Plava karta

Plava karta

Ako imate konkretnu ponudu za rad u Nemačkoj, možete da dobijete takozvanu „Plavu kartu Evropske unije”. Reč je o kombinovanoj dozvoli boravka i rada u nekoj državi članici EU.

Ali kako stiče pravo na ovaj dokument?

To je kombinovana dozvola boravka i rada. Ona se dodeljuje licima kojima je ponuđena bruto plata od najmanje 46.400 evra godišnje.

Plava karta načelno važi za sve profesije i zanimanja, ali se ona praktično ne dodeljuje stručnjacima iz oblasti društvenih nauka. Kada je reč o ostalim profesijama i zanimanja, ona su u Nemačkoj podvedena pod skraćenicu MINT – matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika. Pripadnici tih grupa su u prednosti nad društvenim naukama. U njihovom slučaju Plava karta može se dodeliti i onima kojima je ponuđena bruto plata manja od gore navedene sume – ukoliko odgovara nemačkim platama iz tih profesija. I u tom slučaju njen bruto-iznos mora biti najmanje 36.192 evra godišnje.

Plava karta u Nemačkoj

Ovako “plava karta” izgleda u Nemačkoj

Ako nemate obezbeđeno radno mesto u Nemačkoj, možete ga sami potražiti na licu mesta; to znači da možete dobiti vizu koja važi šest meseci – za traženje posla. Za dobijanje takve vize potrebno Vam je sledeće: dokaz o završenom visokom obrazovanju kao i dokaz da za vreme boravka u Nemačkoj sami možete da se izdržavate. Taj dokaz varira od slučaja do slučaja – za vreme boravka u Nemačkoj sa tom vizom ne smete da radite. Zahtev za izdavanje te vize podnosi se u nemačkom konzulatu u Srbiji.

I među onima koji spadaju u grupu MINT ima onih koji su Nemačkoj potrebniji i oni koji su joj manje potrebni. Oni koje Nemačka traži nalaze se na opštoj listi deficitarnih zanimanja.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com