Popusti za letovanje da turisti zaborave teroriste

Popusti za letovanje da turisti zaborave teroriste

Nesigurna bezbednosna situacija Turskoj, Egiptu i Tunisu donela velike probleme sa gostima. Popusti za letovanje i nikad povoljniji luksuzni smeštaj, ali interesovanje Srba manje nego ranije

Popusti za letovanje od 50 odsto, besplatan boravak za troje dece do 15 godina, dve avio-karte gratis i “muž plaća, a žena boravi besplatno” – samo su neke od ovogodišnjih ponuda turskih hotelijera našim turistima.

Aranžmani za Tursku nikad nisu bili povoljniji nego sada, a i u Egiptu su cene neverovatno niske. Međutim, da li će niske cene pobediti strah – pokazaće sami turisti, jer se za predstojeće leto, koje je drugačije od svih dosadašnjih, niko ne usuđuje da da prognozu.

Ministarstvo spoljnih poslova nije izdalo posebna upozorenja za ove zemlje, a čarter-letovi nisu zabranjeni. O ovakvim cenama paket-aranžmana naši turisti su mogli samo da sanjaju do ove godine, a sada im se, uz velike popuste, nude i besplatna skupa strana pića, privatan transfer od aerodroma, hoteli s toplom vodom u spoljnim bazenima i gratis video-igre za tinejdžere. Uprkos svemu, srpski turisti su spremni da oproste teroriste Francuskoj, pa uplaćuju vikend u Parizu, dok su stanardi za Tursku i Egipat viši.

Zanimljivo je da je prvi čarter za tursku rivijeru poleteo dve nedelje posle prestanka bombardovanja 1999. godine. Dok je trajala intervencija u Iraku, većina Evropljana je izbegavala Tursku, ali ne i srpski gosti koji su iskoristili niske cene. Ovoga puta nije tako i uplate u ranom bukingu nisu masovne kao pre.

– Ruskih turista nema, ali moj hotel beleži porast ostalih gostiju oko 30 odsto – kaže Fatih Čanturk iz popularnog hotela “Likija vorld” u Fetijama. – Već imam više od 75.000 rezervacija, jer turisti iz Rumunije, Ukranije i Bugarske nisu plašljivi i žele da iskoriste dobar popust. Recimo, imam porast broja ukrajinskih gostiju od 20 odsto, ali pad srpskih od 16 procenata.

CENE
398 evra Lara, 5*
199 evra Hurgada, 3*
286 evra Alanja, 3*
409 evra Lara, 5*

Odsustvo pet miliona ruskih gostiju donelo je niže cene, jer su ovi turisti u hotelima produžavali sezonu i punili sobe u Lari, Kemeru, Beleku i Antaliji, pa su popusti u ovim hotelima najveći. Dobre turističke agencije u Srbiji u ponudi imaju po 300 turskih hotela i očigledno je da, za razliku od lane, popusti za rane uplate nisu 10 nego 40 i 50 odsto. Takođe, popusti traju duže nego ikada dosad – do 30. aprila. Lane je desetak hotela primalo decu besplatno do 15 godina, a sada to čine gotovo svi.

– Ovo je svakako prilika koju treba iskoristiti, jer sada u luksuznim hotelima mogu da letuju oni koji su o tome oduvek sanjali – kažu u agenciji “Fibula”. – Takođe, ovo je odlična prilika i za samohrane roditelje koji su, do sada, morali da za dete plaćaju punu cenu. Naravno, onaj ko se plaši najbolje je da ove godine ostane kod kuće.

Recimo, deset dana odmora u hotelu sa pet zvezdica (na bazi “sve uključeno”), sa avionskim prevozom, košta oko 500 evra, druga osoba plaća samo avionski prevoz, a dvoje dece do 15 godina imaju besplatan smeštaj. Ovakvi popusti za letovanje će u jednom trenutku morati da prestanu. Prvi čarter-letovi ka Turskoj kreću u drugoj polovini maja, a za Hurgadu već krajem aprila.

O Goca

Saradnik sajta Avionom.com