Procedura predaje prtljaga

Poslao/la

Predati ili registrovani prtljag je prtljag koji predajete na prevoz na šalteru za prijavu putnika i prtljaga.

Predati prtljag prevozi se u prtljažniku aviona i nije vam dostupan tokom leta.

Ukoliko se na let prijavljujete po dolasku na aerodrom, na šalteru predviđenom za prijavu putnika avio-kompanije kojom putujete predajete prtljag koji želite da prijavite na prevoz.

Ukoliko se na let prijavljujete putem interneta, mobilnog telefona ili na kioscima, prtljag predajete na šalterima za brzu predaju prtljaga. Prilikom prijave prtljaga dobijate potvrdu u vidu nalepnice da ste prtljag predali na prevoz.

Većina avio-kompanija omogućuje prevoz predatog prtljaga bez naplate, dok se na letovima određenih avio-kompanija svaki prtljag, izuzev ručnog, posebno naplaćuje.

Kod avio-kompanija koje omogućuju prevoz predatog prtljaga koji ne podleže dodatnoj naplati, dozvoljena težina varira u zavisnosti od avio-kompanije, destinacije i klase prevoza.

Većina avio-kompanija primenjuju pravilo prevoza prtljaga koje podrazumeva da se za putnike poslovne klase na let mogu predati do 2 komada prtljaga bez dodatne naplate, težine do 32kg, a za putnike ekonomske klase 1 komad prtljaga bez dodatne naplate, težine do 20 ili 23kg.

Precizne podatke u vezi sa politikom prevoza predatog prtljaga, ograničenjima u težini i ukupnoj količini predatog prtljaga možete dobiti prilikom kupovine avionske karte ili po dolasku na aerodrom, kod predstavnika avio-kompanije za čiji let ste kupili avionsku kartu.

U cilju vaše bezbednosti, u prtljagu nije dozvoljeno nositi određene predmete i materije.

Višak prtljaga

Ukoliko Vaš prtljag prelazi propisane težine ili količinu, prevoz viška prtljaga avio-kompanije dodatno naplaćuju. Cenu prevoza viška prtljaga određuje svaka avio-kompanija zasebno. Informacije o iznosima koji se primenjuju za prevoz viška prtljaga možete dobiti u izabranoj avio-kompaniji.

Specijalni i prtljag nestandardne veličine

Avio-kompanije najčešće prihvataju prevoz sportske opreme, muzičkih instrumenata, kućnih ljubimaca, lomljivih i skupocenih stvari, kao i predmeta veće težine ili dimenzija pod posebnim uslovima. Kako je za prevoz određenih predmeta ponekada potrebna saglasnost avio-kompanije, prevoz ovakvih stvari ili predmeta potrebno je prijaviti avio-kompaniji već prilikom pravljenja rezervacije.

Predimenzionisani prtljag prijavljuje se na šalteru za prijavu putnika i prtljaga na let, a predaje na posebnom šalteru.

Informacije u vezi sa mogućnostima, načinom i cenovnikom prevoza specijalnog i prtljaga nestandardne veličine (predimenzionisanog prtljaga) možete dobiti u izabranoj avio-kompaniji.

Blog Post Lokacija

Komentari 1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *