Rajaner: Avio-karta će biti potpuno besplatna

Rajaner: Avio-karta će biti potpuno besplatna

Irska avio-kompanija Rajaner planira da umesto promotivnih uskoro deli besplatne karte za sve one koji žele da lete sa njima.

Šef ove avio-kompanije Majkl O’Liri rekao je da očekuje da će do 2026. godine njegova kompanija prodavati karte za svoje letove po ceni od 0 dolara bazne tarife, a prihode će imati od prodatih koncesija.

“Imam viziju da će u narednih pet do deset godina karte za letove Rajanerom biti besplatne”, rekao je on i dodao da bi u tom slučaju letovi bili puni, a da će oni imati zaradu od aerodromskih prihoda, dakle od svih ljudi koji će proći kroz aerodrom i koji će imati udela u kupovini i maloprodaji na aerodromima.

Iako ovo zvuči nemoguće, on je dodao da su neki zemljani radovi već krenuli i da će njegova kompanija krenuti od nekih manjih regionalnih aerodroma kojima će početi da pruža svoje usluge u zamenu za drastično smanjenje nadoknade za sletanje

“Mislim da će se to desiti. Možda ne na Hitrou ili nekom drugom velikom aerodromu, ali većina drugih aerodrome koja traži povećanje saobraćaja će pristati”, rekao je on i dodao da je taj process obaranja aerodromskih taksi na pojedinim aerodromima već krenuo.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u mnogim drugim mestima, lokalne vlasti naplaćuju naknadu za korišćenje aerodroma. Kod njih se to zove putnička dužnost, a od 2012. godine je 13 funti po putniku (oko 21 dolar).

Postoje predolozi da se te nadoknade eliminišu, naročito u momentu kada se Britanija bori sa otklanjanjem posledica Bregzita. Irska je ukinula ove nadoknade, a Škotska planira da ih prepolovi.

Sa druge strane, kada je Norveška odlučila da poveća ove nadoknade, Rajaner je odlučio da se povuče i prestane da leti iz ove zemlje.

Prema najnovijim podacima Rajanera, prosečna cena njihove karte je 46.67 funti, ali je ova avio-komapnija poznata i po mnogo nižim promotivnim cenama svojih karata.

Ublažavanje ili eventualno ukidanje ovih nameta omogućilo bi Rajaneru da karte sa “popusta” prebaci na “besplatno”.

Kako kaže, ove nedelje neka sedišta “prodaju” za 4 funte, a za to nadoknadu aerodromima plaćaju 13 funti. On će, kako kaže, plaćati putnicima da lete sa njima, jer će se umesto promotivnih karata od 5 ili 9 funti, one u budućnosti davati potpuno besplatno.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com