Skriveni troškovi letovanja

Skriveni troškovi letovanja

Četvoročlana porodica koja na letovanje ide avionom, pored cene aranžmana, treba da računa na dodatne troškove koji mogu narasti i do 34.000 dinara

Daleko jeftinije će proći ako putuju automobilom (8.000), dok je najjeftinije, bar što se tiče troškova mimo aranžmana, autobusom (7.500). Prvi dodatni trošak je što turističke agencije ponude reklamiraju u evrima, ali aranžmane naplaćuju u dinarskoj protivvrednosti po znatno većem kursu. Zato aranžman od 600 evra može poskupeti i više od 1.200 dinara.

– Aranžmane naplaćujemo u dinarima po prodajnom kursu banke s kojom sarađujemo iako su cene uvek izražene u evrima. Činjenica da je kurs banke nepovoljniji od kursa u menjačnicama putnicima pravi probleme. Kurs se kreće od 125 do 127 dinara za evro – kažu u beogradskim agencijama.

Troškovi letovanja

Troškovi letovanja/Foto: Blic

Problem je što agencije po višem kursu kupuju evre kojima plaćaju hotelima u inostranstvu, pa da ne bi bile u minusu moraju i da prodaju aranžmane po istom tom kursu. Postoji mogućnost da vam u cenu aranžmana naplate i rezervaciju od 15 evra. Neke agencije naplaćuju i doplatu za bolje mesto u autobusu i do 10 evra, jer najveći broj putnika želi da sedi upravo u delu, gde postoje stočići.

Neke agencije naplaćuju i nako putnici ne koriste njihov prevoz. To je dinarski deo koji, na primer do Grčke može da košta od 2.000 do 4.000 dinara.

U nekim agencijama iskreno priznaju da im je taj novac neophodan za troškove jer moraju da popune autobuske kapacitete, inače im se tura ne isplati. Drugi tvrde da je reč o paket aranžmanu iako se plaća samo najam apartmana, plus dinarski deo.

Ipak, najveći dodatak na cenu aranžmana se plaća kod putovanja avionom. U pojedinim agencijama u cene karata uračunat je transfer do hotela, i u tom slučaju avionska karta je malo skuplja. Tamo gde je karta jeftinija, treba računati na dodatni trošak za transfer od oko 20 evra. U cenu karte nisu uračunate aerodromske takse koje iznose od 39 evra za odrasle i 16 za decu. Tu je i taksa za Direktorat od 10 evra po osobi.

Putnicima se savetuje da prilikom odabira aranžmana obrate pažnju na to šta je sve uključeno u cenu i da li postoji dinarski deo, te da provere ponude više agencija.

Obavezno i osiguranje

Zdravstveno osiguranje za četvoročlanu porodicu u proseku za desetodnevno putovanje iznosi 3.297 dinara. U pojedinim agencijama je obavezno, dok druge ostavljaju mogućnost putnicima da sami odaberu da li će se osigurati.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com