Medalje osvajaju znanjem

Medalje osvajaju znanjem

Olimpijski šampioni, ali ih niko ne dočekuje na balkonu. Medalje ne osvajaju sjajnim fintama i odrazima. Njihov teren je nauka i otkrivaju kako izgleda njihova borba, ali i koji je sport idealan za fizičare.

Nedavno su se vratili sa Međunarodne Žautikovske olimpijade u Kazahstanu. Tamo su se borili s 450 takmičara i osvojili šest medalja. Da ih nisu stavili oko vrata, jer smo ih zamolili zbog fotografisanja, ne bismo ove genijalce prepoznali među ostalim učenicima Matamatičke gimnazije. Na hodnicima te škole im neće reći da su štreberi, oni su tamo zvezde. Neke od njih žele da pokušaju da na naučnom nebu zasijaju iz Srbije, a neki će možda u London.

– Pre 15 dana mi je stigao odgovor da sam primljen na Univerzitet u Kembridžu. U maju čekam odgovor da li ću dobiti i stipendiju. Ukoliko je ne dobijem upisaću fiziku ovde – kaže Dušan Novičić, koji je osvojio bronzanu medalju iz fizike.

On želi da se bavi teorijom, za što su mu potrebni samo olovka, papir i znanje. Kada je sport u pitanju, on bira bilijar.

– Ja sam operisan od sporta, ali kažu da je bilijar dobar za fizičare. Posmatrate pod kojim uglom treba da udarite u kuglu da bi se ona odbila o martinelu i završila u rupi – objašnjava Novičić.

Dušan je na olimpijadi dva dana rešavao zadatke. Bilo ih je po tri, a svaki je imao deset delova. Kada smo ga pitali u vezi s čim su ti zadaci, odgovorio je da su to „kapilarne pojave“, a onda je i objasnio o čemu se radi.

– Na primer gledate u kapljicu na slavini. Nju vuče zemljina teža da padne, ali ona tu stoji neko vreme, jer je drže sile površinskog napona. Onda mi račinamo dejstva tih sila – opisuje Novičić.

Višesatno sedenje i mozganje je za njih uobičajeno, jer se pripremaju za takva takmičenja još od osnovne škole kaže osvajač srebrne medalje iz matematike Aleksa Milojević.

– Ono što je najbitnije je da budete kreativni i inovativni. To su zadaci kakve nikada ranije nismo videli – objašnjava Milojević.

Njegove reči potvrđuje Aleksa Konstatinov osvajač zlatne medalje u istoj disciplini.

– Vi tih nekoliko sati nemate nikog pored sebe. Nemate prava na pomoć. Tu su samo olovka i papir – opisuje Konstaninov.

Iako maturant on nije siguran šta će posle srednje, za razliku od Davida Milićevića, koji se okitio bronzom iz informatike.

– Planiram da se bavi programiranjem, ali za razliku od mnogih, koji bi da idu van, ja bih voleo da ostanem i pokušam nešto da uradim ovde, jer mislim da mogu, a za inostranstvo uvek ima vremena – kaže Milićević.

Ako mislite da je njima lako, jer mnogo znaju, niste u pravu. Oni kažu da im svakim zadatkom postaje sve teže.

– Što dublje zalazite nailazite na sve teže probleme. Idete u fundament, na sve sitnije čestice, gde stvari postaju mnogo komplikovanjije – zaključuje Novičić.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com