Staze Ibarske klisure

Staze Ibarske klisure

Pešačenje preko planine Stolovi, jedan od najtežih uspona. Grupa planinara iz Kraljeva, Beograda i Štrpca prošle nedelje prošla trasu dugu 17 kilometara

Legenda o jorgovanima kojima je moćni kralj Uroš Prvi Nemanjić ukrasio surovu klisuru Ibra u čast Jelene Anžujske postaje stvarnost kad se krene drevnom stazom duž grebena planine Stolovi. Kraj staza po kojima se danas retko ide bujaju šumarci grmova s grozdovima ljubičastih cvetova, uprkos oštroj klimi i visini.

Ime monumentalnih Stolova označava “prestonu planinu” sa koje puca pogled na sve okolne vrhove, klisuru Ibra i grad Maglič koji stražari nad putem kraj reke. Stara tvrđava na strmoj planinskoj kupi okrunjenoj maglom i oblacima sa Stolova, nalazi se na sredini srednjovekovnog puta između krunidbene crkve srpskih kraljeva u Žiči i Studenice, majke srpskih manastira. Tu je u 14. veku stolovao arhiepiskop Danilo Drugi, izuzetna ličnost u kojoj su se spojili prosvetiteljski duh Svetog Save i državnička veština Nemanje.

Maglič

Maglič tvrđava

Do Magliča postoji dobro uređena pešačka staza iz klisure kojom dolaze brojni gosti koji pre ili posle šetnje uživaju u restoranima. Ljubitelji dugih šetnji i avantura dolaze do tvrđave stazama koje su obeležili kraljevački planinari. Dolazak do Magliča preko vrha Stolova, po potkovičastom grebenu, smatra se najtežim usponom u Srbiji, pa se često obilaze samo delovi ove atraktivne staze.

Međutim, prošle nedelje je grupa od 11 planinara iz Kraljeva, Beograda i Štrpca prošla celu grebensku trasu dugu 17 kilometara. Prvo su se popeli brzinom od 400 metara na sat do Kamarišta, vrha Stolova na 1.375 metara nadmorske visine umotanog u maglu, na kome je vetar ledio mokru odeću, a zatim su se spustili kroz fantastične pejzaže do Magliča, gde je bilo vedro i toplo.

– Staza nije alpinistička ali zahteva fizičku i psihičku kondiciju zbog dugog i strmog uspona kojim se prevaljuje 1.250 metara visinske razlike i jednako teškog spusta – kaže Milivoj Tomić iz Planinarskog kluba “Beoelektrane” koji je organizovao pohod na Stolove.

Domaćini Danijela Pavlović iz kraljevačkog “Gvozdaca” i Zdravko Parović iz “Železničara” pokazali su gostima čudesne lepote staza iznad Ibarske klisure, srpske doline kraljeva koja je spajala prestoni Ras sa dolinom Morave.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com