Norveška – vizni režim

Norveška – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Norveške za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana u periodu od 6 meseci od datuma prvog ulaska.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana.
Napomena: Moguće je ući u Srbiju sa važećom ličnom kartom.


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Norvešku:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.
Napomena: Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava. Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.


kada putujete u Norvešku:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Nosiocima biometrijskih pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava.

Pre putovanja preporučuje se uzimanje putničkog zdravstvenog osiguranja. Prema norveškim propisima, potrebno je imati 500 NOK po danu boravka, što se proverava prilikom prelaska granice. Proverava se, takođe, i da li lice ima povratnu avionsku kartu. Prilikom ulaska, dozvoljeno je uneti do 25 000 NOK (3000 evra).


Unos pojedinih vrsta oružja i municije je zabranjeno, izuzev u slučaju posedovanja odgovarajuće norveške dozvole.

Kada je reč o unosu životinja, Norveška primenjuje propise EU. Dozvoljeno je uneti jedan boks cigara i jedan litar žestokog pića (do 60%).

Carina na aerodromu u Oslu: +47 64 82 12 12.
Granična aerodromska kontrola: 47 64 81 97 00.
Aerodromska policija: 47 64 81 95 00.


Avio saobraćaj je veoma razvijen, svi veći gradovi imaju aerodrome. Glavni aerodrom je Gardermoen, udaljen od Osla 50 km. Ovaj aerodrom je i glavna baza za dve najveće avio-kompanije, SAS i NAS.

Oslo ima još dva aerodroma – Ryge, udaljen 60 km od grada (na koji sleće Rajan Er) i Torp, udaljen 110 km od grada.
Železnička mreža pokriva preko 4000 km pruga, povezujući Oslo sa aerodromom, zapadom zemlje (Bergen), južnom obalom (Stavanger), severom (Trondhajm i Bodo).


Prosečna dozvoljena brzina je 60-80 km/h, a najviša dozvoljena je 100 km/h. U nekim naseljima može biti ograničena i na 30 km/č. Kazne za vožnju pod dejstvom alkohola su rigorozne. Vezivanje pojasa je obavezno, kao i posedovanje trougla i žutog fluorescentnog prsluka. Potrebna je vozačka dozvola (iz zemlje porekla ili međunarodna).

Pomorski saobraćaj je veoma razvijen, a jug Norveške povezan je sa Velikom Britanijom, Danskom, Nemačkom i Švedskom.


Naplatne rampe (stanice) i AutoPASS – U Norveškoj postoji oko 50 naplatnih stanica. Na većini se vrši automatska naplata (prolaskom kroz stanicu), dok neke imaju trake za AutoPASS i za ručno plaćanje.

Plaćanje putarine „online“ – Putem kreditne kartice može se unapred platiti određen iznos putarine – „prepaid“ račun (neiskorišćeni iznos će biti vraćen na račun 85 dana kasnije). U tom slučaju može se prelaziti kroz sve naplatne stanice označene sa AutoPASS bez zaustavljanja. Važno je napomenuti da kreditna kartica mora važiti najmanje tri meseca kako bi mogla da se koristi za plaćanje putarine online. „Prepaid“ uplata treba da se obavi unapred, a najmanje tri dana pre prolaska kroz prvu naplatnu rampu.

Automatske naplatne stanice – Većina naplatnih stanica u Norveškoj su automatske i vozilo prolazi bez zaustavljanja. Fotografija snima matični broj vozila, a tačan iznos se automatski umanjuje sa računa. U slučaju da putarina nije plaćena „online“, može se platiti na benzinskoj pumpi (pratiti znak sa oznakom „KR-service“). Ako se vozilo ne zaustavi i ne plati putarinu, u roku od tri dana biće poslat račun za naplatu. Vozila koja nisu evidentirana u Norveškoj se fakturišu preko Euro Parking Collection plc (EPC) u Londonu.

Obavezna putarinska oznaka – Od januara 2015. godine sva teretna vozila preko 3,5 tona, bez obzira da li su norveška ili strana, moraju imati ispravno instaliranu putarinsku oznaku, kako bi se izbegla velika novčana kazna. Ovo uključuje i iznajmljena rekreativna vozila, čak iako su iznajmljena u inostranstvu, a vozač je odgovoran da li je takva oznaka nameštena. Inače, sama oznaka je besplatna, ali mora da se plati depozit od 200 NOK.

Ostale naplatne stanice – Ostale naplatne stanice imaju AutoPASS trake i trake za ručno plaćanje. Savetujemo da, pre putovanja u Norvešku, vozači pribave dodatne informacije na ovom sajtu.


Gradski prevoz u Oslu – korisne informacije dostupne su na ovom sajtu.

U Oslu postoji jedinstvena karta koja služi za prevoz podzemnom železnicom, tramvajem, autobusom i brodom. Ona važi 60 minuta od ukucavanja u automat i u tom periodu može se presedati iz jednog prevoznog sredstva u drugo. Cena pojedinačne karte je 35 NOK za odrasle (od 15 do 67 godina) ako se kupi u prodavnici (specijalizovane prodavnice Trafikanten, Narvesen, 7-Eleven), za decu i starije ljude iznosi 18 NOK (od 4 do 15 godina i preko 67).

Ukoliko se kupuje u javnom prevozu, cena iznosi 50 NOK za odrasle, 25 NOK za decu i starije. Karta koja važi 24 časa (kupuje se samo u prodavnicama), iznosi 105 NOK za odrasle i 53 NOK za decu i starije. Nedeljna karta iznosi 249 NOK za odrasle i 125 NOK za decu i starije. Mesečna karta je 736 NOK za odrasle i 368 za decu i starije.

Studentska mesečna karta (kupuje se uz norvešku studentsku identifikaciju) iznosi 442 NOK. Godišnja karta je za odrasle 7360 HOK, a za decu 3680 NOK.


Početna tarifa taksi vozila je 100 NOK, dok je cena po kilometru od 10.20 NOK do 13.5 NOK u zavisnosti od tarife. Cena jednosatnog čekanja je 420 NOK. Cenu vožnje lako možete izračunati uz pomoć kalkulatora na ovom sajtu.

Cene javnog prevoza od Aerodroma Gardermoen do centra Osla (oko 50 km) su:

  • Taksi (+47 0 23 23 23 Oslo Taxi) – 850 HOK. Tarifa vožnje je 10.20 NOK po kilometru za prvih 10 kilometara, a nakon toga se naplaćuje 12.80 NOK. Postoje prva, druga i treća tarifa koje se menjaju u zavisnosti od doba dana. Od centra grada do aerodroma cena vožnje je oko 620 NOK do 17 časova, a do 850 nakon 17 časova.
  • Voz (Flytoget) vožnja traje oko 20 minuta – karta u jednom smeru iznosi 160 HOK, za decu 90 NOK Vozovi saobraćaju od 5.35 ujutru do 00.35 svaki dan sa polascima na svakih 10 minuta. Takođe ima i regionalni voz, cena karte je 82 HOK, a vožnja do centra Osla traje 25 minuta.
  • Autobus (vožnja traje oko sat vremena) – 180-220 NOK. Povratna karta – 275 NOK, za decu ispod 16 godina – 100 NOK, za studente 25% popusta.

Takođe postoji mogućnost najma bicikla i automobila (detaljnije informacije možete pronaći u informacionim centrima ispred železničke stanice). Najam bicikla na period od 24 časa košta 60 NOK.


Vozačka dozvola Srbije priznaje se samo u periodu od 3 meseca (koliko traje i mogućnost boravka bez vize), uz međunarodnu vozačku dozvolu.

Na ovom sajtu moguće je naći veliki broj korisnih informacija koje se odnose na boravak u Oslu, između ostalog, preporuka da se prilikom turističkih poseta kupi, poželjno unapred, Oslo Pass – višenamenska kartica sa popustima, koja nosiocu omogućava da bez plaćanja ulaznica obiđe veliki broj muzeja, besplatan gradski prevoz, ulaz na otvorene gradske bazene, popust na ture, skijaški simulator, rentiranje skija i bicikla, popuste u restoranu.

Srbija-Norveška

Srbija-Norveška udaljenost