Slabo interesovanje za odmor u Turskoj

Slabo interesovanje za odmor u Turskoj

Strah od terorizma i rat u Siriji smanjili prodaju popularnih aranžmana. Rusi masovno odustaju. Nemci ne osiguravaju putovanja u ovu zemlju

Interesovanje turista iz Srbije za letovanje u Turskoj prilično se smanjilo u odnosu na prethodne godine. Tako bar pokazuju prve rezervacije. Iako Turska nudi najbolji odnos cene i kvaliteta, turistički radnici se ne brinu mnogo zbog terorističkih napada na Bosforu, kurdske pobune ali i dugogodišnjeg rata u Siriji. Ni zategnuti odnosi sa Moskvom zbog rušenja ruskog bombardera, prema verovanju naših agencija neće ubediti Srbe da tako lako odustanu od ove destinacije.

– Rezervacije za Tursku postoje, ali ni približno kao prethodnih godina – kaže Ljiljana Sredojević iz “Argusa“. – Ne brine ih mnogo trenutna situacija jer leto tek treba da dođe. Uvek postoje turisti koji su zaljubljenici u turska letovališta.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija, godišnje Tursku poseti više od 120.000 ljudi.

– Naši turisti zasada nisu imali nikakvih problema u Turskoj, ali ne možemo da predvidimo šta će biti u narednom periodu – kaže Seničić. – Ako Nemci i Rusi ne budu dolazili u onom broju kao ranije, velike su šanse da Turci spuste cene, što će dodatno privući naše goste.

Upravo Rusi i Nemci najavljuju masovno odustajanje od letovanja. Dok naša pravoslavna braća to najavljuju posle obaranja aviona, dobar deo žitelja zemalja zapada Evrope odustaje od Turske. Najdalje su otišli Nemci, čije osiguravajuće kuće odbijaju da osiguraju putnike koji za odmor biraju turska letovališta.

– To što su nemačke osiguravajuće kuće odbile da osiguravaju svoje građane koji putuju u Tursku, samo govori da je povećan rizik – konstatuje Seničić.

Kako javlja stalni dopisnik “Novosti” iz Moskve Branko Vlahović, u prvom polugodištu 2015. u Turskoj je boravio više od milion i 300.000 ruskih turista, a u Egiptu je u istom periodu bilo još 23.000 više. Posle rušenja ruskog putničkog aviona iznad Sinajskog poluostrva i kasnije rušenja vojnog SU-24 nad Sirijom, Rusi su obustavili prodaju turističkih aražmana u obe te zemlje.

PREPORUČUJU APENINE I PIRINEJE

ZBOG rušenja ruskog aviona nad Turskom i terorističkog napada u Parizu, pored Turske i Tunis i Egipat našli su se na listi turistima nepoželjnih destinacija. Savez turističkih agencija Nemačke, umesto ovih, preporučuje tradicionalna mesta za porodično letovanje: Španiju, Italiju i Portugaliju.

Prema proceni Turske asocijacije hotelijera nedolazak ruskih turista mogao bi doneti gubitke od oko četiri milijarde dolara. Glavni udarac će, prema ovim procenama, doživeti Antalija i celi jug turske obale Sredozemlja.

2014 je, inače, bio pad putovanja u inostranstvo ruskih gostiju za 15 posto. Prema statistici pogranične službe Rusije, prošle godine je putovalo u inostranstvo 45,9 miliona građana Ruske Federacije, dok je 2013. putovalo 54,1 milion Rusa.

Rusija je “povukla nogu”, a već je nekoliko evropskih država pošlo njenim primerom i savetuju svoje građane da ne letuju u Turskoj. Nemačka ne ide tako daleko da kabinet u Berlinu diktira destinacije, ali se preporučuje dobrano “krčkanje” odluke o mestu za godišnji odmor u 2016. godini. Uz to, pojedina osiguravajuća društva počela su da uskraćuju Nemcima zdravstveno osiguranje na putovanju u Tursku. Nemački turisti su, inače, iza Rusa na drugom mestu kad su strani gosti u Turskoj u pitanju. Ne samo po broju, nego i po poželjnosti, posebno Rusi, koji nose epitet velikih trošadžija.

Prema pisanju “Zidojče cajtunga”, nemačke agencije počele su listom da uvode novo pravilo, a to je, besplatno otkazivanje unapred rezervisanog putovanja u Tursku, samo četiri nedelje pre planiranog kretanja na put. Obrazloženje je politička nestabilnost u ovoj zemlji i moguće padanje praga bezbednosti na zabrinjavajući nivo. Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu, doduše, (još) nije izdalo zvanično upozorenje kad je putovanje nemačkih državljana u Tursku u pitanju.

U Nemačkoj čak postoji dokument na sedam stranica koji nabraja mane boravka u Turskoj.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com