Ne bacajte stari hleb, produžite mu vek trajanja

Ne bacajte stari hleb, produžite mu vek trajanja

Pitate li se nekada: “Koliko mi, kao porodica, bacamo hleb koji ne iskoristimo. Koji nam je bajat i koji nam stalno ostaje. I tako iz dana u dan. Dešava li se i Vama to?

S obzirom da je bačeni hleb-bačeni novac onda pročitajte ove naše savete i uštedite. A i stariji ljudi kažu za bacanje hleba: “Greota je, nemoj.”

1. Dodajmo ga supi

Stari hleb iseckajte na komadiće (kockice), osušite ih dodajte supi umesto testenine. Francuzi su od ovoga napravili specijalitet.

2. Napravimo prezle

Često nam zatrebaju prezle. One koje kupujemo nisu baš zdrave. Od preostalog hleba napravimo domaće prezle (hlebne mrvice)-zdravije su i jeftinije. Napravićemo tako što stari hleb stavimo u rernu, ispečemo ga dog se potpuno ne strvdne i nakon pečenja izmrvimo ga rukom, blenderom ili štapnim mikserom.

3. Napravimo musaku

Napravimo musaku sa mesom, pečurkama i povrćem. Stari hleb je idealan dodatak ovom jelu. Isečemo hleb na kockice, prelijemo ga čašom mleka (većom), i po njemu rasporedimo tikvice, pečurke, sir, povrće, patlidžane, ili meso. Onda napravimo preliv od mleka, jaja i začina i prelijemo musaku njime. Pečemo u rerni oko 30 minuta.

4. Ispecimo popularne Bruskete

Stari hleb će bolje vezati sastojke uz sebe od svežeg hleba. Hleb ćemo natopiti maslinovim uljem i popemo voljenim začinima i belim lukom. zapečemo tako u rerni. Izvadimo iz rerne, i preko stavimo iseckanu pršutu, sir, salatu iili ako imamo neki namaz koji obožavamo.
(Nadam se da me zbog ovog dela, iz ogranka ovog sajta koji se bavi dijetama, neće mnogo izgrditi).

5. Možemo i da ga zamrznemo

Svi po nekada stavimo i koji hleb u zamrzivač (što zbog prošlosti, što iz navike). I to nije loše jer hleb star do par dana u zamrzivaču može da bude do 3 meseca. Kada ga izvadimo iz zanrzivača premažemo ga sa malo vode ili ulja i zagrejemo ga u mikrotalasnoj pećnici. Sredina će biti topla i mekana, a korica hrskava. Ovo nije loše kada nam je pekara iz komšiluka zatvorena, zar ne?

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com