Potrebe vitamina u trudnoći

Potrebe vitamina u trudnoći

Tokom trudnoće, potreba za vitaminima i mineralima je veća. Do vitamina  A, B i C lakše dolazimo u raznovrsnim namirnicama.

Ali pokrivenost folnom kiselinom (vitamin B9) čini problem, mnoge žene imaju niski nivo od početka trudnoće. Folna kiselina je vrsta vitamina B, vrlo važna za sprečavanje defektnosti nervnih kanala i zdrav razvoj embrija.

B grupa vitamina

Vitamin B6

Vitamin B6 favorizuje formiranje na nervni sistem i sprečava bebi mučninu ujutro. Prehrambeni izvori vitamina B6 su meso, riba, jaja, banane i avokado.

Vitamin B9 ili folna kiselina

Folna kiselina doprinosi glatkom razvoju embrija i fetusa, pored  uloge u sprečavanju neuroloških problema i kongenitalne abnormalnosti na bebi. Folna kiselina se nalazi u žitaricama, zelenom povrću (spanać), jetra, bubrezi, mleko, jaja. Osim toga, naučno je dokazano da upotreba dodataka folnom kiselinom pre i tokom trudnoće značajno smanjuje rizik od anomalije u nervnim kanalima.

Vitamin B12

Folna kiselina sprečava bebi neurološke probleme, vitamin B12 ima važnu ulogu u sinteza DNA. Prehrambeni izvori vitamina B12 su meso, riba, jaja i mlečni proizvodi.

Vitamin D

Vitamin D omogućava da telo asimilira kalcijum za jačanje kostiju trudnice i  za formiranje kostiju bebe.

Vitamin C

Bitan je za sintezu kolagena, kao i za proizvodnju aminokiselina i hormona štitnjače; pomaže u apsorpciji gvožđa i kalcijuma.

Preporučena dnevna količina je 70 miligrama. U hrani se C vitamin nalazi u papaji, brokuli, prokulici, cvetači, kupusu, beloj repi, jagodama, agrumima, dinji. Od biljaka tu su listovi maslačka, koprive, ljubičice, iglice bora, bazga.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com