KRIT – ANALIPSI: Letovanje

KRIT – ANALIPSI: Letovanje

Odluka ipak pada na Krit, jer ako izuzmem najprostiju stvar, da prosečan Srbin nije u mogućnosti da priušti sebi daleko putovanje…

Leto je na izmaku…vreme za još jedan odmor i još jedno putovanje. Međutim kako se leto bliži kraju vreme je za brze odluke, što ne obećava puno.

Odluka pada na Krit, jer ako izuzmem najprostiju stvar, da prosečan Srbin nije u mogućnosti da priušti sebi daleko putovanje pogotovo ne preko noći, a da druga polovina septembra u Evropi ne obećava puno sunca u to vreme, a moja želja je upravo da leto i doživljaj leta produžim bar za vreme trajanja odmora, onda je izbor logičan. Ako na to dodam, da ću na Kritu posetiti sestru, onda je sve jasno.

Krit

Grčko ostrvo sa 300 sunčanih od ukupno 365 dana. Zvuči čarobno. Ali treba stići do tamo. Pretražujem letove jer u prvi mah ni ne razmišljam da tamo putujem na neki drugi način. Međutim, vrlo uskoro sam suočena sa brutalno surovom činjenicom da ne mogu da uklopim termine letova sa trajenjem svog godišnjeg odmora, kao i da kada bi to bilo moguće, karta koja inače može da se nađe za 200 evra ukoliko se na vreme traži, sada ne može da se nađe ispod 400. Ali ljubav prema moru i letovanjima, kao i prema destinacijama koje nisam posetila, ne dozvoljava mi da odustanem.

Počinjem da tragam za ostalim načinima putovanja iz Beograda do Krita. Na internetu pronalazim detaljan opis tri moguća načina kako da stignem do najjužnijeg ostrva Grčke.

Prvi način je avionom, ali iako je on najdnostavniji, kao što sam već pomenula za mene neizvodljiv. Drugi je autom, koji je za mene takođe neizvodljiv i treći i jedini mogući autobusom do Atine i brodom iz Atine do Krita.

Iako možda najkomplikovaniji i najteži ispostavilo se da je put iz Beograda do Krita prava avantura. Povratna autobuska karta iz Beograda do Atine koštala je 8000 dinara (oko 67 evra). Nakon što sam sa interneta skinula mape Atine kao i mapu metroa, bila sam spremna da se upustim u avanturu.

Vožnja busom do Atine, uz sva stajanja predviđena za odmor, trajala je čitavih 20 sati. Moram priznati da bi to bio totalni smor, da nisam upoznala devojku koja takođe sama putuje do Atine i tako se tih dvadeset sati uz par sati odmora pretvorilo u divno druženje.

Nakon dolaska u Atinu, oko 14h po grčkom vremenu, na trgu Omonia, trebalo je stići do luke Pirej. Odatle se do luke Pirej može stići taksijem ili metroom. Celodnevna karta za metro košta 4 evra, dok je cena taksija oko 20 evra. Međutim kako je polazak broda bio u večernjim satima imala sam dovoljno vremena da odem do Pireja, tamo kupim kartu za brod i ostavim prtljag na čuvanje, a zatim se vratim do centra i malo prošetam divnim uličicama Atine i popijem kafu.

Najeftinija povratna karta iz Atine do Krita brodom košta 70 evra, a samo u jednom pravcu 40 evra. Postoje i karte za kabinski smeštaj, koje su naravno skuplje.

U vreme sezone postoji polazak u 15 h popodne, i u tom slučaju se dolazak autobusa u Atinu i polazak brodom savršeno uklapaju. Međutim van sezone se taj polazak ukida.

Vožnja brodom iz Atine do Krita traje 8 sati. Brod je komforan sa raznim sadržajima (restorani, šoping centar..) pa vreme nekako brzo prođe.

Brod pristaje u luku u Irakliu (Heraklion) u ranim jutarnjim časovima. Mene je sačekala sestra i nakon sat vremena vožnje ja sam konačno bila na željenom odredištu – malo mesto Analipsi smešteno nedaleko od glavnog grada.

Ogromna plaža i more

Ja sam smeštena kod sestre nedaleko od plaže. Cene smeštaja u tom mestu kreću se od 150 evra po osobi za deset dana. Mesto je malo ali ima sve što je potrebno za odmor. Ogromna plaža i moreeee… šetalište pored mora sa restoranima i barovima.

Jedan od omiljenih je NIREAS beach bar. Predivan ambijent sa prijatnom muzikom koji zajedno sa pogledom na more pruža osećaj pravog uživanja. Užitak upotpunjuje odlična usluga. Pored odlične kafe ljubazno osoblje će za vas pripremiti vrhunske koktele a možete uživati i u dobroj klopi.

Međutim, nakon tri dana odmora pre svega od puta :-))) javlja se potreba da se to lepo i mirno mesto zameni i istraže neki drugi delovi Krita ili ostrva koja su u blizini.

Kako sam Krit posetila u dva navrata (septembar 2013 i jul 2017) pomenuću sva mesta koja sam posetila i koja po meni vredi videti, ali kako je Krit ogromno ostrvo po svojoj prilici ću morati da se tamo vratim ponovo. Imati auto za obilazalk ostrva je pun pogodak. Cena iznajmljivanja auta po danu je od 40 evra pa naviše, ali za one koji nisu vozači kao ja npr. lokalne agencije organizuju sve.

Pre nego što počnem da pišem o svim tim predivnim gradovima, plažama i ostalim divnim mestima važno je da napomenem kako su se uslovi za odlazak na Krit ove godine (2017) znatno poboljšali. Naime uvedeno je mnogo više čarter letova iz Beograda za Iraklio (Heraklion) i Hanju (Chania), kao i aranžmana pa se za put i smeštaj može odvojiti manje novca nego ranije a višak novca se tamo uvek lako može potrošiti 🙂 Drugi put sam na Krit putovala avionom i tu nema mnogo toga da se kaže. Neuporedivo je lakše a i brže :))))) Let traje svega 2 sata.

Najbliže veće mesto je Hersonisos

Divan mali gradić sa puno sadržaja. Prodavnice, suveniri, marketi, šetalište pored mora sa predivnim kafićima i restoranima sa pogledom na more. Međutim ono što Hersonisos čini posebnim je svakako ogroman kompleks bazena, restorana i barova na STAR BEACH-u. Mesto gde je zagarantovan provod u svako doba dana i noći. Preko dana se ulaz ne naplaćuje ali za sve ostalo morate imati parice. Cene su rekla bih približno jednake kao i na ostalim letovalištima u Grčkoj (Rodos, Skijatos, Parga, Leflada..), gde ne računam kopneni deo koji izlazi na Egejsko more, jer tamo nikad nisam bila pa ne znam. Cena autobuske karte od Analipsija do Hersonisosa je 1,6 evra a do glavnog grada Iraklija je 2,5 evra. Ako niste smešteni u Hersonisosu moja preporuka je da bar jedan dan provedete tamo.

https://www.youtube.com/watch?v=FuyvxBwLaIM

Istočno od glavnog grada i Hersonisosa postoji još mesta koja vredi obići kao što su Agios Nikolas, kroz koji sam ja imala priliku samo da prođem kada sam sa sestrom išla na plažu zvanu Golden beach, Voulisma Istron, ali mi je sestra rekla da je jako lep gradić.

Nešto što je meni privuklo najveću pažnju na toj istočnoj strani Krita je malo ostrvo koje je zapravo jugoistočno od Krita i smatra najjužnijim tačkom Evrope – Hrisi (CHRISI). Ovo predivno pusto ostrvo sa belim peskom, na kome uspeva samo nisko rastinje i žive samo zečevi okruženo je kristalno čistim plavim morem. Svaki trenutak proveden na tom ostrvu je za mene je jednako živ i jednako nestvaran iako sam ostrvo posetila još pre četiri godine.

Slike će verovatno reći mnogo više nego što ja mogu rečima da opišem. Ostaje mi jedino da dam više informacija za one koji nisu posetili ovaj raj na zemlji a žele kako tamo da stignu. Zapravo sva ta popularna turistička odredišta na Kritu i oko njega rade lokalne turističke agencije.


Ako ste prvi put na ostrvu pa čak i ako imate auto neke izlete je najbolje organizovati uz pomoć agencije. Ta priča važi i za Hrisi. Jednodnevni izlet košta 50 evra i podrazumeva polazak sa dogovorenog mesta u jutarnjim časovima, vožnju do najjužnijeg grada na Kritu – Irapetra u kome temperatura ni u najhladnijim danima ne pada ispod 16 stepeni C. U Irapetri se ukrcava na brodić i vožnja do ostrva traje oko 2 sata.

Ono što neizastavno treba posetiti na Kritu je svakako Knosos

Neću ovde govoriti o minojskoj kulturi niti o istorijskom značaju Knososa, jer pretpostavljam da koga to interesuje već dovoljno zna o tome ili će detalje saznati upravo njegovom posetom. Obilazak Knososa takođe organizuju lokalne turističke agencije i cena tog izleta je koliko se sećam 25 evra, mada pretpostavljam da ta cena varira u zavisnosti od mesta gde ste smešteni.

Moja polazna tačka još jednom da podsetim je uvek Analipsi. Međutim ako odlučite da Knosos obiđete bez pomoći agencije, samostalno se možete uputiti sa glavne autobuske stanice iz Iraklija gde cena karte do Knososa iznosi 1,5 evro u jednom smeru. Zatim cena ulaznice do tvrđave je 15 evra po osobi + 1evro ukoliko želite da obiđete i muzej koji se nalazi u Irakliju. Ja sam uživala u ovoj poseti i kao i obično kada posećujem istorijski značajna mesta osećala se nekako posebno, zadovoljno, zadivljeno.

A onda je osvanuo dan kada sam krenula na Santorini

A onda je osvanuo dan kada sam krenula na Santorini. I opet uzbuđenje, radost. Kažu jedno od 5 najlepših ostrva na svetu. Ja nisam imala priliku da obiđem ostalh 4 :)) ali svakako smatram Santorini jednim od najčarobnijih mesta koje sam ikada posetila. Ukoliko odlučite da Santorini posetite sa Krita lokalne agencije imaju u ponudi više opcija. Jedna od njih je jednodnevni izlet. U tom slučaju kao i u slučaju posete Santoriniju na dva dana možete birati da li ćete iz Iraklia putovati ekstremno brzim brodićima kojima se iz Iraklia do Santorinija stiže za oko sat vremena ako se dobro sećam, ili prosečno brzim gde vožnja traje oko 2 ili 2,5 sata.

Cena naravno varira u odnosu na to da li ste izabrali jednodnevni ili dvodnevni izlet kao i koji prevoz ste izabrali iz Iraklia. Ja sam se odlučila za najpovoljniju varijantu, s tim da sam sporiji brod izabrala zato što ne podnosim uvek najbolje vožnju brodom a upozorili su me da brzim brodićima ume da bude mučno. Cena ovog izleta iznosila je 120 evra. Ako preskočim opis sastanka grupe u Analipsiju kao i ukrcavanje na brod u Irakliu dolazim do tog željno iščekivanog momenta iskrcavanja na Santoriniju.

Uzbuđenje kreće već prvim pređenim kilometrima busom, koji nas je sačekao u luci, ka vrhu ovog vulkanskog ostrva. Put je strm i krivudav. Ostavljamo za sobom vinograde koji daju vrhunsko vino na Santoriniju. Pogled na more potaje sve lepši i lepši ali prava magija nastupa ulaskom u Iu(Oia) i Firu. Dva najlepša mesta koja sam ikad posetela. Uzane uličice, bele kucice i nestvaran pogled na more…kao da ste upravo zakoračili u neku bajku. Međutim velika zamerka ovom izletu je jer traje izuzetno kratko. Uživanje u čarima ovog predivnog ostrva vrlo je ograničeno vremenom. Žurimo da posetimo plažu i da se okupamo. A Fira i Ia ostaju gore na vrhu da dominiraju svojom lepotom.

Najpoznatije plaže na Santoriniju su Crna, Bela i Crvena

Mi smo imali priliku da posetimo i odmorimo se na Crnoj. Zaista je crna, zasuta crnim vulkanskim kamenjem. Mestimično u moru voda je vruća. Poseban doživljaj, iako ja od plaža i mora očekujem nešto drugo.

Sve u svemu predivni momenti na Santoriniju ali je sve trajalo toliko kratko da je ostalo mesta samo da se želje još više razviju i da se mašta o ponovnom odlasku tamo. Ostrvo smo napustili pre zalaska sunca iako svi kažu da na Santoriniju treba doživeti upravo taj zalazak jer je baš tamo najlepši. Moja preporuka iz navedenog iskustva je ako ne više, ići na Santorini najmanje dva dana.

Mesto koje je možda najpopularnije na Kritu bar što se tiče reklama i slika je Gramvousa & Balos beach

Naravno nalazilo se i na mojoj listi želja prilikom posete Kritu. I na ovaj izlet sam otišla preko lokalne agencije. Cena izleta koja podrazumeva prevoz autobusom do Hanje a zatim brodom do pomenutih plaža uz jedan obrok na brodu iznosila je 60 evra. Za ljubitelje prirode Balos je zaista nestvarano lep. Njega svakako bolje od mojih reči opisuju slike, dok se doživljaj u takvoj prirodnoj lepoti ne može prepričati.

Ostaje mi za kraj da kažem nešto i o Retimnu (Rethymno), području koje zauzima središnji deo Krita. Iz Iraklia se do Retimna ukoliko nemate auto može doći busom a cena karte je 8 evra u jednom pravcu. Ono što se izdvaja lepotom u ovom delu ostrva svakako je Stari grad. Gomila predivnih uskih popločanih ulica sa najrazličitijim radnjama kao i kafićima, restoranima i mediteranskim cvećem. Na neki način podseća na sve te stare grčke gradove a ipak ima neki svoj poseban duh. Tu je i tvrđava koja kao da još uvek prkosi neprijateljima. Zatim predivna luka, ogromna široka plaža, šetalište pored mora… Jednom rečju sve doprinosi jednom posebnom i divnom osećaju koji ćete zauvek poneti sa sobom.

O Rada

Podržavam sajtove: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com