Mikro san na duži period oštećuje nervni sistem

Mikro san na duži period oštećuje nervni sistem

Iako se trudite da ostanete budni kako biste “izgurali dan”, kapci sami padaju do trenutka kad zadrijemate na nekoliko sekundi, dok vas ne prenese trzaj glave.

Svima nam se nebrojeno mnogo puta dogodilo da posle neprospavane noći sutradan osećamo potpunu iscrpljenost. Naučnici širom sveta neprekidno ispituju kakvi se to procesi odvijaju u našem mozgu kada telu uskratimo san, a jedna od poslednjih studija konačno je objasnila fenomen takozvanog mikro sna, prenosi B92.

Iako se trudite da ostanete budni kako biste “izgurali dan”, kapci sami padaju do trenutka kad zadremate na nekoliko sekundi, dok vas ne prenese trzaj glave. Ovaj fenomen se naziva mikro san, a karakterše ga trenutni, nesvesni trenutak koji obično traje od delića sekunde pa do desetak sekundi, a obavezno se završava iznenadnim trzajem glave. Zašto naš mozak upada u periode mikrosna?

Razlog je stanje ekstremne iscrpljenosti. Spavanje je osnovna biološka potreba, a kada iscrpimo organizam nespavanjem, mozak se jednostavno “ugasi”, makar na nekoliko trenutaka. Tokom mirko sna, mozak je bukvalno prisiljen da odrema, jer ga periodi u kojima ste telu uskraćivali san toliko iscrpe da pojedini delovi mozga i neke njegove funkcije moraju nakratko da otkažu.

Veća oštećenja

U borbi da što duže ostane budan, mozak, uglavnom, izgubi bitku. U trenucima mikrosna, zabeležena je smanjena aktivnost talamusa, dela mozga koji reguliše san. Putem EEG ste ustanovili da čak i kad ste budni, možete iskusiti kratke periode takozvanog mikrosna. Nedostatak sna utiče na mozak u celosti, ali može se desiti da određeni delovi mozga pretrpe veća oštećenja.

Nervne ćelije

Studija koju je 2011. proveo Univerzitet u Viskonsinu otkrila je da nervne ćelije mozga, kojima je uskraćen san, u jednom trenutku budu potpuno “isključene”. Poznato je da, kada ste pospani, pravite greške. Pažnja vam je podeljena, misli lutaju, postajete neoprezni, navode stručnjaci.

O Goca

Saradnik sajta Avionom.com