“Prokop” od utorka počinje da prima putnike

“Prokop” od utorka počinje da prima putnike

Na Železničkoj stanici “Beograd – centar”, dan uoči završetka prve faze izgradnje. Saobraćaj na osam od ukupno deset koloseka. Kreće i nova linija – dvaput dnevno do Novog Sada

Ispod ploče “na koti 105” nema odmora. Dok napolju veje, radnici glancaju perone. Posle tačno 420 dana radova, završava se prva faza rekonstrukcije železničke stanice “Beograd – Centar”. “Prokop” od sutra – 26. januara ponovo prima i ispraća putnike, a među prvima će biti premijer Aleksandar Vučić i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. U utorak kreće i nova linija – dvaput dnevno vozovi će polaziti do Novog Sada i iz njega stizati na ovu stanicu, što je početak dugo najavljivanog izmeštanja železničkog saobraćaja sa Glavne železničke stanice.

Radovi na rekonstrukciji “Prokopa” počeli su 3. decembra 2014. godine. Koštali su ukupno 25,8 miliona evra, a obezbeđeni su iz kredita Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj.

– Puštanjem u pogon “Prokopa”, odnosno stanice “Beograd – Centar”, vraćamo Beograd na železničku mapu Evrope – kaže, za “Novosti”, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona podseća da je prilikom poslednjeg obilaska “Prokopa” u martu prošle godine premijer Aleksandar Vučić najavio da će radovi biti završeni do Svetog Save.

– Tako će i biti, dan ranije “Prokop” će biti u funkciji i spreman da prihvati sav železnički saobraćaj – kaže Zorana Mihajlović. – Još jednom smo pokazali da je politika ovog ministarstva “što obećamo, to i ispunimo”. Projekat “Prokop” je tokom četiri decenije prerastao u mit i mnogi su sumnjali da će ikada biti završen. Pokazali smo, međutim, da može drugačije, ozbiljnije, uz manje priče i više rada. Od utorka sa “Prokopa” kreću dve linije za Novi Sad.

Završetkom ove faze omogućen je železnički saobraćaj u stanici na osam od ukupno deset projektovanih koloseka, kao i prijem i otprema putnika na pet od ukupno šest perona, sa svim potrebnim pratećim radovima.

– Radovi su obuhvatili rekonstrukciju postojećih kolosečnih kapaciteta, kako bi se povećala propusna moć stanice do projektovanih kapaciteta. U narednoj fazi planira se izgradnja stanične zgrade, saobraćajnog i putničkog prilaza sa auto-puta i obodnih gradskih saobraćajnica – kažu u “Železnicama Srbije”. – Završetak radova u “Prokopu” jedan je od najbitnijih preduslova za realizaciju projekta “Beograd na vodi”. Domaće firme su bile glavni izvođači na ovom investicionom i graditeljskom projektu, čime železnica postaje pokretač srpske privrede.

Po sadašnjem redu vožnje, kroz “Prokop” svakodnevno prođe 105 BG i oko 30 teretnih vozova. Kada bude kompletno završena, moderna železnička stanica će mnogo efikasnije moći da prihvati još veći broj vozova na domaćim i međunarodnim linijama. Čitav kompleks železničke stanice “Beograd – Centar” zamišljen je kao budući gradski centar u kome će biti poslovni objekti – restorani, kafići i prodavnice. Ploča “na koti 105” ima čak 45.000 kvadratnih metara.

U IZGRADNjI VEĆ 42 GODINE

“PROKOP” je verovatno jedan od najduže “sanjanih” i građenih projekata u Srbiji. Da će Beogradu biti potreban novi železnički čvor, urbanisti su pretpostavili još između dva svetska rata. Odluka gde i kako će se graditi, doneta je početkom 1971. godine.

Početak gradnje novog železničkog mosta preko Save, 21. marta 1974, smatra se početkom radova. Prve “cigle” buduće stanice postavljene su krajem 1976. godine. Međutim, već posle dve godine zaključeno je da je izgradnja takve stanice preskupa, pa se od nekih delova odustalo. Uskoro su zaključeni i svi radovi.

Gradnja je nastavljena 1996. i trajala je do 2001. Beograd je finansirao izgradnju petog i šestog koloseka, koji su završeni 2010. godine.

RADOVI U SLEDEĆOJ FAZI:

– ZAVRŠETAK izgradnje stanične zgrade
– POLAGANjE koloseka 1 i 2
– ZAVRŠETAK radova i opremanje prvog perona
– IZGRADNjA konstrukcije metroa na delu stanične zgrade
– GRADNjA pristupnih saobraćajnica sa Bulevara kneza Aleksandra i auto-puta
– INFRASTRUKTURA u zoni pristupnih saobraćajnica
– UREĐENjE parkinga, pešačke staze, zelene površine.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com