Maldivi ako nisi bogataš: Kako biti turista na Maldivima za 40 evra na dan?

Maldivi ako nisi bogataš: Kako biti turista na Maldivima za 40 evra na dan?

Možete li posetiti najlepša ostrva na svetu i trošiti manje od 40 evra na dan? Jesu li Maldivi zaista nedostupni ako niste bogataši? Otkrivamo…da nisu.

Ispričaćemo vam naše iskustvo boravka na Maldivima s ograničenim budžetom, zadatim prosečnom srpskom platom.

Maldivi su raj na zemlji. Niz koralnih ostrva s nebeski plavom bojom mora, večno visokim temperaturama i niskim padavinama, postali su sinonim za sve koji traže odmor na plaži u bilo koje doba godine. Tamo je večno leto, nekad malo vlažnije. Maldivi su nekako postali sinonim za odlaske na medeni mesec, sa svojim bungalovima iznad mora ili na samoj peščanoj plaži. Prosečna cena takvog bungalova je oko 1070 evra/noć u all-inclusive aranžmanu, a najjeftiniji su oko 600 evra/noć (dobro ste pročitali!) pa Maldivi postaju i sinonim raja za bogataše.

Postoje i akcije, ali to otprilike izgleda ovako:

  • Low season online specials from US$403 per night
  • High season online specials from US$687 per night

Prava sitnica, zar ne?

Ali, šta ako odustanete od bungalova? Na Maldivima možete biti i za 27 evra za noć!

Resortevi su super, ali zatvoreni su i svaki je zapravo ostrvo za sebe pa nemate dodir s lokalcima, osim kad vas poslužuju.  Zato je mnogima fora biti upravo u neturističkom delu.

Dvokrevetna soba u motelu na non-resort ostrvu kao Rasdhooa izaći će vas 30 evra po osobi usred leta! Proverom nekoliko datuma došli smo do prosečne cene smeštaja od 420 evra za 7 noćenja, s uključenim doručkom, za 2 osobe u Rasdhoo View Innu, koji nudi sobe s klimom, TV-om i privatnim WC-om, a sve to uz privatnu plažu.

Plaže na Maldivima

Plaža na Maldivima

Oni koji dolaze sa decom imaju i mogućnost plaćanja čuvanja dece kao dodatne usluge. Motel ima bankomat, ali i mesto za roštiljanje. Bikini beach (inače ime plaže samo za turiste na svakom od ostrva) je udaljena svega nekoliko minuta hodanja, a u motelu nude i snorkelling, windsurfing, pecanje i ronjenje. Kvaka? Na ostrvu nema alkohola. Ne poslužuje se, ne možete ga kupiti, a opasno po zatvor ga je doneti. Dakle, ako možete na odmor bez alkohola (nema ni piva!), ovo je istinski raj. Na Maldivima postoje ostrva gde se poslužuje alkohol, ali za to plaćate veće cene, one iz uvoda.

Drugi jeftini smeštaj je na primer onaj na ostrvu Maafushi, gde čak postoji jedno mesto gde možete popiti pivo ili koktel – plutajući bar koji je zapravo brod, a pivo košta 6 dolara.

Cene non-resort hotela na ostrvima su takođe vrlo pristojne za srpski standard. Na primer, u hotelu Venturo noćenje s doručkom je 40 evra, u dvokrevetnoj sobi s dodatnim ležajem za jednu odraslu osobu ili dvoje manje dece. Ako uzmete polupansion, to će vas izaći tek 50 evra, što je zaista niska cena. I to za celu porodicu!. Ovajsmeštaj je udaljen oko 90 minuta vožnje brzim brodom od Maléa, gde slećete avionom.

Takvih i sličnih smeštaja ima podosta (npr. Water Breeze Guesthouse), potrebno je samo dobro istražiti ili iznajmiti agenciju koja će za vas uložiti trud da nađe optimalan smeštaj za vaš džep.

Mi smo bili 10 dana na Maldivima za cenu hotela na Jadranu za jednu osobu usred leta i to smo platili u polupansionu (doručak i večera) 720 evra. Za nešto malo više mogli smo biti na predivnom ostrvu Thoddo, koji je udaljen oko 1 sat vožnje brzim brodom od međunarodnog aerodroma Malé.

Važno: Dok u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Grčkoj uglavnom hoteli navode cenu po OSOBI, na Maldivima (kao i većini ostatka sveta) cene su izražene po SOBI. I na Maldivima postoji boravišna taksa, a ona iznosi 8 USD-a po krevetu/noć. bed tax.

Kada ići?

Van sezone!  Van sezona je juni, juli, avgust I septembar, kada na Maldivima pada najviše kiše. Ustvari nikad ne znate, svako ostrvo kao da ima posebnu klimu pa ako pada kiša na jednom ostrvu, na susednom je možda sunčano, a udaljeni su svega 20 kilometara. Zbog toga prognoza na Maldivima obično izgleda ovako: suvo do 15h, kiša ostatak dana.

Kada idete van sezone, to znači da su cene niže oko 30%, a i da je manje ljudi. Plažu nekad možete imati samo za sebe!

Cene počinju da skaču od novembra, kao i popunjenost smeštaja. Naš smeštaj je bio gotovo duplo skuplji od novembra nadalje, nego u terminu kad smo mi putovali – juli mesec. Od 10 dana boravka, imali smo jedan dan kada je non-stop padala kiša i jedno kišno poslepodne. A imate sve jeftinije i sa manje ljudi, divno!

Hrana i piće na Maldivima:

Kao što smo već napisali, na non-resort ostrvima koji su posvećeni samo turistima nema alkohola. Osim toga, za razliku od resorteva gde su aranžmani all-inclusive, na manjim ostrvima dobijete uglavnom noćenje sa doručkom ili tek polupansion.

Maldivi i hrana

Hrana i piće na Maldivima

Hrana, ako niste uzeli puni pansion, će vas dosta koštati (restorani su skupi!), ali ako istražite malo bolje ostrvo možete pojesti celo pile za 6 evra (100 MVR ili maldivskih rufija), a za 2 do 3 evra (50 MVR) dobili smo priloge: salatu od kupusa i chapati (hleb, nešto kao lepinja). Takvo mesto nalazi se na severnoj strani ostrva gde su plaže u White Shell Beach Innu.

Prosečno jelo košta oko 4-8 evra (5-10 USD-a), a dobra stvar je što su doručci u smeštajima izuzetno obilni pa ponekad možete i preskočiti ručak, odnosno pojesti nešto malo do večere. Na ostrvu Fulidhoo, najmanjem od ostrva koje smo posetili, večera je bila oko 10 USD-a, a jeli smo piletinu sa prženom rižom i curryjem jedno veče i prilično veliku ribu drugo veče. Malo se teže bilo sporazumeti jer niko ne govori engleski. Na tom ostrvu postoje samo 3 restorana pa oizbor nije veliki, kao na ostrvu Maafushi gde imate oko 20 restorana i večera je 5 dolara (riba s pomfritom ili tuna s rižom). Uglavnom je puno riže, curryja, ribe i piletine.

Doručak je uglavnom Mas Huni, posuda puna tune, kokosa i čilija koje zarolate u svežu lepinju.  Često će vam na ostrvima pokušati prodati maldivsku čokoladu — mešavinu kokosa, šećera i jasmina. Probajte, ukusna je.

Prevoz na Maldivima:

Prevoz je jeftin lokalnim trajektima, koji putuju 3-4 puta sporije od brzih pruga, ali za put od jednog do drugog ostrva ćete dati između 2 i 5 evra. Na primer, za trajekt od aerodroma do grada Male platili smo 0,5 evra, a za trajekt do Maafushija 2,7 evra. Kako smo posetili i dva ostrva u blizini, prevoz do svakog smo plaćali između 1,3 – 2 evra. Želite li posetiti ostrvo s resortom, morate ići brzim brodom, koji su jako skupi – oko 200 USD-a za jednu osobu (povratna karta) pa smo odustali. Hidroavioni takođe nisu jeftini, oko 500 USD-a za prosečan let od 15-20 minuta.

A internet?

Interneta ima, i brz je. Svi hoteli i moteli imaju wi-fi. Kako ne biste puno potrošili na roaming, predlažemo da kupite lokalnu SIM karticu koja košta 3 dolara, napunite je sa 14 evra i uživate u internetu i van smeštaja. iako nije zgoreg i da se malo opustite i zaboravite na drugi svet.

Izleti:

Najjeftinije ćete proći ako izlete rezervišete direktno iz hotel/motela. Ne morate rezervisati iz onog gde ste smešteni, prošetajte i vidite koje su sve opcije jer za istu cene negde možete dobiti i uključen ručak ili vodu. Poludnevno snorkelanje košta oko 50 dolara po osobi, 2 zarona oko 100 dolara, island hopping ili kruzanje od ostrva do ostrva je 50 dolara po osobi, dok će vas za 25 dolara prebaciti brodom do peščane plaže (idealno za fotkanje.:D ).

Pravila ponašanja na Maldivima – striktno se držite propisa!

Maldivi su muslimanska zemlja pod šerijatskim zakonom, po kome su svi stanovnici obavezno muslimani. Pri ulasku u zemlju, morate potpisati izjavu da u državu ne unosite sadržaj koji je protiv islama, u koji spadaju i Biblija, svinjetina, proizvodi od svinjetine i alkohol. To će vam na granici odmah biti zaplenjeno. U zemlji nema ni pasa. Ne vole ih.

Van resorteva nećete naći alkohol, osim na ranije spomenutom brodu ispred Maafushija.

Pazite i ako putujete petkom, jer je petak njihova nedelja – dan odmora. Sve osim restorana i ne radi petkom, čak ne voze ni trajekti.

Što se oblačenja tiče, i muškarci i žene imaju propisan dress code: ramena i bokovi moraju biti prekriveni celo vreme, čak i na plaži. Tkanine ne smeju biti prozirne. Muškarcima nije dozvoljeno da hodaju goli do pojasa ili da nose kratke kupaće gaćice, a ženama je zabranjeno nositi bikini ili kupaći kostim. Naravno, u resortima je sve dozvoljeno, ali ne i na manjim ostrvima gde žive lokalni stanovnici. Na tim ostrvima imate posebne plaže samo za turiste i one su obično označene kao BIKINI BEACH. Tamo možete imati bikini, ali nemojte ni pomisliti na topless jer možete završiti u zatvoru!

O Lara

Volim putovanja i podržavam sajtove: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com