Šengen se ukida na dve godine

Šengen se ukida na dve godine

Izvori Evropske komisije preneli ocenu da uvođenje privremenog nadzora ne bi trebalo da ima upliva na režim bez EU viza za građane Srbije i država Zapadnog Balkana

BRISEL – Savet ministara Evropske unije može uvesti kontrolu na jednoj ili više unutrašnjih šengenskih granica i na razdoblje od dve godine ako se oceni da postoji “trajno manjkavo funkcionisanje” šengenskog režima, ali Evropska komisija smatra da zasad nije došlo do takve situacije.

Nataša Berto

Portparolka u Evropskoj komisiji Nataša Berto

To je danas rekla portparolka u Evropskoj komisiji Nataša Berto (Natasha Bertaud) koja je navela da su neke članice šengenskog prostora već uvele pasošku kontrolu putnika na rok od šest meseci, koji ističe u maju.

Berto je time odgovorila na pitanje novinara da li su tačni navodi u italijanskim medijima da zbog izbegličke krize koja je ugrozila bezbednost EU, Evropska komisija predlaže da se verovatno najpre potpuna kontrola šengenskih, a time i granica EU, uvede u Grčkoj, a potom i da se na dve godine suspenduje ceo šengenski poredak bez unutrašnjih međa.

Agenciji Beta su izvori Evropske komisije preneli ocenu da uvođenje privremenog nadzora ne bi trebalo da ima upliva na režim bez EU viza za građane Srbije i država Zapadnog Balkana, koji po ulasku u šengenski prostor, što je već sad slučaj na nekim unutrašnjim granicama, samo moraju pokazati valjan biometrijski pasoš.

Nataša Berto je objasnila da vraćanje ponovne granične kontrole omogućava član 26. statuta Šengena i da će ministri unutrašnjih poslova EU u ponedeljak u Amsterdamu oceniti da li bi se takva mera ubuduće morala sagledati zbog zaoštravanje izbegličke krize.

Prema italijanskim medijima, o tome su već razgovarali ambasadori članica EU u sklopu Komiteta stalnih predstavnika Unije koji pripremaju ministarske sastanke.

Stavljanje na dnevni red pretnju ukidanja Šengena na dve godine ima za cilj da dosad odbojnu Grčku pre svega privoli da prihvati uvođenje evropske granične i pomorske straže s ovlašćenjima i da onemogućava ulazak migranata na granicama prema Turskoj.

Italijanski listovi i drugi mediji pozivaju se na izvore EU i kažu da to jeste “poslednja mera”, ali i neminovan korak ako se ne nađe hitno rešenje za zaustavljanje nekontrolisanog priliva imigranata i ne zaštite potpuno spoljne granice Unije.

U izveštajima se posebna pažnja daje izjavi nemačkog ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera da Nemačka želi da već uvedenu privremenu kontrolu pasoša i prometa putnika na svojim šengenskim granicama produži na neodređeno vreme.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com