Nova pravila letovanja u Grčkoj: Posebni uslovi za turiste iz istočne Evrope

Nova pravila letovanja u Grčkoj: Posebni uslovi za turiste iz istočne Evrope

Plaže pune ljudi, turistički izleti i pretrpani bazeni neće se još neko vreme videti u Grčkoj, kako stvari stoje danas.

Evropa i dalje pokušava da osmisli bezbedan svet nakon pandemije, a bezbedan svet između ostalog isključuje zauzeta mesta u sredini u avionima, pune plaže i autobuse, kao i gužve na aerodromima.

Grčki ministar turizma izjavio je da će se putovanja obavljati pod „drugačijim, novim pravilima“.

– Ako ćemo da razmišljamo o mogućnosti putovanja ove godine, to će morati da bude pod posebnim uslovima. Moramo da imamo nova pravila za hotele, plaže, bazene, nove uslove za švedske stolove u hotelima i nova pravila za turističke obilaske – rekao je Haris Teokaris, grčki ministar turizma.

I dalje je nejasno šta će tačno uključivati nova pravila, ali evropski ministri turizma imali su sastanak u ponedeljak kako bi razmotrili nove mere opreza. Vrlo je verovatno da će se svim putnicima meriti temperatura, kao i da će na granicama biti traženi nalazi Kovid-19 testa. Takođe, moguće je da će se pre letova avionom raditi i testovi krvi.

– Insistiraću na zajedničkom dogovoru evropskih zemalja. To nam je neophodno ako hoćemo da krenemo da otvaramo granice i dozvolimo putovanja, bilo kopnom ili morem. Te nove mere moraju da imaju smisao i sa ekonomske strane gledišta. Recimo, ako avion zbog bezbedonosnih mera može da ima samo 10 putnika, logično je da tog leta neće ni biti jer je neisplativ – kaže Haris Teokaris.

Turizam je jedna od najviše pogođenih grana pandemijom, a posebno u zemljama poput Grčke, gde se 20 odsto BDP-a oslanja na turizam i obezbeđuje jedno na pet radnih mesta.

Teokaris prognozira da će Grčka ove godine imati manje od trećine broja gostiju u odnosu na uobičajenu sezonu.

Grčka je 2019. godine ostvarila rekord od 33 miliona dolazaka turista, a taj bum odlično se odrazio na ekonomiju Grčke, ali ove godine ne mogu da računaju ni na trećinu toga.

Grčka komora hotela kaže da će 65 odsto njihovih članova biti primorano da proglasi bankrot. Kristina Tetradis, koja vodi letovalište na Zakintosu i koja je potpredsednik ove komore kaže da istovremeno i vlast i narod strahuju od prebrzog otvaranja granica, jer to znači da bi mogao da ih zadesi novi, jači talas epidemije.

– Niko od nas ne želi da snosi odgovornost za novi talas virusa, niti da ugrožava druge – kaže Kristina.

Grčka je rano krenula sa restriktivnim merama i nedavno su počeli da ih popuštaju.

Kirijakos Mecotakis, premijer Grčke, u utorak je u obraćanju naciji rekao da je zadovoljan brojkama i da je vlada našla način da smanji brojke zaraženih, što im daje prednost u trci za povratak turizmu. To ipak neće biti lako – podsetimo, nakon terorističkog napada 2001. na Svetski trgovinski centar, celom svetu trebalo je tri godine da se putovanja vrate koliko-toliko u normalu, a nakon ovog napada uvedene su stroge bezbedonosne mere na avionima od kojih se nikad nije odustalo.

– Biće komplikovano, posebno za velike hotele. Mnogo je pitanja, recimo, koliko ljudi će moći da bude na bazenu, da li će postojati opcija švedskog stola ili šta ako se neko razboli? – prokomentarisao je Mecotakis.

Grčka ima 2,517 potvrđenih slučajeva i 134 smrtnih slučajeva. U poređenju sa istokom Turske i Italijom, brojka je veoma mala. Grčki epidemiolozi se nadaju da će sa toplim vremenom situacija sa virusom biti još povoljnija te su izrazili nadu da bi Grčka mogla da primi prve turiste u julu.

Grčka razmatra i opciju selektivnog turizma, te da tako turiste iz Britanije, Nemačke i Francuske koji dolaze avionom zamene turistima iz istočne i centralne Evrope koji tradicionalno u Grčku dolaze uglavnom kolima.

– Kada potpuno opustimo sve mere, trebaće nam najmanje mesec dana da se pripremimo za turističku sezonu. Tur operateri čekaju i nadamo se da ćemo smisliti pravila koja će zaštititi i nas i posetioce i istovremeno omogućiti da imamo sezonu – kaže ministar.

O Jasna

Volim putovanja i zdravu hranu