Psihologija bogatstva – zašto nemate novca?

Psihologija bogatstva – zašto nemate novca?

Ukoliko vam novac odlazi brže nego što vam dolazi, onda je vreme da promenite neke navike i da rasteretite stavku “izdaci”. Evo i kako.

Svi moraju da se nose sa svojim kućnim budžetom kako znaju i umeju, bez obzira na primanja. Nekima ide bolje, nekima lošije.

Ukoliko mislite da dajete sve od sebe i uspešno balansirate između prihoda i rashoda, razmislite još jednom i pročitajte gde grešite, piše Sensa.rs

1. Ne pratite prihode i rashode

Ukoliko uskoro ne počenete da pratite prihode i rashode, često ćete se naći u situaciji gde nekontrolisano trošite i ulazite u dugove. Kako biste to izbegli, razmislite o aplikacijama kojima ćete pratiti svoje finansije ili pitajte za savet nekog iskusnijeg člana porodice.

2. Ulazite u nepotrebne dugove na kreditnoj kartici

Umesto da ulažete u budućnost, često trošite novac na neke nepotrebne stvari. Neka vam vraćanje duga postane prioritet, kako biste skinuli taj teret i krenuli ka zdravijem odnosu prema novcu.

3. Svaki mesec vas iznenade računi

Ne pratite troškove i ne znate koliko mesečno treba da izdvojite za račune jer živite od plate do plate zbog čega često preskačete plaćanja koja su obavezna taj mesec. Probajte da pronađete posao sa strane kako biste troškove smanjili što je više moguće.

4. Zbog novca ste pod stresom

Ukoliko vam novac predstavlja izvor stresa, a sledeću platu često dočekate bez dinara u novčaniku, možda novcem ipak ne raspolažete toliko dobro kao što ste mislili. Pokušajte tačno da pronađete problem i da dobro razmislite o njegovom rešenju.

5. Imate osećaj kao da morate nešto da sakrijete

Ukoliko imate finansijskih problema i za njih znaju neki od vaših članova porodice – jednostavno ne možete priuštiti luksuznu garderobu ili novi auto. Zamolite ljude koji su vam bliski da vam pomognu oko vaših nekontrolisanih troškova.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com