Studenti FON-a šampioni sveta u rešavanju studija slučaja

Studenti FON-a šampioni sveta u rešavanju studija slučaja

Studenti Case Study Club-a Fakulteta organizacionih nauka, Stefan Ignjatović, Anja Koprivica, Branislav Bandić i Andreja Srećković, pod mentorstvom prof. dr Vesne Damnjanović i prof. dr Slavice Cicvarić Kostić, osvojili su prvo mesto na svetskom takmičenju u rešavanju studije slučaja BI International Case Competition 2016 u Oslu.

Svetsko takmičenje u Norveškoj održano je u periodu od 12. do 18. februara 2016. godine, a domaćin je bila poslovna škola BI Norwegian Business School. Učestvovalo je ukupno 12 univerziteta iz celog sveta sa 48 odabranih studenata. Studenti su rešavali studiju slučaja globalne kompanije za proizvodnju aluminijuma Hydro, čiji se korporativni centar nalazi u Norveškoj, a posluje u 50 zemalja sveta. Za rešavanje studije imali su 32 sata i bio je dozvoljen pristup internetu. Zadatak studije slučaja bio je da se identifikuju strateški pravci razvoja kompanije Hydro do 2020. godine, sa akcentom na održivom razvoju. Studenti FON-a predložili su tri strategije, od koji se prva odnosila na razvoj sistema za reciklažu aluminijuma u Nemačkoj, druga na primenu novih tehnologija i otvaranju novih fabrika za proizvodnju aluminijuma, a treća na kreiranje održivog, marketinški orijentisanog sistema za inovacije.

Studenti FON-a

Posle prezentacije studije slučaja tim FON-a osvojio je prvo mesto u grupi od četiri univerziteta. Pobedili su McGill University iz Kanade, University of Otago sa Novog Zelanda i University of Hong Kong. U finalu su ponovo prezentovali svoje rešenje i zauzeli prvo mesto, dok je drugo mesto pripalo University of Melbourne iz Australije, a treće Texas A&M University iz Sjedinjenih Američkih Država. Pored navedenih univerziteta, na takmičenju su učestvovali: University of Porto iz Portugalije, Jönköping International Business School iz Švedske, HEC Montréal iz Kanade, EBS Business School iz Nemačke, University College Dublin iz Irske i BI Norwegian Business School iz Norveške. Posebno je zadovoljstvo i velika čast istaći da je prezentacijama finalista prisustvovala Njeno Kraljevsko Visočanstvo Krunisana Princeza Mete – Marit od Norveške.

Studenti FON-a pohvaljeni su za odlične prezentacione veštine, energiju, timski rad, razumevanje tržišta Norveške i regiona, strateški pristup u rešavanju zadatka i odličnu argumentaciju predloženih rešenja. Dobili su pohvale od predstavnika žirija, mentora sa drugih univerziteta i postavili visoke profesionalne standarde za rešavanje studija slučaja na međunarodnom nivou.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com