Sve učestalije granične kontrole u zapadnoj Evropi

Sve učestalije granične kontrole u zapadnoj Evropi

Sve učestalije granične kontrole u zapadnoj Evropi podstiču povećanu zabrinutost u zemljama Balkana, preneli su predstavnici Privredne komore Austrije u Srbiji i Hrvatskoj, Erika Teoman-Brener i Roman Rauh.

BEČ – Sve učestalije granične kontrole u zapadnoj Evropi podstiču povećanu zabrinutost u zemljama Balkana, preneli su predstavnici Privredne komore Austrije u Srbiji i Hrvatskoj, Erika Teoman-Brener i Roman Rauh.

Do skoro su talasi migranata samo “propuštani”, naglasili su oni u razgovoru sa novinarima u Beču, a sada preti opasnost da ostanu u Srbiji i Hrvatskoj.

“Od pre nedelju dana ova tema se nalazi na agendi i u Srbiji. Do skoro izbeglička kriza nije bila dominantna tema, kao što je u Austriji. Izbeglice se nisu videle i one nisu smatrane kao pretnja”, rekla je Teoman-Brener.

Ona je naglasila da masovna migracija predstavlja i značajan privredni faktor, jer izbeglice prevoze privatna preduzeća.

“To je posao za Srbiju”, istakla je Teoman-Brener.

I u Hrvatskoj, kako je preneo Rauh, izbegličku krizu nisu osetili građani, jer su migranti često noću vozovima prolazili kroz Zagreb i transportovani do slovenačke granice.

Sada, naveo je on, strepi se od zastoja na sopstvenoj granici, što bi značilo duža čekanja za teretna vozila koja prevoze robu, ali i turiste prilikom izlaska iz zemlje.

Rauh očekuje da će Slovenija proširiti svoju ogradu prema Hrvatskoj, a nova hrvatska vlada, kako je podsetio, u prošlosti se veoma kritički osvrtala na tranzit izbeglica kroz Hrvatsku i pominjala je podizanje ograde.

Hrvatska, prema njegovim rečima, nema poverenje u Srbiju da će uspeti da smanji talas sa jugoistoka.

Rauh je ukazao da se granica prema Makedoniji može dobro nadzirati, ali ka Bosni i Hercegovini iz topgrafskih razloga to nije moguće.

Rauh i Teoman-Brener ne očekuju da će doći do povećanog broja podnetih molbi za dobijanje azila.

“Niko neće azil u Hrvatskoj, pošto i mnogi mladi Hrvati napuštaju svoju zemlju”, rekao je Rauh, navodeći da je proteklih godina 25.000 do 30.000 hrvatskih porodica emigriralo.

O Avionom

Podržavam sajtove: www.avionom.com, www.dijetica.com, www.rentiranje.com, www.eumediagroup.com