SUTRA U 18 NA SNAGU STUPA NOVA MERA Kon: Svako ko se vraća u Srbiju treba da se prijavi na ovaj način

SUTRA U 18 NA SNAGU STUPA NOVA MERA Kon: Svako ko se vraća u Srbiju treba da se prijavi na ovaj način

U petak posle 18 časova Srbija će početi da sprovodi nadzor zbog korona virusa nad našim građanima koji se vraćaju iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije.

Svi oni će na ulazu u zemlju dobijati objašnjenja, a dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa objašnjava da će se oni prijavljivati elektronski, i da će morati da upišu koji su granični prelaz prošli i kada.

Oni koji imaju simptome moraju da se jave u kovid ambulantu, a oni koji ne mogu da se prijave elektronski, treba da odu kod svog izabranog lekara, i na taj način se prijave.

– Ne bi bilo dobro da pojure svi u kovid ambulante, to ne bi moglo da se izdrži. Očekujemo 50.000 nedeljno da dolazi u zemlju, puta 10 dana, to je 500.000. Ova prijava je nešto što već postoji kao test samoprocene na portalu e-zdravlje.gov.rs. Jedino što svako ima obavezu jeste da se prijavi zdravstvenom sistemu kroz taj portal. Čim se izvrši prijava preko tog sistema, i osoba upiše kada je i koji granični prelaz prošla, ona je u sistemu.

– Ako ta osoba dobije tegobe, odmah treba da se javi u kovid ambulantu. Prva je obaveza da se prijavi elektronski, a druga, ako se pojave simptomi, da se javi i kuvid ambulantu. I čim ode u ambulantu, preda knjižicu, odmah lekar ima uvid u podatke – objašnjava dr Kon:

– Bitno je da budu prijavljeni, to je po članu zakona, znači da imaju obavezu. Kazna neće biti glavni način borbe. Međutim, treba shvatiti da onaj ko se ne prijavi, a dođe do zaražavanja od te osobe, on ne može da izbegne ono što u zakonu piše.

Dodaje da ne očekuje da će baš svi bez problema ubaciti podatke. Ističe i da ovde nije reč o evidenciji.

– Ovde nije pitanje kontrole ili evidencije. Ovde je u pitanju lična stvar, da se neko javi u kovid ambulantu ako ima simptome. Nije stvar evidencije koliko je ljudi ušlo, mi to možemo da dobijemo i od granične policije – rekao je dr Kon i kazao da su kazne propisane ali da ih neće biti ali da je kazna 150.000 dinara ukoliko je neko doveo zdravlje građana u opasnost.

Prijavljivanje se, kako kaže, završava za 30 sekundi. Ako neko ne zna da se prijavi, onda će da ode kod izabranog lekara da se prijavi.

On nije mogao da precizira da li će sistem baš sutra u 18 sati početi da radi, ali se radi o tome.

Dr Kon je prokomentarisao i to što još dve nedelje ne možemo u Evropsku uniju.

– Kod njih je daleko manje povoljna epidemiološka situacija. Mi se nalazimo još u žutoj zoni i spuštamo se prema zelenoj, i možda je to zbog toga. To nama epidemiološki i dogovara nego da idemo u zemlje gde je intenzivnije prenošenje – kazao je dr Kon.

O Goca

Saradnik sajta Avionom.com