Najveća evropska regionalna aviokompanija, Flajbi (Flybe) prestala je sa radom

Poslao/la

Flajbi (Flybe) je britanska avio-kompanija sa sedištem u Ekseteru, u Engleskoj. Sve do prodaje kompaniji Konekt Ervejz (Connect Airways) januara 2019. godine bila je najveća nezavisna regionalna avio-kompanija u Evropi.

Flajbi prevozi 8 miliona putnika godišnje između 81 aerodroma širom Velike Britanije i ostatka Evrope, sa preko 210 ruta kroz 15 zemalja. Njegova dva čvorišta su aerodromi u Birmingemu i Mančesteru.

Flajbi je zatražio pozajmicu od 100 miliona funti od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, ali prema pouzdanom izvoru BBC-ja ona mu nije odobrena.

Ta aviokompanija se obratila Vladi moleći za pomoć zahvaljujući kojoj bi mogla da nastavi sa radom do kraja meseca i da pokuša tako da prebrodi ozbiljnu krizu koja je nastala zbog epidemije koronavirusa, piše Aviatica.

Naime, kompanija je kao i mnoge druge širom sveta, poslednjih dana suočena sa ozbiljnim problemima jer je broj putnika u najmanju ruku prepolovljen.

Kako je IATA pre nekoliko dana javila avio saobraćaj se nalazi u možda najvećoj krizi u poslednjih deset godina. Koronavirus je doveo gotovo do prekida kupovine karata, otkazivanje velikog broja ranije napravljenih rezervacija ili nepojavljivanja putnika na letove.

Sve avio kompanije trpe ogromnu štetu i izgubljenu dobit, ali inače finansijski slabe aviokompanije, kao što je to Flajbi, koji se već duže vreme muči da održi likvidnost, rizikuju prestanak poslovanja.

Upravo to se dogodilo u noći 04. marta, ovom britanskom avioprevozniku, čiji prestanak rada ostavlja oko 2.300 zaposlenih bez posla, ali i veliki broj malih britanskih aerodroma bez ikakvog prometa. Flajbi je, osim što je bila najveća evropska regionalna aviokompanija, bila i kompanija sa najvećim brojem linija u domaćem saobraćaju unutar Velike Britanije.

Internet sajt aviokompanije Flajbi prestao je sa radom u 23.45 časova, 4. marta otprilike u isto vreme kada su poslednji letovi ove kompanije obavljeni, a avioni prizemljeni.

Britanski mediji očekuju da će kompanija zvanično objaviti bankrot tokom noći ili u četvrtak rano ujutro. Independent je malo pre ponoći javio da je kompanija obustavila saobraćaj i otkazala sve naredne letove ostavivši na desetine hiljada putnika bez plaćenog putovanja, piše b92.

Blog Post Lokacija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *