Namirnice bogate proteinima koje možete da konzumirate kao zamenu za meso

Namirnice bogate proteinima koje možete da konzumirate kao zamenu za meso

Ako ste vegetarijanac ili jednostavno izbegavate da jedete meso ili, konačno, želite da bazirate svoju ishranu na proteinima, treba da znate koje su to namirnice koje mogu da zamene meso

Ako ste vegetarijanac ili jednostavno izbegavate da jedete meso ili, konačno, želite da bazirate svoju ishranu na proteinima, treba da znate koje su to namirnice koje mogu da zamene meso.

Proteini iz mesa su neophodni za normalno i zdravo funkcionisanje organizma i zato ako se odlučite za restriktivni princip vegetarijanske ishrane morate među svoje svakodnevne prehrambene namirnice uvrstite i ove !

Tofu sir

Tofu sir

1. Tofu sir ima 7g proteina na svakih 100g što ga čini jednom od najpopularnijih zamena za meso kada su u pitanju namirnice bogate proteinima. Pravi se od soje i izuzetno je zdrav. Lako se i sprema. Izvadite ga iz plastičnog pakovanja, ocedite viašk tečnosti i spreman je za prženje, kuvanje i pečenje.

 


 

Sočivo

Sočivo

2. Sočivo je jako ukusno i pravi se lakše od ostalih mahunarki, jer ne mora da se potapata pre kuvanja. 100g kuvanog sočiva sadrži 9g proteina. Može se naći već gotovo u konzervi kada treba samo da se ocedi od tečnosti u kojoj se nalazi, a možete ga kuvati sa povrćem kao što radite sa pasulje ili graškom. Potrebno mu je samo 30min.

 


 

Kinoa

Kinoa

3. Kinoa je još jedna namirnica kojom možete zameniti meso. 100g kuvane kinoe sadrži 4g proteina. Odličnog je ukusa, a može biti zamena za testeninu i pirinač, dakle kao prilog jelu, ali je odlična i u salatama i čorbama. Sprema se slično kao pirinač kuvanjem u vodi. Nakon toga joj možete dodati i kuvano povrće i dobiti savršen i zdrav obrok !

 


 

Pasulj

Pasulj

4. Pasulj kao i sočivo sadrži visok nivo proteina. Ukusan je u svim varijantama. Možete ga spremati kao čorbu, na gusto ili u salati. Onaj iz konzerve treba da se ocedi od tečnosti i podgreje pre onzumiranja, dok se sveži kuva, ali pre toga mora da se preko noći potopi u vodi i jednom proključa pre nego što počnete sa pripremom.

 


 

Jaja

Jaja

5. Jaja su sjajne za početak dana kao doručak. Svako jaje sadrži oko 6g proteina, pa čine odličnu zamenu za meso. Iako dolaze od živine, ne smatraju se zabranjenim u ishrani vegetarijanaca. Postoje razni načini da pripremate jaje, ali su svakako najzdravija kuvana ili poširana. Belance možete da jedete u neograničenim količinama, jer su ona bogata proteinima, dok unos žumanaca treba da ograničite na 2-3 nedeljno !


Sremski sir

Sremski sir

 

6. Sremski sir osim što je izuetno bogat proteinima – 13g na 100g – je i niskokaloričan tako da je idealan za vas koje pazite na liniju. Odličan je kao dodatak svežim salatama, a možete ga jesti i uz preečen hleb.

 


 

Semenke

Seme bundeve

7. Seme bundeve može biti zdrava grickalica koja će vam pružiti potrebne proteine. 30g bundevinog semena sadrži 7g proteina ! Lako se pripremaju – jednostavno ih prepržite na tefonskom tiganju bez ulja sa malo soli i bibera. Ipak, ne preterujte sa njihovom konzumacijom jer su jako kalorične.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com