Pojedina ulja za električne cigare mogu da izazovu “kokice-pluća”

Pojedina ulja za električne cigare mogu da izazovu “kokice-pluća”

Novo istraživanje naučnika sa Instituta za javno zdravlje na Univerzitetu Harvard pokazuje da agensi ukusa koji se koriste u uljima za električne cigarete mogu da izazovu plućne bolesti, ukazujući na još jednu rupu u tvrdnjama da je korišćenje ovih sprava potpuno bezbedno.

Tokom istraživanja je analizirana 51 vrsta ukusa ulja za električne cigarete vodećih proizvođača na prisustvo dijacetola, acetona i pentanediona, sastojaka za koje je dokazano da izazivaju probleme pri disanju. “Najmanje jedna od ove tri hemikalije je otkrivena u 47 od 51 testiranih ukusa”, tvrdi se u zaključku istraživanja.

Ukusi ulja poput slatkiša, šećerne vune i voćnih “prskalica” – kakav odvratan naziv – pokazali su pozitivne rezultate na prisustvo dijacetola, hemikalije koja izaziva bolest disajnih organa i pluća poznatiju kao “kokice pluća”.

Bez obzira što zvuči simpatično, “kokice pluća” ili (Bronchiolitis obliterans) može da izazove ozbiljnu štetu na plućima pri udisanju, a nazvana je ovako kada je otkriveno da dijacetil u kokicama koje se pripremaju u mikrotalasnoj rerni štetno uticao na stanje pluća radnika u fabrikama u kojima su se proizvodile.

“Potvrda da postoji opasnost povezana sa udisanjem hemikalija je zabeležena pre desetak godina, pri prvim slučajevima ‘kokica-pluća'”, izjavio je vodeći istraživač Džozef Alen za Harvard Gazette. “Međutim, dijacetil i slične hemikalije za poboljšanje ukusa koriste se ne samo u kokicama za ukusom putera, već i voćnim proizvodima, alkoholnim pićima i, kako smo sada otkrili, uljima za električne cigarete.”

U zaključku istraživanja se kaže da je većina do sada rađenih studija bila usmerena previše “usko” na uticaj ili prisustvo nikotina u uljima.

O Avionom

Podržavam sajtove: www.avionom.com, www.dijetica.com, www.rentiranje.com, www.eumediagroup.com