 15. i ne više od 180. dana, ili izveštaj o prisustvu antitela na Covid–19 (ne stariji od 90 dana) na jednom od sledećih jezika: rumunskom, engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom ili ruskom.
– Licima koja ne ispunjavaju ove uslove, biće izrečen karantin (na adresi koju navedu) u trajanju od 14 dana i tom prilikom su dužni da popune elektronski epidemiološki formular (https://fisa-covid.gov.md/ ). Za decu do 14 godina epidemiološki formular popunjava zakonski zastupnik ili pratilac. Izrečeni karantin može da se prekine nakon 7. dana, ukoliko se uradi PSR test ili brzi antigenski test i isti budu negativni.
Ulazak na teritoriju R. Moldavije je zabranjen strancima koji su u poslednjih 14 dana putovali u Južnu Afriku, Lesoto, Bocvanu, Zimbabve, Mozambik, Namibiju, Esvatini i Malavi.
IZUZECI
Od neophodnosti posedovanja negativnog PSR testa, potvrde o vakcinaciji ili potvrde o preležanoj bolesti izuzeta su sledeća lica:
– deca do 12 godina;
– učenici / studenti do 18. godina koji polažu ispite, koji odlaze na školovanje u obrazovne ustanove na teritoriji Republike Moldavije ili u inostranstvo ili putuju radi aktivnosti u vezi sa okončanjem/pripremom/ nastavkom školovanja/ iz raloga učešća na takmičenjima ili međunarodnim olimpijadama, uz davanje na uvid potvrda o navedenom, kao i njihovi pratioci;
– posade i osoblje vazduhoplova/brodova/vozova, vozači i pomoćno osoblje motornih teretnih vozila za prevoz robe i putničkih vozila sa više od 9 sedišta, uključujući i sedište vozača;
– lica koja putuju iz zdravstvenih razloga, uključujući pratioca (uz prateću dokumentaciju);
– prekogranični radnici koji ulaze u Republiku Moldaviju iz Rumunije ili Ukrajine, kao i oni iz Republike Moldavije koji su zaposleni u firmama u navedenim zemljama, uz prilaganje odgovarajućih ugovora;
– nosioci diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša, nosioci putnih isprava Laissez-Passer izdatih od strane Ujedinjenih nacija, članovi diplomatskih i konzularnih predstavništava, međunarodnih organizacija/misija akreditovanih u Republici Moldaviji (i članovi njihovih porodica) i/ili osoblje koje je angažovano za pružanje humanitarne pomoći;
– lica u tranzitu (ne duže od 24 sata od datuma ulaska u Republiku Moldaviju), pri čemu tranzitni itinerer uređuje Generalni inspektorat granične policije;
– lica koja su pozvana od strane sudova/pravnih organa Republike Moldavije, kao i njihovi pravni zastupnici, uz davanje na uvid poziva.

MONAKO
Za Kneževinu Monako važi isti režim ulaska kao za Francusku.

MONGOLIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Mongoliju. Neophodan je negativan test na korona virus, ne stariji od 72 sata računajući od poletanja sa prvog polazišta. Po dolasku u Mongoliju lica koja nisu vakcinisana protiv Covid 19 obavezna su da borave u karantinu 7 dana, tokom kojih će ponovo biti testirani. Informacije o objektima za karantin mogu se naći na sledećem sajtu: www.tabinfo.mn radi rezervacije. U slučaju da se utvrdi da je lice tokom boravka u karantinu pozitivno na koronu, biće premešteno u bolnicu radi pružanja zdravstvene nege.
Oni putnici koji su doputovali u Mongoliju 14 dana nakon vakcinacije, ili oni kojima je ranije dijagnostifikovana infekcija korona virusom, a potpuno su se oporavili, izuzeti su od obaveznog karantina ukoliko prilože dokumenta o primljenoj vakcini ili medicinskog nalaza o oporavku od infekcije korona virusom.

NAMIBIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Namibiju osim lica sa regulisanim boravkom. Neophodan je negativan test, ne stariji od 72 sata. Moguć je tranzit iz susednih država ali isključivo u slučaju organizovanog repatriacinog leta, odnosno napuštanja zemlje (i regiona) uz prezentovanje negativnog testa, ne starijeg od 72 sata.

NAURU
Državljanima Republike Srbije, kao i svim stranim državljanima koji su tranzitirali ili boravili u Kini, Hong Kongu, Makau, Iranu, Italiji ili bilo gde u Evropi, Koreji, SAD ili Aziji (osim Tajvana) u poslednjih 21 dan pre nameravanog dolaska na Nauru, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.  Ostali putnici moraju da pribave odobrenje nadležnih organa Naurua za ulazak u zemlju. Obavezan je negativan PCR test ne stariji od 3 dana, a putnici su u obavezi da pri dolasku popune zdravstvenu deklaraciju i podvrgnu se zdravstvenom pregledu, nakon čega sledi obavezan karantin od 14 dana.

NEMAČKA
Od 16.01.2022.godine, Srbija se ponovo nalazi u kategoriji područja visokog rizika od zaraze virusom Kovid 19. Svi koji putuju u Nemačku, dužni su da se elektronski prijave pre ulaska, a nevakcinisani moraju poštovati pravila karantina.
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u SR Nemačku bez obzira na razlog putovanja, samo ukoliko su potpuno vakcinisani jednom od priznatih vakcina (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson ili Novavaks).
Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da je njihovo putovanje neodložno. Turistička putovanja ne predstavljaju važan razlog za ulazak, stoga trenutno nisu moguća za osobe koje nisu potpuno vakcinisane.
Svi putnici koje ulaze u Nemačku  imaju obavezu posedovanja dokaza o pravu ulaska – potvrdu o vakcinaciji ili test na Covid-19 ne stariji od 48 sati (antigenski ili PCR) ili sertifikat o preležanoj bolesti.
Priznaju se isključivo potvrde o vakcinaciji vakcinama BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson ili Novavaks. Kombinacija navedenih vakcina sa vakcinama koje nemaju dozvolu za upotrebu u EU (npr. Sinofarm ili Sputnjik) nije moguća.
Za priznavanje statusa potpune vakcinacije, osobe koje su pre vakcinacije preležale bolest Kovid-19 treba da imaju pozitivan PCR test kojim je bilo utvrđeno da su obolele od virusa Kovid-19 i sertifikat o primljenoj jednoj dozi neke od navedenih vakcina priznatih u EU.
Tranzit kroz Nemačku je moguć ukoliko imate pravo ulaska u zemlju odredišta i to uz posedovanje dokaza o ispunjenosti uslova za ulazak u Nemačku – test na prisustvo koronavirusa ne stariji od 48 sati ili potvrdu o preležanoj bolesti ili sertifikat o vakcinaciji.  Isto važi i za putnike u aerodromskom tranzitu, kako za one koji na aerodromu u Nemačkoj presedaju na let iz i ka trećoj zemlji van Šengenske zone, tako i za one koji preko Nemačke lete iz ili ka zemlji unutar Šengena.
Detaljne informacije o uslovima ulaska i tranzita mogu se pronaći na sledećem internet sajtu: https://belgrad.diplo.de/rs-sr

NIGER 
Državljani Srbije mogu da uđu u Niger. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko putnik ne poseduje test, podvrgava se zdravstvenom pregledu i testiranju o svom trošku.

NIGERIJA 
Državljani Republike Srbije mogu da ušu u Nigeriju, potrebno je da prezentuju negativan rezultat PCR testa, urađen ne više od 72 sata pre ukrcavanja.
Za potpuno vakcinisane putnike se ne određuje izolacija, ali je potrebno da urade dodatne PCR testove drugog i sedmog dana nakon dolaska.
Putnicima koji nisu vakcinisani (ili su primili samo prvu dozu) određuje se sedmodnevna samoizolacija i potrebno je da urade dodatne PCR testove drugog i sedmog dana nakon dolaska.
Osobe koje stižu poslovnim ili zvaničnim razlogom i u Nigeriji ostaju manje od 7 dana, moraju da:
1. budu potpuno vakcinisani
2. obezbede PCR test ne stariji od 72 sata pre ukrcavanja
3. urade PCR test drugog dana nakon dolaska

NIKARAGVA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Nikaragvu. Neophodno je posedovati negativan PCR test na Covid-19, ne stariji od 72 sata (za putnike koji dolaze iz Azije, Afrike i Okeanije ne stariji od 96 sati).
Strani državljani koji imaju temperaturu ili druge simptome virusa, ne mogu ući u zemlju, dok državljani Nikaragve mogu ući u zemlju, ali moraju provesti određeno vreme u karantinu, u skladu sa protokolom uspostavljenim u zemlji.
Putnici koji pri dolasku prezentuju negativan PCR test na Covid-19 i koji ne pokazuju nikakve simptome, moći će da se slobodno kreću u zemlji, ali će ih zdravstveno osoblje pratiti (telefonom) u periodu od 14 dana.

NOVI ZELAND
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju, osim onih lica koja imaju odobren stalni boravak i članova njihove uže porodice. Mogućnost ulaska postoji ako su u pitanju humanitarni ili dovoljno ubedljivi razlozi uz prethodno pribavljanje dozvole od strane nadležnih organa. Obavezan je karantin od 10 dana, u za to posebno opredeljenim objektima, i putnici moraju da u istima rezervišu smeštaj pre polaska na put. Troškove boravka u izolaciji snose sami putnici. Sva lica moraju da dostave pismeni dokaz negativnog PCR testa, ne stariji od 48 sati i svi se, po dolasku u zemlju, testiraju na COVID-19.
Svi putnici stariji od 17 godina moraju biti u potpunosti vakcinisani, uz uslov da je od poslednje doze prošlo 14 dana, i da je lice imunizovano vakcinama koje je prihvatio nadležni organ Novog Zelanda: https://covid19.trackvaccines.org/vaccines/approved/#vaccine-list
Tranzit državljana Srbije je dozvoljen samo za kompletno vakcinisana lica, uz posedovanje tranzitne vize (uz obavezu da vreme provedeno u tranzitu bude maksimalno 24 sata).

NORVEŠKA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u K. Norvešku.
Za sva lica starija od 16 godina za ulazak u Norvešku potrebna je prethodna registracija na https://reg.entrynorway.no/ .
Pored registracije potrebno je i priložiti potvrdu o izvršenoj COVID-19 vakcinaciji ili da je osoba preležala korona virus u poslednjih 6 meseci (više informacija na https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2020-03-27-470#KAPITTEL_16 i https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/befolkningen/reiserad-knyttet-ti… ).
Ukoliko lice ne poseduje navedenu potvrdu, potrebno je da priloži negativan  PCR test ne stariji od 24 časa (osim dece mlađe od 18 godina) kao i obavezno testiranje po dolasku u predviđenim centrima na graničnim prelazima. Detaljnije informacije mogu se pronaći na https://udi.no/ i na https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/new-measures-to-apply-to-entry-in…

OMAN
Državljani Srbije mogu da uđu u Sultanat Oman. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

PAKISTAN
Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak u Pakistan. Na aerodromu se kontroliše temperatura. Za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu. U slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije u bolničkim ili uličnim uslovima.

PALAU
Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju. Neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu. Zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini (uključujući Hong Kong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću COVID-19.
Navedeno se odnosi na sve strane državljane.

PALESTINA
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti da tranzitiraju preko teritorije Palestine.

PANAMA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Panamu. Potpuno vakcinisani građani oslobađaju se karantina uz prikazivanje odgovarajućeg negativnog PCR testa, dok oni koji nisu vakcinisani (ili su nepotpuno vakcinisani) biće zadržani u karantinu u trajanju od 72 sata u hotelima koji su predviđeni za karantin (pri čemu troškovi smeštaja padaju na teret putnika).
Nakon isteka 72 sata radi se test na prisustvo virusa Kovid-19. Ukoliko je test negativan, karantin će biti ukinut, a u slučaju pozitivnog rezultata karantin će biti produžen na 14 dana nakon čega slede medicinski pregledi (troškove smeštaja i medicinskih pregleda takođe snose putnici).
Deca mlađa od 12 godina su oslobođena karantina ukoliko roditelj/staratelj ispunjava gore navedene kriterijume.
Više informacija možete pronaći na sledećem veb sajtu https://www.copaair.com/travel-preparation-hub/travel-requirements/pa i na https://www.tourismpanama.com/plan-your-vacation/advisories/

PAPUA NOVA GVINEJA
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u Papua Novu Gvineju. Izuzetak su lica sa specijalnim odobrenjem nadležnih organa. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

PARAGVAJ
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Paragvaj. Uslov za ukrcavanje u avion je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski test urađen 24 časa pre poletanja. Neophodno je imati zdravstveno osiguranje kojim je pokriveno i lečenje od COVID-19, te 24 časa pre leta elektronskim putem popuniti obrazac o zdravstvenom stanju. Obavezan je karantin od 5 dana za lica koja nemaju dokaz o vakcinaciji. Svi putnici su dužni da se testiraju pet dana nakon sletanja u Paragvaj.

PERU
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Peru. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe se zahteva prethodno slanje elektronskim putem tzv. izjave o odgovornosti da je putnik upoznat sa svim sanitarnim propisima i procedurama u Peru. U zavisnosti od krajnje destinacije i aktuelnog stanja pandemije u datoj oblasti Perua, može biti određen obavezni karantin od 14 dana za nerezidente. Sve informacije u vezi s tim, kao i formular koji se popunjava 72 sata pre leta treba potražiti na sledećoj internet stranici: http://e-notificacion.migraciones.gob.pe/dj-salud/
Stranci ne mogu ući Peru ukoliko su boravili u Južnoj Africi, odnosno uloliko su tranzitirali preko ove države u poslednjih 14 dana.

POLjSKA
Državljanima Republike Srbije nije dozvoljen turistički ili privatan ulazak u Poljsku. Dozvoljena su isključivo opravdana putovanja kao što su poslovni put, školovanje, lečenje ili učešće na sportskom i kulturnom događaju. Takođe, dozvoljen je ulazak državljanima Srbije koji u Poljskoj imaju regulisan boravak i poseduju karticu boravka u Poljskoj.
Svi putnici koje dolaze u Poljsku izvan šengenskog prostora (npr direktna avionska linija Beograd – Varšava), bez obzira na državljanstvo i vakcinacioni status, moraju da se pre ulaska u Poljsku testiraju na COVID-19. Rezultat testa treba bude napisan na poljskom ili engleskom jeziku i da nije stariji od 24 č. Test je moguće uraditi ili u državi u kojoj lice započinje put ili na samom aerodromu u Varšavi pre granične kontrole. Đaci i deca koja pohađaju vrtić/školu u Poljskoj oslobođeni su obaveze da poseduju negativan test pre ulaska u Poljsku ukoliko u Poljsku ulaze u pratnji svojih roditelja/staratelja.
Pored odgovarajuće dokumentacije kojom se dokazuje opravdanost putovanja, državljanima Srbije je potrebna i potvrda o vakcinaciji, tj. EU Zeleni sertifikat koji izdaje https://euprava.gov.rs/ , kojim se dokazuje da je prošlo minimum dve nedelje od potpuno okončane vakcinacije vakcinom koja je odobrena za upotrebu u Evropskoj uniji (Pfizer, AstraZeneca i Moderna – dve nedelje od druge doze, Janssen tj. Džonson&Džonson – dve nedelje posle prve doze), ili EU Zeleni sertifikat u kojem je upisano da nije prošlo više od 6 meseci od kako je osoba preležala COVID-19.
Osobama koje nisu vakcinisane ili su vakcinisane ruskom ili kineskom vakcinom potreban je negativan PCR test koji je upisan u EU Zeleni sertifikat. Negativan PCR test ne oslobađa karantina, tj. nevakcinisanim osobama biće odobren ulazak u Poljsku ali će im ujedno biti određen karantin od 14 dana. Karantin se može skratiti tek nakon što se provede 8 dana u izolaciji u Poljskoj, kada je moguće o svom trošku uraditi novi PCR test. Osoba se oslobađa karantina ukoliko je novi PCR test negativan, tj. tek nakon što rezultat testa bude upisan u onlajn zdravstveni sistem Poljske.
Deca ispod 5 godina ne moraju da imaju test, dok deci ispod 12 godina, koja ne pohađaju školu u Poljskoj, potreban je negativan test.
Putnici koji ulaze na teritoriju Poljske avionom (osim za tranzit), pre leta treba da na internetu popune Obrazac za lociranje putnika preko sledećeg linka https://www.gov.pl/web/gov/fill-in-the-passenger-locator-form  Ukoliko niste popunili obrazac, zamolite da dobijete obrazac od avionskog osoblja tokom vašeg leta za Poljsku. Putnici koji ulaze u Poljsku drugim vidovima transporta nisu u obavezi da popunjavaju ovaj obrazac.
Tranzit avionom je dozvoljen pod uslovom da putnik poseduje avionsku kartu kojom jasno dokazuje da će napustiti teritoriju Poljske u roku od 24 sata, kao i da poseduje svu neophodnu dokumentaciju koja mu je potrebna da uđe u zemlju svoje krajnje destinacije. Nije dozvoljen izlazak sa aerodroma u pauzi između letova.
Tranzit automobilom kada se u Poljsku ulazi iz pravca druge zemlje EU (Slovačka, Češka, Nemačka, Švedska, Litvanija) je dozvoljen uz dokument koji dokazuje gde se putuje (npr. kartice boravka u nekoj drugoj zemlji EU ili npr. Rusiji, Belorusiji, ili pozivno pismo za neku drugu zemlju). Dozvoljen je izlazak sa teritorije Poljske prema Rusiji, Belorusiji i Ukrajini.
Za tranzit automobilom kada se u Poljsku ulazi iz pravca Rusije, Belorusije i Ukrajine, potrebna je dozvola poljskih organa. Potrebno je da se putnik (u zavisnosti iz koje zemlje kreće na put) obrati Ambasadi Srbije u Moskvi, Minsku ili Kijevu, dostavi im skenirane kopije pasoša svih osoba koje putuju, kao i saobraćajnu dozvolu automobila kojim se putuje. Potrebno je navesti planirane datume ulaska i izlaska sa teritorije Poljske, kao i konkretne granične prelaze koji će se koristiti za ulazak/izlazak sa teritorije Poljske. Po dobijanju zahteva nadležne Ambasade će zahtev proslediti Ambasadi Srbije u Varšavi, koja će zatim obaviti potrebne najave i zatražiti dozvolu za ulazak putnika.
Za ulazak u Poljsku iz poslovnih razloga, pored EU Zelenog sertifikata i negativnog testa, putnici kod sebe treba da imaju pozivno pismo poljskog privrednog subjekta, kao i izvod iz Privrednog registra Poljske kako dokaz da zaista putuju na poziv poljske firme koja im je poslala pozivno pismo. U pozivnom pismu treba da bude naveden konkretan razlog za dolazak u Poljsku, naziv i adresa srpske firme koja se poziva, ime, prezime i broj pasoša osobe/a koja se poziva/ju.
Za ulazak u Poljsku radi studiranja, razmene studenata/učitelja, učešća na Erasmus programima i sl, pored EU Zelenog sertifikata i negativnog testa, putnik mora da poseduju pozivno pismo poljske škole, fakulteta i obrazovne ustanove. Iako nije obavezan dokument, preporučujemo da putnik sa sobom ima potvrdu na engleskom jeziku, od matične škole/fakulteta da je imenovani student/profesor u toj obrazovnoj ustanovi.
Za ulazak u Poljsku radi učešća na sportskom ili kulturnom događaju/takmičenju, pored EU Zelenog sertifikata i negativnog testa, putnik mora da poseduju pozivno pismo poljskog organizatora kulturnog ili sportskog događaja. Takođe, iako se ne radi o obaveznom dokumentu, preporučujemo da putnik ponese i potvrdu matičnog sportskog saveza ili kluba da je registrovani sportista/trener u Srbiji.
Za ulazak u Poljsku iz humanitarnih razloga, pored EU Zelenog sertifikata, putnik mora da poseduju pozivno pismo poljske bolnice ili zdravstvene institucije. U ovim slučajevima se preporučuje da se dodatno obratite i Ambasadi Srbije u Varšavi na mejl adresu embassy.warsaw@mfa.rs

PORTUGALIJA
Svi putnici koji dolaze u Portugaliju, stariji od 12 godina, treba da imaju negativan RT-PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test (TRAg) ne stariji od 48 sati, bez obzira na posedovanje Kovid digitalnog sertifikata.
Državljani Srbije mogu ući u Portugaliju iz turističkih razloga ukoliko poseduju Kovid digitalni sertifikat sa potvrdom o vakciniciji vakcinama odobrenim od strane Evropske agencije za lekove (Pfizer-BioNtech, Janssen, AstraZeneca, Moderna) ili sa potvrdom o preležanoj bolesti koja je validna do 180 dana od dana kada je lice testirano pozitivno, izdat od strane nadležnih organa R. Srbije ili države članice EU.
Ukoliko ne poseduju jednu od pomenutih potvrda, državljanima Srbije je dozvoljen ulazak samo u slučaju „nužnih“ putovanja (putovanja iz profesionalnih razloga, radi spajanja porodice, studiranja i iz zdravstvenih i humanitarnih razloga). U ovom slučaju, pored potvrde o razlogu putovanja, za ulazak u Portugaliju, svi putnici, stariji od 12 godina, moraju imati negativan RT-PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test (TRAg) ne stariji od 48 sati.
U slučaju posedovanja Kovid sertifikata o vakcinaciji izdatog u R. Srbiji, ali samo sa revakcinacijom („booster” dozom) sa vakcinom odobrenom od strane Evropske agencije za lekove, nije moguće putovati iz turističkih razloga, već samo u slučaju gorepomenutih „nužnih“ razloga.
Putnicima je dozvoljen tranzit kroz Portugaliju.
Svi putnici koji dolaze u Portugaliju pre puta treba da popune formular koji je dostupan na sledećem linku: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card .

RUANDA
Državljani Srbije, kao i svi putnici koji dolaze u Ruandu u obavezi su da poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Pre leta svi putnici su u obavezi da popune sledeću elektronsku formu i na njoj postave svoj PCR test sertifikat www.rbc.gov.rw.  Po sletanju na aerodrom putnici su u obavezi da urade dodatni PCR test i da plate iznos od 60 $ kako je navedeno u elektronskoj formi koja se popunjava. Svi putnici koji tranzitiraju kroz Ruandu duže od 12 sati u obavezi su da po sletnju na aerodrom urade drugi PCR test i sačekaju rezultate 24 sata u hotelima koji su određeni za tu svrhu. Putnici koji tranzitiraju ili presedaju i ne napuštaju aerodrom kraće od 12 sati, nisu u obavezi da rade PCR test. Putnici ispod 5 godina starosti (deca) izuzeti su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa. Prilikom odlaska iz Ruande svi putnici u ubavezi da poseduju negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata u ovlašćenim laboratorijama i da znaju zahteve u vezi sa Covid-19 testovima u zemljama u koje putuju i/ili kroz koje tranzitiraju.

RUMUNIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Rumuniju. Putnici su u obavezi da pre ulaska u Rumuniju popune Digitalni formular za ulazak u Rumuniju (SII-FDIR), najranije 24 časa pre putovanja u Rumuniju, preko https://plf.gov.ro platforme.
Korisnik je u obavezi da popuni tražene podatke koji se navode u formularu i to pojedinačno za svakog putnika, osim u slučaju članova porodica koji putuju zajedno kada je dovoljno da formular popuni jedan odrasli član porodice, staratelj ili ovlašćeno lice. Kontrola se sprovodi na graničnim prelazima. Nije neophodno da prijava bude u štampanoj formi.
Licima koja uđu na teritoriju Rumunije, a ne popune formular najkasnije u roku od 24 časa od prelaska granice biće izrečena novčana kazna (400-600 evra).
Pri ulasku u Rumuniju MERA KARANTINA se određuje sledećim licima:
– Državljani R. Srbije koji poseduju „EU DIGITALNI SERTIFIKAT“ kojim se dokazuje vakcinacija/preležana bolest a ne poseduju negativan PCR test 5 dana karantina, a lica koja uz „EU DIGITALNI SERTIFIKAT“ daju na uvid i negativan PSR test koji nije stariji od 48 sati pre ulaska u Rumuniju su oslobođeni karantina.
– Licima koja nisu vakcinisana i nisu preležala bolest izazvan virusom Covid-19 u poslednjih 180 dana pre ulaska u Rumuniju, a koja prilože negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati biće određen karantin u trajanju od 10 dana
IZUZECI OD KARATINA
– Deca do 12 godina
– Deca od 12 do 16 godina koja prilože negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati pre ulaska u Rumuniju
– Nevakcinsana lica ili lica kod kojih u poslednjih 180 dana pre ulaska u zemlju nije potvrđena bolest izazvan virusom Covid-19 a koja ostaju u Rumuniji manje od 3 dana (72 sata), pod uslovom da prilože negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati.  Ukoliko lica ne napuste teritoriju Rumunije u roku od 3 dana (72 sata), direkcija za javno zdravlje u županiji gde borave ili prema adresi koju su naveli prilikom ulaska u Rumuniju, određuje karantin u trajanju od 14 dana, počev od četvrtog dana od ulaska u Rumuniju;
– Lica u tranzitu, pod uslovom da Rumuniju napuste u roku od 24 sata od ulaska u zemlju
– Prekogranični radnici koji u Rumuniju ulaze iz Srbije, kao i rumunski državljani zaposleni kod poslodavca u R. Srbiji. Prilikom ulaska u zemlju, potrebno je dati na uvid ugovor o radu sa poslodavcem;
– Učenici, studenti ili strani državljani sa prebivalištem ili boravkom van Rumunije, koji pohađaju kurseve obrazovnih institucija u Rumuniji ili inostranstvu, u slučaju da svakodnevno putuju na nastavu. Potrebno je da daju na uvid dokumenta koja to potvrđuju. Iste mere se odnose i na studente koji polažu ispite ili pohađaju nastavu.
– Učenici, studenti, državljani Rumunije ili strani državljani sa prebivalištem ili boravkom u inostranstvu koji u Rumuniju dolaze da polažu prijemne ispite ili da završe studije ili koji počinju da uče ili studiraju u obrazovnim ustanovama u Rumuniji i putuju u zemlju radi aktivnosti vezano za početak, organizaciju, pohađanje ili završetak studija, kao i lica u njihovoj pratnji ako su maloletnici. Potrebno je da daju na uvid dokumenta koja to potvrđuju, kao i negativan PSR test koji nije stariji od 48 sati;
– Piloti aviona i njihova letačka posada, kao i mašinovođe i železničko osoblje.
– Članovi sportskih delegacija, kao i umetnici i njihovo osoblje, da bi mogli da prisustvuju sportskim takmičenjima,  kulturnim, umetničkim ili zabavnim manifestacijama pod uslovom da prilože negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati pre ukrcavanja ili ulaska na teritoriju Rumunije.
· Vozači vozila sa više od 9 sedišta, uključujući i sedište vozača koji prevoze lica, ukoliko su kompletno vakcinisani ili ukoliko su preležali bolest, kao i da je prošlo najmanje 10 dana a najviše 180 dana od preležane bolesti i za to prilože potvrdu (upisano u digitalnom sertifikatu) ili ukoliko daju na uvid negativan PSR test koji nije stariji od 48 sati pre ulaska u Rumuniju, uz uslov da se putovanje obavlja iz profesionalnih razloga;
– Članovi diplomatskih i konzularnih predstavništava, drugih diplomatskih misija akreditovanih u Rumuniji i nosioci diplomatskih pasoša, na osnovu reciprociteta.
– Vozači teretnih vozila najveće dozvoljene nosivosti veće od 2,4 tone koji obavljaju prevoz robe;
O izuzeću od mera karantina u posebnim, hitnim slučajevima koje se odnose na prisustvo porodičnim događajima kao što je rođenje, venčanje, sahrana, putovanje iz medicinskih razloga kao što su onkološki bolesnici, bolesnici na hemodijalizi uz odgovarajuću dokumentaciju odlučuju direkcije za javno zdravlje na nivou županija.
Neće se dozvoliti ulazak u Rumuniju licima koji putuju iz Južne Afrike, Angole, Bocvane, Esvatinija, Lesotoa, Malavija, Mozambika, Namibije, Zambije i Zimbabvea.

RUSKA FEDERACIJA
Državljani Republike Srbije (bez obzira na tip pasoša i načina regulisanja boravka u Rusiji) mogu da uđu u Rusku Federaciju uz obavezan negativan rezultat PCR testa na ruskom ili engleskom jeziku, ne stariji od 48 sati od datuma uzimanja brisa. Ukoliko strani državljanin ne poseduje predmetni PCR test pre sletanja na aerodrom u Rusiju, biće automatski deportovan nazad u državu poletanja. Ovo pravilo se odnosi i na sve one strance koji poseduju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji Ruske Federacije.
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Rusku Federaciju vazdušnim putem, direktnim letovima, kao i iz svih zemalja sa kojima je Ruska Federacija obnovila direktne letove, pod uslovom da imaju regulisan boravak u tim zemljama (važeću vizu, privremeni ili stalni boravak).
Države sa kojima je Rusija obnovila direktne letove su:
1.Austrija, 2. Azerbejdžan, 3. Belgija, 4. Bugarska, 5. Velika Britanija, 6. Venecuela, 7. Vijetnam, 8. Grčka, 9. Egipat, 10. Etiopija, 11. Indija, 12. Irska, 13. Island, 14. Italija, 15. Japan, 16. Jermenija, 17. Jordan, 18. Kazahstan, 19. Katar, 20. Kipar, 21. Kirgizija, 22. Republika Koreja, 23. Kuba, 24. Liban, 25. Luksemburg, 26. Mađarska, 27. Maldivi, 28. Malta, 29. Maroko, 30. Mauricijus, 31. Meksiko, 32. Nemačka, 33. Portugalija, 34. Saudijska Arabija, 35. Severna Makedonija, 36.SAD, 37. Sejšeli, 38. Singapur, 39. Sirija, 40. Tadžikistan, 41. Turska, 42. Ujedinjeni Arapski Emirati, 43. Uzbekistan, 44. Finska, 45. Hrvatska, 46. Švajcarska, 47. Šri Lanka, 48. Francuska, 49. Češka. 50. Moldavija 51. Bahrein 52. Dominikanska Republika, 53. Albanija, 54. Belorusija, 55. Španija, 56. Slovačka, 57. Irak, 58. Danska, 59. Peru, 60. Džibuti, 61. Novi Zeland, 62. Kina, 63. Lihtenštajn, 64. Kuvajt, 65. Andora, 66. Kolumbija, 67. Bahami, 68. Iran, 69. Holandija, 70. Norveška, 71. Oman, 72. Slovenija, 73. Tajland, 74. Tunis, 75. Bangladeš, 76. Brazil, 77. Mongolija, 78. Kostarika, 79. Argentina, 80. Švedska.
Ukoliko se putuje iz Beograda za Rusiju, nije moguće tranzitiranje preko nabrojanih zemalja (izuzetak su nosioci diplomatskih i službenih pasoša R. Srbije).
Povratak iz Rusije u Srbiju je moguć preko bilo koje zemlje, s tim da aviokompanije zadržavaju pravo da ne prime putnike na letove ukoliko nisu ispunjeni zakonski uslovi zemlje u koju se putuje.
Kopnene granice Rusije su zatvorene, osim za vozila sa oznakom CMR i TIR, kao i lica kojima je ruski krizni štab odobrio ulazak kopnenim putem.
U cilju sprečavanja širenja novog soja COVID-19 (omikron) Ruska Federacija je preduzela nove mere:
1.Zabranjen je ulazak državljana i stranaca sa stalnim boravkom iz sledećih država: 1. JAR, 2. Tanzanija, 3. Bocvana, 4. Zimbabve, 5. Lesoto, 6. Madagaskar, 7. Mozambik, 8. Namibija, 9. Esvatini, 10. Kenija, 11. SAR Hong-Kong
2.Obavezan karantin u trajanju od 14 dana za sve strance koji su neposredno pred dolazak u Rusiju boravili u prethodno navedenim državama i regionima. Pored toga, obavezni su da urade 2 PCR testa – prvi test u roku od dva dana po dolasku u RF, a drugi između 10. I 12. dana karantina.

SAD
Državljani Republike Srbije, mogu da putuju u SAD pod uslovom da su vakcinisani (sa izuzetkom američkih državljana, nosilaca Zelene karte i useljeničkih viza, kao i diplomatskih viza). Uz dokaz o punoj vakcinaciji neophodan je i negativan test. Svi putnici stariji od 2 godine (uključujući i nosioce diplomatskih viza) – nezavisno od državljanstva i statusa vakcinacije – u obavezi su da poseduju negativan test, ne stariji od 24 časa pre ukrcavanja ili dokumentaciju o preležanoj bolesti COVID-19 u prethodnih 90 dana, pre nego što se ukrcaju na let. Za više informacija o uslovima ulaska: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-internation… Potpuno vakcinisanim putnik se smatra:
– 2 nedelje (14 dana) nakon vakcine za COVID-19 koja se daje u jednoj dozi
– 2 nedelje (14 dana) nakon druge doze vakcine za COVID-19 koja se daje u dve doze
– 2 nedelje (14 dana) nakon primanja pune serije aktivne COVID-19 vakcine u okviru testiranja AstraZeneca ili Novavax u SAD
– 2 nedelje (14 dana) nakon primljene dve doze bilo koje kombinacije prihvaćenih vakcina  za COVID-19 koje su dobijene u razmaku od najmanje 17 dana
SAD prihvataju dokaz o vakcinaciji sledećim vakcinama: Janssen/J&J, Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm i Sinovac.

SAMOA
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

SAN MARINO
Državljani Srbije mogu da uđu u San Marino ili tranzitiraju uz obavezu prethodne prijave Ministarstvu inostranih poslova San Marina, putem e-mejla: viaggiareinformati@esteri.sm  ili telefonski: 00378/549888888. Po dolasku obavezno je podvrgavanje serološkom testu. U slučaju pozitivnog rezultata lice se podvrgava molekuralnom testu i ukoliko rezultat bude pozitivan podleže kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

SAO TOME I PRINCIPE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sao Tome i Principe uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Deci do 5 godina starosti nije potreban RCR test.
Neophodno je da potvrda o negativnom PCR testu bude u papirnoj formi, imajući u vidu da se ne prihvata digitalna verzija testa.

SAUDIJSKA ARABIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Saudijsku Arabiju.
Rezidenti sa važećom izlaznom/ulaznom vizom ili putnici sa nekim od sledećih viza: poslovna, radna ili za posetu, mogu da uđu u zemlju pod sledećim uslovima:
1. Negativan PCR test (ne stariji od 72č pre puta) za sve putnike. Vakcinisani rezidenti idu u kućni karantin koji određuje aplikacija Tawakkalna.
2. Institucionalni karantin (hotel) u trajanju 5 dana obavezan je za putnike koji su primili samo prvu dozu odobrenih vakcina. Tokom boravka se rade dva PCR testa, prvi 24 č po dolasku i drugi petog dana, striktno na osnovu termina u Tawakkalna aplikaciji. Troškovi ovog karantina i testova se pokrivaju uz avionsku kartu. Karantin se završava ako je drugi PCR test negativan.
3. Licima ispod 18 godina je dozvoljen ulazak sa imunizovanim roditeljima/starateljima, uz kućni karantin u trajanju od 5 dana. PCR test se radi petog dana. Institucionalni karantin se primenjuje na izdržavana lica stara 18 godina ili starija.
Priznaju se Sinofarm i Sputnjik V vakcine, ali za kraće posete, dok za potrebe dužeg boravka, u slučaju Sinofarma uz treću dozu koja se prima u Saudijskoj Arabiji (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna, Džonson). Nakon isteka karantina rezidenti su u obavezi da prime drugu dozu vakcine, ili treću dozu u slučaju da su se vakcinisali Sinofarm vakcinama, odnosno treću i četvrtu u slučaju Sputnik V, da bi imali status vakcinisane osobe.
Za prekršioce pravila karantina zaprećena je novčana kazna u iznosu od oko 50000 USD, deportacija i trajna zabrana ulaska u Saudijsku Arabiju.
Najduže 72 časa pre polaska putnika za Saudijsku Arabiju neophodno je izvršiti registraciju podataka o imunizaciji na internet stranici: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home. Za potrebe registracije potrebno je da prođe minimum dve nedelje nakon druge doze. Zahteva se potvrda uspešne registracije (SMS porukom, odštampanom potvrdom sa brojem registracije, potvrdom registracije preko internet stranice Muqeem). Pre ulaska obavezno je popunjavanje formulara sa osnovnim informacijama i instalacija aplikacije „Tawakkalna“ na mobilni telefon. Državljani Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu (rezidenti) su u obavezi da koriste platformu Quddum, u okviru Absheer aplikacije za registraciju pre dolaska
Aplikacija određuje trajanje karantina. U Saudijskoj Arabiji važi ograničenje pristupa javnim prostorima za nevakcinisane, na osnovu statusa u aplikaciji Tawakkalna. Licima koja imaju status „imunizovan“ je dozvoljen ulazak u tržne centre, restorane, radnje i pijace, uz proveru aplikacije.
Za registraciju vakcinacije obavljene u Srbiji u ovoj aplikaciji saudijsko Ministarstvo zdravlja povremeno traži legalizaciju uverenja o vakcinaciji, te se preporučuje da se uverenje legalizuje pre putovanja.

SVETA LUCIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu  u Svetu Luciju. Svi putnici preko 5 godina moraju imati negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 5 dana pre putovanja.
Nevakcinisani putnici mogu da odsedaju samo na COVID-19 odobrenim destinacijama, kao i da do tih destinacija putuju COVID-19 odobrenim prevozom. Za više informacija možete posetiti sledeći link: https://www.stlucia.org/en/covid-19/
Pre polaska, svi putnici su u obavezi da popune obrazac sa sledećeg linka: https://travelslu.govt.lc/

SENEGAL
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Senegal, uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Rezultati testa moraju biti odštampani na francuskom ili engleskom jeziku.
Navedeno se odnosi na sve putnike starije od 2 godine, kao i za putnike koji provode duže od 24 časa u tranzitu.
Prilikom leta, putnici potpisuju izjavu da nemaju simptome virusa i da nisu bili u kontaktu sa zaraženim licima. Taj dokument je moguće pribaviti i online: https://www.royalairmaroc.com/documents/20195/53057329/Senegal_Declarat…
Postoji i mogućnost da se zbog hitnosti putovanja putnik izuzme od obaveze prethodnog testiranja (PCR test), ali to mora da se navede u izjavi koju avio kompanija dostavlja nadležnim vlastima na aerodromima u Senegalu. U tom slučaju, testiranje se vrši aerodromu o trošku putnika.
Po dolasku u Senegal, mora se popuniti formular za lokalizaciju putnika: https://www.dakaraeroport.com/formulaire-de-localisation-de-passager-po…
Isti uslovi ulaska primenjuju se i na putnike koji su vakcinisani i na one koji nisu.

SENT VINSENT I GRENADINI
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sent Vinsent i Grenadine uz obavezu da pre puta popune i podnesu formular koji se može naći na sledećem linku:  http://health.gov.vc/health/
Putnici se smatraju potpuno vakcinisanim posle 14 dana od dobijanja druge doze. Sledeće vakcine su priznate: AstraZeneca – Oxford, AstraZeneca (Vaxzevria)COVISHIELD, AstraZeneca COVID-19 SK Bioscience, Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine, Moderna COVID-19 vaccine, Janssen (Johnson & Johnson), Gamalaya (Sputnik V, Sputnik Light, Gam-Covid-Vac); Cuban COVID-19 vaccine.
Vakcinisani moraju da poseduju negativan COVID-19 PCR test ne stariji od 72 sata. Takođe, na zahtev nadležnih može se zahtevati dodatno testiranje po dolasku, kao i karantin na odobrenim turističkim smeštajima u trajanju od 48 sati.
Nevakcinisani putnici podležu istim uslovima kao i vakcinisani, uz dodatnu obavezu karantina u trajanju od 3 do 14 dana zavisno sa koje destinacije dolaze. Karantin se obavlja u predodređenim turističkim smeštajima.

SENT KITS I NEVIS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sent Kits i Nevis pod uslovom da su potpuno vakcinisani, kao i da (svi putnici preko 2 godine starosti) poseduju negativan rezultat RT-PCR testa, ne stariji od 72 sata.
Obavezno je popuniti ulazni formular koji se može pronaći na veb sajtu: https://www.knatravelform.kn/

SEVERNA MAKEDONIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u R. Severnu Makedoniju, pod uslovom da poseduju jedan od sledećih dokumenata:

  • sertifikat o primljene 2 voze vakcine protiv Covid-19;
  • potvrdu o preležanom virusu Covid-19 u poslednjih 45 dana, računajući od dana ozdravljenja;
  • negativan rezultat PCR testa, urađenog do 72 sata pre ulaska na teritoriju R. Severne Makedonije;
  • negativan rezultat brzog antigenskog testa, urađenog do 48 sati pre ulaska na teritoriju Republike Severne Makedonije.

Navedena pravila važe i za izlazak iz zemlje.

Strani državljani moći će da tranzitiraju kroz Severnu Makedoniju (do 5 časova), uz obavezu popunjavanja Izjave o tranzitu na graničnom prelazu na ulazu u zemlju, koju će predavati na graničnom prelazu na izlasku iz Severne Makedonije.

SEJŠELI 
Državljani Srbije mogu da putuju na Sejšele ali uz prethodno pribavljeno odobrenje od strane zdravstvenih vlasti. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Preko posebne platforme na stranici https://seychelles.govtas.com/ se pribavlja odobrenje za ulazak. Putnici se ohrabruju da se pre puta vakcinišu, ali njihov status u tom pogledu ne utiče na ulazak u zemlju. Osiguranje koje pokriva COVID-19 je obavezno.

SIJERA LEONE
Državljani Srbije mogu da uđu u Sijera Leone uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, i dozvolu putovanja koja se dobija preko portala Vlade Sijera Leonea (www.travel.gov.sl).  Takođe, po dolasku u zemlju su dužni da popune zdravstveni upitnik i prezentuju potvrdu o uplati za novi PCR i RDT test kojima će biti podvrgnuti po dolasku u zemlju.
U slučaju da je RDT test negativan, putnicima je dozvoljeno da napuste aerodrom. U obrnutom slučaju se stavljaju u izolaciju u neki od hotela u gradu Lunđi dok se ne dobiju rezultati PCR testa. Vreme za dobijanje rezultata PCR testa je 48 sati. U slučaju da je PCR test pozitivan zdravstvene vlasti Sijera Leone prinudno upućuju putnika u neki od centara za lečenje.

SINGAPUR
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju u Singapur osim lica koja imaju stalnu boravišnu ili radnu dozvolu. Moguće su kratkoročne posete rezidentu Singapura a da ga posećuju supružnik ili deca. Za takvu vrstu poseta je potrebno podneti zahtev, te se stoga savetuje da se prethodno kontaktira najbliža ambasada Singapura.

SIRIJA 
Državljani Srbije mogu ući u Siriju jedino iz Libana, preko kopnenog GP „Masna“. Za ulazak je neophodan negativan PCR test urađen u državnoj laboratoriji u Bejrutu, ne stariji od 12 sati. Po ulasku u Siriju, neophodna je samoizolacija u trajanju od 5 dana. Državljani Srbije ne mogu tranzitirati kroz Siriju.

SLOVAČKA
Državljani Srbije mogu ući u Slovačku. Neophodna je elektronska registracija pre ulaska na teritoriju Slovačke na: http://korona.gov.sk/ehranica. Osobe koje su vakcinisane (najmanje 14 dana od druge doze ili 21 dan, ako je vakcina koja se daje u jednoj dozi) mogu ući bez ograničenja, ukoliko imaju potvrdu o vakcinaciji na slovačkom, češkom ili engleskom jeziku. Registracija vakcinisanim osobama (preko sajta: http://korona.gov.sk/ehranica) važi 6 meseci od datuma prve registracije.
Osobe koje nisu vakcinisane moraju poštovati epidemiološke mere (izolacija u trajanju od 14 dana, koja se može prekinuti dobijanjem negativnog rezultata PCR testa, koji se može uraditi najranije petog dana izolacije).
Osobe koje dolaze avionom ujedno treba da popune formular na sajtu http://www.mindop.sk/covid.

SLOVENIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 72 sata, brzog antigenskog testa (HAGT) ne starijeg od 48 sati, lica koja prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne starijem od 6 meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali COVID-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci ili ukoliko prilože zeleni karton o vakcinaciji protiv COVID-19 kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje 7 dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan.
Za tranzit kroz R. Sloveniju neophodno je posedovati dokaz o ulasku u zemlju odredišta i može trajati maksimalno 12 sati .
Dodatne informacije na linku https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossi…

SOLOMONOVA OSTRVA
Državljanima Republike Srbije, kao i svim stranim državljanima do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.
Izuzeta su lica sa specijalnim odobrenjem nadležnih organa koja, u zavisnosti od toga iz koje zemlje dolaze i kroz koje zemlje tranzitiraju, moraju da ispunjavaju i dodatne uslove o kojima će biti obavešteni po dobijanju odobrenja.

SOMALIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Somaliju. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 96 sati.
Prilikom odlaska iz Somalije svi putnici su u obavezi da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

SUDAN, REPUBLIKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Sudan. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

SURINAM
Državljani Republike Srbije mogu da putuju u Surinam iz turističkih razloga pod sledećim uslovima:
– Da su potpuno vakcinisani ili da su preležali COVID-19 u periodu od 14 dana do 90 dana
– Da poseduju negativan antigenski test ne stariji od 24 sata ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata
Nevakcinisani putnici mogu da putuju jedino iz neophodnih razloga, uz prethodno odobrenje nadležnih organa. Po dolasku biće u obavezi da budu u karantinu u jednom od predodređenih hotela, u trajanju od 7 dana.

TAJLAND
Državljani Srbije mogu da uđu u Kraljevinu Tajland sa turističkom vizom uz ispunjavanje odgovorajućih uslova od kojih je jedan 14-dnevni karantin. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe, potreban je i Certificate of Entry i drugi dokumenti, tako da je pre putovanja neophodno kontaktirati Počasni konzulat u Beogradu ili najbližu ambasadu Tajlanda.

TANZANIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Tanzaniju. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku, svi putnici se o svom trošku (25 dolara) podvrgavaju dodatnom testiranju (brzi test).
Pre dolaska u Tanzaniju (u roku od 24 sata) svi putnici moraju da popune obrazac na sajtu https://afyamsafiri.moh.go.tz/.

TADžIKISTAN
Granice Tadžikistana su zatvorene. Međunarodni letovi su obnovljeni sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskom, Rusijom i Uzbekistanom. Ulazak je omogućen jedino vazdušnim putem. Tranzit je dozvoljen.
Stranim državljanima je za putovanje u Tadžikistan potrebna važeća viza i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Priznaje se isključivo test brisa na COVID-19 (PCR), dok se rezultati drugih testova ne prihvataju. Putnici imaju obavezu samoizolacije u trajanju od 3 dana po ulasku Tadžikistan.
Strani državljani koji su primili vakcinu protiv COVID-19 mogu preći granicu Tadžikistana samo uz odgovarajući sertifikat. Druga doza mora biti primljena najmanje 30 dana pre prelaska granice. Priznate vakcine su: Pfizer-BioNTech Comirnaty, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Sinovac, CoronaVac.
Za izlazak iz Tadžikistana neophodan je negativan PCR test.

TOGO
Državljani Srbije mogu da uđu u Togo. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Po dolasku na aerodrom u Togo putnici se podvrgavaju ponovnom testiranju. Takođe, i pre napuštanja Togoa putnici su dužni da urade PCR test. Troškove oba testa snose putnici.  Po dolasku u Togo putnici su u obavezi da instaliraju mobilnu aplikaciju TOGO SAFE, koja mora biti aktivna tokom boravka i najmanje još 30 dana po napuštanju Togoa. U slučaju nepridržavanja ove mere, licu se može odrediti karantin i izreći novčana kazna.

TONGA
Svim stranim državljanima, uključujući državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju, osim uz specijalno odobrenje nadležnih organa.
Obavezan je karantin od 14 dana.

TRINIDAD I TOBAGO
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Trinidad i Tobago jedino pod uslovom da su potpuno vakcinisani, vakcinama priznatim od strane SZO. Izuzev vakcinacije putnici moraju da poseduju negativan COVID-19 PCR test ne stariji od 72 sata prilikom dolaska u zemlju.
Svi putnici, takođe moraju da popune “TTravel Pass” i sačekaju odobrenje nadležnih organa.
Za više informacije i popunjavanje “Travel Pass”-a, posetite sledeći link: https://ttravelpass.gov.tt/

TUVALU
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

TUNIS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Tunis uz obavezan negativan rezultat PCR testa, ne starijeg od 72 sata i samoizolaciju u trajanju od 7 dana. Nakon isteka navedenog perioda, radi se nov test, te ukoliko je rezultat negativan, karantin se prekida.
Od obaveze karantina izuzeta su lica koja poseduju potvrdu o vakcinaciji.

TURSKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku. Ukoliko se ne ulazi iz Avganistana, Bangladeša, Brazila, Južne Afrike, Nepala, Pakistana, Šri Lanke, Ujedinjenog kraljevstva, Irana, Egipta i Singapura, u Tursku se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test,  urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.
Lica koja dolaze ili su se u poslednjih 14 dana od ulaska u Tursku nalazila u Avganistanu, Bangladešu, Brazilu, Južnoj Africi, Nepalu, Pakistanu i Šri Lanki moraju da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, i određuje im se mera obaveznog 14-og karantina.
Lica koja dolaze iz Ujedinjenog kraljevstva, Irana, Egipta i Singapura u obavezi su da poseduju negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata.
Na svim graničnim prelazima se vrše nasumična PCR testiranja.
U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sledećeg linka: https://register.health.gov.tr/ . Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

TURKMENISTAN
Granice Turkmenistana su zatvorene. Obustavljeni su međunarodni letovi (osim sa par država), a ograničen je i međunarodni transport robe. Za strance sa regulisanim stalnim boravkom, kao i stranim diplomatama i predstavnicima međunarodnih organizacija akreditovanih u Turkmenistanu ulazak je omogućen jedino vazdušnim putem. Tranzit nije dozvoljen.
Ulazak u Turkmenistan je dozvoljen: strancima koji putuju isključivo u humanitarne svrhe, kao i onima koji već imaju važeće vize Turkmenistana za više ulazaka/izlazaka, neakreditovanim stranim diplomatama i službenicima Ambasada samo ako dobiju posebnu dozvolu Državne službe za migracije Turkmenistana i uz sledeća dokumenta:
1) Sertifikat o vakcinaciji (priznate su vakcine: Sputnjik V, Sputnjik Light,  EpiVacCorona, Sinofarm i AstraZeneka)
2) Rezultati testa krvi na antitela IgG/IgM ne stariji od 72 sata od datuma izdavanja rezultata
3) Anketa (Public Health Passenger Locator Form). Primerak se može naći na linku: https://tinyurl.com/y6en4u2l
Svi koji ulaze u Turkmenistan u obavezi su da prođu karantin u državnim prostorijama u trajanju od 21 dana.
Svi koji napuštaju Turkmenistan moraju imati Sertifikat lekara o negativnim rezultatima PCR testiranja, ne stariji od 24 časa od termina leta.

UGANDA
Državljani Srbije mogu da uđu u Ugandu. Za ulazak u Ugandu putnici su u obavezi da poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, da popune onlajn formu za praćenje njihovog zdravstvenog stanja 24 sata pre dolaska na sledećem linku https://arrivals.healthdesk.go.ug  i da uplate iznos od 30 $ onlajn preko sledećeg linka https://covidpay.postbank.co.ug   24 sata pre dolaska. Takođe, svi putnici koji dolaze u Ugandu i sleću na međunarodni aerodrom Entebe moraju da se podvrgnu obaveznom PCR testiranju, bez obzira na zemlju iz koje dolaze i bez obzira da li su vakcinisani. Putnici ispod 6 godina starosti (deca) izuzeti su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa. Prilikom odlaska iz Ugande svi putnici su u obavezi da imaju negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata i da znaju zahteve u vezi sa Covid-19 testovima u zemljama u koje putuju i/ili kroz koje tranzitiraju.
Sve aktuelne informacije u vezi sa ulaskom u Ugandu mogu se pronaći na sajtu https://www.health.go.ug/covid/ .

UJEDINjENI ARAPSKI EMIRATI
Državljani Srbije mogu da uđu u UAE. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Republika Srbija i UAE imaju potpisan Sporazum o međusobnom priznavanju vakcina, te svi građani R. Srbije koji su vakcinisani i imaju sertifikat o vakcinaciji, uz negativan PCR test su oslobođeni karantina. Takođe, Republika Srbija se nalazi na tzv. Zelenoj listi zemalja UAE.
Za ulazak u Dubai, potreban je negativan PCR test ne stariji od 48h.
Za ulazak u Abu Dabi je takođe neophodan negativan PCR test i po sletanju na aerodrom radi se još jedan test (besplatno).  Karantin je obavezan samo za nevakcinisane putnike koji dolaze u Abu Dabi iz zemalja koje nisu na zelenoj listi.
Za vakcinisane putnike:
1.      Putnici koji u Abu Dabi dolaze iz zemalja koje su na “zelenoj listi“ moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 48č. Po sletanju na aerodrom biće im urađen još jedan PCR test. Nema karantina. Ukoliko ostaju u Abu Dabiju duže od 6 dana, moraju da urade PCR test 6. dana boravka u Abu Dabiju.
2.      Putnici koji u Abu Dabi dolaze iz ostalih zemalja moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48č. Po sletanju na aerodrom biće im urađen još jedan PCR test. Nema karantina. Ukoliko ostaju u Abu Dabiju duže od 4 dana potreban je PCR test 4. dana boravka u Abu Dabiju. Ukoliko ostaju duže od 8 dana, potreban je PCR test 4. i 8. dana boravka u Abu Dabiju.
Za nevakcinisane putnike:
1.      Putnici koji u Abu Dabi  dolaze iz zemalja koje su na “zelenoj listi“ moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48č. Po sletanju na aerodrom biće im urađen još jedan PCR test. Nema karantina. Ukoliko ostaju u Abu Dabiju duže od 6 dana, moraju da urade PCR test 6. dana boravka u Abu Dabiju. Ukoliko ostaju duže od 9 dana, potreban je PCR test 6. i 9. dana boravka u Abu Dabiju.
2.      Putnici koji u Abu Dabi  dolaze iz ostalih zemalja moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48č. Po sletanju na aerodrom biće im urađen još jedan PCR test. Obavezan je karantin od 10 dana (dobija se GPS narukvica) i PCR test 9. dana karantina.
Cena PCR testa je određena od strane Vlade UAE na 50 dirhama (oko 12 eura).
Lista zemalja na zelenoj listi se može naći u sledećem linku: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel/permitted-…
Za sve koji dolaze u UAE obavezno je da se instalira Al Hosn aplikacija.
U Abu Dabiju, samo vakcinisane osobe mogu ući u hotel, restoran, supermarket i sva ostala javna mesta. To podrazumeva zeleni status Al Hosn aplikacije. Turisti koji slete na Abu Dabi aerodrom dobijaju poseban unificiran broj (UID) koji im je potreban za instaliranje Al Hosn aplikacije.
Savetujemo da se aplikacija instalira pre putovanja ili odmah po sletanju na aerodrom i da se provere svi podaci, jer se dešavaju greške u aplikaciji koje je kasnije teže otkloniti.
Za dobijanje zelenog statusa potrebano je biti vakcinisan i imati podatke o vakcinaciji i negativan PCR test prikazan na Al Hosn aplikaciji. Aplikacija je zelena 30 dana od PCR testa.
Za turiste koji dolaze u Abu Dabi kako bi imali zeleni status na Al Hosn aplikaciji i kako bi mogli da pristupe bilo kom javnom mestu (supermarket, šoping centar, plaža…) potrebno je najmanje 5 dana pre putovanja u Abu Dabi instalirati aplikaciju ICA UAE Smart ili posetiti ica.gov.ae  gde je potrebno popuniti „Register Arrivals Form“ i priložiti vakcinacioni sertifikat na odobrenje. Po dobijanju odobrenja dobićete sms poruku koja sadrži i link za instaliranje Al Hosn aplikacije. Po sletanju na Abu Dabi aerodrom turisti dobijaju UID broj, koji je potreban za kreiranje naloga na „Al Hosn“ aplikaciji.  Vakcinacioni sertifikat i svi PCR testovi koji budu rađeni u UAE bi trebalo da se pojave u aplikaciji.
Napomena: Svi koji su drugu dozu vakcine primili pre 6 meseci, moraju imati i sertifikat o primljenoj i trećoj dozi vakcine.
Specifičnost UAE je da između emirata Abu Dabi i emirata Dubai postoji kontrolni punkt koji se ne može preći bez negativnog nalaza PCR ili DPI testa. Rezidenti i nerezidenti UAE koji spadaju u kategoriju koja ima obavezan karantin, na samom punktu će dobiti GPS. Više informacija o režimu ulaska u Abu Dabi se može naći u sledećem linku: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel

UZBEKISTAN
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Uzbekistan isključivo vazdušnim putem uz obavezan negativan rezultat PCR testa (na ruskom ili engleskom jeziku), ne stariji od 48 sata od datuma izdavanja rezultata.  Deca do 2 godine nisu u obavezi da rade PCR test.
Spisak laboratorija i medicinskih ustanova koje su ovlašćene za izradu i proveru PCR testova u Uzbekistanu mogu se naći na sledećem linku: http://www.sanepid.uz/en/docs/hududidagi-tibbiyot-muassasalari-va-labor
Lica koja ulaze iz zemalja koje spadaju u žutu ili crvenu kategoriju su u obavezi da provedu 14 dana u karantinu, u uslovima kućne samoizolacije ili u hotelu.
Lica koja ulaze iz zemalja zelene kategorije, mogu ući bez obaveznog karantina pod uslova da ne pokazuju simptome infekcije korona virusom.
Na graničnim prelazima državne granice Republike Uzbekistan, na međunarodnim aerodromima i železničkim stanicama postoje opšti uslovi ulaska turista iz žutih i crvenih zemalja.
U cilju sprečavanja širenja virusa „omikron“, Republika Uzbekistan je u periodu od 03.12.2021. do 10.01.2022. godine obustavila vazdušni saobraćaj sa republikama: Bocvanom, Zimbabveom, Lesotom, Madagaskarom, Mozambikom, Namibijom, Tanzanijom, Esvatinijem, JAR-om i Hong-Kongom. Državljanima ovih država, kao ni licima koja su boravila na teritoriji ovih zemalja u poslednjih 14 dana, neće biti dozvoljen ulaz na teritoriju Uzbekistana.
Takođe, putnici  sa negativnim PCR testom, koji dolaze iz Austrije, Australije, Belgije, Velike Britanije i Severne Irske, SR Nemačke, Danske, Egipta, Izraela, Italije, Holandije i Češke Republike  imaće obavezu 10-dnevnog karantina u hotelu ili stanu o svom trošku.

UKRAJINA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Ukrajinu ukoliko imaju jedan od sledećih uslova za ulazak:
-potvrdu o prijemu jedne ili više doza vakcine protiv COVID-19 (vakcinama Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac)
-negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 72 sata
Obavezno za sve putnike je posedovanje polise osiguranja koja pokriva troškove lečenja od virusa COVID-19 za vreme boravka u Ukrajini (polisu je moguće kupiti na sajtu https://visitukraine.today).
Nevakcinisane osobe podležu samoizolaciji u trajanju do 10 dana i u obavezi su da instaliraju aplikaciju  „Vdoma“. Samoizolacija počinje 72 sata nakon ulaska u Ukrajinu i za to vreme će moći urade PCR ili brzi antigenski test u Ukrajini nakon čega, u slučaju dobijanja negativnog rezultata, samoizolacija nije potrebna.
Deca mlađa od 12 godina moraju imati samo polisu osiguranja.
Strani državljani koji tranzitiraju kroz Ukrajinu i imaju dokumenta koja potvrđuju njihov odlazak iz zemlje u roku od 48 sati, izuzeti su od samoizolacije i ne moraju da instaliraju aplikaciju „Vdoma“ niti da se testiraju na prisustvo virusa COVID-19 u Ukrajini.
Nevakcinisani građani koji putuju iz Rusije (uključujući tranzit) i koji su bili na njenoj teritoriji više od 7 dana u poslednjih 14 dana, moraju da provedu 14 dana u samoizolaciji -bez mogućnosti da istu prekinu.
Državljani Srbije bez privremenog ili stalnog boravka u Ukrajini koji su duže od 7 dana u poslednjih 14 dana boravili na teritoriji Južnoafričke republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesotoa, Esvatinija, Mozambika i Malavija ne mogu da uđu u Ukrajinu.

URUGVAJ
Državljani Republike Srbije mogu ući u Urugvaj ukoliko imaju dokaz o punoj vakcinaciji izvršenoj u poslednjih devet meseci ili ukoliko prilože dokaz da su preležali SARS-CoV-2 u periodu između 20-90 dana pre ukrcavanja.
Ovi zahtevi se ne odnose na maloletna lica i državljane Srbije koji imaju stalni boravak u Urugvaju.
Svi putnici, osim dece do 6 godina starosti, prilikom ulaska u zemlju moraju da prikažu negativan PCR test, ne stariji od 72 sata i zdravstveno osiguranje, kojim su pokriveni i troškovi lečenja od SARS-CoV-2.
Strani državljani su dužni da pre puta elektronskim putem dostave tzv. izjavu o odgovornosti (Declaración jurada) koja se nalazi na sledećoj veb stranici:  https://www.gub.uy/tramites/declaracion-jurada-ingreso-uruguay-extranje…
Na istom sajtu se mogu naći i detaljne informacije o kategorijama stranih državljana koji, u izuzetnim situacijama, mogu ući u Urugvaj iako nisu vakcinisani, odnosno nisu preležali SARS-CoV-2.

FILIPINI
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju na Filipine osim supružnika i dece filipinskih državljana i nosioca boravišne dozvole. Prilikom dolaska podleže se medicinskoj evaluaciji i vrsti karantina koji bude određen. Pre putovanja, potrebno je kontaktirati najbližu ambasadu Filipina.

FINSKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Finsku samo ukoliko imaju regulisan boravak ili poseduju dokaz o potpunoj vakcinaciji (druga doza mora biti primljena najmanje nedelju dana pre putovanja). Priznate vakcine: Comirnaty (Pfizer-BionTech), Spikevax (ranije poznata kao Moderna), Vaxzevria (ranije poznata kao AstraZeneca), Janssen (Johnson & Johnson), BIBP/Sinopharm, COVISHIELD, CoronaVac, Covaxin. Dokaz o preležanoj bolesti priznaje se umesto jedne doze vakcine, samo ukoliko se nalazi na istom sertifikatu na kojem je ubeležena i vakcinacija. Obavezno je i posedovanje negativnog rezultata PCR ili antigenskog testa ne starijeg od 48 sati. Tranzit je dozvoljen na aerodromima.
Izuzeci: neodložna porodična pitanja (rođenje sopstvenog deteta, sopstveno venčanje, ozbiljna bolest bliskog rođaka, poseta rođacima, emotivna veza), hitni lični razlozi (npr. sahrana člana porodice, drugi razlozi hitnosti za koje se poseduju dokazi), vlasništvo nad nekretninom u Finskoj, obavljanje sezonskog posla ili posla neophodnog za funkcionisanje finskog društva ili lanca snabdevanja (lista delatnosti:
https://tem.fi/documents/1410877/21219682/Kriittiset_tyotehtavat_260120…,
formular opravdanosti putovanja: https://tem.fi/documents/1410877/21219682/TEM_10022021_tyonantajan_peru….
Nadležni organi mogu naložiti obavezan lekarski pregled, uključujući testiranje, svim licima koja su u prethodnih 14 dana boravila u nekoj od država pogođenih Omicron varijantom virusa (B.1.1.529): UK, Danska, Norveška, Južna Afrika, Namibija, Bocvana, Zimbabve, Lesoto, Esvatini (Svazilend), Mozambik, Malavi, Nigerija. Putnici mogu biti upućeni na PCR test na aerodromu/granici; odbijanje testa može rezultirati novčanom ili kaznom zatvora u trajanju do tri meseca. Svima koji u Finsku uđu bez dokaza o potpunoj vakcinaciji (čak i onima koji poseduju negativan rezultat PCR ili antigenskog testa) biva naloženo da 3 do 5 dana nakon dolaska urade još jedan PCR test. Moraju biti u samoizolaciji do dobijanja rezultata testa, ili 14 dana, ukoliko ne urade test. Besplatno testiranje se može zakazati putem linka: https://www.finentry.fi/en/.
Detaljne informacije: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/c….
Druge korisne informacije: https://raja.fi/en/guidelines-for-border-traffic-during-pandemic. Odgovori finske granične službe (na engleskom jeziku) na upite o režimu ulaska mogu se dobiti pozivom na tel. +358295420100 ili slanjem e-mejla na adresu: rajavartiolaitos@raja.fi.

FIDžI
Za putnike iz Srbije, uz obavezno prethodno odobrenje za ulazak na Fidži (zahtevi za ulazak mogu podneti sledećim agencijama na osnovu prirode zahteva i vrste putnika: https://www.mcttt.gov.fj/wp-content/uploads/2021/12/APPLICATION-REQUIRE…) važe sledeći uslovi:
– Putnici stariji od 6 godina će morati da prezentuju negativan PCR test ne stariji od 48 sati.
– Putnici koji su prethodno bili pozitivni na testu u roku od 90 dana od putovanja na Fidži, moraju da pruže dokaz o periodu provedenom u izolaciji ili da prilože sertifikat izdat od strane zdravstvene ustanove o sposobnosti za letenje.
– Svi putnici moraju priložiti dokaz o potpunoj vakcinaciji (samo putnici mlađi od 18 godina biće izuzeti, pod uslovom da su u pratnji roditelja ili staratelja). Od poslednje primljene doze mora proći 14 dana a priznaju se sledeće vakcine: AstraZeneka, Pfizer, Moderna i Johnson&Johnson.
– Putnici moraju da prilože dokaz o unapred plaćenom smeštaju za najmanje 14 noćenja u objektu za karantin, gde se obavlja obavezan ulazni i izlazni test.
– Putnici moraju imati zdravstveno putno osiguranje, sa međunarodnim pokrićem koje pokriva Covid-19.

FRANCUSKA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Francusku ukoliko su potpuno vakcinisani nekom od sledećih vakcina: Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. Neophodno je da se priloži dokaz o izvršenoj vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo 7 dana od druge doze za Pfizer, Moderna i AstraZeneca, odnosno 28 dana od jedne doze vakcine Johnson & Johnson. Ovo se takođe odnosi i na putnike koji su primili dve doze Sinopharm ili Sinovac vakcine nakon čega su primili treću – buster dozu neke od mRNA vakcina. Osobe koje su primile samo jednu dozu vakcine Sinopharm ili Sinovac, moraće da prime još dve doze vakcine mRNA kako bi se smatrale kompletno vakcinisanim. Pored gore navedenog, i vakcinisane osobe moraju da poseduju negativan PCR ili antigenski test koji je obavljen manje od 48 sati pre puta. Zdravstvene službe mogu zatražiti da se obavi dodatni test po dolasku u Francusku. Isto važi i za decu stariju od 12 godina.
Lica koja nisu vakcinisana ili su vakcinisani isključivo vakcinama koje ne priznaje Evropska agencija za lekove ni Svetska zdravstvena organizacija (npr. Sputnjik) moći će da uđu u Francusku pod uslovom da pripadaju nekoj od sledećih kategorija putnika:
– državljani Francuske
– državljani zemalja EU
– državljani trećih država koji su nosioci francuske ili evropske boravišne karte, ili vize za duži boravak u Francuskoj i koji imaju primarno prebivalište u Francuskoj
– državljani trećih država koji su nosioci vize za duži boravak izdate radi spajanja sa porodicom, odnosno spajanja sa porodicom-licima koje uživaju izbeglički status u Francuskoj
– studenti koji primljeni na neku od francuskih visokoškolskih ustanova
– istraživači ili nastavnici (uključujući asistente za jezik) koji se nastanjuju u Francuskoj na poziv istraživačke laboratorije, kako bi obavljali istraživačke poslove i koji zahtevaju njihovo obavezno fizičko prisustvo, kao i njihovi supružnici (brak, građansko partnerstvo i vanbračna zajednica, uz dokaze) i deca
– radnici u sektoru pomorskog, drumskog i avio saobraćaja
– strani državljani nosioci diplomatskih i službenih pasoša koji su akreditovani u Francuskoj ili pri međunarodnoj organizaciji sa sedištem u Francuskoj, kao i njihovi supružnici i deca
– putnici koji tranzitiraju preko aerodroma u Francuskoj i koji se ne zadržavaju duže od 24 časa u međunarodnoj zoni
– zdravstveni radnici ili istraživači koji učestvuju u borbi protiv COVID-19 ili su angažovani kao stažisti (kao i njihovi supružnici i deca)
– nosioci “Passeport Talent” viza za duži boravak (kao i njihovi supružnici i deca).
Navedena lica moraju posedovati negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati i potpisanu izjavu kojom garantuju da nemaju simptome infekcije covid-19 i da nisu bila u kontaktu sa licem kome je potvrđen covid-19 i kojom se obavezuju da će obaviti antigensko testiranje ili biloški pregled po dolasku u Francusku. Po dolasku u Francusku, ovi putnici će biti podvrgnuti karantinu ili izolaciji u trajanju od 7 dana. S tim u vezi, potrebno je da dostave prateću dokumentaciju kojom potvrđuju adresu svog boravka tokom perioda propisanog karantina ili izolacije, u kojoj će biti navedeno na koji način kontrolori propisanih mera mogu da dođu do njih i provere da li se mere poštuju. Deca mlađa od dvanaest godina izuzeta su od ovih mera.
Svi putnici su dužni da pri ulasku na francusku teritoriju imaju popunjen obrazac – potvrdu o međunarodnom putovanju koji važi za zemlje crvene zone: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Certificat…
Dodatne informacije, kao i obrasce izjava i formulara koje je potrebno popuniti, mogu se pronaći na sajtu Ambasade Republike Francuske u Beogradu https://rs.ambafrance.org/Covid-19-najnovije-informacije-i-najcesc%CC%8…

HAITI
Državljani Srbije mogu da uđu u Republiku Haiti. Neophodan je negativan test, ne stariji od 72 časa. Kopnena granica sa Dominikanskom Republikom je zatvorena.

HOLANDIJA
Državljanima Republike Srbije koji ne poseduju sertifikat o vakcinaciji nije dozvoljen ulazak u K. Holandiju, osim licima koja imaju regulisan boravak u K. Holandiji.
Državljani Republike Srbije koji poseduju sertifikat o vakcinaciji mogu putovati u K. Holandiju pod uslovom da prilože negativan PCR test (ne stariji od 48č) ili negativan antigen test (ne stariji od 24č).
Vakcine koje se priznaju su: Pfizer/BioNTech, Moderna, Astrazeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm i Sinovac.
Od ovih mera izuzeti su nosioci diplomatskih pasoša.

HONDURAS
Državljani Srbije mogu da uđu u Honduras. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili negativan brzi kovid test. Takođe, potrebno je registrovati se u imigracionom institutu (https://prechequeo.inm.gob.hn/Login).

HRVATSKA
Državljani Republike Srbije koji dolaze neposredno iz Republike Srbije, mogu da uđu u Republiku Hrvatsku uz posedovanje dokaza o posebno opravdanom razlogu putovanja (turističkih i poslovnih razloga, neodgodivih ličnih/porodičnih razloga), kao i uz ispunjavanje jednog od epidemioloških uslova ulaska:
– predočenje negativnog PCR testa (ne starijeg od 72 sata) ili brzog antigenskog testa na SARS-CoV-2 (ne starijeg od 48 sata);
– predočenje potvrde o vakcinaciji koja nije starija od 365 dana, a od poslednje doze je prošlo 14 dana; priznaju se potvrde za vakcine: Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya – Sputnik V, Sinopharm (dve doze) i Janssen/Johnson&Johnson (jedna doza);
– predočenje potvrde o preboljenom virusu COVID-19 i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar 12 meseci od početka bolesti COVID-19, a vakcinacija je sprovedena pre manje od 365 dana;
– predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa COVID-19, pri čemu je taj test napravljen unazad 365 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti COVID-19, izdane od strane doktora.
Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji ispunjavaju gore navdene uslove.
Putnici u tranzitu su izuzeti od navedenih uslova i mera ukoliko u roku od 12 sati od trenutka prelaska graničnog prelaza napuste R. Hrvatsku.
Detaljne informacije o režimu ulaska državljana trećih zemalja u R. Hrvatsku mogu se pronaći na linku https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

CENTRALNOAFRIČKA REPUBLIKA 
Državljani Srbije mogu sa važećom vizom da uđu u Centralnoafričku Republiku ili tranzitiraju. Nije potrebno testiranje.

CRNA GORA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu preko svih graničnih prelaza uz posedovanje jednog od četiri uslova iz EU digitalne COVID potvrde:
1. Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja poslednje doze vakcine nije prošlo duže od šest meseci;
2. Negativan PCR test ne stariji od 72 sata;
3. Negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati;
4. Dokaz da je osoba preboljela COVID -19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest meseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa).

ČAD
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

ČEŠKA REPUBLIKA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Češku, pod uslovom da su potpuno vakcinisani. Potpuno vakcinisanim se smatraju one osobe koje su vakcinisane jednom od vakcina koje se priznaju u Češkoj (Pfizer – Comirnaty, Moderna – Spikevax, AstraZeneca – Vaxzevria ili Covishield). U tom slučaju, radi putovanja u Češku potreban je:
– sertifikat o izvršenoj vakcinaciji,
– negativan rezultat  PCR testa i
– popunjena i odštampana elektronska prijava dolaska (link: https://plf.uzis.cz/).
Od obaveze testiranja izuzete su sledeće kategorije:
– osobe koje su primile tzv. buster dozu. Sve tri doze moraju biti date istom vakcinom koja je priznata u ČR (Pfizer – Comirnaty, Moderna – Spikevax, AstraZeneca – Vaxzevria ili Covishield),
– deca uzrasta od 12 do 18 godina sa primljene dve doze i
– mlađi od 12 godina.
Državljani Republike Srbije koji nisu vakcinisani mogu ući samo ukoliko imaju regulisan boravak u Češkoj. Tada je, pored prijave dolaska, potrebno da pred put urade PCR test, kao i da po dolasku u Češku ponove testiranje u periodu između 5. i 7. dana. Do rezultata ponovljenog PCR testa nije obavezna samoizolacija, već nošenja maske tipa FFP2 i sl. svuda van mesta boravka.
Ukoliko se putuje avionom ili autobusom, neophodno je proveriti da li prevoznik ima posebne uslove za putovanje.
S obzirom na česte promene i dopune pravila ulaska u Češku, preporučujemo da pred put obavezno proverite aktuelne uslove ulaska putem sledećih linkova:
https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/nova…-(tmav%C4%9B-%C4%8Derven%C3%A1-barva)
https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-zemi-podle-miry-rizika-nakazy/
https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx

ČILE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Čile, uz strogo poštovanje određenih uslova. Prilikom ukrcavanja na let, obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, a testiranje se može zahtevati i prilikom sletanja. Strani turisti moraju imati zdravstveno osiguranje kojim je pokriveno i lečenje od COVID-19 i koje nije ispod vrednosti od 30.000 USA dolara. Potrebno je da se popune odgovarajući formulari, uključujući tzv. Formular o praćenju kretanja čiji sadržaj se može naći na sledećoj veb stranici: https://www.c19.cl/formularios.html.
Strani turisti mogu ući u Čile samo ukoliko imaju tzv. Dozvolu kretanja (Pase de movilidad).  Dozvola kretanja se dobija popunjavanjem formulara na veb stranici https://www.mevacuno.gob.cl i slanjem sertifikata o punoj vakcinaciji. Čileanski nadležni organi odlučuju o svakoj potvrdi pojedinačno. Procedura elektronskog odobravanja i izdavanja Dozvole o kretanju traje između dve nedelje i mesec dana. Licima sa Dozvolom o kretanju, bez obzira na državljanstvo i svrhu putovanja određuje se karantin u trajanju od 5 dana.
Čileanski državljani i stranci sa stalnim boravkom u Čileu mogu ući u zemlju i bez Dozvole o kretanju, ali podležu karantinu od 7 dana.
Putnici nemaju pravo korišćenja nikakvog javnog sredstva prevoza od aerodroma do naznačenog prebivališta, a ukoliko ga dočeka neka druga osoba i ona podleže obaveznom karantinu.
Izlazak iz Čilea je omogućen svim licima, uz odgovarajuće mere, u zavisnosti od destinacije na koju se putuje i da li se koristi vazdušni ili putni saobraćaj.

DžIBUTI
Državljani Srbije mogu da uđu u Džibuti samo sa negativnim PCR testom (za starije od 11 godina, kako na ulasku, tako i na izlasku). Po ulasku u Džibuti se radi brzi test i obavezan je karantin. Lica starija od 25 godina koji imaju potvrdu o vakcinaciji ne moraju da idu u desetodnevni karantin.
Ulazak nije dozvoljen licima koja su boravila u Južnoj Africi, Brazilu ili Indiji ili su samo tranzitirali kroz te zemlje.

ŠVAJCARSKA
S obzirom na to da se Srbija i dalje nalazi na listi rizičnih zemalja Državnog sekretarijata za migracije Švajcarske, dolazak u turističke svrhe (do 90 dana) je moguć samo za lica koja su vakcinisana nekom od vakcina koje priznaje Švajcarska (Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer/BioNTech), COVID-19 Vaccine Janssen (Johnson & Johnson), Vaxzevria (AstraZeneca), Sinovac, Sinopharm), koja uz to moraju da pokažu i negativan test (ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 24 sata) i bez navedenog neće biti dozvoljeno da nastave put.
Svi koji ulaze u Švajcarsku, najranije 48 sati pre ulaska, moraju popuniti elektronski formular (Einreiseformular/Entry form), koji mogu naći na sledećem linku: https://swissplf.admin.ch/formular Formular ne moraju popunjavati lica koja su u tranzitu bez zaustavljanja. Po uspešnoj registraciji, biće primljen QR kod, koji je potrebno čuvati zbog kontrole na granici. Kazna za nepopunjavanje formulara je 100 CHF. Nosioci švajcarskih dozvola boravka mogu da uđu u Švajcarsku u svakom trenutku.
Za one koji dolaze iz neke od država sa zabrinjavajućom varijantom virusa (spisak država je moguće pronaći ovde: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-p…), obaveza posedovanja testa primenjuje se već na starije od 6 godina.
Lica koja ne moraju da imaju negativan PCR/antigen test pre polaska na put za Švajcarsku su mlađi od 16 godina (osim ukoliko ne ulaze u Švajcarsku iz neke od država sa zabrinjavajućom varijantom virusa), lica u tranzitu koja ne napuštaju područje švajcarskih aerodroma (osim ukoliko ne ulaze u Švajcarsku iz neke od država sa zabrinjavajućom varijantom virusa), lica koja mogu da dokažu medicinskom dokumentacijom da moraju da se hitno transportuju u Švajcarsku radi lečenja, lica koja mogu da dokažu medicinskom dokumentacijom da ne mogu da imaju negativan test.
Negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 24 sata pokazuju sva lica starija od 16 godina i na ulasku u Švajcarsku. Potrebno ga je uraditi u državi iz koje se dolazi u Švajcarsku (nije moguće u Švajcarskoj po dolasku!).
Po dolasku u Švajcarsku, sva lica starija od 16 godina sa pravom ulaska u Švajcarsku, koja nisu vakcinisana ili preležala COVID-19, moraju da naprave novi PCR test ili brzi antigenski test između 4-og i 7-og dana boravka. O rezultatu mora biti obaveštena nadležna kantonalna služba. Ukoliko je rezultat negativan, kantonu se dostavlja negativan COVID sertifikat. Spisak kantonalnih službi moguće je pronaći ovde: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-p…
Tranzit je dozvoljen za državljane Srbije koji poseduju boravišnu dozvolu ili vizu tipa D zemlje u koju putuju u Šengen zoni, kao i za one koji su vakcinisani nekom od vakcina koje priznaje Švajcarska i poseduju odgovarajuću potvrdu. Lica mlađa od 18 godina mogu da tranzitiraju kroz Švajcarsku u pratnji odrasle vakcinisane osobe. Lica koja nisu vakcinisana, ali poseduju odobrenje za ulazak i kraći boravak do 90 dana odredišne države u Šengen zoni, mogu ući u Šengen zonu samo putovanjem direktno u odredišnu zemlju – ne smeju da tranzitiraju preko Švajcarske. Putovanje iz Srbije preko Švajcarske u neku drugu zemlju izvan Šengen zone (i nazad) nije dozvoljeno, osim ako se koristi tranzit preko međunarodnih aerodroma Cirih i Ženeva i ne napušta tranzitna zona aerodroma.
Lica koja su 10 dana pre dolaska u Švajcarsku boravila u nekoj od država sa zabrinjavajućom varijantom virusa (https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-p…), nezavisno od toga da li su vakcinisana ili preležala korona virus, moraju da idu u karantin nakon ulaska u Švajcarsku. Lica koja dolaze iz ostalih država, ne moraju da idu u karantin. Listu lica koja mogu biti izuzeta od obaveze podvrgavanja karantinu, kao i načine ranijeg prekidanja karantina, moguće je pronaći na sajtu Savezne službe zdravlja Švajcarske: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-p…
Za više informacija pogledati: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-p…
https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/sem/aktuell/faq-einreiseverweigeru…
Brzu proveru uslova za ulazak u Švajcarsku moguće je izvršiti ovde: https://travelcheck.admin.ch/home

ŠVEDSKA
Državljani R. Srbije koji poseduju digitalnu potvrdu EU o vakcinaciji (EU digital COVID-19 certificate) izdatu od strane nadležnog organa u  Srbiji, od 21.01.2022. godine mogu da uđu u Švedsku bez prikazivanja negativnog testa na COVID-19.
Nevakcinisanim licima može biti dozvoljen ulazak u Švedsku samo ukoliko su u nekoj od sledećih kategorija:
– Deca do 18 godina,
– Lica sa dugotrajnom dozvolom boravka u Švedskoj,
– Lica koja imaju hitne porodične razloge,
– Zaposleni u transportnom sektoru,
– Pomorci,
– Strane diplomate akreditovane u Švedskoj i članovi njihovih porodica,
– Osobe koje dolaze na poziv Vlade Švedske,
– Osobe pod međunarodnom ili humanitarnom zaštitom.
Ovim licima nije potreban test.
Švedski pogranični organi zadržavaju diskreciono pravo u pogledu primene ove odluke, posebno ako nisu ispunjeni uslovi za ulazak u Švedsku.

ŠPANIJA
U Španiju mogu da uđu državljani Republike Srbije koji ispunjavaju jedan od sledećih uslova:
– Poseduju sertifikat o vakcinaciji (minimum 14 dana je prošlo od druge doze) jednom od vakcina koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i SZO;
– Da je razlog putovanja preka potreba, shodno izuzecima koji su predviđeni Uredbom MUP Španije INT/657/2020 od 17.07.2020. U slučajevima preke potrebe, zainteresovano lice treba pisanim putem da se obrati Ambasadi K. Španije u R. Srbiji kako bi se dobilo specijalno odobrenje. Ukoliko se dobije odobrenje za putovanje,  potrebno je da lice prilikom ulaska u Španiju poseduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrdu da je lice preležalo Covid-19.
Zajedničko za sve kategorije koje ispunjavaju uslove za ulazak u Španiju je da, osim navedenog, moraju obavezno da poseduju i „QR kod“ koji može da se dobije preko sledeće veb stranice: www.spth.gob.es
Nevakcinisani turisti ne mogu da uđu u K. Španiju.

zatvori

Ažurirano 19.01.2022.