Obnovite jetru, pijte surutku!

Obnovite jetru, pijte surutku!

Profesor dr Petar Svorcan, gastroenterohepatolog, o bolestima “centralne laboratorije” i načinima da što duže sačuvamo njeno zdravlje

Da li surutka može da sačuva zdravlje jetre? Može, kažu stručnjaci, ali ni ovaj napitak nije svemoćan ako je sve ostalo što uzimamo previše štetno za “centralnu laboratoriju” u ljudskom telu.

Profesor dr Petar Svorcan, gastroenterohepatolog, vršilac dužnosti direktora KBC Zvezdara i načelnik Odeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju, u intervjuu “Novostima” objašnjava kako surutka može da pomogne:

– Ovaj nusprodukt fermentacije mleka bogat je proteinima, vitaminima B2, B6, B12, C i K, aminokiselinama, enzimima i mineralima kalcijumom, kalijumom, fosforom i magnezijumom, koji su značajni za sva tkiva u organizmu. Minerali održavaju tonus ćelija i sprečavaju visok krvni pritisak, moždani udar, infarkt. Proteini sprečavaju osteoporozu, regulišu holesterol, povećavaju mišićnu masu, jačaju imunitet, smanjuju stres i, što je najbitnije, regenerišu jetru. Sličan efekat ima i mladi sir, i zato savetujemo da ove namirnice uzimaju naši pacijenti, ali i zdrave osobe. Ovakav hiperproteinski režim ishrane se ne preporučuje bubrežnim bolesnicima.

Koja količina surutke treba da se popije tokom dana?

– Ne treba preterivati, dovoljne su dve čaše dnevno, maksimalno pola litra. Uz surutku je neophodno izbegavati masnu hranu, alkohol, cigarete, sve druge otrove i materije koje oštećuju jetru. Toksične supstance koje negativno utiču na jetru su alkohol, ali i neki lekovi, masna hrana, neregulisana šećerna bolest. Oboljenja jetre mogu da nastanu i kao posledica infekcija virusima koji napadaju jetru, zbog uboda zaraženom iglom – intravenskog korišćenja droge, tetovaža, pirsinga. Konzumacija školjki, recimo, povećava rizik za infekciju hepatitisom A.

Mogu li te bolesti da se preveniraju?

– Neke bolesti jetre danas mogu uspešno da se spreče. To se posebno odnosi na najčešće bolesti: virusne hepatitise, alkoholnu i nealkoholnu masnu bolest jetre, i neke ne tako česte nasledne bolesti metabolizma koje zahvataju jetru. Potrebno je, na prvom mestu, izbegavati preteranu konzumaciju alkoholnih pića, jer je to jedan od najčešćih uzroka bolesti.

Da li je svaka doza alkohola štetna?

– Nije svaka doza alkohola štetna, i razlikuje se od čoveka do čoveka. Neke osobe, na primer, mogu da popiju veće količine alkohola i da nemaju posledice, dok drugi mogu sa manjom količinom da izazovu ozbiljne probleme. To u značajnoj meri zavisi od enzimskih sistema svakog pojedinca. Pacijentima obično kažemo da je najbolje da ne konzumiraju alkoholna pića, a ako imaju bolesnu jetru onda apsolutno treba da prestanu sa uzimanjem alkohola.

KONTROLA JEDNOM GODIŠNjE

Koliko često bi trebalo da proveravamo zdravlje jetre?
– Poželjno je da se jednom godišnje urade laboratorijske analize i bazični ultrazvučni pregled gornjeg abdomena. Ako se pronađu neke promene, utvrđuje se da li postoji neko opterećenje, rizično ponašanje, tipa tetovaže, pirsinga, promiskuiteta ili putovanje u zemlje sa visokom incidencom bolesti koje napadaju jetru. A ako su nalazi u redu, laboratorijske analize mogu da se rade na godinu dana, a ultrazvuk po potrebi.

Šta se dešava sa jetrom kada se popije alkohol?

– Alkohol se metaboliše u jetri i određeni produkti toksično deluju na plemenite ćelije jetre – hepatocite, i one propadaju. Delimično, te ćelije mogu da se regenerišu, a ostale se zamenjuju ožiljnim tkivom koje ne obavlja funkciju koju bi trebalo da obavljaju ćelije jetre. Vremenom, oštećuje se sve više hepatocita, sve do trenutka kad je zahvaćeno oko dve trećine jetre. To je granica kada pacijenti u cirotičnom stadijumu prelaze u dekompenzaciju, odnosno ozbiljno popuštanje funkcije jetre.

Koliko je jetri vremena potrebno da se potpuno regeneriše?

– Kompletne regeneracije nema. Ali, srećom, veliki procenat može da se regeneriše, što je dovoljno da jetra obavlja funkciju. Mi ne možemo da procenimo koliko je jetre oštećeno, a koliko se regenerisalo, ali ako normalno funkcioniše i svi rezultati su u granicama normale, to je za nas dovoljno. Smatra se da kada bi se izvadilo 60-70 odsto jetre, preostalih 30-40 odsto bi moglo da obavlja određene funkcije dok se vremenom ta jetra ne bi još izregenerisala.

Koje su najčešće bolesti jetre?

– Masna jetra, alkoholna, virusna bolest i oštećenje jetre lekovima.

Postoje li neki specifični znaci koji ukazuju na ove bolesti?

– Najčešći simptomi su umor, opšta slabost, mučnina, gubitak apetita i bol u trbuhu. Kod uznapredovale bolesti javljaju se žutica, gubitak mišićne mase, karakterističan zadah, povećana sklonost krvarenju, paukoliki angiomi, crvenilo dlanova, smanjena dlakavost, ginekomastija, nakupljanje tečnosti u trbuhu i oticanje ekstremiteta. Može da nastane i poremećaj mentalnih funkcija, smanjen libido, poremećaj plodnosti i menstrualnog ciklusa. Znaci bolesti zavise i od stepena oštećenja: više su prisutni što je bolest više uznapredovala.

Kakve su mogućnosti za lečenje?

– Neke bolesti, kao što je alkoholna ili masna jetra, mogu da se spreče izbegavanjem štetnih agenasa i adekvatnom ishranom. Ako pacijent na vreme prestane sa konzumacijom alkohola, jetra može da se regeneriše i da nestanu znaci oštećenja. U suprotnom, nastaju svi klinički znaci ciroze.

U kojoj meri su bolesti jetre zastupljene u populaciji?

– Gotovo da nema čoveka koji nema neki vid poremećaja u vidu masne jetre, s obzirom na to da je gojaznost globalan problem. Sa druge strane masna jetra može da nastane u sklopu gladovanja zbog raznih dijeta. Učestalost ovog oboljenja je, čini se, najveća u odnosu na sve bolesti jetre. U Evropi je ovaj problem zabeležen kod 40 odsto ljudi, a čak 70 odsto dijabetičara ima masnu jetru. Na drugom mestu je alkoholna bolest.

Imate li podatke za našu zemlju?

– Pretpostavlja se da oko 170 miliona ljudi u svetu, i oko 100.000 u Srbiji ima hroničnu hepatitis C virusnu infekciju (HCV). Međutim, ova infekcija je dokazana samo kod 25 odsto inficiranih, jer ili nema simptoma bolesti, ili su nekarakteristični, pa se otkriva najčešće slučajno prilikom rutinskog testiranja krvi.

Na koji način možemo zdravlje jetre što duže da sačuvamo?

– Na zdravlje jetre, kao i na očuvanje zdravlja organizma pozitivno utiče umerenost u hrani i piću, bez pušenja. Raznovrsnost ishrane je ključ očuvanja zdravlja, jer je veća bioiskoristljivost minerala, antioksidanasa unetih hranom u odnosu na suplemente.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com