“Njujork post” objavio reportažu o Beogradu: Gibanica i muzeji za preporuku

“Njujork post” objavio reportažu o Beogradu: Gibanica i muzeji za preporuku

Akcenat na znamenitostima, noćni provod i splavovi potpuno izostavljeni

Najprestižniji njujorški dnevni list “Njujork post” objavio je u sredu kratak putopis o srpskoj prestonici, kojim se promovišu kulturne ustanove i tradicionalne vrednosti. Za razliku od dosadašnjih tekstova u Beogradu, u kojima je neizostavna stavka noćni provod, autorka teksta akcenat stavlja na gradske znamenitosti, kulinarske specijalitete, ali i jeftin život u odnosu na američki standard.

– Pre samo 17 godina u Srbiji je bilo ratno stanje. NATO je bombardovao tamošnju prestonicu Beograd, a to je poljuljalo ceo Balkan. Skoro dve decenije kasnije još se oseća borba cele generacije koja zna samo za nemire – čak i sada kada se život vratio u Beograd – započela je svoju reportažu Ebi Sloun, novinarka “Njujork posta”.

Prema njenim zapažanjima, niko u Beogradu ne misli da je život u našoj zemlji jeftin, ali za američki standard svakako jeste. Tako novinarka konstatuje da je sve u srpskoj prestonici pristupačno, za razliku od drugih evropskih zemalja, počevši od cene avionske karte Njujork – Beograd.

– Vožnja taksijem kroz grad košta oko 3.000 dinara, što je malo manje od 30 dolara. Zato se zavalite, opustite se, uživajte u pogledu i spremite se da jedete – navodi se u tekstu “Njujork posta”.

Gibanica

Gibanica je specijalitet u Srbiji

Srpski kolači opisani su kao slatki i pikantni, kao i da ih je gotovo nemoguće propustiti. Novinarka američkim čitaocima preporučuje i gibanicu, srpsko jelo koje je popularno na celom Balkanu, a kada je reč o slatkišima, oduševljena je “doboš” tortom.

PRVO KALEMEGDAN

Obilazak Beograda novinarka preporučuje od Kalemegdana, kao početne stanice, koju određuje kao mesto gde se rađa grad, ne izostavljajući ni Etnografski muzej ni Muzej savremene umetnosti.

– U Beogradskoj tvrđavi ima toliko toga da se vidi, uključujući Rimski bunar i Sahat kulu – navodi se u tekstu.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com