Na proleće 2014. o (bez)viznom režimu?

Na proleće 2014. o (bez)viznom režimu?

Zemlje zapadnog Balkana moraju do proleća da pokažu rezultate u suzbijanju broja azilanata koji dolaze u EU, kako bi izbegle suspenziju bezviznog režima.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom izjavila je da države zapadnog Balkana moraju do proleća naredne godine da pokažu jasne rezultate u suzbijanju broja azilanata koji iz tih zemalja stižu u Evropsku uniju, jer, u suprotnom, rizikuju suspenziju bezviznog režima.

Malmstromova u Budvi učestvuje na Ministarskom forumu EU-zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslova.

Na skupu učestvuje deset ministara unutrašnjih poslova i pravde država iz regiona, među kojima i Ivica Dačić i Nikola Selaković, kao i predstavnici Saveta EU, Interpola, Europola i drugih evropskih institucija i organizacija koje se bave pitanjima iz domena unutrašnjih poslova i pravde.

“Postoji jedna opasna pojava. Četiri puta je povećao broj aplikacija za dobijanje azila u zemlje Evropske unije, a najveći broj tih građana dolazi iz regiona zapadnog Balkana, što je veliki problem”, kazala je Malmstromova novinarima.

Ona je podsetila da je EU usvojila mogućnost suspenzije vizne liberalizacije u slučaju kada iz pojedine zemlje dođe do drastičnog povećanja ili ilegalnih emigranata ili takozvanih azilanata, navodeći da ta odluka stupa na snagu 9. januara.

“To znači da ćemo, ukoliko se to pokaže neophodnim, da suspendujemo bezvizni režim sa pojedinačnim zemljama”, navela je Malmstromova.

Ona smatra da države zapadnog Balkana treba dodatno da se posvete rešavanju pitanja viška azilanata.

“U ovom oblasti zaista je neophodno ostvariti rezultate. Dobro je što su ministri unutrašnjih regiona iskazali opredeljenost da se po ovom pitanju radi više. Zaista moramo imati jasne rezultate i pokazatelje do proleća naredne godine kako ne bi bili prinuđeni da sprovodimo mere suspenzije bezviznog režima”, kazala je Malmstrom.

Ona je dodala da se od država zapadnog Balkana očekuje da pokažu i više, kako je navela, merljivih rezultata u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

Izvor: Tanjug

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com