Letovanje u Grčkoj neizvesno i sledećeg leta: “Ništa ne zavisi od nas”

Letovanje u Grčkoj neizvesno i sledećeg leta: “Ništa ne zavisi od nas”

Svi koji su ove godine digli ruke od Grčke posle zatvaranja granica i prelomili – ići će dogodine, možda dožive i novo razočaranje.

Može se desiti da će morati da sačekaju tek 2022. godinu, za odlazak u Grčku.

Grupa hotelijera u Grčkoj zatražila je da moratorijum, kojim im država dozvoljava da ne vrate novac za aranžmane koji nisu realizovani zbog koronavirusa, bude produžen do 2025. godine.

“Grci jesu tražili taj moratorijum, ali im on nije odobren. Nema prognoza za sledeću godinu. Nažalost, ništa ne zavisi od nas”, kaže predsednik Jute Aleksandar Seničić za B92.net.

Dakle, problem je to što trenutno grčki hotelijeri imaju opciju da vrate novac ne pre 01.01.2022. godine, pa kako nam je objašnjeno, mogu i da ne rade sledeće godine, a novac da vrate tek tada.

“Dosta je sve komplikovano,a i teško objašnjivo, zato je jasno da država mora da pomogne i zaštiti novac svojih građana”, zaključio je Seničić.

Putnici u svakom slučaju neće biti oštećeni, pošto i u Srbiji postoji rok za povraćaj novca do 2022. godine.

Korona je nanela ogromnu štetu turizmu u Grčkoj

Turizam je 2019. punio 20 odsto grčkog bruto društvenog proizvoda.

“Računamo s 15 milijardi gubitka u poređenju sa 2019, kada su prihodi od turizma bili 18 milijardi evra”, rekao je Grigoris Tasios, predsednik grčkog Udruženja hotelijera.

Prema Tasiosu, uprkos poteškoćama, Grčka se ponovo otvorila za turizam, ušla u konkurenciju i pokazala se kao jedna od najboljih destinacija na Mediteranu stvaranjem pozitivne slike.

Ostaje da se vidi da li će paket pomoći Evropske unije od 750 milijardi evra – od kojih su za Grčku predviđene 32 milijarde – pomoći da se nadoknade ogromni gubici, i to ne samo u turizmu.

Jedno je sigurno: ako sledeća godina ne donese značajnija poboljšanja, to bi moglo da ima velike posledice.

Iako je Srbija već nedeljama sa najnižim brojem zaraženih u regionu, Grci su ostali neumoljivi i držaće spuštenu rampu i posle 01. oktobra.

Ostaje da se vidi kako će sve ove odluke uticati na sledeću sezonu, jer su naši turisti ovog leta bili okrenuti drugim destinacijama.

Pitanje je koliko njih se uželelo Grčke, a koliko je upoznalo druga odmarališta i odlučilo da i sledeću sezonu provede tamo.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com