Turizam Sokobanje ruši rekorde, sve više stranih gostiju

Turizam Sokobanje ruši rekorde, sve više stranih gostiju

SOKOBANJA: Broj turista koji su od početka 2016. godine posetili Sokobanju porastao je za 11,7 odsto u odnosu na prošlu godinu

To je izjavio juče za agenciju Beta direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanja Ljubinko Milenković.

On je naveo da je Sokobanja na dobrom putu da obori prošlogodišnji rekord od 120.000 turista i više od milion noćenja.

Prema podacima Organizacije za turizam i kulturu, Sokobanja od početka godine beleži mesečno između 9.000 i 9.500 gostiju, a očekuje se da tokom leta bude popunjeno svih 14.500 ležajeva.

Milenković je rekao da Sokobanju najčešće posećuju porodice sa decom, ali je puno i mladih, studenata i penzionera. Takođe ima i dosta stranaca, najviše Bugara, Rusa i Francuza.

Prema njegovim rečima, Sokobanja će ovog leta oboriti sopstveni rekord po broju manifestacija koje će biti organizovane u okviru Banjskog kulturnog leta.

On je dodao da će u predstojeća dva meseca u Sokobanji biti organizovane brojne tradicionalne manifestacije po kojima je to mesto poznato i van granica Srbije.

“Manifestacija Sveti Jovan Biljober, koja se tradicionalno već 22 godine organizuje u Sokobanji, počeće danas odlaskom berača u berbu lekovitog bilja na okolnim planinama”, kazao je Milenković.

Prema njegovim rečima, u četvrtak, 7. jula, na dan Svetog Jovana Biljobera ova istoimena manifestacija biti završena nizom zanimljivih aktivnosti, kada će oko hiljadu turista izaći na najviši vrh Rtnja “Šiljak”, a za zainteresovane će biti organizovane edukativne radionice o lekovitom bilju.

Manifestacija Sveti Jovan Biljober, dodao je Milenković, biće završena biljnom paradom i izborom “Princeze biljarice”.

“Sledeća značajna manifestacija, 34. “Zlatne ruke”, biće organizovane 14. jula. Reč je o manifestaciji koja po tradiciji okupi 120 učesnika iz okolnih mesta, Niša, Alekscinca, Zaječara, ali i drugih gradova i opštine iz čitave zemlje”, kazao je Milenković.

On je rekao da će gosti Sokobanje od 22. do 24. jula uživati u rok festivalu koji će biti organizovan na dve lokacije – u akvaparku i na centralnom banjskom šetalištu.

“Dolazak na rok festival već su najavili Van Gog, Sars, Zabranjeno pušenje i Ortodoks kelts”, izjavio je Milenković.

Prema njegovim rečima, najveći broj gostiju u Sokobanji se očekuje u vreme organizovanja manifestacije “Prva harmonika Sokobanja”.

“Prošle godine je nadmetanje virtuoza na harmonici pratilo oko 30.000 ljudi. Reč je o najstarijem međunarodnom festivalu na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Ove godine organizuje se po 54. put”, naveo je Milenković.

Prva harmonika Sokobanje počeće 12. avgusta, a završiće se 14. avgusta.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com