Kipar se otvara, ali ne priznaje jednu vakcinu

Kipar se otvara, ali ne priznaje jednu vakcinu

Od 10. maja otvara se Kipar za vakcinisane putnike iz 65 zemalja, ali od četiri vakcine koje su primali građani Srbije, jedna neće biti prihvaćena.

„Kipar će priznavati sve vakcine osim kineske, a alternativa je negativan PCR test“, objasnio nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Srbije (YUTA).

Kako smo naveli na strani našeg sajta: Uslovi za putovanje u inostranstvo, putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju na teritoriji Kipra neće morati da budu podvrgnuti dodatnom PCR testiranju po dolasku na Kipar, a jedini uslov je da je prošao određen broj dana od poslednje primljene doze vakcine i datuma putovanja (vakcina kompanije Džonson i Džonson 14 dana, Moderna 14 dana, Fajzer-Biontek 7 dana, Astrazeneka 7 dana). Dakle, putnici koji su primili te vakcine i prošlo je određeno vreme mogu da prođu bez PCR testova i karantina. Važno je da uz sebe imaju sertifikat o vakcinaciji.

Znači, „privilegija“ neće važiti za one koji su se vakcinisani kineskom vakcinom „Sinofarm“.

Njima će, kao i nevakcinisanim putnicima, biti neophodan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku na Kipar, lice se o svom trošku dodatno testira i ima obavezu samoizolacije do dobijanja negativnog rezultata.

Lica koja imaju regulisan boravak na Kipru mogu se ukrcati na let bez negativnog testa, ali onda su dužni po dolasku na Kipar da urade dva testa – prvi odmah po dolasku (radi se na aerodromu, cena oko 30 evra, na rezultat se čeka oko 4 sata) a drugi tri dana nakon dolaska. Vreme između dva testa se provodi u samoizolaciji. Ukoliko su rezultati testova negativni, može se prekinuti samoizolacija.

Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 24 sata pre leta, navodi sajt Nova.rs.

Ukoliko vam je Kipar postao opcije za letovanje, i naše turističke agencije vratile su ga na svoju listu hit letnjih destinacija.

Filip travel je dao 10 odsto popusta na letnje paket aranžmane za Kipar, a najjeftinija varijanta po cenovniku je za sedam noćenja po ceni od nešto više od 600 evra po osobi. Dreamland ima ponude za 10 noćenja uz avionski prevoz po ceni od 655 evra po osobi pa naviše. Olympic travel daje dodatni popust na rani buking, a u ponudi su Aja Napa, Larnaka, Limasol, Protaras, Pafos. Kod Kontikija je najpovoljniji smeštaj 59 evra za noćenje po osobi, polupansion, a Odeon za individualne putnike ima i varijantu od 27 evra, kako je navedeno na sajtu YUTA-e.