Kefalonija

Kefalonija

Kuda na more? Pitanje koje se provlačilo dug vremenski period dok nije pala konačna odluka. Kako drugarica radi u turističkoj agenciji malo nam je bilo opuštenije nego inače.

Prošle godine smo sasvim slučajno letovali zajedno, tu se i upoznali i sjajno proveli, tako da smo ove godine ponovo želeli da krenemo u avanture zajedno.. Njoj je prepušten odabir, naravno uz našu malu konsultaciju. Kako je slušala dosta pozitivne komentare sa Kefalonije, i posle pregledanih slika na netu, složili smo se da se nađemo tamo.

mirno more i debela hladovina

Agencija se zove „Fun Travel“, sa sedištem u Nišu, agencija koja posluje sa svim agencijama u Srbiji. Sve pohvale, kao i preporuka za neko možda vaše putovanje. Korektno za plaćanje i to je sve što treba.

Aranžman je ukupno koštao 169e, prevoz i smeštaj, kao i još po 20e po osobi za trajekt. Naravno, osiguranje smo mogli da uplatimo bilo gde… Ostaje samo iščekivanje polaska.

Odučili smo da za Niš, krenemo dan ranije, kako bi sa njima zajedno krenuli na letovanje. Autobus je sa početnom stanicom bio ispred Sava centra, u 14 časova. Mi smo se ukrcali u Nišu već u 17 časova i krenulu put granice. Crveni autobus agencije „Aqua Travel“ bio je prepun putnika. Sve u svemu izgleda zadovoljavaljuće. Vodič takođe iz agencije čiji je i autobus. Najavaljuje pauzu u motelu “Predejane“ gde i inače svi prave pauzu.

Posle 45 min krećemo. Na granici „Preševo“ smo bili za oko sat vremena. Granična kontrola je relativno brzo završena, kao i na makedonskoj granici „Tabanovce“.

Put kroz Makedoniju poprilično dosadan jer nas je sve vreme pratilo jako nevreme i kiša, i tako tokom celog puta, pa smo to vreme i prespavali. Pravljene su pauze kroz Grčku na pumpama. Ujutru smo se našli pred mostom „RIO ANTI RIO“, most koji spaja Peloponez sa kontinentalnom Grčkom. Most je stvarno prelep. Kako nam je vodič rekao to je najveći viseći most na svetu sa rasponom od 2250 m, neki ga čak zovu „Grčki San Trope“.

Most na Peloponezu Rio Anti Rio. Most koji spaja Peloponez sa kontinentalnom Grčkom. Most je stvarno prelep. Kako nam je vodič rekao to je najveći viseći most na svetu sa rasponom od 2250 m, neki ga čak zovu „Grčki San Trope“.

Kako je svanulo imalo se šta i videti. Sporo prolaze kilometri, ali se nadamo da će vredeti. Stižemo u luku“ Kilini“ odakle vode trajekti za Zakintos i Kefaloniju. Vožnja trajektom traje oko 1 h i 45 min, nakon čega stižemo u mesto Poros gde se i iskrcavamo. Mesto Poros, udaljeno je oko 12 km od našeg odredišta.

cekamo-ukrcvanje

Stižemo u Skalu oko 13.30 časova. Tu ćemo i provest narednih 10-ak dana. Polako se pripremamo za izlazak. Nas par izlazi na prvo odredište. Vila „MI ABELI“, koja se nalazi odmah do ulice koja vodi na more. Na prvi pogled simpatična kućica sa restoranom u prizemlju i sa sobama na spratu. Ostali nastavljaju dalje a mi ulazimo u naše sobe. Na ulazu nas je sačekala sobarica koja nam je dala ključeve od soba. Ulazimo i koliko uspevamo da na prvi pogled vidimo izgleda sasvim pristojno.

Ne tako velika soba sa 2 spojena kreveta, komoda sa ogledalom, 2 police pored kreveta i to je to. Manja terasa, manje kupatilo, to i nije tako strašno, bitno samo da je čisto. TV nema u sobi, ima klima koja se doplaćuje naknadno kod gazde lokala. Nema Wi-Fi, što je veliki propust, jer je vila na jako dobroj poziciji i ima ogroman restoran, i kako smo se kasnije uverili da je ona i bila maltene jedina koja nije imala internet. Signal smo „ hvatali“ iz obližnjeg kafića gde smo često sedeli.

Vodič nas je obavestio da će se info sastanak održati oko14h.

Posle kraćeg lutanja nailazimo na vilu u kojoj se održava sastanak. malo smo zakasnili ali stižemo da čujemo suštinu. Devojka koja je predstavnik agenicije „Aqua Travel“, pokazala nam je mapu ostrva i upoznala sa najbitnijim stvarima koje bi trebalo da znamo za vreme našeg boravka. Takođe pokazuje ponudu izleta kao i ponudu rentacar-a na ostrvu. Na prvi pogled cene su nam poprilično visoke, tako da smo odlučili da sami potražimo drugi rent-a car na ostrvu.

Nismo posebno upamtili cene grupnih izleta jer nam je u planu da u sopstvenoj režiji obiđemo ostrvo. Kako god, mislim da se više „isplati u sopstvenoj režiji nego organizovano, jer se svi ti izleti završavaju do 17 h.

Sledi povratak u vilu. Imali smo sreće, jer su ove dve vile čiji su putnici bili u busu, udaljene oko 500-600 m, uz glavnu ulicu, koja je poprilično naporna za penjanje po 2 ili više puta u toku dana.

Najveće bogatstvo ostrva je ogrman broj prelepih plaža.

Nama najbliža plaža, kao i najveća i najduža plaža na ostrvu, je gradska plaža ili Skala. Jedno od posećenijih mesta na Kefaloniji, bar tako smo čuli, ai vrlo brzo i uverili. Plaža dužine oko 5-6 km a širine u pojedinim delovima i do 10.5 m. Jako uređena plaža, sa par kafića i barova koji su non-stop puni.

Kako je inače Kefalonija biser Jonskog mora, sa tirkizno plavom bojom vode, pa se zato nismo ni začudili odakle tako prozirna voda. Na plaži je sitan šljunak, borovi u zaleđu, kao i neprekidan zvuk zrikavaca koji jedino noću utihne.

U jeku sezone, plaža bude poluprazna, svako može naći kutak i osamiti se. Pogodna je za sve vrste sportova i rekreacija. Sunce izlazi jako rano, i zalazi u kasnim večernjim satima, tako da na njoj možete provesti po ceo dan.

Voda kristalno prozirna, bez talasa, plićak pogodan za malu decu. Voda je topla. Originalna Skala, tj selo ili stara Skala se nalazi u brdima iznad postojeće Skale. Kuće su bile poređane poput stepenica tako da i otuda naziv. Od stare Skale postoje samo ostaci vile iz rimskog doba koja je zanimljiva zbog podnog mozaika. Tadašnja Skala kao i većina mesta na ostrvu izgrađena su posle zemljotresa.

Na celoj Kefaloniji ležaljke su se posebno naplacivale po 2e za 2 ležaljke i za suncobran i piće plus na tu cenu, koje će na kraju ovog članka biti ispisane.

ogromna stolica na plazi

Kako nam prvi dan uveliko teče, uveče odlučujemo da potražimo odgovarajući renta-car, kako bi se na vreme osigurali za auto. Kako su nam rekli, a i sami se uverili, na ostrvu ima dosta stranaca koji nisu sopstvenim automobilom, pa je potražnja ogromna. Posle par proverenih agencija, najpovoljnija nam je bila Greekstoones, koja u ponudi ima dosta automobila.

Kako nam je rečeno, na ostrvu je poželjno imati full kasko osiguranje. Odlučili smo da prvih 5 dana provedemo na gradskoj plaži, a poslednjih 5 dana da rentiramo auto. U agenciji smo dobili mapu, koja je jako precizno uradjena, na kojoj su označene pumpe i na kojoj udaljenosti, kao i precizno ucrtane krivine kojih na ostrvu ima jako puno. Dobili smo uputstva o brzini na ostrvu i pravilima vožnje.

hyndai-i-10

Vlasnik agencije tražio je pasoše, kao i vozačku dozvolu na uvid. Auto „Hyundai i10“ smo iznajmili za 175e , sa full kasko osiguranjem za 5 dana. To je više nego duplo od cena za rentacar koji su nam ponudili preko agencije preko koje smo došli. Preporuka je da se obavezno uzme full kasko osiguranje, kako ne bi razmišljali o bilo kakvom problemu što se tiče auta za vreme dok je auto kod vas. Svako oštećenje, svaka ogrebotina, kao i u slučaju ako dodje do pucanje gume, sve je na njima da odrade.

Kilometraža nije ograničena, gorivo sipate sami. Za 1 litar njihovog goriva smo plaćali oko 1,73e. Ostaje samo da čekamo 5-i dan, kako bi krenuli u avanturu.

Prvih 5 dana provodimo na gradskoj plaži. Vreme nam i nije baš bilo za pohvalu. Svaki dan nam je padala kiša po pola sata, tada bi odlazili u vilu, odmarali i potom se ponovo vraćali na plažu, kako bi iskoristili bilo šta od letovanja.

Uveče bi šetali glavnim i sporednim ulicama razgledajući okolinu. Tih par dana nam je bilo sve poprilično slično. Od samog početka dana pa do večeri. Za to vreme smo razgledali mapu i pravili planove kako ćemo i šta posetiti.

pakovenje opeme

Dan 6.

Konačno je došao dugo iščekivani dan. Ujutru odlazimo po auto i avantura počinje. Nama, tada se činila najdalja plaža KSI ili plaža sa narandžastim peskom. Rešili smo prvo do nje, kako bi probili led sa putevima na Kefaloniji. Plaža je od nas udaljena oko 90 km. Kako su rekviziti spremni, krećemo u avanturu. Mapa, koju smo dobili u Agenciji, je jako precizno odradjena sa svim ucrtanim oštrim i blagim krivinama, kao i na kolikoj udaljenosti su benzinske pumpe. Mapa je u rukama i polako pratimo put koji će nas odvesti do iste.

pesak na ksi plaži

Plaža KSI se nalazi na poluostrvu Paliki. Put nas vodi ka glavnom gradu. Posle sat i po vožnje stižemo do narandžaste plaže. Stvarno je takva. Netipična boja za plaže na Jonskoj strani obale. Kažu da je pesak vulkanskog porekla pa otuda i takva boja. Simpatična na prvi pogled, poprilične dužine.

Takođe smo se uverili da postoje stene koje su sive boje, tj glina koja je blagotvorna za kožu. Kao i svi i mi smo se malo mazali njome.

malo-i-ledja-da-ne-boli-kicma

Na plaži ima dosta dece, koja od peska prave razne skulpture. Voda je prilično topla, plaža dugog plićaka. Na plaži na tom delu obično duva vetar. To nije ništa čudno iz razloga što je Kefalonija planinsko ostrvo, sa najvišim planinskim vrhom Enosom od 1628 m nadmorske visine, pa otuda i tog vetra, kao i kiše koja je nazaobilazni pratilac na ostrvu.

skulpture-od-peska

Posle kupanja i uživanja na plaži sledi povratak. Odlučili smo daljim putem, koji je duži, oko zaliva. Put se može prekratiti iz male luke u Liksuriju do Argostolija, koji je glavni grad. Idu trajekti na svakih pola sata, gde je karta za auto 8e, i po 2e po osobi. Na istom poluostrvu se nalazi i Petani plaža, koja je kopija Mirtosa, samo je malo manja.

Novo jutro, odlazimo po auto i nova avantura počinje.

Odluka je pala da se taj dan poseti čuveni Mirtos.

plaza-Mirtos-kolima-do-nje

Plaža koja je ujedno i jedna od 10 najlepših plaža sveta. Zovu je još i Dragulj i Biser Jonskog mora. Kasnije smo se i uverili da stvarno i zasluženo nosi titulu najlepše plaže. Put do plaže nije nimalo jednostavan ali vredelo je svake muke. Očekuju nas ogromni usponi, velike krivine i loš put. Ograničenje na ostrvu je od 40 do 60 km, ali i da hoćete da vozite brže, put vam to ne dozvoljava.

Posle sat i po vožnje, stigli smo do jednog od dva prelepa vidikovca, sa kog se najbolje vidi plaža. Ugledali smo prelepu uvalu sa belom plažom i tirkiznom bojom koja na prvi pogled ostavlja bez daha. Naravno masa ljudi se uvelik,o slikala tako da smo i mi napravili dosta dobrih slika. Put do nje uzak i krivudav, ali vredi.

Pored plaže ostavljamo auto i sa kamerama i aparatima izlećemo napolje. Na plaži ima dosta ljudi, ali svi u grupicama izdvojeni i osamljeni. Ima jedan kafe bar na sredini.

Ležaljke se naplaćuju sa suncobranima 9e, plus piće. Nismo mogli da verujemo u kakvoj uvali, ispod kakvog brda ima Wi-Fi.

Ostali smo ipak na svojim peškirima i pod našim suncobranom.

dve-devojke-more-skacu

Ulaz u vodu, jako loš zbog krupnijeg šljunka, tj. kamenja. Talasi ogromni, ali prelepi. Prosto da ne poželite da izadjete iz vode. Zna i ponekad da bude mirno more. Igranju na talasima i beženje od istih stvara neverovatan osećaj. Poželite da se dan nikada ne završi.

Vreme polako odmiče, i dan se bliži kraju. Sunce polako zalazi i spaja se sa morem. Vreme je za povratak i za smišljanje novih avantura.

Dan 7

Odlučujemo da krenemo put Melisani jezera. Put isti kao i za Mirtos plažu. Za posetu jezera je potrebno ići pre podne, zbog sunca. Kasnije smo se uverili i zašto. Počinje kiša. Baš nam vreme i ne ide na ruku, ali koristimo sunce koliko možemo. Idemo ka Samiju, luci, iz koje polaze brojni trajekti ka obali. Nalazi se na istočnom delu ostrva.

pecina-grcka-pogled-na-otvor

Prolazimo i kroz nacionalni park. Stižemo do mesta gde je Melisani jezero. Smatra se jednim od čuda na Kefaloniji. Jako je interensntna prirodna pojava jer se jezero puni sa druge strane ostrva. U ovoj pećini voda otiče krečnjačkim pukotinama i izbija na drugoj strani ostrva kod messta Katavoters, u blizini glavnog grada Argostolija.

Jezero je prema predanju dobilo ime po nimfi Melisani, koja se u njemu udavila zbog neuzvraćene ljubavi prema Bogu Panu. Unutra je dosta sveže. Na sredini jezera se nalazi otvor kroz koji ulaze sunčevi zraci, i tada voda menja boju. Ulaz se plaća pojedinačno po 7e, dok grupe plaćaju oko 6e po osobi. U jezero se ulazi podzenim prolazom, koji vodi ka čamcima kojima ćete se provozati kroz jezero. Ima par čamčića, za10-ak osoba, kojim upravlja jedan čovek.

voznja-camcem-grcka

Odlazite do kraja jezera i vraćate se na početak. Vožnja traje 10-ak min. U blizini se nalazi i pećina Drogarati, kao i seloKaravamilos. Jako mirno i prijatno mestašce, pravi raj na zemlji. Prošetali se do obližnjeg jezera sa slatkom vodom, zeleno smargdne boje, u kome plivaju par patki. Tu se nalazi prelepa taverna. Prelep vrt sa baštom, sa ležaljkama okolo. Tu se nalazi veliki točak od vodenice koji pokreće ta voda iz jezera.

U povratku svraćamo na Antisamos plažu, koja je takođe poznata po filmu. Nedaleko od glavnog puta je i put koji vodi ka gore pomenutoj plaži. Plaža je prepuna ljudi. Na sredini se nalaze 2 kafe bara, sa ležaljkama i suncobranima okolo. U jednom baru se ležaljke ne naplaćuju, već ih dobijate uz naručeno piće. Jedan veliki razlog da nemožete ni naći slobodnog mesta.

antisamos-plaza

Cene su kao i inače: mali espreso oko 2e, pivo 2e pa naviše, kao i sokovi.

Plaža je slična Mirtosu, samo što je voda mirnija i plićak pogodniji za malu decu. Svaka je na svoj način prelepa. Voda je skroz prozirna, možete videti ribice raznih boja i veličina. U slučaju da imate parče helba i da im bacate u vodu, iskakaće iz vode. Struktura plaže je sitan šljunak, mermerno bele boje. U vodi se jasno vidi svaki kamenčić, i tako dalje ka dubini. Plaža je ušuškana u prelepo zelenilo, pa samim tim i boja mora se preliva od bele do zelene.

drustvo-uziva

Posle kvalitentno iskorišćenog dana, krećemo ka vili. Svraćamo u mesto Sami na giros i sok. Cene su kao i na ostalim mestima, oko 2,20e giros, sokovi oko 2e.

Nastavljamo ka Mestu Poros, luka gde smo se iskrcali kada smo dolazili. Obilazimo njihovu manju lokalnu plažu.

Dan 8.

Jutro. Krećemo ka glavnom gradu Argostoliju koji se nalazi se na 38km od našeg mesta. Smešten je zalivu ostrva, i sa drugom stranom je povezan kamenim mostom koji je zaštitni znak grada. Jedini je preživeo zemljotres 1953. godine, kada je ceo grad sravnjen sa zemljom. Pre ulaza u grad nalazi se market Lidl, gde možete svratiti u kupovinu.

Grad je manji, sa fino uredjenim ulicama, kao i popločanim šetalištem kraj samog mora. Tu možete videti i kornjače Careta careta, koje hrane prolaznici.

careta-careta-kornjace

U blizini je svetionik, simbol grada po imenu Fanari. Napušten je, i nije obnavljan, tako da samo služi za slikanje. U blizini ponire voda u zemlju i kroz pukotine protiče do mesta Samija na suprotnom delu ostrva. Tu smo sačekali i divan zalazak sunca.

svetionik-fenari

Opet idemo ka istoj strani ostrva, sada ka mestu Lasi, gde se nalazi međunarodni aerodrom sa koga u sezoni saobraćaju čarter letovi ka Beogradu, i ka drugim destinacijama. Po položaju mesta, nalazi se najpogodnije za obilazak ostalih plaža, jer se lepše plaže nalaze baš na ovoj strani ostrva.

u-blizini-svetonika-Fenari

Glavna magistrala, uz koju su poređane sve prodavnice. Tu se nalazi i plaža Makris Gialis, kao i Platis Gialis, koje su jedna do druge, i koje deli samo par velikih stena. Prostrana plaža, sitan pesak i prelepa voda. To je sve što je i potrebno. Po strukturi su iste. Tu možete naći bezbroj ponuda za sportove i ostale akrobacije na vodi.

Istog dana posećujemo plažu u mestu Lourdata, malo je udaljena od glavnog puta, ali je svakako pristupačna za auto. Plaža nije preterano posećena, većinom su to sredovečni Britanci koji su i najčešći posetioci na ostrvu.

katelios

Katelios udaljen oko 7km od našeg mesta, pa smo svratili u povratku. Tu mmožete videti bezbroj taverni koje su sve smeštene uz more, i koje nude samo riblje specijalitete. Prijatno i mirno mestašce za šetnju . Možete videti tek po kojeg pecaroša. More je na ovom mesetu mirno. Katelios je poznat kao mesto gde ima najviše Careta careta kornjača, gde se i razmnožavaju u najvećem broju.

Kako smo to veče stigli kasnije u Skalu, odlučujemo da se provozamo okolo autom. Pažnju nam je privukla prelepa drvena kućica na samom putu, tu nailazimo na tablu Kaminia Beach, i odlučujemo krenuti put nje. Put jako uzan, samo za jedno vozilo, strm i opkoljen šibljem. Skroz divlje mesto.

drustvo-na-okupu

Na plaži smo bilo oko 7h uveče. Zatekli smo prelep prizor. More mirno, čuje se tek po koji talas. Sunce na zalasku, boja mora crvena od sunca. Začudili smo se kada smo videli da se ljudi i dalje kupaju.

Onako obučeni ulazimo u more da osetimo kakva je voda. Nismo mogli da verujemo da je voda toliko topla. Toplija od vode za tuširanje. Iznad plaže se nalazi mali bar sa par ležaljki i stolicama za sedenje, kao i po kojim suncobranom. Odmah smo znali da ćemo sledeći dan tu provesti. Šteta što smo tu plažu našli medju posledjim, a koja je postala naš favorit. Plaža koja se čini da nema kraja. Sitan sivi pesak, koji se presijava. Dubine kao i da nema.

Kaminia-plaza

Dan 10.

Poslednji dan na ostrvu, na žalost. Grabimo vreme i uz brze pripreme odlazimo na Kaminia plažu. Na ovoj plaži, uz kupljeno piće imate ležaljke besplatno. Pivo je oko 2e, kafa obična 1,70.e, dok je espreso oko 2e.

Malo smo napravili pauzu od kupanja i uživali u cafe baru. Na plaži je svega 10-15 ljudi, sve stranci. Fino uredjena. Sunce je od izlaska do zalaska prisutno. To je i jedina plaža na kojoj je tako dugo sunce. More najlepše do sada. Kada ste u vodi, koliko god koračali ka dubini, vi je nikako ne možete osetiti, sve vreme su vam noge na tlu. Ne poželite da ikad odete odatle koliko je sve na tom mestu čisto savršenstvo. Šteta što letovanju dolazi kraj.

Dolazimo u hotel, sledi najteži deo, pakovanje za povratak kući. Polazak je planiran za sutradan, u 15h, po njihovom vremenu. Iz soba smo izašli oko 10h, stvari su ostale na recepciji Vile odakle smo ih pokupili kada je došao bus. Ostalo slobodno vreme smo proveli sa nama dragim prijateljima.

Iza nas ostaje još jedno uzbudljivo letovanje sa prelepim utiscima.

odmor-na-klupi-kefalonija

Povratak je bio prijatan, sa par pauza, nije bilo potrebe praviti češće. Dobar deo puta smo i prespavali. U Niš smo stigli oko pola 7, rastali se sa našim drugarima, i mi nastavili put Beograda. Oko 10h smo stigli u Beograd. Dosta dobro prolazno vreme smiley

Vredi obići ostrvo, kao i ponoviti dolazak.

Nadam se da ću nekom pomoći oko odabira destinacije.

Prijatno vam letovanje.

Kefalonija

Kefalonia, udaljenost od Beograda

O Andja

Saradnik sajta Avionom.com