Paralija Katerini Grčka, maj 2021

Paralija Katerini Grčka, maj 2021

Krenuli smo dana 18.05.2021 u 22h iz Beograda autobusom, u organizaciji turističke agencije „Lavli travel“. Putovali smo preko Severne Makedonije i granice smo prošli bez zadržavanja.

Na ulasku u Grčku granična policiija je najpre gledala Potvrde o vakcinaciji kao i PCR testove – ukoliko neko nije vakcinisan. Nažalost, zadržali smo se nekih 2h zbog neodgovornosti dve putnice koje nisu ispoštovale vremenski rok koji treba da prođe od trenutka kada prime drugu dozu vakcine do putovanja, tako da su im policajci dozvolili da idu u Đevđeliju (Makedonija) da urade PCR test o svom trošku da bi nastavile dalje putovanje.

Što se tiče policijskog dela posla tu je sve bilo korektno, jedino su se putnice bunile, kao što to obično biva, a predstavnici turističke agencije se nisu najbolje snašli pa je ceo autobus čekao malo više od 2h.

Agencija je u vise navrata slala obaveštenja SMS-om i Mail-om u vezi putovanja tako da niko ne može da kaže da nije bio obavešten, pritom PDF obrazac koji se popunjava 24h pre dolaska u Grčku popunila je agencija u ime svih putnka.

Krajnje odredište je je Paralija, Katerini.

Paralija Katerini Grčka

Paralija u vreme pandemije Korona virusa 2021

Da daaaa opet Paralija

Smeštaj, pristojan, temperatura oko 25 stepeni, pomalo vetrovito (vidi video snimak) ali prelepo.

Radnje sa suvenirima su u fazi otvaranja, cene su iste kao i prethodnih godina, prodavnice i marketi rade (obavezna maska u zatvorenom), kafići takođe rade, ležaljke na plažama su jos uvek uz piće:

  • kafa 3e toliko je bila i pre,
  • giros 2,5-3e,
  • kolači 2,5-3e …

Grci su se obradovali turistima i izuzetno su ljubazni.

Prva 2 dana mislim da smo bili jedini turisti u mestu a od juče nas ima više 😊

Ovo je Mail koji smo svi dobili od turističke agencije

Na osnovu zajedničke ministarske odluke pod brojem Δ1α/Γ.Π.οικ. 29925/13.05.2021 (ΦΕΚ B 1969/14.05.2021) od 14. do 24. maja (do 06:00 po grčkom vremenu) dozvoljen je ulazak u Grčku državljanima Republike Srbije, pod sledećim uslovima:

  1. Ukoliko poseduju negativni PCR test na COVID-19, koji je urađen tokom poslednjih sedamdeset dva (72) sata pre dolaska u Grčku i ukoliko imaju potvrdu o negativnom rezultatu na engleskom jeziku, koja sadrži ime i prezime, kako se navode u pasošu.
  2. U slučaju kompletne vakcinacije protiv korona virusa, a ukoliko dostave potvrdu o vakcinaciji, na engleskom jeziku, koja je izdata od strane državne institucije i na osnovu srpskih zakona, pod uslovom da je prošlo četrnaest (14) dana od revakcinacije. Potvrda o vakcinaciji treba da sadrži ime i prezime, vrstu date vakcine, kao i broj primljenih doza vakcine.
  3. Ukoliko poseduju potvrdu na engleskom jeziku, da su preležali COVID-19, pre dva do devet meseci, što dokazuju ili potvrdom o preležanom COVID-19, ili potvrdom o pozitivnom rezultatu na PCR testu ili na antigenskom testu iz perioda bolovanja. Gore navedena dokumenta moraju da sadrže ime i prezime lica, kako se ona navode u pasošu.*

Ove obaveze važe i za maloletnu decu od 5 godine i više.

Paralija

Molimmmm….

Sva lica koja ulaze u Grčku dužna su da popune PDF elektronski formular na veb portalu: travel.gov.gr. Licima koja ulaze u Grčku biće urađeno nasumično testiranje na osnovu zdravstvenog algoritma (prema par. 5 Člana trećeg Zajedničke ministarske odluke pod br. Δ1α/Γ.Π.οικ. 29925/13.05.2021), a za sve ostalo, tokom boravka u Grčkoj, u obavezi su da poštuju vanredne mere koje su na snazi u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Srpski državljani mogu da ulaze u Grčku vazdušnim ili kopnenim putem (samo kroz granične prelaze Evzoni (07:00-23:00) i Promahonas (24 sata).

Toliko za sada. Nastavak sledi u narednim danima, jer moramo ipak da uživamo ovde, zar ne? A i na vas smo mislili….a možete se podsetiti i prethodnik putovanja na OVOJ strani.

Evo još malo slikica i još jedan video od Rade:

O Bilja

Saradnik sajta Avionom.com