Sprečite krađu bicikla

Sprečite krađu bicikla

Lopovi ne biraju godišnja doba. Najviše vole proleće i leto ali svedoci smo da i van sezone vožnje bicikla – bicikli nestaju. Neka ovo bude podsetnik za sve one kojima je bicikl na “sigurnom” u podrumu ili garaži.

1. Serijski broj okvira bicikla

To je najbitnija stavka ako se dogodi ono najgore. Najbolje je zapisati ukoliko nije već na računu ili garanciji od bicikla i skloniti na sigurno. Serijski broj okvira nalazi se ukucan u okvir negde sa donje strane pogona ili na nekom manje vidljivom mestu (proverite pozicije na slici). Nemojte odmahnuti rukom – i sutra ću, napravite to sad odmah. Uz to je dobro i fotografisati bicikl. Zapišite delove, komponente i ukoliko imate prednji amortizer i njegov serijski broj (jer je i to “na ceni”). Iako nije baš uobičajeno napravite oznaku ili više njih na okviru bicikla tako da on postane unikatan pa ga možete prepoznati i nakon mogućeg ponovog farbanja.

2. Kod kuće, u zgradi

Svojevremeno je autor ovog teksta spavao u sobi s 4 bicikla. Slažem se, preterano (ali sigurno). Osim tog radikalnog saveta ima i još par koji pomažu. Ne ostavljajte bicikl na vidljivim mestima. Ukoliko je moguće sakrijte bicikl, ako je u šupi a vidi se unutra, prekrijte ga nekom folijom ili ćebetom. Ostavljanje bicikla između spratova, na zajedničkim balkonima, uz stepenice i sl. u stambenim zgradama je vrlo rizično, to treba izbegavati. Ako baš morate na takvim lokacijama privremeno ostavljati vašeg ljubimaca, nemojte uvek na istim spratu, prolazu i sl. kako lopov ne bi znao da ga plen čeka s već poznatim sistemom zaključavanja.

Uvek zaključavajte bicikl, pa i ako ga ostavljate u zaključanoj garaži ili podrumu, na taj način lopov će imati jedan posao više, pa mu vaš zaključani bicikl neće biti toliko privlačan i baciće se na nešto drugo. Za zaključavanje bicikla koristite uvek neku čvrstu tačku: gelender, stub, cev, gredu i sl (neka bude što deblje, jer nekad lopovi seku to, a ne katanac!)

3. Na otvorenom – na trenutak

To je najopasnija zona, trenutak nepažnje i nema povratka. Pa čak i ako je bicikl po vašem mišljenju star i nezanimljiv neko možda ne deli vaše mišljenje. Najbolji savet je ne odvajati se od bicikla, ali ponekad to nije moguće. Investicija u dobar sistem za zaključavanje uvek se isplati – koliko košta novi bicikl? Pa čak i pri kratkom ostavljanju bicikla “na sekundu da skočim u prodavnicu” potrebno je zaključati bicikl, nemojte da vam bude teško ili da nemate vremena za to, jer u suprotnom mogli bi se naći kako tužni i ljuti pešačite kući. Idealno je da i uvek imate bicikl na oku sve vreme, lopovi su brzi i spretni. Nedajte da vas iznenade.

Ukoliko nemate ništa da zaključate bicikl, a morate ga ostaviti na putu ili ispred kuće, – nemojte! Ni na kratko. A ako baš morate, pogledajte ima li koga sumnjivog u blizini, ne ostavljate ga van vidokruga, nemojte verovati portiru ili nekome ko se tamo našao slučajno. Tada možete učiniti samo tri koraka koji ćete dobiti na vremenu i možda iznenaditi lopova. (o.a. lopovi nemojte čitati ):

Zadnja linija obrane

  • Izbacite iz brzine, prebacite brzine na menjaču u najmanje zupčanike – ali ne okrećite zadnji točak. Na taj način pri pokušaju krađe, lanac će istog trenutka pasti kad lopov pokrene pedale. Naravno, kad vi sednete, nemojte zaboraviti vratiti u ispravnu brzinu. To je zadnja mera i ne treba je često koristiti da ne dođe do štete na menjačima.
  • Kacigu (koju naravno uvek imate!!!) zavežite s kopčom oko točka na način, da nije dovoljno samo kliknuti na kopču da se otpusti. Tako dobijate sekundu – dve na reakciji.
  • Zadnji savet je opet: Nemojte ostavljati bicikl!

4. Na otvorenom – na duže vreme

UPOZORENJE: Morate znati, ukoliko je lopov (onaj pravi) zacrtao vaš bicikl, i bude li imao 5 minuta za “rad” na vašem biciklu, uz bilo koju zaštitu – on će u tome uspeti i peške ćete ići kući…

Ako planirate ostaviti bicikl na otvorenom, na duže vreme je vrlo rizično, preporučujem samo onima koji imaju jake živce ili zaista nemaju drugu alternativu. Najviše u tom slučaju možete učiniti je kupovina najbolje zaštite tipa Kryptonite New York Fahgettaboudit ili nešto slično. Pri kupovini tako visoko kvalitetne zaštite proizvođači rangiraju svoje proizvode pa u vašem slučaju uzmite samo najbolje. Vodite se citatom “Heavy is good, heavy is reliable” i ne možete pogrešiti. Alio, kupovina skupog katanca/lanca nije kraj. Ostavljajte bicikl isključivo na osvetljenim javnim mestima, skidajte sve (pumpe, zvonca, brzinomere, sedište s lulicom…) što se može skinuti jer će skinuti neko drugi. Koristite više sistema zaključavanja, lanac, sajle… Provucite lanac kroz okvir, kroz prednji i zadnji točak (ako imate quick-release zatvarač) pa čak i kroz sic a sve zajedno osigurajte na solidnu tačku: gelender, stub, cev, gredu i sl.

Treba razmišljati o položaju katanca u smislu da ga postavite na poziciju gde razbijanje čekićem, pajserom ili polugom neće biti moguće. Pri tome treba paziti da parakirani bicikl ne smeta nikome, invalidima, prolaznicima i sl.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com