Možda ste alergični na hranu, a da toga niste ni svesni

Možda ste alergični na hranu, a da toga niste ni svesni

Možda ste u šali poželeli da ste alergični na hranu kako biste je unosili u manjim količinama, alergija na hranu može izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme

Različite alergije i njeni uzročnici mogu izazvati širok spektar simptoma. Kada je reč o alergiji na hranu, ovo može biti jedan od komplikovanijih problema s obzirom da može izazvati različita oboljenja.

Svrab i otok na telu nisu samo reakcija na cvetanje ili prašinu, već možda i na namirnice unešene u naš organizam

Postoje jasno određeni znaci koji ukazuju da je verovatnije da ste alergični na određenu vrstu hrane, a ne na određeni faktor iz spoljnog okruženja, kakvi su cvetanje biljaka, polen ili prašina.

Pogledajte listu simptoma uobičajenih za alergije na različite vrste hrane

Osip na celom telu

Osip nije uvek izazvan alergijom na hranu, ponekad ga može izazvati alergija na lekove ili spoljno okruženje. Osip podrazumeva crven i pojačan svrb, a može se pojaviti i samo na jednom delu tela.

Crvenilo i otok

Alergije često izazivaju crvenilo ili oticanje kože, naročito u predelu usana i lica. Morski plodovi i jaja su među najučestalijim alergenima, koji ponekad izazivaju ovakve simptome.

Ekcem

Poznat i kao atopijski dermatitis, ekcem je osip koji svrbi i boli. Obično se pojavljuje na licu, laktovima i kolenima. Ekcem je obično alergijska reakcija na mleko, jaja, ribu i pšenicu.

Gastrodigestivni problemi

Ovi problemi uključuju dijareju, mučninu i konstipaciju, a u nekim slučajevima mogu biti i simptomi alergije na hranu, naročito na mlečne proizvode.

Anafilaktički šok

Ovo je najozbiljniji, ali i najređi simptom neke alergije. Predstavlja alergijsku reakciju celokupnog organizma, propraćenu otežanim disanjem i naglim padom krvnog pritiska.

O Goca

Saradnik sajta Avionom.com