Turiste vode na more bez licence

Turiste vode na more bez licence

Uoči nove sezone, otkrivena agencija koja je radila bez potrebne dokumentacije, a sumnja se da ovaj slučaj nije usamljen. Inspekcija: Protiv “Plane turs” podnete zakonom propisane mere

Jedna beogradska turistička agencija dve nedelje je tokom februara i marta prodavala svoje aranžmane iako nije imala licencu, saznaju “Novosti”! U redovnoj kontroli, koju Turistička inspekcija sprovodi pre početak svake sezone, utvrđeno je da je ta agencija prodavala turističke aranžmane iako joj je istekla licenca.

Inspektori su, prema saznanjima našeg lista, tokom kontrole turističkih agencija utvrdili da je od 26. februara do 9. marta ta agencija nudila na prodaju i prodavala turistička putovanja čiji je organizator, iako nije imala produženu licencu.

– Protiv turstičke agencije “Plana turs” su preduzete sve zakonom propisane upravne, ali i kaznene mere – rečeno je “Novostima” u turističkoj inspekciji.

Agencija koja nema licencu organizatora putovanja može da prodaje putovanja drugih organizatora putovanja, ali ne i svoja. Ova agencija je, u međuvremenu, produžila licencu, ali su inspektori, s obzirom na to da veruju kako ovo nije bio usamljen slučaj, najavili pooštrenu kontrolu. Prošle godine je 11 agencija izgubilo licencu za organizovanje turističkih putovanja, a u poslednjih nekoliko čak 67. Najveće probleme su im pravili subagenti koji organizatorima putovanja nisu uplaćivali novac od putnika. Takođe, neke agencije vlasnici zbog dugova svake godine ponovo registruju.

U Srbiji se svake godine otvaraju nove turističke agencije, pa ih trenutno postoji više od 900, a oko 500 organizuje putovanja. U godini u kojoj se zbog nestabilne situacije očekuje pad turista mnogi će raditi “na ivici”.

– Najvažniji savet svim turistima ove godine je da uz program kupe i osiguranje od otkaza putovanja – kaže Branko Krasojević, savetnik u turizmu. – Opšta je nesigurnost, a da ne bi agencija putniku na ime otkaza prema Opštim uslovima zadržala deo za “stvarne troškove”, treba se osigurati. Na programu treba pogledati ko je organizator putovanja i tamo uplatiti, jer je cena ista, a sigurnost veća.

Licenca, ukazuju nadležni, nije velika sigurnost, već je to samo forma, a ne suština. Agenciju treba proveriti da li je u upisana u Agenciju privrednih registara, koliko dugo postoji, šta kažu bivši putnici…

LEGALNA PREVARA

Nećete spavati u hotelu koji ste platili – rečenica je koju sve češće srpski turisti čuju od organizatora putovanja pet dana pred put. Zakonski, agencije imaju pravo da promene hotel ukoliko je iste kategorije, ali mnogi nikada nisu ni imali ugovor sa objektom koji se nudi u programu. Takođe, mnoge agencije, kada ne skupe dovoljan broj putnika, bez ikakvih penala pet dana pred put otkazuju putovanje, a putnicima je kasno da isti aranžman uplate na drugom mestu. Nažalost, u mnogim agencijama za otkazani put nude nov aranžman umesto da vrate novac!

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com