Koncha Buika (Konča Buika) u Srbiji

Koncha Buika (Konča Buika) u Srbiji

Trenutno najveća flamenko i džez diva Konča Buika (Concha Buika) održaće svoj prvi koncert pred beogradskom publikom 16. marta u Sava centru.

Španska pevačica će nastupiti u okviru ovogodišnjeg, 14. po redu, međunarodnog festivala „Guitar Art“ koji će i ove godine trajati šest dana, od 12. do 17. marta, a ugostiće preko 180 umetnika iz celog sveta, uz koncerte i takmičenja u gitarskoj veštini, ali i brojna predavanja, izložbe, filmske projekcije i druge prateće sadržaje.

Saradnju sa tamnoputom pevačicom danas mnogi priželjkuju, a u tom su već uspele Mariza, Nelly Furtado, Seal, veliki džez pijanista Čik Korija, a odnedavno i zanosna Anuška Šankar. Jedan od velikih ljubitelja Buike je i španski sineasta Pedro Almodavar za kog je čak dve pesme izvela ispred kamere u njegovom poslednjem filmu „Koža u kojoj živim“. „Poput Čavele (Vargas) i Buika je kadra da publiku učini sasvim ranjivom. Njene pesme nas vode do mesta gde se licem u lice srećemo sa sopstvenom istorijom ljubavi u kojoj krajnje istaknute vidimo sve naše greške“, opisao je tad slavni reditelj njihov zajednički omaž nedavno preminuloj meksičkoj pevačici u pesmi koju u filmu izvodi upravo Buika.

Marija Konsepsion Balboa Buika veoma rano ostaje bez oca, koji napušta porodicu kao disident i socijalista, a ona odlazi u London, a zatim i u Las Vegas, gde preživljava zahvaljujući pevačkom talentu, jedno vreme čak i kao imitatorka Tine Tarner u prestižnom „Luxor“ kazinu. Upravo posle tog njen talenat primećuju i muzički producenti, pa se od 2005. godine ređaju njeni albumi „Buika“, „Mi Niña Lola“, „Niña de Fuego“ i „El Ultimo Trago“.

Profesorka mi je rekla da zvučim kao patka!

Kada sam bila mala profesorka mi je rekla da ne znam da pevam i da zvučim kao patka. Onda je nazvala moju mamu i rekla joj da ne gubim vreme”, otkrila je pevačica i dodala da nema puno želja. “Nemam želje. Ako snovi ne mogu postati ideje, onda mi i ne trebaju”.

Ona je otkrila i da nije preterano druželjubiva i da vreme uglavnom provodi u studiju. Ova skromna pevačica, veselog duha, rekla je da ima puno prijatelja koji dolaze u Srbiju, a njen prvi utisak o našoj zemlji je da je hladno.

O Goca

Saradnik sajta Avionom.com