Piment – zdraviji od bibera

Piment – zdraviji od bibera

Lekovita priroda: Piment je važan začin u meksičkoj i indijskoj kuhinji. Dijabetičarima se posebno savetuje da ga koriste u začinjavanju jela. Sadrži eugenol, koji pomaže kod dijareje, mučnine, nadimanja i grčeva u stomaku.

Piment ili najkvirc (Pimenta dioica) liči na biber, a miriše na mešavinu bibera, karanfilića, muskatnog oraha i cimeta. I ukus mu je sličan biberu, samo je blaži. Kod nas se malo koristi, dok je neizostavan začin u meksičkoj i indijskoj kuhinji. Kolumbo ga je otkrio na Jamajci, gde je i najkvalitetniji, iako se gaji i u Meksiku, Gvatemali, Hondurasu, Indiji.

Bobice se beru ručno, nedozrele. Potom suše na suncu, dok ne potamne i aroma ne bude intenzivna. Ključni sastojak je eterično ulje, koje sadrži 75 odsto aromatičnog eugenola. On olakšava varenje i pomaže kod dijareje, mučnine, nadimanja, stomačnih grčeva. Piment je izuzetno bogat antioksidansima, a dokazano je i da deluje protiv gljivičnih infekcija. Dijabetičarima se savetuje da ga koriste umesto bibera. Tanini iz pimenta olakšavaju bolove u mišićima uzrokovane artritisom, pa se koristi za kupke i obloge.

U kulinarstvu se posebno preporučuje uz pečenja, jela od divljači, svinjetine i teletine. Koristi se i za kišeljenje krastavčića, stavlja u variva od kelja, jake sosove i riblje čorbe. Ipak, sa pimentom bi trebalo biti oprezan jer može da izazove alergijske reakcije kod osetljivih osoba, pre svega da iritira gastrointestinalni trakt. Ne preporučuje se kod čira na želucu i kolitisa.

ČUVA OD BAKTERIJA

Ova biljka ima antimikrobna svojstva, pa odlično čuva namirnice. Istraživanja su pokazala da piment (kao i cimet i karanfilić) sadrži ulja koja uspešno eliminišu bakterije, salmonelu, ešerihiju koli i listeriju, tako da sprečava kontaminaciju hrane.

Izvor: Novosti

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com