Referendum u Švajcarskoj o ograničenju broja građana EU koji mogu tu da žive

Referendum u Švajcarskoj o ograničenju broja građana EU koji mogu tu da žive

Švajcarski birači se izjašnjavaju o predlogu desničarske stranke da se ograniči broj građana Evropske unije kojima je dozvoljeno da žive i rade u toj zemlji.

Ta mera, koju zagovara desničarska populistička Švajcarska narodna stranka, omogućila bi švajcarskim državljanima preferencijalni pristup radnim mestima, socijalnoj zaštiti i pogodnostima u odnosu na one iz 27-članog bloka.

Ako bude usvojen, predlog bi dodatno zaoštrio odnos bogate alpske zemlje sa EU, čija ona nije članica. To bi takođe moglo dovesti do recipročnih nepovoljnih mera za stotine hiljada švajcarskih građana koji žele da žive ili rade u EU.

Na sličnom referendumu 2014. godine, Švajcarci su tesno izglasali ograničavanje pristupa građanima EU da žive i rade u Švajcarskoj.

Oko 1,4 miliona građana EU živi u zemlji od oko 8,2 miliona stanovnika, dok oko 500.000 Švajcaraca živi u zemljama EU.

Zakonodavci su, međutim, odbili da u potpunosti primene referendum strahujući od velikog uticaja na švajcarsko društvo i preduzeća, što je navelo Narodnu stranku da ponovo vrati to pitanje na glasanje ove godine.

Od poslednjeg referenduma, Švajcarska je bila svedok ličnih i profesionalnih previranja koja je izazvao britanski referendum o napuštanju Evropske unije 2016. godine, posebno za građane EU u Velikoj Britaniji i Britance koji žive na kontinentu.

Britanija je napustila EU u januaru, ali je u prelaznom periodu do kraja godine.

Ankete pokazuju da predlog o ograničenju sporazuma neće biti prihvaćen, jer se 63 odsto ispitanika protivi predlogu, oko 35 odsto je za, a ostali su neodlučni.

Osim o Sporazumu o slobodi kretanja, Švajcarci će glasati o kupovini novih borbenih aviona, o uvođenju porodiljskog odsustva za očeve, kao i o poreskim olakšicama za porodice. Oni će takođe glasati o novim pravilima u vezi s lovom na vukove, koji su se nedavno vratili na Alpe.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com