Stroge kontrole ulaska izbeglica u Švedsku

Stroge kontrole ulaska izbeglica u Švedsku

Za kontrolu ulaska izbeglica u ovu skandinavsku zemlju zaduženi su prevoznici, kojima prete visoke kazne ako ne poštuju odluku.

Zbog velikog priliva izbeglica, Švedska od danas traži da svi koji vozom ili autobusom prelaze preko Oeresundskog mosta, glavnog ulaza izbeglica u tu zemlju, moraju pokazati lične karte.

Od ponoći se sprovode detaljne kontrole u danskoj železničkoj stanici Kastrup, na kopenhaškom aerodromu, odakle polaze vozovi koji preko Oeresundskog mosta idu u
Švedsku.

Za kontrolu su zaduženi prevoznici, kojima prete visoke kazne ako ne poštuju odluku.

Postavljeno je oko trideset kontrolnih tačaka.

Sve osobe koje vozom ili autobusom putuju u Švedsku moraju pokazati neki lični dokument (pasoš, ličnu kartu ili vozačku dozvolu).

Ova mera se odnosi i na trajekte koji plove Oeresundskim prolazom.

“Mislim da će ove kontrole identiteta biti efikasne. Veći broj migranata moraće zatražiti azil u drugim zemljama”, rekao je ministar za useljenike Morgan Johansson najavljujući kontrole 17. decembra.

Iz UNHCR-a je saopšteno da će izbeglicama biti sve teže doći u Evropu ako druge države budu sledile primer Švedske i uvedu detaljnije kontrole.

Portparol UNHCR-a za Severnu Evropu Mattias Axelsson je rekao kako države moraju da razumeju da su izbeglice pod ogromnim pritiskom i da nemaju uvek mogućnost da sa
sobom ponesu lične karte.

Švedska je još 12. novembra uvela kontrolu na granici, posebno na Oeresundskom mostu i na trajektima iz danskih i nemačkih luka na Baltičkom moru, ali se one nisu striktno sprovodile.

Nove mere mnogi kritikuju, jer će zbog kontrola put iz Danske u Švedsku trajati najmanje pola sata duže.

Švedska, koja ima više od 20 posto stanovnika stranog porekla, do sada je širom otvarala vrata izbeglicama.

Ta skandinavska monarhija, sa 9,8 miliona stanovnika, primila je prošle godine više od 160.000 izbeglica, a ove godine planira da primi 170.000.

Izvor: Al Jazeera i agencije

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com