Šengen pojačava proveru

Šengen pojačava proveru

Šengen počinje da primenjuje nova pravila od sedmog aprila na spoljnim granicama. Čekanje na ulazu u Šengensku zonu, na granicama biće produženo.

U dosadašnjoj praksi bilo je dovoljno da granična policija obavi osnovnu kontrolu putnika jednostavnom kontrolom putnih dokumenata. Od sednom aprila biće drugačije.

Sistematske provere dokumenata

  • Šengenski sistem informacija (SIS)
  • Interpolova baza podataka ukradenih i izgubljenih dokumenata
  • Državna baza podataka za ukradene, zloupotrebljene, izgubljene i oštećene dokumente.

Određen stepen kontrole ustanovljen je već duže vreme unutar šengenskog sistema zbog migranske krize i pretnje terorista.

Nemačka i Francuska insistiraju da se ovakva vrsta mera produže. Hoće li one podrazumevati još neke rigoroznije mere o kojima se razgovaralo, ostaje da se vidi. Jedna od tih mera je i ona po kojoj biste plaćali ulazak u zemlje EU 5 evra, kako je bilo predlagano.

Građani treba da se pripreme na duže zadržavanje na granicama.

To ne znači uvođenje novog viznog režima za građane van šengenskog sistema, pa tako ni za građane Srbije, koja je u sistemu “Belog” šengena.

To znači jedna vrsta ozbiljnije kontrole, koja će najviše pogoditi same članice EU, odnosno građane koji se budu kretali unutar Evropske Unije, tako da će granična policija beležiti podatke i o građanima EU koji ulaze i izlaze iz šengenske zone, što ranije nije bio slučaj.

Sa druge strane primetićemo da će se u izmenjeni režim uvesti jedna od najvećih sloboda EU – a to je sloboda kretanja. Da bi se izbegle eventualne nelagodnosti svim putnicima iz Srbije se savetuje da provere status svojih dokumenata, posebno ukoliko su u poslednje dve godine oni bili otuđeni, izgubljeni ili oštećeni.

I naravno, krenite nešto ranije nego pre.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com