Kojim danima su najveće gužve na graničnim prelazima ka Grčkoj

Kojim danima su najveće gužve na graničnim prelazima ka Grčkoj

Sezona letnjih odmora svake godine po tradiciji donosi velike saobraćajne gužve na graničnim prelazima u Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj i Grčkoj, naročito tokom dana vikenda u julu i avgustu.

Turisti nas često pitaju kakvo će biti stanje na granicama, međutim određeno pravilo ne postoji i to je nešto što se nikada ne može sa sigurnošću znati unapred.

Ipak, postoje neke smernice koje datume i dane treba izbegavati za polazak u Grčku ako ne želite da sate provedete u nepreglednoj koloni vozila.

Kojim danima su najveće gužve na Evzoniju

Poznato je da su čekanja na Evzoniju uvek duža tokom vikenda u julu i avgustu, danima kada najveći broj srpskih i makedonskih državljana kreće put mora. Slična situacija je i sa bugarsko-grčkim graničnim prelazom.

Javljaju nam se ponekad turisti koji su više od 4 sata čekali na ulazak u Grčku, dok su drugi koji su došli samo pola sata kasnije, završili sve carinske formalnosti za samo dvadesetak minuta.

Dosadašnja praksa je pokazala da su najveće gužve uglavnom petkom i subotom (ulaz u Grčku) i nedeljom i ponedeljkom (izlaz iz Grčke), zatim 1. i 15.-og u mesecu i danima kada su smene turističkih agencija. Međutim ukoliko se istim ovim danima na Evzoniju i Bogorodici nađete posle 17 h, čekaćete veoma kratko na prolaz.

Praksa takođe pokazuje da ćete najverovatnije kraće čekati ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći – najkasnije do 3h ujutru.

Kako zaista na postoji određeno pravilo, potpuno istog datuma neko će proći za 15 minuta, a neko drugi će čekati 2 sata. Nije isto preći granicu u 4h ujutru, u 10h ili u 20h kada se na prelazu nalazi samo 2-3 automobila.

Produženi vikend građani Makedonije će imati 10. juna. 10. juna (petak) se mogu očekivati veće gužve za ulaz u Grčku, a 12. juna (nedelja) za izlaz iz Grčke.

Ove godine veće gužve na Evzoniju se očekuju takođe za vikend oko 9. jula (subota) zbog praznika Kurban Bajram, koji se slavi neradno za mnoge građane Makedonije.

Kritični dan je takođe i 02. avgust kada se u Makedoniji slavi veliki praznik Ilinden i kada veliki broj Makedonaca prolazi granicu ka Grčkoj kao i 08. septembar – Dan nezavisnosti.

Nakon Ilindena, 28. avgusta nas čeka još jedan veliki praznik u Severnoj Makedoniji (praznik Uspenje Presvete Bogorodice), tako da se oko tog datuma takođe očekuju veće gužve na prelazima Dojran i Evzoni.

Izlazak iz Grčke se najčešće odvija brže, jer se ponekad dešava da pri povratku grčka policija ne proverava pasoše.

Na putovanje ka Grčkoj je svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu i na graničnim prelazima uglavnom manje.

Prelaz Prohor Pčinjski

Carinici i policija sa prelaza Preševo (između Srbije i Makedonije) između 15. jula i 15. avgusta savetuju turistima, posebno onima sa malom decom, da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski kod istoimenog manastira, gde su zadržavanja vozila uglavnom kraća.

Vozači koji se odluče za varijantu Prohor Pčinjski, treba da se kod Vranja isključe sa auto puta i da prate oznake.

„Ovim pravcem put do Kumanova je, istina, duži za nekih 12 kilometara, ali je to možda mnogo bolje nego na jakom suncu čekati u dugim kolonama“, savetuju na graničnom prelazu u Preševu.
Prohor Pčinjski je alternativni granični prelaz koji je otvoren 24 sata. Put do njega je naporniji zbog velikog broja krivina.

Prelaz Dojran

Prelaz Dojran (između Makedonije i Grčke) može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve.

Do prelaza možete doći novim autoputem – isključujete se kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo vozite za Dojran.

Alternativni prelazi jesu malo rasterećeniji, ali ponekad zadržavanja i čekanja ima i na njima, sve do kraja avgusta kada se bliži kraj leta i kada gužve srazmerno tome krenu da opadaju.

Ostali granični prelazi i put preko Bugarske

Ostali prelazi koje takođe možete koristiti i koji su manje opterećeni su Medžitlija-Níki kod Bitolja i Kulata-Promahonas preko Bugarske, prenosi Nova.

Imajte na umu da se od 1. jula kući vraćaju i turski državljani koji za Tursku najviše koriste put preko Bugarske pa je stoga moguć i veći intenzitet saobraćaja kako na putevima kroz Bugarsku tako i na samim graničnim prelazima.

Gužve na putevima unutar Grčke

Ukoliko je vaše odredište Solunska, Olimpska regija ili Halkidiki, treba da znate da petkom Solunjani kao i vikendaši iz Severne Makedonije masovno kreću na vikend na more. Gužve ka letovalištima tada znaju biti jako velike, a neretko dolazi i do sudara pa kolone budu nepregledne.

Nedeljom popodne su takođe gužve na putevima prema Solunu kada se vikendaši vraćaju kući.

Da znate, 15. i 16. avgusta kada se u celoj Grčkoj neradno slavi praznik Uspenje Bogorodice (kod nas Velika Gospojina) gužve su velike na svim putevima, a u letovalištima tih dana slobodan smeštaj se ne može naći ni za jednu noć.
Takođe i vikendom pred velike praznike Pedesetnicu i Svete duhove koji se slave 50 dana nakon Vaskrsa – ove godine padaju na datume 12. i 13. juna.

Nekoliko saveta

Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na Evzoni u šest ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom. U to vreme je smena carinika i policajaca i može da se desi da čekate oko pola sata da se smena obavi i pored toga što nema gužve.

Ukoliko ste pušač ugasite cigaretu na samoj granici, naočare za sunce skinite pri kontaktu sa carinikom ili policajcem i obavezno spustite prozor na automobilu dok razgovarate sa njima.

Nakon prelaska granice pomerite časovnike za jedan sat unapred zbog promene vremenske zone, piše Grčkainfo.

Ukoliko ste se do tada bili nervozni i svađali ste sa saputnicima, čim uđete u Grčku prestanite. Pustite neku lepu grčku muziku i uživajte!

Za malo smeha pročitajte ovaj post u našoj grupi i duhovite i iskrene komentare naših članova na pitanje da li se i oni svađaju međusobno na putu ka Grčkoj i u letovalištu.

O Simon

Osnivač sajtova: www.Avionom.com, www.Dijetica.com, www.Rentiranje.com, www.EUMediaGroup.com