Po zube i lepotu u Srbiju

Po zube i lepotu u Srbiju

Za pružanje usluga pacijentima iz inostranstva prijavilo se 12 klinika za plastičnu i estetsku hirurgiju i više od stotinu privatnih stomatoloških ordinacija.

Projekat zdravstvenog turizma, čiju realizaciju je krajem novembra prošle godine započelo Ministarstvo zdravlja, ulazi u završnu fazu.

Prema rečima dr Meha Mahmutovića, državnog sekretara, od jeseni će pacijenti iz inostranstva po prvi put organizovano dolaziti u Srbiju na lečenje i estetske korekcije u našim privatnim klinikama.

Na konkurs Ministarstva zdravlja za promociju zdravstvenog turizma, koji je trajno otvoren, prijavilo se 12 klinika za plastičnu i estetsku hirurgiju, kao i više od stotinu privatnih stomatoloških ordinacija.

Doktor Mehmutović navodi i da su delegacije Ministarstva zdravlja boravile na dva velika međunarodna sajma turizma u Berlinu i Moskvi, gde su videli kako druge zemlje prodaju usluge „belih mantila”.

– Kada smo našu ponudu uporedili sa drugima, videli smo da Srbija ima veliki potencijal u zdravstvenom turizmu i šansu koju ne smemo da propustimo – naglašava dr Mahmutović. Kao našu prednost u odnosu na konkurentske zemlje navodi da je to upravo pokroviteljstvo resornog ministarstva.

– Kada država, kao što to sada radi Srbija, odluči da stane iza ovakve medicinsko-turističke ponude, svaki pacijent može da računa na sigurnost i kvalitet zdravstvenih usluga. Ako se nekom čini da akciju vodimo sporo, to je samo zato što utvrđujemo sve detalje: od cena usluga do odgovornosti za eventualne komplikacije posle intervencije, jer od toga zavisi i ugled Srbije – objašnjava državni sekretar.

Komisije lekara, stomatologa i inspektora uveliko obilaze privatne klinike za stomatologiju, ističe dr Miloje Stefanović, koji je u Stomatološkoj komori Srbije zadužen za promociju medicinskog turizma. Kontrola kvaliteta već je obavljena u polovini prijavljenih.

Nivo kvaliteta i cena mora biti ujednačen u klinikama koje strance budu lečile pod „žigom” Ministarstva zdravlja, ističe i državni sekretar dr Meho Mahmutović. Strukovne organizacije su usaglasile raspon cena zdravstvenih usluga iz dve pomenute oblasti. Dr Stefanović objašnjava da je dogovoreno da se ne sme naplaćivati ni cena niža od naznačenih u cenovniku, ali ni viša.

I pre nego što je zdravstveni turizam postao državni projekat, pacijenti iz inostranstva su u Srbiju dolazili samostalno, pa čak i u paket aranžmanima pojedinih turističkih agencija. Novina je što će od jeseni biti detaljno upoznati koje medicinske intervencije pokriva zdravstveno osiguranje njihovih država.

– Procenjujemo da će ponuđene mogućnosti najpre iskoristiti naši građani iz dijaspore, ali očekujemo i „prave” strance iz zemalja u kojima su estetske i stomatološke intervencije veoma skupe. Zainteresovanih već sada ima, pre svega iz zemalja okruženja, ali i iz Rusije – kaže dr Mahmutović.

Iako je od objavljivanja javnog poziva prošlo pet meseci, on smatra da se sa realizacijom plana zdravstvenog turizma ne kasni. Navodi da je za kompletan izbor članova komisija bilo nužno ovoliko vremena. Stručnjake koji su ušli u sastav tih tela predlagale su Stomatološka komora Srbije i Udruženje za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

Dok komisije pregledaju klinike prijavljenih kandidata, priprema se specijalni sajt Ministarstva zdravlja na kojem će biti pobrojani svi koji su dobili „zeleno svetlo”. Te klinike će dobiti sertifikate da ispunjavaju uslove resornog ministarstva za bavljenje medicinskim turizmom.

– Za sada nismo uključivali državne zdravstvene ustanove u organizovani medicinski turizam, jer to zahteva prethodno uređenje nekih pravnih pitanja – objašnjava dr Mahmutović.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com